Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: nekoliko početničkih pitanja...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno nekoliko početničkih pitanja...

Evo i mene među dojiljama!
    Imam nekoliko pitanja za one iskusnije...

1. podrigivanje - koliko je važno da novorođenče baš svaki put podrigne? koja je najbolja poza dok je još onako sićušan? moja beba ima problem s podrigivanjem, jer nakon dojenja uvijek zaspi, pa je cijela procedura buđenja, lupkanja po leđima...na kraju rijetko podrigne! trebam li ga buditi uopće?
    2. štucanje - primijetila sam da dosta često štuca (vjerojatno upravo zato što ne podrigne)....što učiniti po tom pitanju?
    3. kakanje - koliko je normalno da čude česta stolica bebe stare tjedan dana ukoliko je dojen? jer čini mi se kao da moj malac kaka prečesto... tek presvučem pelenu...i opet!
    4. događa mi se da dok doji primjerice na lijevoj dojki, iz desne mlijeko teče samo od sebe. čula sam još prije da je to normalna, iako meni se čini nevjerojatna pojava. trebam li izdajati? jer mali kao da ne može pojesti koliko ja imam mlijeka

hvala na odgovorima i razumijevanju mojeg neiskustva! pusaaa

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Re: nekoliko početničkih pitanja...

Citiraj k2007 prvotno napisa

1. podrigivanje - koliko je važno da novorođenče baš svaki put podrigne? koja je najbolja poza dok je još onako sićušan? moja beba ima problem s podrigivanjem, jer nakon dojenja uvijek zaspi, pa je cijela procedura buđenja, lupkanja po leđima...na kraju rijetko podrigne! trebam li ga buditi uopće?
    2. štucanje - primijetila sam da dosta često štuca (vjerojatno upravo zato što ne podrigne)....što učiniti po tom pitanju?
    3. kakanje - koliko je normalno da čude česta stolica bebe stare tjedan dana ukoliko je dojen? jer čini mi se kao da moj malac kaka prečesto... tek presvučem pelenu...i opet!
    4. događa mi se da dok doji primjerice na lijevoj dojki, iz desne mlijeko teče samo od sebe. čula sam još prije da je to normalna, iako meni se čini nevjerojatna pojava. trebam li izdajati? jer mali kao da ne može pojesti koliko ja imam mlijeka

-moja mlađa kćer je teško podrigivala, ali ja sam ustrajala na tome da to bude. nisam ju budila, nego sam ju onak uspavanu naslonila na rame. moram priznati da se kod mene teško podrignula, ali kod mog muža gotovo uvijek. on ju nekeko višlje dignuo na rame, tak da je valjda baš dobro pritisnuo želučić
    -da, što se tiče štucanja, bilo bi najbolje da se podrigne, bar ja tak mislim
    -male bebe kakaju gotovo svaki puta kakada doje a nekad i između, to je normalno. za par tjedana će se to ustabiliti i neće biti tako često
    -i to će se srediti za koji tjedan, kad se uspostavi ponuda i potražnja, a ovo što ti curi mlijeko iz druge dojke je normalno, jer je to refleks odpuštanja mlijeka i ne trebaš tu drugu dojku izdajati dokle got te ne boli i nije ti prepuna

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja nisam previše komplicirala oko podrigivanja. Ako bi zaspao ne bi ga budila zbog toga.

Stucanje je sasvim normalno kod malih beba. Ponudi dojku kad počne ako te to smeta.

Normalno je da ti iz druge curi dok na jednu dojiš. Umetni si za to vrijeme nekakvu gazu na tu dojku. Na tvom mjestu ne bih izdajala jer bi si mogla poremetiti proizvudnju mlijeka pa ju još više povećati.
    Eto toliko od mene. Ostalo ne znam.

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

neke bebe podruguju, neke ne. ako primjetis da se beba nagutala zraka tijekom podoja, bilo bi dobro da ju podignes da se podrigne. stucanje je ponekad znak da beba nije dobro podrignula. obzirom da je beba mala, ne moras ju dizati na podrigivanje ako zaspe - vidjet ces i sama kada ce to biti potrebno. ako se zagrcava tijekom podoja, ili cesto pusta i prima dojku, podigni bebu da podrigne tijekom podoja, pa ju vrati nazad na dojku da zavrsi obrok.

pusti dijete da kaka, to je dobro.
    od prvog do 6. tjedna beba bi trebala imati bar
    6 popisanih i bar 3-4 stolice dnevno, a neke kakaju prije/nakon svakog obroka, obzirom da su popisane i pokakane pelene pokazatelj da li beba dobiva dovoljno mlijeka, sto vise reci...

4. događa mi se da dok doji primjerice na lijevoj dojki, iz desne mlijeko teče samo od sebe. čula sam još prije da je to normalna, iako meni se čini nevjerojatna pojava. trebam li izdajati? jer mali kao da ne može pojesti koliko ja imam mlijeka .

ta pojava je posve normalna, iako ponekad poprilicno nezgodna (ili urnebesno smijesna, ovisno o perspektivi). koristi jastucice, samo ih cesto mijenjaj da ne bi dobila gljivice.
    sada si u fazi kada se kolicina mlijeka tek regulira, pa su takve pojave normalne. nemoj izdajati, jer ces time jos vise povecati kolicinu mlijeka, i stvoriti problem tamo gdje ga ne treba. ako se dogodi da beba odgodi podoj, pa te dojke pocnu boljeti, izdoji malo, tek toliko da napetost popusti. i probaj drzati bebu na jednoj dojci 2-3 sata (ako joj to bude odgovaralo), jer ce se tako najesti masnijeg mlijeka, a produkcija ce se malo usporiti.

dojite i volite se

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: nekoliko početničkih pitanja...

--> jeee! dobrodosla!!! zelim vam pregrst divnih trenutaka!

--> nije nuzno da podrigne. ako mu ne smeta, pusti ga. vidjet ces s vremenom da li se uopce nagutava zraka ili ne. sto se poze tice, na ramenu.

--> ako vidis da mu smeta, ponudi mu sisu.

--> majcino mlijeko je lako razgradivo (treba mu do sat i pol da se razgradi) iskljucivo dojene bebe mogu imati stolicu nakon svakog podoja. to nije nista neobicno a niti zabrinjavajuce.

--> evo mali uvid u to sto se dogadja sa tvojim tijelom dok dojis- beba sisa i tako stimulira zivcane zavrsetke na bradavicama koje salju poruku u mozak "trebam mlijeka". hipofiza luci dva hormona- prolaktin, koji je zaduzen za proizvodnju mlijeka i oksitocin, koji je zaduzen za refleks otpustanja mlijeka. znaci, otpusta se oksitocin koji je zaduzen za kontrakciju misica oko mlijecnih kanalica te mlijekom pod tim "pritiskom" nesmetano curi. posto on djeluje na obje dojke iz druge ti kapa ili curi mlijeko. neke zene osjete let down kao trnce, nekima curi mlijeko iz druge dojke, a nekima ne niti ga osjete. sve je to normalno.
    mlijeko ne trebas izdajati jer ces slati krivu poruku i poremetiti ravnotezu ponude i potraznje. jedino ako osjetis jaku nelagodu, mozes izdojiti par kapi da ti popusti napetost.
    procitaj par tekstova:
    pocetna prepunjenost dojki
    reflex otpustanja mlijeka
    odnosno tekstove o osnovi dojenja http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2116

--> nema na cemu!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

1. podrigivanje - nije nužno, pogotovo ako bebu ne muči zrak u crijevima. Andrija je vrlo rijetko podrigivao, ali je zato prdio ko veliki , i to mu nije stvaralo nikakve probleme.

2. štucanje - ne znam ima li veze s nepodrigivanjem, bebe štucaju i u buši pa onda nastave i nakon rođenja. Mogu štucati kad im je hladno, ali najčešće štucaju bez ikakvog povoda. nama je cika bila najbolje rješenje protiv štucanja, a učestalo štucanje je prošlo tek negdje sa 3-4 mjeseca, do tada je štucao barem 1x dnevno.

3. kakanje - dojenje vam očito ide kako treba, to se zove "protočni" tip - gore ulazi, dolje izlazi. Kakve je boje stolica?

4. kad bebač potakne let down, normalno je da mlijeko curi i iz druge dojke, kod nas to nije dugo trajalo, možda 3-4 tjedna. Valjda se tada regulirala ponuda i potražnja. Nemoj izdajati, ukoliko ti nije cilj još povećati proizvodnju mlijeka .

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa
    nemoj izdajati, jer ces time jos vise povecati kolicinu mlijeka, i stvoriti problem tamo gdje ga ne treba. ako se dogodi da beba odgodi podoj, pa te dojke pocnu boljeti, izdoji malo, tek toliko da napetost popusti. i probaj drzati bebu na jednoj dojci 2-3 sata (ako joj to bude odgovaralo), jer ce se tako najesti masnijeg mlijeka, a produkcija ce se malo usporiti.
    Zar se produkcija ovim usporava? A ja mislila da je obrnuto :? :?
    Znaci da ako zelim povecati produkciju mlijeka, da mu cesce mijenjam dojke?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj sbuczkow prvotno napisa
    Citiraj Storma prvotno napisa
    nemoj izdajati, jer ces time jos vise povecati kolicinu mlijeka, i stvoriti problem tamo gdje ga ne treba. ako se dogodi da beba odgodi podoj, pa te dojke pocnu boljeti, izdoji malo, tek toliko da napetost popusti. i probaj drzati bebu na jednoj dojci 2-3 sata (ako joj to bude odgovaralo), jer ce se tako najesti masnijeg mlijeka, a produkcija ce se malo usporiti.
    Zar se produkcija ovim usporava? A ja mislila da je obrnuto :? :?
    Znaci da ako zelim povecati produkciju mlijeka, da mu cesce mijenjam dojke?
    stvaranje mlijeka ovisi o hormonalnoj ravnotezi i ucinkovitom sisanju bebe. koliko beba isprazni dojku, toliko ce se mlijeka napraviti. znaci, ako se dojka neko vrijeme ne prazni, stvaranje mlijeka u njoj se usporava. ne previse znacajno, ali dovoljno da se prepunjenost dojki pomalo smanji. obzirom da oni tek uspostavljaju dojenje, vazno je da beba dobije i masnijeg mlijeka, i da se ona ne izdaja.

produkcija mlijeka se povecava tako da se djetetu dozvoli da doji sto cesce, i da se majka nakon podoja izdaja. nisam poboinik davanja obje dojke u jednom podoju, jer se tako beba najede samo onog prvog, vodenijeg mlijeka a dugorocno dovodi i do smanjenja kolicine.

nadam se da je sada jasnije

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Meni još danas curi mlijeko iz druge dojke kad mala krene sisati....
    već sam navikla na mokre krugove i miris mlijeka (zasušenog)....

Početno

Cure su ti sve rekle. Ja bih samo dodala da ga možda malo jače utopliš ako štuca... bebe znaju štucati kad im je hladno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    3. kakanje - dojenje vam očito ide kako treba, to se zove "protočni" tip - gore ulazi, dolje izlazi. Kakve je boje stolica?
    žućkaste

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hvala, cure, na iscprnim odgovorima ............vjerujem da će biti još puno pitanja, ali eto - uhodavamo se

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

samo ti pitaj

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •