Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Za Čoko-fundamentaliste

  1. #1
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno Za Čoko-fundamentaliste

    ... one koji misle da se "ono bijelo" ne bi smjelo nazivati čokoladom, i za koje kolač bez 300g čokolade u receptu nije čokoladni!

    Bečki kolač (u izvedbi sa sve čokoladom za kuhanje mogao bi se zvati i Bečki zatvor )

    Kore:
    100g maslaca,
    150g čokolade,
    100g šećera u prahu,
    2 kašike brašna,
    4 jaja

    Fil:
    350g čokolade,
    1/2l slatkog vrhnja,
    3 kašike šećera u prahu (nepotrebne)
    3 kašike ruma (nisam stavljala)

    Čokoladna glazura:
    50g čokolade,
    1kašika ulja
    (ja sam napravila glazuru od 100g čokolade , malo maslaca i malo mlijeka, klasiku. Kad je dernek nek i hala gori!)

    Prvo pripremiti smjesu za fil jer je treba hladiti 2 sata u frižideru. Po receptu se vrhnje i čokolada sjedine na pari, ali sam je ja napravila kao Ganache kremu iz Mijine Torte sa višnjama, tj dovela vrhnje skoro do vrenja i prelila ga preko, na kockice, izlomljene čokolade, te mješala dok se sve nije sjedinilo (prednost je što smjesa tako bude u posudi u kojoj će se kasnije mutiti mikserom, a ne u šerpi iz koje je moram preljevat). Smjesu ohladiti i smjestiti na 2 sata u frižider.

    Za kore razdvojiti žumanca od bjelanaca, umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno žumance, brašno i otopljenu čokoladu (ja topim po Jamie Oliveru, u keramičku šolju izlomim čokoladu, i poklopljeno stavim u posudu sa netom proključalom vodom). Sve dobro umutiti i na kraju polako dodati čvrst snijeg od bjelanaca mješajući drvenom (može garant i plastičnom) kašikom. Pleh obložiti papirom za pečenje, rasporediti tjesto i peći 30 min na 200C (paziti zadnjih 10 min, meni je malo prešlo). Nakon vađenja iz rerne presjeći na pola i pustiti da se ohladi.

    U ohlađen fil dodati šećer i rum te umutiti u čvrst šlag (nema potrebe za šećerom, dovoljna je čokolada)

    Na tacnu staviti koru, premazati je filom i poklopiti drugom korom. Odozgo preliti čokoladnom glazurom.

    Pravila sam ga u subotu za nedeljni MM-ov rođenda, i to je ZAISTA odličan čokoladni kolač . Svidio se i nekima koji nisu baš ljubitelji čoko-kolača. Recept ne precizira koju vrstu čokolade treba koristiti. Ja sam dodavala po malo mliječne zajedno sa čokoladom za kuhanje, ali je mliječne bilo oko 100g ukupno.

  2. #2
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Čini se fino. Pravila sam nešto slično.

    Inače, meni je ganache prefin kad se izmiksa, a mogu ga jesti i samog u kuglicama, a dobar je i kad se samo prelije.

    A biskvit je po tradicionalnom receptu za Sachericu.

  3. #3
    Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    795

    Početno

    Da, takav biskvit radim za sachericu. Krema je provjereno dobra. Sve skupa super zvuči i siugurno ću probati!

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Aaaaaajaaaoooo! :shock: Ovo mora da je mmmmmmljac. Ali ne, ja se ne usuđujem ovo probati. Ne još skoro...

    Bečki zatvor za debele

  5. #5

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    e ovo je recept za mene, ali ovih dana mi je svega previše..malo će čekati

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •