mamasanić, ja sam totalni pobornik TAKVIH recepata - kod mene u kuhinji samo jednostavno, što jednostavnije![]()
mamasanić, ja sam totalni pobornik TAKVIH recepata - kod mene u kuhinji samo jednostavno, što jednostavnije![]()
ovako ja radim...recept je s foruma kolaci net ( da nme ne tuze za autroska pravaLedeni Vjetra s Vocem
KORE: 9 bjelanjaka
30 žlica šećera
žlica octa
2 žlice oštrog brašna
Istući čvrst snijeg od bjelanjaka sa šećerom i umiješati lagano ocat i brašno.Veliku tepsiju premazati margarinom,obložiti papirom za pečenje i opet premazati margarinom.Istresti smjesu,poravnati i peći na 150'C oko 1 sat,pa hladiti u isključenoj pećnici.Koru odvojiti od papira i prerezati uzdužno na tri trake.
KREMA: 9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
5 dl mlijeka
3 vanilin šećera
25 dag margarina ili maslaca
1 l slatkog vrhnja
banane,jagode,kivi
Tući žumanjke sa šećerom,dodati brašno,mlijeko i vanilin šećer.
Skuhati da se zgusne i u ohlađeno umiješati margarin ili maslac
Slatko vrhnje istući u šlag,a voće narezati na kolute.
Na dno duguljaste tacne staviti jednu koru,premazati trećinom kreme,složiti banane i premazati šlagom.Staviti drugu koru,trećinu kreme,pa jagode i šlag.Staviti i treću koru,ostatak kreme te kivi i omazati cijelu tortu šlagom.Rezati na šnite.)
ja nekda na beze kore stavim listice badema, i najbolji mi je sa jagodama i sumskim vocem...a zimi su u kombinaciji banane i kivi nisam dugo radila.
javite kakav je bio kolac. Imam doma jos slicnih recepata, ali mi nisu u eletroskoj formi mozda natipkam kad uhvatim vremena...rolada sa jagodama i beze korama i jedna fantsticna lagana torta sa jagodama..[/b]
MoMo molim te do slj tjedna receptic za laganu tortu od jagoda.
rodjendan nam je a htjeli bi tortu od jagoda...
suzana_s,
natipkam veceras!
luce mala,
pravo si. Nazalost nisam radila jer su nam se promjenili planovi za vikend tako da sam u subotu uspijeli pobjeci na izlet :D i bilo je divno ( za izlet sam radila zemlje sa ruzmarinom, bosiokom i cesnjakom- koje su mi mojom greskom ispale malo tvrde ali smo pojeli sendvice !!! i hipercokoladne muffins recept s foruma u koje sam stavljala samo integralno brasno, fruktozu i sumsko voce bili su prefini)
tako da sam tingulet planirala za srijedu ili cetvrtak pa ti javim![]()
momo takva sam cila od glave do pete![]()
nadam se da če ti se svidjat![]()
inače danas smo imali juhu,od junetine,i ono povrče iz juhe,plus kelj na lešo,juha mi je danas ispala skroz smedja ko da sam zemlju kuhala,kažu da stavljam meso u vruču vodu,uvik je tako radim i nikad toliko smedja,uzas ali bar je po okusu bila dobra
Ledeni Vjetra s Vocem
KORE: 9 bjelanjaka
30 žlica šećera
žlica octa
2 žlice oštrog brašna
Istući čvrst snijeg od bjelanjaka sa šećerom i umiješati lagano ocat i brašno.Veliku tepsiju premazati margarinom,obložiti papirom za pečenje i opet premazati margarinom.Istresti smjesu,poravnati i peći na 150'C oko 1 sat,pa hladiti u isključenoj pećnici.Koru odvojiti od papira i prerezati uzdužno na tri trake.
KREMA: 9 žumanjaka
4 žlice šećera
4 žlice oštrog brašna
1 puding od vanilije
5 dl mlijeka
3 vanilin šećera
25 dag margarina ili maslaca
0,7 l slatkog vrhnja
banane,jagode,kivi
Tući žumanjke sa šećerom,dodati brašno,mlijeko i vanilin šećer.
Skuhati da se zgusne i u ohlađeno umiješati margarin ili maslac
Slatko vrhnje istući u šlag,a voće narezati na kolute.
Na dno duguljaste tacne staviti jednu koru,premazati trećinom kreme,složiti banane i premazati šlagom.Staviti drugu koru,trećinu kreme,pa jagode i šlag.Staviti i treću koru,ostatak kreme te kivi i omazati cijelu tortu šlagom.Rezati na šnite.
Ja radila po receptu kojeg je stavila MoMo, ali sam malo modificirala.
suzana_s,
LAGANA TORTA OD JAGODA
Beze kore:
12 bjelanaca
50 dag secera
3 žlice oštrog brašna
10dga listića badema
Krema:
70 dag jagoda
2 vrećice želatine
25 dag šećera
1,5 l slatkog vrhnja
Sok od jedne naranče
1dl maraskina
Istući bjelaca pa dodtai šecer i lagano umješati brašno i ocat, Tijesto podjeliti u 4 dijela posuti sa bademin, u namašćenu formu staviti papir za pečenje pa i svaki dio peci oko 5 do 7 min na 180 C (ovis od pecinec) ja pecem u kalupu promjera 28 cm. Izvaditi i sotaviti da se haldi tijesto. ili nparavi tijesto po receptu za ledeni vjetar !!!
Po recpetu 20dag jagioda treba odvojti za ukrasavanje. Ostatak narezati posuti maraskinom (ili domnacom visnjevacom ili sirpom od visanja koji imate) i sokom naranče. Dodati šećer i lagano grijati na vatri da bude dovoljno tpolo da se otopi želatina ( ali nikako ne smije prokuhati). Tada mikserom jagode smiksati u kašu. Otopiti želatinu u 2 žlice kase te je dodati u jagode. Izmiksati saltko vrhnje pa kad se kaša ohladi dodati je u vrhnje. Izraditi kremu. Na sloj biskvita nanijeti kremu pa isjeckane jagode i opet biskvit. Na kraju ukrasiti jagodama i listićima badema.
Buduci da ovo radim kad ocekujem veci br gostiju, od žumanaca radim kekesice s bademima koji dugo mogu stjati i kremu za ledeni vjetar koju stavljam izmedju nmaocenih keksa ili piskota i dadam voce preko!! ili mama radi kremsnite bez bijle kreme ili cekske kocke modificirane.
nadam se da ce ti biti fina torta.
NISTA! Bili na rodjendanskom rucku kod familije i papali mladu janjetinu s krumpirima ispod peke i salatu od 'svega i svacega' svijeze iz vrtai za nachtisch kolac od visanja koja je pripremila moja malenkost ...
Integralna riža sa smeđom lećom, gomashio
Mladi kupus na lešo s maslinovim
Juha o mladog kupusa (tvrđih djelova)
I baš sam se najela.
Teleća juha, kuhana teletina, pire krumpir, paradajz sos i svježi krastavci. Lea to obožava![]()
fini gulas, bas tako se zove i stvarno je njam!
(s mrkvom, celerom, persinom, slaninom i govedinom) + domace knedle.
Srijeda i četvrtak bila je piletina-pizza s tikvicama, kukuruzom i crvenom paprikom (naravno, šunkom i sirom), pire krumpir i zelena salata (domaća, mama donijela) i moram priznati da smo svi oduševljeni ovim receptom (Roza, hvaLA).
Jučer su bile krpice sa zeljem, a mišonja se kod frendova ogrebao za ribu s blitvom i krumpirom (budući da ja ne pripremam ribu).
Danas je bila gusta juha od ribane mrkvice, celera, graška te nasjeckane crvene paprike i poriluka, s noklicama (i moram reći da je stvarno bila super) i knedle sa šljivama. Popodne tko želi ima kompot od šljiva.
Sutra bude goveđa juha s povrćem, gavellino s mlincima, zelena salata i moram smisliti nekakav kolač.
Vratina na tavi, peceno jaje na oko, blitva s krumpirom i domaca salata ...
File od nojetine na gril tavi, špinat sa sirom, juha, palačinke
mi smo se danas izvukli sa ručkom pa smo kod svekrve isli na janjetinu sa bizima bilo je za lizat prste,sutra smo naravno kod druge bake ,vikendi su nam super![]()
jučer mahune-ćušpajz. Eva Marija meditirala nad svojim tanjurom, onda se dosjetila jadu: uzela svoj tanjur i spustila se do none. Tamo se mijenjala s nonom za ručak - dala joj svoje mahune (ohlađene), a pojela njene šurlice s gulašom.![]()
Danas pašta carbonara i kupus salata. Sutra totani u pećnici s krumpirom.
Sutra nesto fino jer nam dolaze prijatelji na papu ...
- sampanjac s jagodama
- proljetna juha
- lasanje (prilog mjesana salata)
- rozata s listicima od badema
- kava i rucno radjeni trufli od cokolade
Subota - pileća juha, rižoto sa mrkvicom i graškom, pileći file sa sušenim rajčicama, omotan pršutom
Nedjelja - pileća juha, krumpir pire, junetina na saft, miješana salata sa fetom, šareni kolač s jagodama
Danas - tjestenina sa ostacima jučerašnje junetine
Sutra - sirnica (iliti burek![]()
Riža s bobom.
Dakle bob: prije sam ga kuhala na varivo, očistila bi od mahuna i kuhala. Pa je bilo prigovora da je tvrdo.
I sad sam očistila od mahuna, prokuhala i očistila od ljuspica. Sat vremena čišćenja.
...palenta s brudetom od hmmm.... :? :? kako se kaže na 'rvackom?-grunja ......-i za desert-princeze s njami kremom.eto1
Danas - pileći ajngemaht (pišem "po Vuku" jerbo moja mama to baš tak zove, a radi se ustvari o dinstanoj piletini i raznom povrću koje se onda zalije vodom, a kad je kuhano ukuhaju se žličnjaci)
Sutra - varivo od mladog kupusa u paradajzu i pečena svinjetina.
Leina mama prvotno napisa
dok bi ja to izgovorila skuha bi se rucak vjerojatno je to tingulet a ako nije molim recept!
luce mala prvotno napisa
![]()
Original, njemački, pisalo bi se "Eingemacht". Nemam pojma da l` je to ting...., pa evo recepta:
Na malo luka popržiš kratko piletinu (bijelo meso, krilca, a veće komade možeš rasjeći), dodaš mrkve i peršina nasjeckane na kolutiće, celera sjeckanog na kockice i svakog drugog povrća kojeg imaš (ja stavila malo graška i malo mahuna). Podliješ vodom, dodaš začina (sol, biber, vegetu) i ostaviš da se sve povrće skuha. Kad je kuhano, ukuhaš žličnjake od jaja i kad su oni kuhani, gotovo je (umjesto žličnjaka možeš ukuhat i rezance, taranu ili bilo što drugo što bi ukuhala i u juhu). Dobar tek!
i mi čemo provat taj ajgl....danas smo imali njoke iz konzuma sa mljevenim mesom to je sve sutra ču nešto nabrzaka kao i aleksandra grdič u mjenjam zenu
![]()
A mi ajgenmahtec!![]()
Danas - minestrone sa piletinom i kruh sa češnjakom, origanom i parmezanom
Sutra - lovački![]()
daj samo malo ove janjetine plizMaxime prvotno napisa
Mi imamo "žutu" rižu(sa šafranom) - jednostavnije od toga![]()
juce chilli con carne- i nije bas prolejtno jelo ali meni se bas jelo
a danas imam pilecu juhicu i uz to bi zgance sa jogurtom. ali idem na pauzi na trznicu pa mozda dobijem insipraciju za nesto drugo uz tu juhicu![]()
luce tingulet jos nije dosao na rednikako da se MD i ja uskladimo u rapsoredima i zeljama za klopicu ali napravim ja to sebi sutra pa on ako stigne pojesti stigne
![]()
juce chilli con carne- i nije bas prolejtno jelo ali meni se bas jelo
a danas imam pilecu juhicu i uz to bi zgance sa jogurtom. ali idem na pauzi na trznicu pa mozda dobijem insipraciju za nesto drugo uz tu juhicu![]()
luce tingulet jos nije dosao na rednikako da se MD i ja uskladimo u rapsoredima i zeljama za klopicu ali napravim ja to sebi sutra pa on ako stigne pojesti stigne
![]()
Juha od pilećeg filea, paprike, mrkvice, graška, poriluka, karfiola....
Zeljanica
Ledeni vjetar
Danas - njoki od bundeve sa pršutom, pelatima i parmezanom - zapečene
Kako to radiš, može nešto drugo umjesto bundeve?Mama Nataša prvotno napisa
Ne znam što bi moglo umjesto bundeva...
Imam zalihe pečene bundeve u zamrzivaču.
Recept sam našla na Alnaturinoj stranici i malo ga prilagodila (falilo mi nešto mesnato pa sam dodala pršuta)
U njoke ide pečena bundeva, ricotta, jaja, muškatni oraščić i brašno.
Na dno vatrostalne posude se izlije malo umaka od rajčice i posipa se peršinom. Na to se stave kuhani njoki i sve se prelije pršutom koji se malo poprži i zalije pelatima, doda se bosiljka, papra i začinske soli. Sve se bogato posipa parmezanom i zapeče na 20-ak minuta.
Evo čeka me porcija za ručak pa ti javim kakvi su ispali.
Bili su odlični (sigurno su bili još bolji jučer navečer kad su bili topli i mirisni)...Ponovit ćemo...
Lignje punjene pršutom i sirom te to zapečeno u pećnici u maslinovom ulju,salsi i vinu.dodatak-sol,papar i petersin.mljac.prilog-kuhani krumpir.desert.sladoled Strauss.![]()
Pužići u saftu od luka, mrkvice, pilećih bataka, paprike (žute, crvene, zelene), tikvica i vrhnja, zelena salata.
danas smo se snašli na brzake,kupila pečenu koku skuhala blitve i juhu kokošju iz kesice bilo je dobro
Danas pržena škarpina, pire krumpir i špinat.
Sutra smo na fešti (moj udio u fešti je Nutella Cheesecake Brownies)
njoke (od ostatka jučerašnjeg pirea) sam ubacila u dinstane tikvice i na to naribala sir. uz to pohana piletina. jako dobro.
Lički šnicli, pire-krumpir, zapečeni karfiol, zelena salata, nutella čizkejk braunis s višnjama.
ja sam dosla da vas pitam kako zepecete karfiolMalaSirena prvotno napisa
![]()
cime ga prelijete???? Molim receptMoze i recept za varivo od kelja
![]()
ja sam za sutra planirala tvoj rucak od danas![]()
Jučer teleća koljenica, šampinjoni i zelena salata.
Danas pita od poriluka, salata od radiča i salata s paradajzom, feta sirom i bosiljkom.
Vafli u popodnevnim satima za desert.
snorki prvotno napisa
Skuham u slanoj vodi karfiol narezan na cvjetiće. Stavim ga u vatrostalnu posudu malo namazanu uljem, posipam ribanim sirom, malo posolim, povegetim (ali malo jer je sir slan), pobiberim, zalijem vrhnjem i pečem na oko 220 dok ne porumeni.
I, snorki, ne moraš mi govoriti 'vi' (s obzirom da si samo mene citirala![]()
)
Danas - ajngemahtec
Sutra - nabujak od kelja
Pitala si za recept Grin ali i ja radim slično pa ti se možda svidi.ja sam dosla da vas pitam kako zepecete karfiol Grin
cime ga prelijete???? Molim recept Grin Moze i recept za varivo od kelja
Skuham karfiol u slanoj vodi, nakon što se skuha malo ga zgnječim, stavim u vatrostalnu zdjelu. Odvojeno izmješam: 2 jaja, kiselo vrhnje, naribam gauda sira (može i sa kockicama salame), povegetim, popaprim i stavim origano i to je to.
Ja karfiol radim i na drugi način, tj, poham ga kao i tikvice: skuham ga malo zgnječim i dodam u prethodno izrađenu smjesu: 1-2 jaja, brašno, prezla, začini(vegeta,sol,papar), u tavi ugrijem ulje, žlicom radim male polpetice, malo ih pritisnem da budu tanje i poham s obe strane dok ne dobiju zlatno žutu boju.
Što se tiče variva od kelja ja ga radim na sljedeći način: prvo dobro skuham krompire, da se dosta raspadnu, da dobiješ bijelu, gustu čorbu (mislim možeš i sama nakon 30 sata kuhanja malo zgnječiti ako imam komad slanine ili suhog mesa kuham i njega sa krumpirom, poslje dodam kelj, začinim maslinovim uljem.
ako nemam suhog mesa, onda samo skuham krompire (tada mi nije bitna ona gusta bijela čorba) jer nakon što u tome skuham kelj, procjedim (kao blitvu) začinim i na kraju dodam obilato maslinovog ulja, idealan prilog uz pohano meso.