-
Za Čoko-fundamentaliste
... one koji misle da se "ono bijelo" ne bi smjelo nazivati čokoladom, i za koje kolač bez 300g čokolade u receptu nije čokoladni!
Bečki kolač (u izvedbi sa sve čokoladom za kuhanje mogao bi se zvati i Bečki zatvor
)
Kore:
100g maslaca,
150g čokolade,
100g šećera u prahu,
2 kašike brašna,
4 jaja
Fil:
350g čokolade,
1/2l slatkog vrhnja,
3 kašike šećera u prahu (nepotrebne)
3 kašike ruma (nisam stavljala)
Čokoladna glazura:
50g čokolade,
1kašika ulja
(ja sam napravila glazuru od 100g čokolade
, malo maslaca i malo mlijeka, klasiku. Kad je dernek nek i hala gori!)
Prvo pripremiti smjesu za fil jer je treba hladiti 2 sata u frižideru. Po receptu se vrhnje i čokolada sjedine na pari, ali sam je ja napravila kao Ganache kremu iz Mijine Torte sa višnjama, tj dovela vrhnje skoro do vrenja i prelila ga preko, na kockice, izlomljene čokolade, te mješala dok se sve nije sjedinilo (prednost je što smjesa tako bude u posudi u kojoj će se kasnije mutiti mikserom, a ne u šerpi iz koje je moram preljevat). Smjesu ohladiti i smjestiti na 2 sata u frižider.
Za kore razdvojiti žumanca od bjelanaca, umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno žumance, brašno i otopljenu čokoladu (ja topim po Jamie Oliveru, u keramičku šolju izlomim čokoladu, i poklopljeno stavim u posudu sa netom proključalom vodom). Sve dobro umutiti i na kraju polako dodati čvrst snijeg od bjelanaca mješajući drvenom (može garant i plastičnom) kašikom. Pleh obložiti papirom za pečenje, rasporediti tjesto i peći 30 min na 200C (paziti zadnjih 10 min, meni je malo prešlo). Nakon vađenja iz rerne presjeći na pola i pustiti da se ohladi.
U ohlađen fil dodati šećer i rum te umutiti u čvrst šlag (nema potrebe za šećerom, dovoljna je čokolada)
Na tacnu staviti koru, premazati je filom i poklopiti drugom korom. Odozgo preliti čokoladnom glazurom.
Pravila sam ga u subotu za nedeljni MM-ov rođenda, i to je ZAISTA odličan čokoladni kolač
. Svidio se i nekima koji nisu baš ljubitelji čoko-kolača. Recept ne precizira koju vrstu čokolade treba koristiti. Ja sam dodavala po malo mliječne zajedno sa čokoladom za kuhanje, ali je mliječne bilo oko 100g ukupno.
-
Čini se fino. Pravila sam nešto slično.
Inače, meni je ganache prefin kad se izmiksa, a mogu ga jesti i samog u kuglicama, a dobar je i kad se samo prelije.
A biskvit je po tradicionalnom receptu za Sachericu.
-
Da, takav biskvit radim za sachericu. Krema je provjereno dobra. Sve skupa super zvuči i siugurno ću probati!
-
Aaaaaajaaaoooo! :shock: Ovo mora da je mmmmmmljac. Ali ne, ja se ne usuđujem ovo probati. Ne još skoro...
Bečki zatvor za debele
-
e ovo je recept za mene, ali ovih dana mi je svega previše..malo će čekati
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma