Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: otkazni rok 3 mj., a sto je s GO

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno otkazni rok 3 mj., a sto je s GO

Hi, evo ovako se prica zavrsila....dakle nakon bolovanja (zbog bolesti djeteta, pisala sam vec u prethodnoj temi) kad sam se vratila na posao dobijem otkaz usmeno (kao tehnoloski visak to je bilo objasnjenje) prije 2 tjedna.

Danas sam dobila od direktora sporazumni otkaz da potpisem u kojem pise da ce mi isplacivati placu do 30.06. ali da nemam obvezu dolaziti na posao, radim u istoj firmi tocno 8,5 god.? Kako mi je jos ostalo 30 dana go oni bi meni napisali potvrdu da to nisam iskoristila ali to ne mogu koristiti (DA LI JE TO PO ZAKONU), ali to meni nista ne znaci ako ja na primjer odlucim ici na burzu ili otvoriti neki obrt....vise mi znaci da mi uz otkazni rok uplate i godisnji.

sto da radim (nisam nista jos potpisala), da li se to meni isplati, imam li onda ikakvih prava na burzi ?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sa sporazumnim raskidom, gubiš pravo na burzu.

Ja bih se na tvojem mjestu, još malo informirala o prednostima otkaza ili sporazumnog raskida.

Otkaz ne zvuči lijepo u knjižici, a sporazumnim raskidom gubiš neka prava.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nisam 100% sigurna (davno je bio stručni ispit i zako o radu), ali čini mi se da, ukoliko potpišeš sporazumni, nemaš prava na burzi. Javit će ti se stručnije po tom pitanju, ali tako mi se čini.

Ineska avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

jedno je otkaz kao tehnološki višak a drugo sporazumni otkaz.
    Kako su došli s jednog na drugi?!
    Ako ti daju otkaz kao tehnološki višak onda ne smiju na tvoje mjesto nikoga primiti bar 6 mjeseci a sa sporazumnim naravno da mogu
    Ja na tvom mjestu ne bi potpisala sporazumni otkaz jer onda nemaš pravo na naknadu s biroa.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

sporazumni - nema prava na naknadu s burze
    tehnološki višak - već smo pisali u drugoj temi - ne mogu ti samo tako dati otkaz (u biti nikada nisi napisala da li firma zapošljava više od 20 radnika - u tom slučaju važe pravila da ako imaš veći staž, veće obveze uzdržavanja, ... u usporedbi s osobom koja bi ostala raditi, onda ne možeš dobiti otkaz) + imaš pravo na otpremninu + imaš pravo na naknadu s burze

godišnji odmor ti mora dati - modalitet se može dogovoriti (isplatiti, uračunati u otkazni rok, dati da prvo iskoristiš go pa onda otkazni rok i sl.).

a za vrijeme trajanja otkaznog roka ionako po zakonu imaš pravo određeni broj sati tjedno izostajati s posla radi traženja novog posla (ne znam sad točno kolko sati, ak će trebati nađem pa javim)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nema usmenog otkaza i zašto bi ti morala potpisati sporazumni.
    Ako si tehnološki višak to mora u otkazu pisati. Imaš pravo na otpremninu, godišnji odmor i možeš se prijaviti na burzu. Ukoliko smatraš da otkaz kao višak nije u redu, odnosno da ti nisi višak, možeš poslije uložiti Zahtjev za zašitu pravi i tužiti. Kod viška procjenjuju se i socijalno ekonomski uvjeti među radnicima koji su višak, pa se onda odlučuje o tome tko će dobiti otkaz kao višak. Važno je i to koliko radnika zapošljava poslodavac.
    Ukoliko dobiješ otkaz kao višak, pazi da ti ne antidatira otkaz, odnosno pazi da bude navedeno točan datum kada si primila otkaz.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ova potvrda za godisnji ti vrijedi jedino u slucaju da nades drugi posao i kod prijave prilozis potvrdu o nekoristenom godisnjem te na njega stjeces automatski pravo, bez obzira na pauzu izmedu dva zaposlenja ili recimo dodes u firmu gdje imaju pravo samo na 18 dana godisnjeg itd.

Ako je objasnjenje tehnoloski visak, ja bih na tvom mjestu inzistirala na redovnom otkazu, zbog otpremnine i zbog naknade s burze.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="toma_06"

a za vrijeme trajanja otkaznog roka ionako po zakonu imaš pravo određeni broj sati tjedno izostajati s posla radi traženja novog posla (ne znam sad točno kolko sati, ak će trebati nađem pa javim)[/quote]

4 sata tjedno

Godišnji odmor u slučaju prestanka radnoga odnosa
    Članak 52.
    (1) Pravo na godišnji odmor nema radnik koji je to pravo u cijelosti, za tekuću kalendarsku godinu, iskoristio kod prethodnoga poslodavca.
    (2) Prilikom prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku izdati potvrdu o korištenju godišnjeg odmora.
    Naknada plaće za vrijeme godišnjeg odmora
    Članak 53.
    (1) Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pra¬vilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini nje¬go¬¬ve prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca (ura¬ču¬na¬va¬jući tu i odgovarajuću novčanu vrijednost plaće u naravi).
    (2) Naknada plaće iz stavka 1. ovoga članka mora se radniku isplatiti unaprijed, prije korištenja godišnjeg odmora, ako drukčije nije određeno kolektivnim ugovorom ili sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca.

Neopreznim potpisivanjem možete potpisati sporazumni otkaz ili dobrovoljnu izmjenu ugovora o radu kojom si smanjujete plaće. Protiv toga više nećete moći uložiti nikakve prigovore niti to sudski osporiti. Više puta se dogodilo da su radnici neopreznim, ishitrenim i nepotrebnim potpisivanjem sami sebi stavili omču oko vrata. Bilo je slučajeva da su dobrovoljno potpisali otkaz, ili promjenu ugovora o radu iz neodređenog u određeno radno vrijeme, ili pak ugovorno smanjenje plaće. Nažalost, protiv takvog potpisanog ugovora odnosno sporazuma nema pravne zaštite. Radni su odnosi ugovorni odnosi, pa ugovorne strane - poslodavac i radnik, slobodno uređuju svoje odnose u radu sa zakonom. Prema tome, ako dvije ugovorne strane dobrovoljno potpišu izmjenu ugovora o radu, ona se primjenjuje (naravno, ako je u skladu sa zakonom). Poslodavci često traže da radnici odmah potpišu neke izmjene ugovora o radu, bez ostavljenog roka za razmišljanje i bez mogućnosti za konzultacije. Nažalost radnici u pravilu to i čine pa se time često dovedu u iznimno lošu situaciju.
    Naravno, isti problemi mogu zadesiti i poslodavca, ako bi potpisao nešto nepovoljno, loše i sl. Međutim, zbog prirode radnog odnosa u kojem je poslodavac uvijek jača strana, takvi problemi poslodavcima se dešavaju neusporedivo rjeđe, i lakšeg su oblika. Stoga ćemo u nastavku poći od pozicije radnika, kojima se takvi problemi stvarno i često dešavaju.

1. Tražite rok za razmišljanje

Ako poslodavac traži da prihvatite i potpišete neki dokument (aneks ugovora, novi ugovor, sporazum, jednostranu izjavu, jednostrani otkaz i sl.) uvijek postupajte na sljedeći način:

a) Tražite rok za razmišljanje. Nikada nemojte odmah potpisati. Zbog toga ne možete snositi nikakve pravne posljedice,
    b) Obavezno zahtijevajte od poslodavca da vam ostavi taj dokument i da vam da primjereni rok za proučavanje dokumenta i potrebne konzultacije.
    c) Rok u pravilu treba iznositi 8 dana.
    d) Obavezno se konzultirajte s osobama koje o tome nešto znaju - pravnikom, predstavnikom sindikata, predstavnikom radničkog vijeća i sl.
    e) Ako se radi o ugovoru o radu i sl., strana koja nudi ugovor, ovdje poslodavac, uvijek treba potpisati prva. Dakle, vi uvijek morate dobiti ugovor koji je poslodavac sa svoje strane već potpisao.

2. Potpišite primitak

Međutim, ako poslodavac traži da potpišete samo primitak nekog dokumenta (aneksa ugovora, odluke i sl.) uvijek to učinite. Napišite: 'Primio dana .....2002. i potpis.' Naravno, ako se radi o ugovoru i sl. potpis primitka morate napisati na drugom mjestu, a ne na onom mjestu gdje stoji vaše ime za potpis ugovora. Potpisivanjem primitka samo potvrđujete da ste i kada ste taj dokument primili. Potvrda primitka ne znači da taj dokument prihvaćate. Dakle, to je isto kao potpis poštaru na potvrdi o primitku preporučenog pisma. Nema nikakve koristi od izbjegavanja potpisivanja primitka jer će poslodavac to moći dokazati svjedocima, ili će vam taj dokument dostaviti kući, ili će ga pak staviti na oglasnu ploču. Osim toga, ako odbijete potpisti primitak neke odluke, nećete znati da li i od kada vam teku rokovi za žalbu.

3. Koji novi ugovor potpisati, a koji ne - bitne razlike

Svaki ugovor o radu može se izmijeniti na dva načina:

a) sporazumno, dakle dobrovoljno, tj. slobodnom voljom poslodavca i radnika,
    ili
    b) otkazom s ponudom izmjenjenog ugovora o radu.

U nastavku dajemo prikaz razlika:

1. Dobrovoljna odnosno sporazumna izmjena ugovora o radu.
    (Primjer: Poslodavac Vam nudi da potpišete aneks ugovora o radu kojim ćete obavljati druge, manje plaćene poslove).

a) Ovaj ugovor ne morate prihvatiti.
    b) Ako ga ne prihvatite, ne nastupaju nikakve pravne posljedice - nema promjene ugovora, nema manje plaće, nema otkaza.
    c) Međutim, ako aneks ugovora prihvatite, više se ne možete žaliti niti ga sudski osporavati.
    d) Naime, budući ga niste morali prihvatiti odnosno potpisati, ne možete se niti žaliti ako ste to dobrovoljno učinili.

2. Otkaz s ponudom izmjenjenog ugovora o radu (čl. 114. Zakona o radu).
    (Primjer: Poslodavac Vam daje otkaz, ali ne 'na ulicu', nega Vam nudi aneks ugovora - obavljanje drugih, manje plaćenih poslova).

a) Ovaj izmjenjeni ugovor morate prihvati.
    b) Ako ga ne prihvatite nastupa otkaz (protiv kojeg se možete žaliti jednako kao i kod svakoga drugog otkaza).
    c) Međutim, ako prihvatite tj. potpišete izmjenjeni ugovor o radu, svejedno se možete žaliti i sudski osporavati otkaz.
    d) Naime, za ovaj slučaj Zakon o radu u članku 114. predviđa iznimku i dopušta žalbu. Naime, da niste izmjenu ugovora potpisali, dobili biste otkaz. Dakle, Vi u stvari osporavate otkaz. Prema tome, ako sud poništi otkaz, prestaje i novi ugovor, te se vraćate na 'stari' ugovor o radu.

4. Neznanje Vas ne ispričava!

Ako ste dobrovoljno potpisali ugovor o radu odnosno njegovu izmjenu, aneks i sl. (dakle ne u slučaju otkaza s ponudom izmjenjenog ugovora o radu), vrlo, vrlo teško ćete moći osporiti takav ugovor.

Naime, ugovor se može osporavati zbog mana volje (prijetnja, prijevara, bitna zabluda). Međutim, to moraju biti ozbiljni nedostaci. Prijetnja mora biti nedopuštena, strah izazvan prijetnjom opravdan i to strah za ugrožavanje života, tijela ili drugogog značajnog dobra. Prijevara mora biti prava i svjesna. Bitna zabluda se mora odnositi na bitna svojstva ugovora, osoba i sl., ali neće biti bitne zablude ako je radnik postupao nepažljivo. Stoga u praksi ima vrlo malo situacija koje bi se mogle svesti pod mane volje. Pri tome treba imati na umu - nepoznavanje prava Vas ne ispričava! Ako Vam je poslodavac ponudio sporazumni aneks ugovora o radu, a Vi ste ga potpisali misleći da ga morate potpisati, ne možete ga poslije iz tog razloga osporavati. Svatko mora znati što potpisuje!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="toma_06"

a za vrijeme trajanja otkaznog roka ionako po zakonu imaš pravo određeni broj sati tjedno izostajati s posla radi traženja novog posla (ne znam sad točno kolko sati, ak će trebati nađem pa javim)[/quote]

4 sata tjedno

Godišnji odmor u slučaju prestanka radnoga odnosa
    Članak 52.
    (1) Pravo na godišnji odmor nema radnik koji je to pravo u cijelosti, za tekuću kalendarsku godinu, iskoristio kod prethodnoga poslodavca.
    (2) Prilikom prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku izdati potvrdu o korištenju godišnjeg odmora.
    Naknada plaće za vrijeme godišnjeg odmora
    Članak 53.
    (1) Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pra¬vilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini nje¬go¬¬ve prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca (ura¬ču¬na¬va¬jući tu i odgovarajuću novčanu vrijednost plaće u naravi).
    (2) Naknada plaće iz stavka 1. ovoga članka mora se radniku isplatiti unaprijed, prije korištenja godišnjeg odmora, ako drukčije nije određeno kolektivnim ugovorom ili sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca.

Neopreznim potpisivanjem možete potpisati sporazumni otkaz ili dobrovoljnu izmjenu ugovora o radu kojom si smanjujete plaće. Protiv toga više nećete moći uložiti nikakve prigovore niti to sudski osporiti. Više puta se dogodilo da su radnici neopreznim, ishitrenim i nepotrebnim potpisivanjem sami sebi stavili omču oko vrata. Bilo je slučajeva da su dobrovoljno potpisali otkaz, ili promjenu ugovora o radu iz neodređenog u određeno radno vrijeme, ili pak ugovorno smanjenje plaće. Nažalost, protiv takvog potpisanog ugovora odnosno sporazuma nema pravne zaštite. Radni su odnosi ugovorni odnosi, pa ugovorne strane - poslodavac i radnik, slobodno uređuju svoje odnose u radu sa zakonom. Prema tome, ako dvije ugovorne strane dobrovoljno potpišu izmjenu ugovora o radu, ona se primjenjuje (naravno, ako je u skladu sa zakonom). Poslodavci često traže da radnici odmah potpišu neke izmjene ugovora o radu, bez ostavljenog roka za razmišljanje i bez mogućnosti za konzultacije. Nažalost radnici u pravilu to i čine pa se time često dovedu u iznimno lošu situaciju.
    Naravno, isti problemi mogu zadesiti i poslodavca, ako bi potpisao nešto nepovoljno, loše i sl. Međutim, zbog prirode radnog odnosa u kojem je poslodavac uvijek jača strana, takvi problemi poslodavcima se dešavaju neusporedivo rjeđe, i lakšeg su oblika. Stoga ćemo u nastavku poći od pozicije radnika, kojima se takvi problemi stvarno i često dešavaju.

1. Tražite rok za razmišljanje

Ako poslodavac traži da prihvatite i potpišete neki dokument (aneks ugovora, novi ugovor, sporazum, jednostranu izjavu, jednostrani otkaz i sl.) uvijek postupajte na sljedeći način:

a) Tražite rok za razmišljanje. Nikada nemojte odmah potpisati. Zbog toga ne možete snositi nikakve pravne posljedice,
    b) Obavezno zahtijevajte od poslodavca da vam ostavi taj dokument i da vam da primjereni rok za proučavanje dokumenta i potrebne konzultacije.
    c) Rok u pravilu treba iznositi 8 dana.
    d) Obavezno se konzultirajte s osobama koje o tome nešto znaju - pravnikom, predstavnikom sindikata, predstavnikom radničkog vijeća i sl.
    e) Ako se radi o ugovoru o radu i sl., strana koja nudi ugovor, ovdje poslodavac, uvijek treba potpisati prva. Dakle, vi uvijek morate dobiti ugovor koji je poslodavac sa svoje strane već potpisao.

2. Potpišite primitak

Međutim, ako poslodavac traži da potpišete samo primitak nekog dokumenta (aneksa ugovora, odluke i sl.) uvijek to učinite. Napišite: 'Primio dana .....2002. i potpis.' Naravno, ako se radi o ugovoru i sl. potpis primitka morate napisati na drugom mjestu, a ne na onom mjestu gdje stoji vaše ime za potpis ugovora. Potpisivanjem primitka samo potvrđujete da ste i kada ste taj dokument primili. Potvrda primitka ne znači da taj dokument prihvaćate. Dakle, to je isto kao potpis poštaru na potvrdi o primitku preporučenog pisma. Nema nikakve koristi od izbjegavanja potpisivanja primitka jer će poslodavac to moći dokazati svjedocima, ili će vam taj dokument dostaviti kući, ili će ga pak staviti na oglasnu ploču. Osim toga, ako odbijete potpisti primitak neke odluke, nećete znati da li i od kada vam teku rokovi za žalbu.

3. Koji novi ugovor potpisati, a koji ne - bitne razlike

Svaki ugovor o radu može se izmijeniti na dva načina:

a) sporazumno, dakle dobrovoljno, tj. slobodnom voljom poslodavca i radnika,
    ili
    b) otkazom s ponudom izmjenjenog ugovora o radu.

U nastavku dajemo prikaz razlika:

1. Dobrovoljna odnosno sporazumna izmjena ugovora o radu.
    (Primjer: Poslodavac Vam nudi da potpišete aneks ugovora o radu kojim ćete obavljati druge, manje plaćene poslove).

a) Ovaj ugovor ne morate prihvatiti.
    b) Ako ga ne prihvatite, ne nastupaju nikakve pravne posljedice - nema promjene ugovora, nema manje plaće, nema otkaza.
    c) Međutim, ako aneks ugovora prihvatite, više se ne možete žaliti niti ga sudski osporavati.
    d) Naime, budući ga niste morali prihvatiti odnosno potpisati, ne možete se niti žaliti ako ste to dobrovoljno učinili.

2. Otkaz s ponudom izmjenjenog ugovora o radu (čl. 114. Zakona o radu).
    (Primjer: Poslodavac Vam daje otkaz, ali ne 'na ulicu', nega Vam nudi aneks ugovora - obavljanje drugih, manje plaćenih poslova).

a) Ovaj izmjenjeni ugovor morate prihvati.
    b) Ako ga ne prihvatite nastupa otkaz (protiv kojeg se možete žaliti jednako kao i kod svakoga drugog otkaza).
    c) Međutim, ako prihvatite tj. potpišete izmjenjeni ugovor o radu, svejedno se možete žaliti i sudski osporavati otkaz.
    d) Naime, za ovaj slučaj Zakon o radu u članku 114. predviđa iznimku i dopušta žalbu. Naime, da niste izmjenu ugovora potpisali, dobili biste otkaz. Dakle, Vi u stvari osporavate otkaz. Prema tome, ako sud poništi otkaz, prestaje i novi ugovor, te se vraćate na 'stari' ugovor o radu.

4. Neznanje Vas ne ispričava!

Ako ste dobrovoljno potpisali ugovor o radu odnosno njegovu izmjenu, aneks i sl. (dakle ne u slučaju otkaza s ponudom izmjenjenog ugovora o radu), vrlo, vrlo teško ćete moći osporiti takav ugovor.

Naime, ugovor se može osporavati zbog mana volje (prijetnja, prijevara, bitna zabluda). Međutim, to moraju biti ozbiljni nedostaci. Prijetnja mora biti nedopuštena, strah izazvan prijetnjom opravdan i to strah za ugrožavanje života, tijela ili drugogog značajnog dobra. Prijevara mora biti prava i svjesna. Bitna zabluda se mora odnositi na bitna svojstva ugovora, osoba i sl., ali neće biti bitne zablude ako je radnik postupao nepažljivo. Stoga u praksi ima vrlo malo situacija koje bi se mogle svesti pod mane volje. Pri tome treba imati na umu - nepoznavanje prava Vas ne ispričava! Ako Vam je poslodavac ponudio sporazumni aneks ugovora o radu, a Vi ste ga potpisali misleći da ga morate potpisati, ne možete ga poslije iz tog razloga osporavati. Svatko mora znati što potpisuje!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj toma_06 prvotno napisa
    sporazumni - nema prava na naknadu s burze
    tehnološki višak - već smo pisali u drugoj temi - ne mogu ti samo tako dati otkaz (u biti nikada nisi napisala da li firma zapošljava više od 20 radnika - u tom slučaju važe pravila da ako imaš veći staž, veće obveze uzdržavanja, ... u usporedbi s osobom koja bi ostala raditi, onda ne možeš dobiti otkaz) + imaš pravo na otpremninu + imaš pravo na naknadu s burze

godišnji odmor ti mora dati - modalitet se može dogovoriti (isplatiti, uračunati u otkazni rok, dati da prvo iskoristiš go pa onda otkazni rok i sl.).

a za vrijeme trajanja otkaznog roka ionako po zakonu imaš pravo određeni broj sati tjedno izostajati s posla radi traženja novog posla (ne znam sad točno kolko sati, ak će trebati nađem pa javim)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sorry, nisam slala ovoliko puta.Pisalo mi je da je error i da nije otišlo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ajme, ja sam se zbilja razbolila, ovo je za meni toliki sok, dolaziti na posao i cekati odgovor, nisam potpisala sporazumni jer sam si izracunala, koliko bi dobila za otremninu, koliko godisnjeg i dala sam direktoru ponudu da mi isplacuje placu do 1.11, jos uvijek cekam njegovor odgovor.

Evo odgovara na pitanja:
    1. tvrtka je jako mocna, profitabilna, privatna, ima vise od 100 zaposlenih

2. na moej radno mj. su ostavili curu koja nema djete i nema stambeni kredit (zivi u obiteljskoj kuci, a i inace je imucna, sto uopce sad niej bitno, da ne mislite da sam zavidna) drugim rjecima je itekako u bolej polozaju, dobar je radnik, moze putovati (ja sam rekla da ne mogu, to je istina jer mi nema tko cuvati dijete) ali su s eoni dosjetili da ce jos promiejnit ugovor, mislim d ac ejoj pisati, asistent ili tako nesto.....

3. do kad mi moraju odgovoriti?
    4. da odem na bolovanje? (ja sam se tako izivcirala ova 3 tjedna da povracam svaki drugi dan - nisam trudna, i stvarno bi mi to bila koma u ovom razdoblju, iako si zelim drugu bebicu naravno, ali prvo mroam naci posao

ne planiram preci u drugu firmu, nego mozda otici u samostalne djelatnike, mislim da da ond aimam pravo na burzi na neki poticaj za otvaranej djelatnosti....
    ajme burza, u zivotu nisam tamo bila, a tolike sam skole izucila.

ma naci cu posoa, samo da sredim ovu situaciju i da se oporavim...pa zasto bi ja firmi ucinila uslugu i potpisala sporazumni, ni kriva, ni duzna, bar da su mi ponudili otpremninu (fakat sam ok radnik, ali koja navna budala, do 8. mj trudnoce radim (ok radila sam i sto mi je lova trebala) i onda zavrsim na preparima.... i nista se to moje cue ne gleda......ovo ej zivi kapitalizam

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •