Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Imam li pravo na novčanu nakn. za vrijeme trudnoće i koliko?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Imam li pravo na novčanu nakn. za vrijeme trudnoće i koliko?

Bok i ciao!
    Ovo je moje prvo iskustvo u ovakvom dopisivanju i traženju odgovora, ali kažu: "Za sve ima prvi put".
    Trebam odgovore na nekoliko pitanja, za koje sam od raznih ljudi pa čak i knjigovođa dobila različite informacije, pa sam malo...
    Nadam se da će među vama čitateljicama i čitateljima naći netko tko će mi znati pomoći.

Dakle, stvari kod mene stoje ovako:

Sutra (31.03.07.) završava mi Ugovor o radu na određeno vrijeme od 3. mj.
    Od nedavno sam na Komplikacijama u trudnoći.
    Poslodavac mi je rekao da mi nažalost neći moći produžiti Ugovor jer bi mi morao plačati doprinose dok mi ne bude bolje, a to mu je previše rizično s obzirom na dolazeću sezonu...
    No, međutim, ja danas saznajem da u ovakvom slučaju poslodavac NE SNOSI NIKAKVE TROŠKOVE, već bi bila na "teret države" (kako kažu).

- DA LI ZNATE ZA NEKI LINK IZ NPR N.N. GDJE TO TOČNO PIŠE? (Mooooožda, ukoliko imam pismeni dokaz za mog poslodavca koji bi potvrdio da on ne bi imao nikakve troškove dok sam na komplikacijama, moooožda bi mi čudom iiipak produžio Ugovor.)

A inače, ...ukoliko ne budem imala sreće sa produžavanjem Ugovora... :

KAKO DA OSTVARIM PRAVO NA NOVČANU NAKNADU...?

Evo, moja situacija je ovakva:

Prije ovog zaposlenja bila sam na Zavodu od 01.07.06.-31.12.06., a do tada u radnom odnosu godinama.

Sada mi je otvoreno bolovanje zbog Komplikacija do daljnjeg.

Neki su mi savjetovali da pod hitno pronađem drugi posao, da moram raditi, kako-tako, jer da neću ništa dobiti, drugi kažu "moožda nekih 800 Kn, a neki super optimisti kažu da dok ne ozdravim / dok se situacija ne stabilizira, da ne radim ni u ludilu i da će mi sigurno pripasti nekakav prosijek posljednjih 6 plaća (a ja radim od 02.01.07.)

UF, OVO JE BILO DUGO, ZNAM, ALI NISAM ZNALA KAKO SKRATITI, A DA NE PROPUSTIM KAKVU BITNU INFORMACIJU.

Nadam se da će se naći netko s razumijevanjem, znanjem i voljom da mi pomogne odgovorom.

Puno, puno hvala unaprijed!

Jedna nova mama

Mery avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Budući da ti je ugovor na određeno poslodavac ti nije dužan produžiti ga, ali budući da si ti na komplikacijama i vjerojatno ćeš ostati doma cijelo vrijeme trudnoće njegovi troškovi za tebe iznose 0 kn.
    Bolovanja koja su duža od 40 dana snosi HZZO.
    Trebala bi razgovarati s njime i dogovoriti se ako je ikako moguće da ti produži ugovor bar dok djete ne navrši godinu dana, jer ga to neće stajani ništa.
    Kao zaposlenik imaš pravo na novčanu naknadu i to prosjek plaće zadnjih 6 mjeseci. Ta lova ti traje dok djete na navrši 6mj., poslije dobivaš između 1600-2400 kn.
    Ako si nezaposlena moraš nazvati HZZO i raspitati se.

Mery avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Rodiljne naknade

Zaposlene majke

Zaposlena žena može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanog poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života. Za blizance, treće i svako sljedeće dijete zaposlena žena može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života. Obvezni rodiljni dopust obvezno mora započeti koristiti 28 dana prije planiranog termina porođaja i koristiti ga do navršenih šest mjeseci djetetova života.
    Na vlastiti zahtjev, iznimno, zaposlena žena može početi raditi i prije nego dijete navrši šest mjeseci, ali ne prije isteka 42 dana poslije porođaja.
    Naknada za obvezni rodiljni dopust (do šest mjeseci djetetova života) iznosi 100 posto od osnovice za naknadu plaće s time da ne može biti viša od 4.257,28 kuna, niti manja od 1.600,00 kuna (uz pretpostavku punog radnog vremena). Do donošenja općeg akta Zavoda najveći iznos naknade za obvezni rodiljni dopust iznosi 4.250,00 kuna.
    Za rodiljni dopust od šest mjeseci do jedne godine djetetovog života naknada se određuje u rasponu od 1.600,00 do 2.500,00 kuna, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu. Iznos naknade unutar navedenog raspona ovisit će o visini naknade koja je bila isplaćivana u periodu do šest mjeseci starosti djeteta.
    Za blizance, treće i svako sljedeće dijete naknada iznosi 1.600,00 kuna, također, pod pretpostavkom rada u punom radnom vremenu.
    Majke koje obavljaju samostalno profesionalnu ili drugu djelatnost, obrtnice i poljoprivrednice koje su po osnovi svoga rada obvezno osigurane na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ostvaruju pravo na rodiljni dopust na isti način kao i zaposlene majke.

Nezaposlene majke

Nezaposlena majka ima pravo na rodiljni dopust od dana rođenja djeteta do navršene godine dana starosti.
    Za blizance, treće i svako sljedeće dijete nezaposlena majka ima pravo na rodiljni dopust do treće godine života djeteta.
    Nezaposlene majke imaju pravo na porodni dopust ako ispunjavaju sljedeće uvjete:
    - imaju hrvatsko državljanstvo
    - imaju neprekidno prebivalište u Republici Hrvatskoj najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za priznanje prava na porodni dopust
    - zdravstveno su osigurane u Zavodu
    - vode se u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porođaju djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili da su se u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti prijavile u evidenciju nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje
    - radni odnos ili služba nije im prestala zbog toga što su otkazale ugovor o radu, odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu prouzročenog ponašanjem poslodavca, odnosno da im radni odnos nije prestao pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa, odnosno službe.

Zahtjevu se prilažu sljedeći dokumenti:
    1. fotokopiju rodnog lista za dijete ili fotokopije rodnih listova za blizance, trojke ili više djece jednake dobi
    2. fotokopiju domovnice (za majku)
    3. fotokopiju osobne iskaznice (za majku) i potvrdu o prebivalištu
    4. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od kada se majka neprekidno vodi u evidenciji nezaposlenih osoba
    5. potvrdu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o visini novčane naknade koja joj se isplaćuje kao nezaposlenoj osobi
    6. fotokopiju odluke o prestanku radnog odnosa.

Na uvid je potrebno donijeti:
    1. osobnu iskaznicu
    2. domovnicu
    3. zdravstvenu iskaznicu
    4. original rodnog lista (listove) za dijete (djecu)
    5. original odluke o prestanku radnog odnosa

Novčana naknada za vrijeme rodiljnog dopusta nezaposlenim majkama iznosi 1.600,00 kuna mjesečno. U slučaju da nezaposlena majka ostvaruje novčanu naknadu pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, ima pravo samo na razliku do iznosa od 1.600,00 kuna.

http://www.hzzo-net.hr/pocetna.html
    ovo ti je link da ti sve ne vadim

Datum pristupanja
    May 2007

Početno koja prava ima trudnic zaposlena na određeno vrijeme

Citiraj Mery prvotno napisa
    Budući da ti je ugovor na određeno poslodavac ti nije dužan produžiti ga, ali budući da si ti na komplikacijama i vjerojatno ćeš ostati doma cijelo vrijeme trudnoće njegovi troškovi za tebe iznose 0 kn.
    Bolovanja koja su duža od 40 dana snosi HZZO.
    Trebala bi razgovarati s njime i dogovoriti se ako je ikako moguće da ti produži ugovor bar dok djete ne navrši godinu dana, jer ga to neće stajani ništa.
    Kao zaposlenik imaš pravo na novčanu naknadu i to prosjek plaće zadnjih 6 mjeseci. Ta lova ti traje dok djete na navrši 6mj., poslije dobivaš između 1600-2400 kn.
    Ako si nezaposlena moraš nazvati HZZO i raspitati se.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •