Pokazuje rezultate 1 do 2 od 2

Tema: 17. 10. u Nedjeljnom Vjesniku

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno 17. 10. u Nedjeljnom Vjesniku

Malo sam prelistavala tatine stare novine pa sam našla članak o epiziotomiji u Hrvatskoj, a spominje se i Udruga Roda i akcija Moj porod-moj izbor.
    Eto, to za arhivu.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala, Matilda !

http://www.vjesnik.com/pdf/2004/10/17/26A26.PDF

Nepotrebni rezovi prilikom poroda

Liječnici ne trebaju rezati žene kako bi sigurno porodili dijete kada ono zapne u porođajnom kanalu tijekom poroda, objavili su američki znanstvenici. Studija provedena na Sveučilištu John Hopkins otkrila je da fizički manevar samog djeteta daje bolje rezultate od rezanja majčine međice kako bi se na taj način povećao porođajni kanal. Bebe, naime, dožive manje povreda, a njihove pak majke na taj način izbjegnu nepotrebnu traumu.

Epiziotomija, ili urez međice, ocijenjena je kirurškom procedurom koju bi trebalo izvoditi smo kada je to apsolutno potrebno, kada ramena novorođenčadi zapnu u posljednjem trenutku tijekom poroda i kada je hitno potrebno završiti porod jer bebi u protivnom može ponestati kisika i može doći do oštećenja mozga ili gušenja.

Da pojasnimo, epiziotomija je zahvat koji se čini prilikom porođaja, a sastoji se u tome da se učini urez na međici kojim se proširi otvor rodnice koji je, naročito kod prvorotkinja, relativno uzak i neelastičan te se na taj način olakša izlazak djeteta, ali i skraćuje trajanje porođaja.

Pokušaji da se bebu izvuče iz porođajnog kanala mogu ponekad završiti iščašenjem djetetovog ramena. Jedan pristup koji se koristi kako bi se minimalizirala šteta i ubrzao tijek poroda je mali kirurški rez kože između majčine vagine i rektuma tzv. urez međice ili epiziotomija, kako bi se proširio otvor za porod. Sadašnji priručnici preporučuju epiziotomiju kao jedan od prvih koraka u situacijama kada dijete zapne u porođajnom kanalu, jer kažu da to ostavlja doktorima više manevarskog prostora da izvuku zaglavljenu bebu. Međutim, znanstvenici ne vjeruju da je ovaj zahvat doista nužan i smatraju da on ne doprinosi manjem broju ozljeda kod novorođenčadi, kako se smatra, nego štoviše da čak može povećati rizik.

Osim toga i problem inkontinencije u mjesecima nakon poroda izraženiji je kod žena kojima je učinjena epiziotomija.

Osim toga, neminovna je činjenica da epiziotomija stavlja majku u pojačan rizik od infekcija, krvarenja kao i dugoročnih neugoda i bolova prilikom spolnih odnosa.

Epiziotomija se nalazi i na »crnoj listi« peticije koju provodi Udruga Roda, »Moj porod – moje tijelo – moj izbor«, koju je do sada potpisala 8931 osoba, a u kojoj se, između ostalog, spominje i to da je Svjetska zdravstvena organizacija odbacila mnoge postupke koji se još uvijek rutinski primjenjuju u našim rodilištima kao nepotrebne ili čak štetne, a u njih spadaju primjena klistira, brijanje i ubrzavanje normalnog poroda farmakološkim i invazivnim metodama. U ove posljednje spada i urezivanje međice (epiziotomija), koje se kod nas provodi učestalo, osobito kod prvorotkinja.

Međutim, prema spoznajama Svjetske zdravstvene organizacije, ne postoji vjerodostojna opravdanost za rutinsku epiziotomiju, ali se zna da može izazvati štetu. U dotad normalnom porođaju postoje povremeno opravdani pokazatelji za epiziotomiju, ali je preporučljiva ograničena upotreba te intervencije.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Trstu, ocijenili su, primjerice, da je mediolateralna epiziotomija povezana sa smanjenjem jačine mišićnog dna zdjelice, te s dispareunijom – bolnim spolnim odnosima, kao i bolovima u predjelu međice, u usporedbi sa spontano nastalim povredama međice tijekom poroda. N.K.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •