Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Rubeola

anabela avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Rubeola

Tri dana se mučim s osipom! Bila sam na hitnoj prvo su mislili da je urtikarija i dobila dvije injekcije :shock: nakon čega mi je malo popustilo, a onda me poslali na zarazno i tamo mi rekli da je rubeola. Izvadili krv, leukociti i limfociti jako umanjeni. Poslali su me doma, ali rekli su da mi nikakve tablete neće pomoći samo treba preležati i biti u izolaciji.
    da skratim, cijepljena nisam, ali moji ukućani jesu tako da izolacija nije potrebna. Samo sam dobila losion Bepanthenol za kožu i tablete Claritin ali samo ako me svrbi. Sad ne znam trebam li ih ipak popiti iako nemam svraba? Hoće li nakon njih spasti osip ili samo prestaje svrab! I još nešto, kažu da je to dječja bolest? Jel netko bio u doticaju s rubeolom i nakon koliko je prošlo?

HVALA!!!!!

anabela avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

10 čitanja, nitko ne odgovara???? pa zar nitko od vas ili djece nije bio u doticaju s rubeolom??? lice mi je tako crveno i svrbi da ću poludit

anabela avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anabela, baš mi je žao. Da, rubeola spada pod dječje bolesti, ne zato što su "piece of cake boleštine" već zato što najčešće oboljevaju djeca.

Više o ovoj bolesti možeš pogledati ove linkove:

o rubeoli na Pliva zdravlje portalu

o rubeoli sa Rodinog portala

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Rubeola

Citiraj anabela prvotno napisa
    Tri dana se mučim s osipom! Bila sam na hitnoj prvo su mislili da je urtikarija i dobila dvije injekcije :shock: nakon čega mi je malo popustilo, a onda me poslali na zarazno i tamo mi rekli da je rubeola. Izvadili krv, leukociti i limfociti jako umanjeni. Poslali su me doma, ali rekli su da mi nikakve tablete neće pomoći samo treba preležati i biti u izolaciji.
    da skratim, cijepljena nisam, ali moji ukućani jesu tako da izolacija nije potrebna. Samo sam dobila losion Bepanthenol za kožu i tablete Claritin ali samo ako me svrbi. Sad ne znam trebam li ih ipak popiti iako nemam svraba? Hoće li nakon njih spasti osip ili samo prestaje svrab! I još nešto, kažu da je to dječja bolest? Jel netko bio u doticaju s rubeolom i nakon koliko je prošlo?

HVALA!!!!!
    Iskreno, nisam nikada čuo ni da se koža maže Bepanthenom u rubeoli, ni da taj osip svrbi, pa da ti treba Claritine....
    Možda nisu baš jako uvjereni da se radi o ospicama, kad su ti dali takvu terapiju.
    A u kojem gradu živiš?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

HVALA!!!!!
    Iskreno, nisam nikada čuo ni da se koža maže Bepanthenom u rubeoli, ni da taj osip svrbi, pa da ti treba Claritine....
    Možda nisu baš jako uvjereni da se radi o rubeoli, kad su ti dali takvu terapiju.
    A od koga bi uopće dobila rubeolu?
    U kojem gradu živiš?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Citiraj mujica prvotno napisa
    .
    Možda nisu baš jako uvjereni da se radi o ospicama, kad su ti dali takvu terapiju.
    Pardon, o rubeoli.... ne o ospicama.
    Pitam gdje živiš, jer koliko znam, rubeole u ovom trenutku nema nigdje u Hrvatskoj, osim par slučajeva u Dubrovniku.
    Inaće, kad god se sumnja na rubeolu, moralo bi se napraviti serološke pretrage radi laboratorijske potvrde (ili iskjučivanja dijagnoze). Jesu li ti to napravili?

anabela avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

.
    Pardon, o rubeoli.... ne o ospicama.
    Pitam gdje živiš, jer koliko znam, rubeole u ovom trenutku nema nigdje u Hrvatskoj, osim par slučajeva u Dubrovniku.
    Inaće, kad god se sumnja na rubeolu, moralo bi se napraviti serološke pretrage radi laboratorijske potvrde (ili iskjučivanja dijagnoze). Jesu li ti to napravili?
    U Dubrovniku sam, ovdje je nedavno bila epidemija pa su nam svakome poslali krv u Zg na analizu

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

U Dubrovniku sam, ovdje je nedavno bila epidemija pa su nam svakome poslali krv u Zg na analizu
    A, proći će brzo. Sretno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci, u Hr se ne provodi rutinsko testiranje trudnica na antitijela?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Znaci, u Hr se ne provodi rutinsko testiranje trudnica na antitijela?
    Ne.
    A i da se nađe da trudnica nema protutijela na rubeolu, kasno je to , jer se ne može cijepiti u trudnoći.
    Mogla bi se jedino cijepiti poslije trudnoće, da bude zaštićena u slijedećoj.
    Ali se u školi treba provjeravati jesu li djeca cijepljena, pa ako nisu se trebaju cijepiti. I kada bi se to radilo kako treba, ne bi bilo potrebe razmišljati o testiranju trudnica.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mujica, ovdje se provodi rutinsko testiranje trudnica.
    E sad, naravno, pri rutinskom vadjenju krvi i meni je pravljen test. I antitijela NEMA. A ja sam vise puta do sada cijepljena protiv rubeole. Mislim zadnji put da je bilo prije nekih osam- devet godina.

Znam da je u biti vec kasno za bilo sta ako se sazna da trudnica boluje od rubeole. Ali, moja doktorica mi je rekla da nemam razloga za paniku jer svejedno najveci broj takvih trudnoca zavrsi bez problema.
    Sto se tice problematicnih slucajeva, ne znam statistike jer je slucajeva jako malo, ali moja dr kaze da se zene u tim rijetkim slucajevima uglavnom odluce za pobacaj. Ne znam koliko su njezine informacije pouzdane.
    Vjerujem da znas da se u Austriji vecina djece cijepe. Prema tome, nema govora traljavosti u radu. Vrtici i skole vode statistike o tome.Radi se po meni o tome da se nema toliko povjerenje u cjepivo plus cinjenica da su djeca ipak samo jedan dio populacije. I cijepljenje djece i dalje nije garancija za zastitu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

1..... E sad, naravno, pri rutinskom vadjenju krvi i meni je pravljen test. I antitijela NEMA. A ja sam vise puta do sada cijepljena protiv rubeole. Mislim zadnji put da je bilo prije nekih osam- devet godina.

2....... I cijepljenje djece i dalje nije garancija za zastitu.
    1. Neobično. Protutijela nakon samo jedne doze cjepiva bi trebala potrajati barem 15-20 godina, u više od 95% cijepljenih. Isto tako i nakon druge doze. Ali to nije tako dugo praćeno.

2. Ništa nije garancija. Ni inaće u životuAli se treba truditi napraviti najviše moguće na način da se time ne remeti normalan život.
    ......jesam filozof.......

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam jel neobicno ili ne. Mislis li da je ta prica o dugotrajnosti cjepiva protiv rubeole preuvelicana i da se zbog toga sve trudnice kod nas rutinski testiraju na antitijela? (unatoc cinjenici da se vecina djece cijepi i da se docjepljuju kasnije u skoli)
    Ono sto je mene iznenadilo je da niti moja ginekologica niti nas kucni doktor nisu iznenadjeni rezultatom. Kao, bolje bi bilo da imam antitjela, ...to je bio komentar. A eto sreca sto sam vec presla u drugo tromjesecje pa ne moram brinuti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mujica, sto kazes na podatak da vise od 16 posto djece vec godinu dana nakon cijepljenja nema vise zastitu protiv ospica, zausnjaka i rubeole?

(izvor mi je moj njemacki link www.impfschaden. info kojima je izvor
    Mitchell LA, Tingle AJ, Decarie D, Lajeunesse C.: Serologic responses to measles, mumps, and rubella (MMR) vaccine in healthy infants: failure to respond to measles and mumps components may influence decisions on timing of the second dose of MMR.Can J Public Health. 1998 Sep-Oct;89(5):325-8.)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mujica, sto kazes na podatak da vise od 16 posto djece vec godinu dana nakon cijepljenja nema vise zastitu protiv ospica, zausnjaka i rubeole?

(izvor mi je moj njemacki link www.impfschaden. info kojima je izvor
    Mitchell LA, Tingle AJ, Decarie D, Lajeunesse C.: Serologic responses to measles, mumps, and rubella (MMR) vaccine in healthy infants: failure to respond to measles and mumps components may influence decisions on timing of the second dose of MMR.Can J Public Health. 1998 Sep-Oct;89(5):325-8.)
    Kažem da je netočan.

Ovdje je samo jedan od mnogih koji govore o trajanju imuniteta nakon jedne doze MPR cjepiva.

http://www.indianpediatrics.net/june...ne-555-556.htm

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mislis li da je ta prica o dugotrajnosti cjepiva protiv rubeole preuvelicana i da se zbog toga sve trudnice kod nas rutinski testiraju na antitijela? (unatoc cinjenici da se vecina djece cijepi i da se docjepljuju kasnije u skoli)
    .
    Moguće..... Nema puno radova koji govore da davanje druge doze dovoljno dugo produžuje imunitet.
    Ali! Niti pirodna infekcija nije doživotna. Zna se da traje 26 godina. Možda i dulje. Ali koliko?
    Tako da žena koja je preboljela rubeolu u predškolskoj dobi može ponovno "zaraditi" rubeolu kada je trudna sa 30-40 godina.
    Zato se vjeruje da je najbolje rješenje cijepiti svu djecu dva puta jer se time, pod uvjetom da procijepljenost bude visoka, prekida cirkulacija virusa u stanovništvu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa eto, kako objasnjavas moj nalaz od prije neka tri tjedna? Moram priznati da je mene iznenadilo. Ja sam i dalje jako sumnjicava jer je u Austriji procijepljenost prilicno visoka i unatoc tome se radi taj test.
    Ima jako puno izvora koji dokazuju i jednu i drugu stranu medalje. Pa ni sama vise ne znam sta da mislim. A evo, sada me i vlastiti primjer jos vise odvukao na stranu sumnjicavih.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali dobro, sad cu barem imati cime mahati pedijatrici pred nosom.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

1..... E sad, naravno, pri rutinskom vadjenju krvi i meni je pravljen test. I antitijela NEMA. A ja sam vise puta do sada cijepljena protiv rubeole. Mislim zadnji put da je bilo prije nekih osam- devet godina.

2....... I cijepljenje djece i dalje nije garancija za zastitu.
    1. Neobično. Protutijela nakon samo jedne doze cjepiva bi trebala potrajati barem 15-20 godina, u više od 95% cijepljenih. Isto tako i nakon druge doze. Ali to nije tako dugo praćeno.

2. Ništa nije garancija. Ni inaće u životuAli se treba truditi napraviti najviše moguće na način da se time ne remeti normalan život.
    ......jesam filozof.......

Nista neuobicajeno! Gdje to mozes dokazati da jedna doza cjepiva bi trebala imati zastitu 15-20 godina. ha ha ha!!! To ti niti jedan doktor nece potvrditi, a bas me zanima gdje si to procitao, ako uopce!?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislis li da je ta prica o dugotrajnosti cjepiva protiv rubeole preuvelicana i da se zbog toga sve trudnice kod nas rutinski testiraju na antitijela? (unatoc cinjenici da se vecina djece cijepi i da se docjepljuju kasnije u skoli)
    .
    Moguće..... Nema puno radova koji govore da davanje druge doze dovoljno dugo produžuje imunitet.
    Ali! Niti pirodna infekcija nije doživotna. Zna se da traje 26 godina. Možda i dulje. Ali koliko?
    Tako da žena koja je preboljela rubeolu u predškolskoj dobi može ponovno "zaraditi" rubeolu kada je trudna sa 30-40 godina.
    Zato se vjeruje da je najbolje rješenje cijepiti svu djecu dva puta jer se time, pod uvjetom da procijepljenost bude visoka, prekida cirkulacija virusa u stanovništvu.
    Ma sta dva puta, ma daj jos dva da se nadje, pa kad se onaj fini mix toxina i kemije lijepo akumulira u mladim tjelima, tek onda imamo "PRAVU" zastitu!! ??

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marilu prvotno napisa
    Nista neuobicajeno! Gdje to mozes dokazati da jedna doza cjepiva bi trebala imati zastitu 15-20 godina. ha ha ha!!! To ti niti jedan doktor nece potvrditi, a bas me zanima gdje si to procitao, ako uopce!?
    Oho.... počeli smo se šamarati....

Naravno da nisam osobno provjeravao i dokazivao sve što napišem.
    Nešto se mora vjerovati i onome što se pročita. Ako se vidi da je napravljeno kako treba.
    A ima puno članaka kokji se time bave i potvrđuju trajanje imuniteta nakon 15 i više godina.
    Večinom su stari, pa ih se ne može naći na internetu, ali evo dva kojih se može sažetak naći:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...&dopt=Abstract

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...arch&DB=pubmed

Inaće, ako odeš u knjižnicu, naći ćeš članke koji o tome govore. Npr.
    Plostkin SA, Buser F. History of RA27/3 rubella vaccine. Rev Inf Dis 7(suppl 1):S77-S78, 1985
    ili
    O'Shea S, Woodward S, Best JM et al. Rubella vaccination: Persistance of antibodies for 10-21 years. Lancet 2:909, 1988.

A zakaj me s time gnjaviš, kad ionako nećeš ići u knjižnicu?

Jer da čituckaš po knjižnicama ne bi postavljala ovakva pitanja...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Marilu, oprosti na ovoj zadnjoj primjedbi vezanoj uz čituckanje u knjižnici.
    Pretjerao sam, a nisam trebao.
    Ali, malo me iziraitirao tvolo tvoje pitanje "gdje sam to pročitao, ako sam uopće".
    U svakom slučaju, nisam trebao spominjati čituckanje. Sorry.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •