Results 1 to 20 of 20

Thread: Sta danas odmrzavate?

  1. #1
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default Sta danas odmrzavate?

    Tragom razgovora na temi "Kako kuhati uz malu bebu", a i nekih ranijih razgovora o kuhanju i zamrzavanju hrane, mozemo razmijeniti prijedloge koju hranu je najzgodnije zamrznuti, obzirom da svima dodje trenutak kada nam nije do kuhanja, a htjeli bi pojesti nesto konkretno i ukusno.

    Koja variva, kakve umake zamtzavate?
    Koja vegetarijanska jela?

    Linda, smijem li te zamoliti da krenes s konkretnim prilozima

  2. #2

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb, Bukovac
    Posts
    227

    Default

    Ornela, idem ja prva

    To samo dok čekaš prozvanu rodu

    Kad kuham varivo, zamrzavam apsolutno sve što ostane, dakle, grah, ričet, kelj, mahune, gulaše svih vrsta, filane paprike, sarme, juhu, raznorazne vrste saftova, uključujući i neke kolače (tipa suhe, mađarice, bijelu pitu, gibanicu), kuhanu šunku, ma sve.

    Otkad radim i letim od posla do mame (jer je operirana) i onda po malog pa doma, često stvarno nemam vremena niti snage za kuhanje. Ovo mi je spas.

  3. #3
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Evo, draga Ornela, mene zamrzivačice! 8)

    Ponedjeljak:
    Jučer sam skuhala puno goveđe juhe, koje će biti za skoro cijeli tjedan.
    Za danas nam je ostala govedina na lešo iz jučerašnje juhe, pa sam riješila i današnji ručak. Uz to će biti i blitva na lešo- pravi "bolesnički" objed.
    Kod juhe je važno je izvaditi svo povrće prije stavljanja u frižider, jer se inače stajanjem u frižideru dulje vremena, sve razbljecka i juha poprimi čudan okus. Zato svo povrće pojedemo odmah prvi dan, a ostatak bistre procjeđene juhe stavimo u frižider i vadimo samo onoliko koliko nam treba, zakuhamo svježe rezance, noklice ili drugu tjesteninu, posipamo s malo svježeg peršina i uvijek je kao svježa.

    Utorak:
    Od prošlog tjedna čeka u škrinji mljeveno meso na bolonjski, pa ćemo lasagne ili špagete. Lasagne možete pripremiti i večer prije s već ranije odmrznutim mesom, staviti u frižider i sljedeći dan samo ispeći. I pizza se može napraviti dan ranije i čuvati u frižideru (ili škrinji). Tijesto se digne i ispeče jednako kao da je svježe.

    Srijeda- još ne znam, neko varivo...

    Četvrtak:
    Jučer sam skuhala i juneći gulaš (paralelno s juhom) i smrznula ga-posebno ću skuhati krumpir narezan na kockice i ubaciti. Uz to zelena salata.

    Jučer se zaista nisam ubila od kuhanja, stvar je samo količine, vremenski dođe na isto, a uštedila sam si brige za dva dana.

  4. #4
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Linda
    , stvar je samo količine, vremenski dođe na isto, a uštedila sam si brige za dva dana.
    ne bih se s ovim složila: čitajući na nekom topicu o zamrzavanjima, odlučila ja napraviti lončinu bolonjeza pa zamrznuti nekoliko porcija (inače nismo od saftova, možda jednom godišnje).
    nikako mi nije bilo isto jesam li ribala 2 mrkve, jedan celer i dva luka ili 5 puta toliko: pa ribala sam povrće dva sata!
    i zato :klanj: majkama s puno djece ili onima koji žive u višečlanim obiteljima: pa i narezati salatu nije isto za osmero i za nas troje...

  5. #5
    madi's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    245

    Default

    nisam baš obožavateljica zmrznute hrane strah me je tih svih ma ni ja ne znam čega ne a i ne znam što se sve i na koliko dugo može zamrznuti od pripremljenih jela nisam zaposlena preko zime pa pokušavam sviježe skuhano pripremiti

  6. #6
    a zakaj's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    2,149

    Default

    meni je ciscenje i rezuckanje povrca opcenito vremenski najzahtjevniji zadatak u kuhinji.
    inace, i ja sam jucer kuhala ekstra kolicine bolonjeza.
    pa sam zakljucila da bih mogla probati luk i mrkvu nasjeckati u onoj sjeckalici od stapnog miksera. Trebalo mi je vise vremena nego da sam rezala nozem na dascici.

  7. #7

    Default

    apricot istina, ali opet ako računaš vrijeme za 5x spremiti 3 porcije ili 1 x 15 ipak je ovo drugo brže.
    A drago mi je da još netko kaže da je čišćenje povrća dugočasno, i ja kad radim bolonjez za škrinju znam da ću potrošiti 2 sata samo za očistiti tonu kapule, mrkve, peršina, celera.
    U zadnje vrijeme ga ne ribam već samo smiksam u mikseru, ribano je bolje, ali ovo je brže.
    Dugo traje, ali onda imam polu završenih obroka u zamrzivaču.
    Vidjet ćeš da će ti dobro doći.

  8. #8
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Apricot, partibrejkerice!

    Naravno da nešto duže traje ribanje tri mrkve od jedne, ali uzmi u obzir da ipak štediš puno vremena, jer odjednom iza sebe sve počistiš a ne u više navrata, da odjednom sve skuhaš, da ti se ne pari kuhinja u više navrata, nego jednom, da te čeka gotov ručak... ma, ne možeš reći da nije praktično.
    Uostaom, ima raznih kućasnkih aparata za sjeckanje, ako ti je sjeckanje baš tako zamorno.

  9. #9
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by Linda
    Uostaom, ima raznih kućasnkih aparata za sjeckanje, ako ti je sjeckanje baš tako zamorno.
    kad nikad niste izglasale šta je najbolje kupiti: svaki put kad odem po neki multipraktik... zblesiram se i kupim nešto drugo: jednom sokovnik (eno ga, skuplja prašinu), drugi put cjedilo za agrume (i on će doživjeti istu sudbinu), treći put peglu (trebam li reći, ali bila je tako lijepa)...

  10. #10

    Default

    Ja nemam multipraktik (zapravo imam negdje u dnu špajze) već onaj mali sjekač, posudica s nožem i onda se glava miksera gore natakne (e jesam ga objasnila).
    Malo, dobro, pere se u mašini.
    Je da odjednom idu unutra 3 kapule, ali miksam u više tura i gotovo.

  11. #11
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    E, tu ti ja nisam mjerodavna, jer nemam nikakvu sjeckalicu.
    Možda ćeš misliti da sam nastrana, ali ja zapravo volim sjeckati i prčkati po kuhinji. Volim čistiti orahe, grašak, mahune, mrkvu... ručice rade, u pozadini neka dobra mjuza, a misli na paši- to ti je meni raj.

    A volim i peglati.

  12. #12
    a zakaj's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    2,149

    Default

    Quote Originally Posted by Linda
    E, tu ti ja nisam mjerodavna, jer nemam nikakvu sjeckalicu.
    Možda ćeš misliti da sam nastrana, ali ja zapravo volim sjeckati i prčkati po kuhinji. Volim čistiti orahe, grašak, mahune, mrkvu... ručice rade, u pozadini neka dobra mjuza, a misli na paši- to ti je meni raj.

    A volim i peglati.
    i ja sam na taj nacin nastrana.
    obozavam npr. cistiti grasak i uz put slagati tornjice od odbacenih mahuna.
    ali nemam bas vremena za to.
    i peglati sam voljela. dok sam peglala 8)

  13. #13
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Pa, što se dogodilo, a zakaj?

    Ja nikada ništa skuhanoga nisam zamrznula.
    Nemam neko posebno mišljenje ni za ni protiv, radije se držim mogućnosti kuhanja klope za dva dana, tipa juhe, punjene paprike, sarme, čobanca...
    Meni je nekako dovoljno jedan dan predahnuti ili si kuhanjem za dva dana olakšati, pa sam već ornija za slijedeće kuhanje.

    A sada, kada pored mladog povrća varivo zgotovim za 1 sat, pljeskavice pripremljene večer prije ili komadić mesa "na naglo" dok se varivo kuha mi je "za čas".

    ali ja zapravo volim sjeckati i prčkati po kuhinji. Volim čistiti orahe, grašak, mahune, mrkvu... ručice rade, u pozadini neka dobra mjuza, a misli na paši- to ti je meni raj
    Općenito, sve vezano uz kuhinju je meni mlaćenje prazne slame. Prljanje suđa koje moraš prati da bi opet zaprljao, kuhanje ručka za kojeg moraš potrošiti dosta vremena da bi trajao 1/2 sata koliko treba da se pojede... narintaš se, a kada sve počistiš - gdje si bio? Što si radio? Ništa.
    Jedino!- ako sam za neku klopicu posebno zaspoložena da je idem raditi.

  14. #14
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare
    Nemam neko posebno mišljenje ni za ni protiv, radije se držim mogućnosti kuhanja klope za dva dana, tipa juhe, punjene paprike, sarme, čobanca...
    Ma, niti ja ne odmrzavam svaki dan, nadam se da ljudi nisu tako shvatili. Uglavnom jednom ili maksimalno dva puta tjedno imamo nešto odmrznuto.

    Moja misao vodilja je sljedeća- kad ionako kuham bolonjez ili pašticadu, potpuno mi je svejedno hoću li dinstati pola kile mesa ili kilu i pol, po pitanju truda i posla oko toga. Onda ja ipak radije skuham toga puno i spremim u škrinju, pa dobro dođe za dane kad smo u gužvi ili kad nam se jednostavno ne da nakuhavati.
    Takva hrana zaista ne gubi na kvaliteti ili okusu smrzavanjem, dok primjerice, nikad ne bih smrzavala pečeno meso i nikad ga ne podgrijavam. To mi je odvratno- skroz drugi okus.

  15. #15
    a zakaj's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    2,149

    Default

    [quote="AdioMare"]Pa, što se dogodilo, a zakaj?

    ah... to je bilo nekad, dok sam zivjela neopterecena 8-satnim radnim vremenom i prohtjevima kucanstva s troje proizvodjaca nereda

    sad jednostavno ne stizem, priznajem, valjda sam slabo organizirana.

    ja isto ne ljubim pretjerano smrznutu hranu, nikad mi nije isti gust pojesti frisko skuhanu sarmu ili onu iz frizera. Ali mi je ipak veci gust jesti odmrznuto nego sendvice.

  16. #16
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by Linda
    ... pa dobro dođe za dane kad smo u gužvi ili kad nam se jednostavno ne da nakuhavati.
    Quote Originally Posted by a zakaj
    Ali mi je ipak veci gust jesti odmrznuto nego sendvice.
    Ma, naravno, ja samo nemam tu rutinu, sklonija sam se maltretirati.
    Bolje bi mi bilo da si obrve češće počupam.

  17. #17
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    A imate i Ledo pet minuta. Mrak mi na oči padne kad vidim tu reklamu.

  18. #18

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    zagreb
    Posts
    679

    Default

    Kaj se smrznutog tiče, meni su grah i sarma čak bolji kad malo odleže u škrinji.

    Bolonjez nam je OK i odmrznut, juha također (al samo juha, bez povrća i tijesta).
    U svakom slučaju, smrznem samo ono što skuham ciljano za više puta.

    Al ne volim gotovu zamrznutu klopu niti povrće, osim graška i špinata.
    Neki dan smo jeli smrznutu kupovnu carsku mješavinu uz šnicle i neugodno iznenađenje - mrkva gumasta, brokola sva žilava, karfiol bez okusa...

  19. #19

    Join Date
    Nov 2005
    Posts
    438

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana
    A imate i Ledo pet minuta. Mrak mi na oči padne kad vidim tu reklamu.
    e, to ne bih nikad stavila na stol...bljak

  20. #20
    Linda's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    3,113

    Default

    Quote Originally Posted by sunce
    U svakom slučaju, smrznem samo ono što skuham ciljano za više puta
    Također.

    Quote Originally Posted by sunce
    Al ne volim gotovu zamrznutu klopu niti povrće, osim graška i špinata.
    I meni su te gotove kupljene stmrznute stvari bljak, a kuhano povrće nikad ne smrzavam, jer potpuno izgubi na formi i okusu.
    Na forumu sam naučila da je jako štetno ponovo prigrijavati špinat, tako da ga pripremam samo svježeg.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •