-
Kao prvo, treba razlikovati podno i zidno grijanje. Zidno NISU radijatori! Radijatori spadaju u klasično grijanje, a podno i zidno su noviji trendovi. Isto tako ima i podno toplovodno (to je sistem se cijevima) i električno. I nisu svi sistemi isti, među podnim ili zidnim ima milion razlika i vrsta. Za svaki pojedini slučaj bio bi potreban savjet stručnjaka, ovisno o željama i potrebama.
Istina je da nisu svi parketi dobri za podno grijanje. Ima čak i egzote koje se mogu primjenjivati u kombinaciji s podnim grijanjem, pa čak i klasični parket. Naziv egzota ili klasični odnosi se na njegov vanjski izgled, a ne na način proizvodnje koji je bitan za to da li je moguće položiti parket na podno grijanje.
Moj skroman savjet: ukoliko želite isključivo podno grijenje, pokušati izbjeći parket ili laminat. Ukoliko je podno samo radi osjećaja ugode, može i parket, ali to je onda totalno drugačiji sustav podnog od ovog prije. Postoje i varijante električnog podnog isto za čisto grijanje i za dogrijavanje. U kupaonama svako podno je dobrodošlo, bili elektr. ili toplovodno, ali teško da bi moglo postići zadovoljavajuću temp. prostorije bez dodatnog radijatora koji osim grijanja služi i za sušenje ručnika. I nije istina da klasično grijanje s radijatorima troši temp. vode od 90 stupnjeva. To je nakad bilo tako. Danas je to max. 80, ali to se više ni ne koristi već sustav 60/40, ali to vas ne treba zamarati. Ukoliko se upuštate u nešto takvo, svakako potražite savjet nekog stručnjaka (ne prodavača jer on će hvaliti svoj proizvod) jer varijanti ima mnogo. A izabrati najbolju za vas i još k tome financijski adekvatnu, nije baš lako. Znanost o grijanju svakim danom napreduje, pa čak i meni koja sam u toj struci ponekad je teško sa svim biti dobro upoznata.
Podno ima svoje ZA i PROTIV. Kao i klasično radijatorsko grijanje.
Ispitivanja su pokazala da čisto podno grijanje nije zdravo. Logika: najtopliji dio ljudskog tijela je u razini srca. Klasičnim grijanjem radijatorima, toplina struji od radijatora koji su uz zid prema gore i vrtloži oko prostorije. Kad ta toplina dođe do tijela, ona je na neki način raspoređena i nešto niža od polazne i dolazi s gornje strane. Kod podnog, ta se toplina diže u svakom djelu prostorije i direktno vam grije noge što kompletno mijenja toplinski raspored u vašem tijelu. Posljedice nisu trenutne, ali se nakon dugo godina izloženosti primjetilo povećanje bolesti krvožilnog sustav i problem s venama. Slijedeće, problem prašine. Gost1, žao mi je ali svi tvoji argumenti nisu točni. Kod podnog grijanja opet je problem da je svaki dio poda grijan i DIŽE prašinu po cijeloj prostoriji. Kod radijatorskog, ta ista prašina vrtloženjem dospije ispod radijatora i to se zadržava zbog "džepa" koje strujanje zraka napravi. Količina prašine je ista i u jednom i u drugom slučaju, samo što se kod podnog ona raspršuje po cijeloj prostoriji, a kod klasičnog se većinom zadržava na jednom mjestu.
Svatko mora odvagnuti svoje razloge za i protiv. Ionako sam već odužila, a mogla bih još danima....
Još nešto. Što se tiče mjesta, danas stvarno ima radijatora koji su uski i visoki, dakle zauzimaju manje mjesta, i nisu svi radijatori isti. Za isti učin oni najslabiji mogu imati dva metra, a duplo su kraći neki od nekog drugog proizvođača.
Prihvaćam nove proizvode i nove tehnologije i to objeručke, ali u ovom slučaju ipak sam sklonija klasičnom grijanju.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma