Ajme, sad tek vidim koju neman je od mene načinila glad - ljudi me pozovu u goste na ručak, a ja im još naređujem što će kuhati!![]()
![]()
![]()
Ajme, sad tek vidim koju neman je od mene načinila glad - ljudi me pozovu u goste na ručak, a ja im još naređujem što će kuhati!![]()
![]()
![]()
Ijuuu, kupljenoLinda prvotno napisa
(kupljen je samo Uncle Beans)
Malo sam modificirala recept sa Coolinarike
http://www.coolinarika.com/recept/proljetne-rolice
Mljevenu puretinu sam popržila sa sitno narezanim porilukom i naribanim đumbirom i dodala šećer, soja sos i sol.
Posebno sam popržila sitno nasjeckani kupus, sojine klice i (krupno) naribanu mrkvu, dodala soja sos i umiješala prvu smjesu sa mesom.
Nisam koristila škampe jer ih MM ne voli.
A onda je nastupila katastrofa (još se divim kako nisam sve zafikarila u smeće). Išla sam ih raditi s namjerom da potrošim kore za štrudlu. I sve sam pripremila (naravno da sam to radila iza 21 sat kad je dijete zaspalo i nijedan dućan više nije radio) i skužila da su se kore "malčice" posušile.
I smuljala sam neke rolice ali zbog poluraspadnog stanja kora sam ih posložila na masni papir, malo premazala uljem i pekla u pećnici.
Bile su fine a drugi puta ću ih probati pržiti u ulju.
mama nataša, ja ih malo pokvasim voda/ulje/mlijeko mješavinom pa ih lakše rolam. no, onda se moraju isti čas hitati u ulje jer se inače čekajući zalijepe za podlogu pa se opet raspadaju.
i treba ih jesti dok su vruće i hrskave, kasnije omlitave.
Za ove kore je trebalo čudo![]()
Ah, bit će bolje drugi put
juha FRANCAISE
Jučer bile lazanje s tikvicama, piletinom i šampinjonima
Pileća juhica i pašta u umaku od brokule sa parmezanom
Cure imam jako puno višanja i htjela bi napraviti štrudlu,pa bi trebala recept![]()
Riblja juha i gnocchi sa salsom od patlidzana, tikvice, paradajza, za desert dinja s malinama i sladoledom od vanilije. Hmmm, mala ljetna gozba![]()
Ana, imam ti genijalan recept za pomalo neobičnu štrudlu. Donio ga je mm s posla i svi se uvijek oduševe.
Prvo napraviš smjesu tako da izmiksaš sljedeće sastojke:
-3 jogurta
-1 i pol čaša (od jogurta) grisa
-1 i pol čaša (od jogurta) šećera
-1 i pol čaša (od jogurta) ulja
- 2 jaja
- 1 pecilni prašak
- 1 vanilin šećer
Potrebno ti je jedno pakiranje od 1/2 kg (12 kora) gotovog tijesta za štrudle i višanja od oka.
Slažeš ovim redoslijedom:
2 kore + jednu šeflja smjese premazati po cijeloj kori; na to ide
1 kora + jednu šeflja smjese premazati po cijeloj kori; na to ide
1 kora + jednu šeflja smjese premazati po cijeloj kori i na to staviti višnje (ili bilo koje drugo voće, npr. jabuke ili trešnje, ili sir, orasi s ribanom čokoladom i grožđicama...) Zarolati i staviti u nauljeni lim.
Dakle, sve skupa 4 kore za jednu štrucu. To ponoviti tri puta.
Peći na 180°C u zagrijanoj pećnici nekih 25 minuta.
Stvarno je odlično i puno je jednostavnije, nego što možda izgleda ova moja litanija.![]()
Ako ti ostane smjese slobodno premažeš štrudle prije pečenja![]()
Linda prvotno napisa
![]()
jednu šeflju- i još sam kopipejstala tri puta![]()
E, viš, to ne znam. Uglavnom mi (mu 8) ) ne ostane. Ti si to već radila?Mama Nataša prvotno napisa
ovaj štrudel je savršen ja radila neki dan... kad se čita recept čini se komplicirano ali za čas se uđe u štos. a šta je najvažnije priprema traje 10 min max i 25 dok se ispeče za pola sata savršen desert!
Jel' da je mrak? I nikad nije suha kad odstoji, nego baš kako treba.
Jesam, nisam sigurna da li su isti omjeri ali slično je.Linda prvotno napisa
Uvijek si ostavim malo za premazati. Odlična je sa borovnicama![]()
ma super je to što se može s bilo čim napravit ja jednom radila i sa svježim sirom, umutila jaja, šećer i sir i![]()
Najtoplije preporučam kombinaciju: mljeveni orasi, naribana čokolada i grožđice. Božanstveno!
Krem juha od tikvica i tijesto s mljevenim mesom (puretina).
Desert voćna riža.
Sutra se definitivni bacam u isprobavanje štrudle.
Ana, šeflja je ono čime grabiš juhu- veli mi striček s mora da se veli i kacijola.
Mi kažemo kacijola, hvala ti![]()
Danas isprobavam recept pa javim dojmove, ali mogu ti reći da nisam primjetila da ima za kupiti gotove kore :/
Tih gotovih kora stvarno ima posvuda. Nisi valjda obraćala pažnju. U velikim dućanima (tipa Konzum) imaš 100%, a i u velikoj većini malih, čak i u nekim pekarnicama i na tržnici gdje prodaju domaću tjesteninu. Pakiranje ti je uvijek pola kile, odnosno 12 kora.
Ja sam jučer skuhala više umaka za paštu bolonjez i tako mi je ostalo mesa.
Zato sam ga danas iskoristila,složila u posudu musaku,zalila mileramom i -gotov ručak,samo ću 15 minuta zapeći.
Piletina na zaru, njoki i salsa od tikvica, patlidzana, pomidora, cesnjaka i bosiljka.
Domaća pileća juha sa domaćim jetrenim knedlicama, pečeni bataci sa mladim krumpirom i mladom mrkvom, salata i kremšnite.
Jučer su bile špagete bolonjez s parmezanom, zelena salata i za desert marelice.
Danas:
goveđe-povrtna juha sa zvjezdicama
pileći file mariniran u limunu i pohan sa sezamom
dinstane mlade zelene šroke mahune
pire-krumpir
miješana salata (luk, paprika, rajčica, krastavci)
desert - muffini od borovnica i čokolade, a po želji sladoled (meni muffini bili predobri!!)
Filana paprika, napokon. :D
Tek danas sam je prvi put kuhala ove godine.
Odmah na dvaput, ostatak seli u škrinju.
Inače, kupovne kore za štrudle bolje prije malo navlažite, ja ih obično stavim između dvije mokre kuhinjske krpe, da budu savitljivije. Onda ne pucaju.
U protvan stavim puno maščobe i gore ih dobro nasaftam, ili kiselim vrhnjem ili margarinom, ovisi čime ih punim.
Danas laganini paštu nakon mora najbržwe gotovo a mala voli sa salsom
Juha od jučer, samo sam ukuhala tjesteninu.
Rižoto s celerom, mrkvicom, tikvicama, graškom, rajčicom, lukom i junetinom iz juhe.
Krastavci s vrhnjem i lukom na salatu.
Sladoled desert.
danas:
varivo od mahuna s mrkvicom i paradajzom
sutra:
fajitas - puretina s povrćem i kukuruzom i ostalo što ide uz to; umaci, salata, ribani sir, tortilje... mljac![]()
Rucak: puretina s povrcem u woku, riza
Vecera: domaca pasteta od tune na toastu
Maxime, svaki put kad naletim na tvoje jelovnike naglo ogladnim...Tko kuha te delicije u tvojoj kući :? , Najrađe bih te svaki put žicala da stavljaš recepte, izbor jela je fenomenalan, ali vjerovatno vam treba dosta vremena za pripremu...
BTW. Kako praviš biskvit od 5 jaja i kremu od vanilije za TORTU U ZDJELI?
BTW. Mi smo danas frigali arbune, fažolet s mladim krompirom, za desert; knedle.
Danas juhica, piletina s rostilja (kucnog), mladi krumpir i z. salata,
a za sutra trazim ideju na ovom topicu
Danas - pileći paprikaš i riža
Sutra - grah s ričetom
danas se nadam lignjama s krumpirom(ako dobijem recept na vrijeme) u suprotnom babure punjene sirom i zapečene u rerni s prelivom od jaja!
![]()
danas:
pesto trapanese i salata od svega i svačega, desert sladoled i borovnice
sutra:
riža s tunjevinom, i topla salata od patliđana, rajčica i paprike pečenih na roštilju + maslinovo, bosiljak...
Imam dobar recept za ljetnu cugu:
VOĆNO-BILJNI BOKAL
nasjeckati par breskvi i npr. šaku jagoda /može i maline i sl. voće/, ubaciti u bokal, preliti sa prošekom, limunovim sokom, i votkom, ubaciti šaku svježih listova bosiljka ili mente i staviti u frižider da se dobro ohladi.
cugati u večernjim satima, kad djeca zaspu...![]()
/točne omjere votke i prošeka imam doma napisane, pa ako koga zanima, napišem/
mi jučer - lignje s krumpirom i zelena salata. Za danas smišljam.... tj. došla tu krast ideje![]()
Linda - čini se divna ova štrudla - daj reci jel treba stavljat šećer na višnje ili nije potrebno (bojim se da ne bude kiselo)?? Baš sam zbunjola.. :/
/točne omjere votke i prošeka imam doma napisane, pa ako koga zanima, napišem/[/quote]
jako me zanima![]()
E, da ima li neku recept, mislim na omjere za sangriju ili ... nešto slično.
Ja sam na jednoj zabavi pila fenomenalno ljetno piće, gomila ljetnog voća se preko noći ostavi u malo vina, a onda se prije služenja u onoj velikoj zdjeli za punč doda pjenušac, vino i kockice leda.
Vino je bijelo i sve je jako, light, osvježavajuće i fino.
andiko, ako su višnje jako kisele, onda stavi još malo šećera za svaki slučaj, ali u smjesu ide dosta šećera, pa u principu ne bi trebalo još dodavati.
I mene zanima isto što i taliu7, dakle, anek, čekamo!!!![]()
Kad smo već kod kombinacije voća i alkohola, jednom sam kod prijatelja probala lubenicu svu natopljenu votkom, jedeš krišku lubenice, a osjećaš i votku...Dovoljna je jedna kriška...![]()
jučer-riža s piletinom i pečenim paprikama i tikvicama u pećnici,a za desert banana split.....
danas-pohane tikvice prelivene vrhnjem sa češnjakom (recept sa rode) i jedva čekam probati jer zvuči famozno....
Jučer-lignnje punjene sa sirom, češnjakom, peršinom i maslinovim uljem + pečeni krumpir
Danas-punjenen paprike i pire krumpir
Kako sam ja znala u ovome uživatifritulica1 prvotno napisa
![]()
Prutići od puretine A´LA WILD :? (to je ono što na tv-u reklamiraju onu ženu sa okovima na nozi),zeleni rezanci i paradajiz salata sa mozarelom.
Zapecene tikvice punjene bolognese umakom i posute parmezanom, salata od domacih rajcica i paprike.![]()
Djeca: kajgana s paradajzom + voće za desert
Odrasli: salata od tunjevine + voće za desert
Mmm, ovo mi dobro zvuči. Je li tikvice napuniš sirove? Koliko dugo pečeš?enya22 prvotno napisa
Tikvice prerezem uzduz (ovisno o velicini, ako su vece onda jos i na pola), pa izdubim sjemenke. Napravim smjesu (par zlicica) od maslinovog ulja, krusnih mrvica persina i malo soli, pa stavim zlicicu toga u svaku od tikvica. Zatim zapecem 15-ak min. Izvadim i punim prethodno skuhanim bologneseom (cesto skuham vecu kolicinu, pa zamrznem u manje porcije, jako prakticno!). Onda pospem parmezanom i stavim peci na 200°C jos cca. 20-30 min.vertex prvotno napisa
jucer: punjene tikvice+salata
danas: tijesto sa ragu umakom+salata
sutra: trazim inspiraciju medju vasim idejama![]()