Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Za Čoko-fundamentaliste

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Za Čoko-fundamentaliste

... one koji misle da se "ono bijelo" ne bi smjelo nazivati čokoladom, i za koje kolač bez 300g čokolade u receptu nije čokoladni!

Bečki kolač (u izvedbi sa sve čokoladom za kuhanje mogao bi se zvati i Bečki zatvor )

Kore:
    100g maslaca,
    150g čokolade,
    100g šećera u prahu,
    2 kašike brašna,
    4 jaja

Fil:
    350g čokolade,
    1/2l slatkog vrhnja,
    3 kašike šećera u prahu (nepotrebne)
    3 kašike ruma (nisam stavljala)

Čokoladna glazura:
    50g čokolade,
    1kašika ulja
    (ja sam napravila glazuru od 100g čokolade , malo maslaca i malo mlijeka, klasiku. Kad je dernek nek i hala gori!)

Prvo pripremiti smjesu za fil jer je treba hladiti 2 sata u frižideru. Po receptu se vrhnje i čokolada sjedine na pari, ali sam je ja napravila kao Ganache kremu iz Mijine Torte sa višnjama, tj dovela vrhnje skoro do vrenja i prelila ga preko, na kockice, izlomljene čokolade, te mješala dok se sve nije sjedinilo (prednost je što smjesa tako bude u posudi u kojoj će se kasnije mutiti mikserom, a ne u šerpi iz koje je moram preljevat). Smjesu ohladiti i smjestiti na 2 sata u frižider.

Za kore razdvojiti žumanca od bjelanaca, umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno žumance, brašno i otopljenu čokoladu (ja topim po Jamie Oliveru, u keramičku šolju izlomim čokoladu, i poklopljeno stavim u posudu sa netom proključalom vodom). Sve dobro umutiti i na kraju polako dodati čvrst snijeg od bjelanaca mješajući drvenom (može garant i plastičnom) kašikom. Pleh obložiti papirom za pečenje, rasporediti tjesto i peći 30 min na 200C (paziti zadnjih 10 min, meni je malo prešlo). Nakon vađenja iz rerne presjeći na pola i pustiti da se ohladi.

U ohlađen fil dodati šećer i rum te umutiti u čvrst šlag (nema potrebe za šećerom, dovoljna je čokolada)

Na tacnu staviti koru, premazati je filom i poklopiti drugom korom. Odozgo preliti čokoladnom glazurom.

Pravila sam ga u subotu za nedeljni MM-ov rođenda, i to je ZAISTA odličan čokoladni kolač . Svidio se i nekima koji nisu baš ljubitelji čoko-kolača. Recept ne precizira koju vrstu čokolade treba koristiti. Ja sam dodavala po malo mliječne zajedno sa čokoladom za kuhanje, ali je mliječne bilo oko 100g ukupno.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Čini se fino. Pravila sam nešto slično.

Inače, meni je ganache prefin kad se izmiksa, a mogu ga jesti i samog u kuglicama, a dobar je i kad se samo prelije.

A biskvit je po tradicionalnom receptu za Sachericu.

Vali avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, takav biskvit radim za sachericu. Krema je provjereno dobra. Sve skupa super zvuči i siugurno ću probati!

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Aaaaaajaaaoooo! :shock: Ovo mora da je mmmmmmljac. Ali ne, ja se ne usuđujem ovo probati. Ne još skoro...

Bečki zatvor za debele

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

e ovo je recept za mene, ali ovih dana mi je svega previše..malo će čekati

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •