yeah, right.Deaedi prvotno napisa
a sto cemo sa cinjenicom da je sretna mama ona koja je naspavama, a sretna beba je ona koja osjeti maminu blizinu, njen miris, dojku, pa makar to znacilo i cjelonocni boravak?
gle, meni je oci otvorila jedna knjiga koju sam procitala u trudnoci i nakon toga se odlucila na 24 satni boravak. i upravo je suprotno ovome o cemu vertex govori:
zena koja je napisala knjigu je fizioterapeutica i 20 godina se bavi tim radom. ona kaze da nasi muskularni problemi, problemi sa iskrivljenom kicmom, skoliozom itd.. upravo zapocinju u prvim satima nakon poroda.Perspektiva bebe je svakako važna, ali, ruku na srce, o njoj možemo samo nagađati.
nakon 9 mjesece potpune zasticenosti od vanjskog svijeta, beba se nalazi u jednom okruzenju koje je njoj u potpunosti strano. placom signalizira da se ne osjeca dobro, da je prestrasena. ukoliko nije uz majku, sto se desava? ili joj zalijepe dudu na usta ili ju puste da place.
place, place, place i nakon odredjenog vremena to malo tijelo se skupi, stisne kako bi 'zatvorilo' bol. upravo te prve kontrakcije tijela, prema misljenju te fizioterapeutice, su odgovrni za kasnije probleme u djetinjstvu o kojima sam gore pricala.
ovo je dakle cisto zdravstvena strana, a kada bi pocela govoriti o emotivnoj povezanosti, sigurnosti,..... ne znam gdje bih stala.

Odgovori s citatom