Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Prirodan porod-siguran porod

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Prirodan porod-siguran porod

Otvaram ovu temu mada se o ovome dosta vec pisalo.

Danas sam slusala pricu s poroda moje drage prijateljice. I po stoti put dobila dojam da se cesto, vrlo cesto, provlaci teza kako je prirodan porod ustvari rizican porod. Kako on pretstavlja hir majke, modni detalj i kako u tom trenutku nerazumna zena koja zeli prirodan porod ne misli na svoje dijete.

Vrlo brzo ti u rodilistu prilijepe etiketu "Rode", pa se malo sprdaju i uskoro ti objasne da je njima na prvom mjestu dijete i njegova dobrobit (o odlutala majko, zaboravila si najbitnije!).

Ne volim pisati negativno. Ne volim topike di nabrajamo lose savjete o dojenju npr., ali evo, danas sam specijalno pogodjena ovime...

Kako osvjestiti i ojacati zene na to da je PRIRODAN porod SIGURAN porod? Kako da uvjerim svoju razumnu prijateljicu da ja ustvari ne zelim da zene ista riskiraju kada traze prirodan porod (osim svog ugleda dobre rodilje)? Sto govorite onima koji zele slusati?

Znam da je odgovor kompleksan, ali...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nemam puno za reci na tu temu, samo da potpuno razumijem o cemu pricas. Moji su vlastiti roditelji trenutno vrlo zabrinuti za mene jer sam im rekla da ne zelim roditi u bolnici u svom gradu nego u Rijeci jer zalim prirodan porod. Jos kad sam im rekla da cu uskoro ici kod primalje u Graz na pregled, zakljucili su da je to sigurno neka sarlatanka jer porada zene kod svoje kuce, bolje da idem na pregled kod nekoga u Zg jer ipak nasi doktori valjda vise znaju
    Jos niti ne znaju da idem na pregled kod nje jer mislim tamo roditi, izvan bolnice. To cu im reci kad se vratim iz Graza. Uglavnom, nekako planiram kad stignem u Graz iskljuciti mobitel (naravno, to cu im najaviti da se ne isprepadaju) i javiti im se tek kad rodim jer mislim da bi me negativne vibracije mogle samo omesti u mom "vaznom poslu".

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

...da, baš zato što očekujem takve reakcije, ja ni ne dijelim svoje želje s okolinom, samo sam se izjasnila da želim na Sv. Duh, a ne u lokalnu bolnicu... a u ostale detalje mi se ne ulazi...
    Na komentare, "pa svugdje ti je isto", ja samo klimam glavom

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja sam već negdje pisala o tome kako i moja okolina(prijatelji, rodbina..)isto tako reagiraju, sad sam jednostavno prestala prićati o tome, ali evo baš me u nedjelju moja najbolja prijateljica povukla za jezik, kad se opet počela sprdati, rekla sam joj da ako je netko neozbiljan(ne svađalačkim tonom, nego smireno)da je to ona jer osuđuje nešto o čemu nezna apsolutno NIŠTA. I ako želi i dalje ismijavati i zgrožavati se, da bi se prvo trebala informirati o tome. Onda se malo trznula, zamislila i onda me tražila da joj sve objasnim. Naravno da to nije baš tako jednostavno, pogotovo ako ta osoba ima predrasude, ali donekle sam uspjela, za ostale frendice printam tekstove, a drugima više i ne pričam, previše mi je već i to što ću se morati boriti s vjetrenjačama na porodu s osobljem.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

inga, nemoj nista nikom pricati (osim onima koji su 100% uz tebe). ja sam samo maglovito pricala da ne znam jos gdje cu, mozda u rijeku... nazvali smo roditelje tek nakon sto je zeko rodjen. pokusaj sto manje ulaziti u bilo kakve rasprave na tu temu, a ako moras, lazi ako treba, samo da te ne pocnu uvjeravati da si luda.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Prvo pitajte osobu koja se čudi razlikuje li niskorizičan porod od rizičnog. Zdrava trudnica + ide glavicom. Ako je takva, onda su njene šanse kod prirodno započetog poroda za "može se NEŠTO dogodit" skoro nikakve... Zbog čega ona mora pretrpiti sve te intervencije i lijekove da bi se ono što će se i tako dogodit (porod djeteta, jer porod koji je sam krenuo je nezaustavljiv) - dogodilo 120-180 minuta ranije :?
    U zamjenu za to skraćenje "muka" porod je 1200- 1800 puta bolniji. Siromašno zdravstvo potroši veliki novac. Žene su iscrpljene od forsiranja, izgubile su više krvi zbog epiziotomije, djeca su pospana od jakih lijekova, dojenje teško ide....
    Sve to pretrpimo da bi nas "riješili" par sati ranije
    Tu je jedino osoblje sretno jer su brže gotovi, bolje je da je porod u ponoć nego u 3 ujutro

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja ću reći ono što uvijek tupim... svaka žena ima pravo na porod koji želi, i za koji smatra da je najbolji za njeno dijete.

naravno, moraju se sve kockice posložiti. da rodilja bude zdrava, da dijete bude zdravo. da niti jedna okolnost ne nalaže drugačije. neke žene tupe o prirodnom porodu i pokušavaju tako poroditi dijete koje je, primjerice, okrenuto na krivu stranu, ili zbog neke bolesti koju ima a inzistira na prirodnom, riskira svoj i djetetov život. to je neodgovorno. čak i sebično.

ali isto tako, sigurna sam da je manje 'rizičnih' poroda nego što statistike govore, i da su postupci poput dripa, bušenja vodenjaka i ostale intervencije, izmišljeni u najboljoj namjeri ali samo kao postupak "spašavanja", a ne rutina koja se upražnjava samo kako si se cijeli proces 'ubrzao', ili čisto iz neke bolničarske 'potrebe' za intervencijama 'za svaki slučaj'.

što se potpuno prirodnog poroda tiče, svaka žela koja ga želi, trebala bi barem imati priliku pokušati. a ako stvari krenu po zlu, neka se intervenira...

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj k2007 prvotno napisa
    što se potpuno prirodnog poroda tiče, svaka žela koja ga želi, trebala bi barem imati priliku pokušati. a ako stvari krenu po zlu, neka se intervenira...
    ma gle k2007, bas ovo sto pises je stav zbog kojeg sam pokrenula ovu raspravu.

stalno sam u situaciji da se moram braniti da nisam zlocesta vjestica koja pod svaku cijenu zeli prirodan porod.

stalno se provlaci teza da su zene koje zele prirodan porod luđakinje koje ga zele i onda "kada stvari krenu po zlu", da one riskiraju zivot djeteta i sl.

Ono sto me je ponukalo da otvorim ovu temu je cinjenica da je doktor brizno sjeo kraj moje prijateljice i objasnio joj da je podrzava u njenoj zelji za prirodnim porodom, ali da je njemu na prvom mjestu zdravlje i zivot djeteta. A njoj nije!!! Ona je dosla tu roditi prirodno radi prirodnog poroda! Pa kako je moze tako omalovazavat?

Kako ono? "you are not qualified".

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

uopće ne mislim da su žene koje žele roditi prirodno luđakinje. baš suprotno - govorim kako bi svaka trebala imati pravo na to što hoće. jedino samo i isključivo ukoliko zbilja postoje kontraindikacije, glupo je stavljati sebe i bebu na rizik. jer rizici, ruku na srce, postoje. a to što doktori sve potpisuju kao rizično (i ono što nije, a to je u veeelikom broju), zato što im je tako lakše, to je druga priča.
    meni da su na primjer napravili epiziotomiju, pa ja bi im glavu razbila! ili drip...samo loša iskustva, od svih strana. a u većini slučajeva nije bio potreban, već rutinski, te je samo otežao porod - prvenstveno djelujući na psihu rodilje. no ne treba se previše zavaravati, i drip je nekima potreban. odvratno je što svi sve stavljaju 'u isti koš'. ali to je tako - ljudi su takvi, i naše zdravtsvo je takvo. jedino što se može je svojom borbom i svojim primjerom pokazati drugima da je moguće protjerati svoju volju.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ovo je tema koja mi intenzivno zaokuplja posljednjih mjeseci. Čitanje priča s foruma me užasava, jer sad pogotovo nakon seminara A. Robertson i svega što sam pročitala u zadnje vrijeme shvaćam kako do većine komplikacija u porodu dolazi zbog liječničkih intervencija i neadekvatnog položaja, odnosno nemogućnosti mijenjanja položaja. Nažalost, naši liječnici su školovani za patologiju poroda, oni nemaju pojma o fiziologiji prirodnog poroda. Oni znaju spasiti ženu i dijete, ali većini njih spašavanje ne bi ni bilo potrebno da se oni nisu upleli.
    Mene konkretno su na prvom porodu preplašili da bi mi mogla propasti pupkovine jer sam otvorena čak 5 cm!!! Ja tada nisam znala da pupkovina kod prirodnog pucanja vodenjaka, ako je dijete položeno glavicom prema dolje ne propada gotovo nikada, ali da propada vrlo često kod amniotomije.
    A takvih primjera ima puno. I svakom danom mi dođe da lupam glavom u zid kad pročitam nešto što je skroz logično, a naši liječnici to ignoriraju.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

k2007, da ne citiram sve, potpisujem u cijelosti.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma da neupućeni misle da su trudnice koje žele prirodni porod luđakinje, zbog pojedinih slučajeva, naime među nama ima kao i svugdje i u svakoj situaciji cura koje pretjeruju, i riskiraju život svoga djeteta pa čak i sebe da bi realizirale svoj cilj, i nažalost kada to završi tragično to se daleko čuje(dobar glas daleko se čuje, loš još dalje), o prirodnim porodima koju prođu kao recimo kod k2007 , školski, se ne govori jer tu nema skandala!! Ali vjerujem da većina nas koje želimo prirodan porod se dobro informirala, i znamo da se on može ostvariti ukoliko se sve odvija bez komplikacija, recimo primjer: čitala sam o slučajevima gdje je porod već predugo trajao i plodna voda je počela izlaziti zelena(znak da beba pati i da treba što prije van da se ne desi zlo)dr. savjetuje drip da se porod ubrza, rodilja neda jer hoće prirodni porod i traži da se sačeka još par sati. Meni je već dovoljno to što znam da mi bebica pati, tu je majka priroda malo kiksala i ja bih pristala na drip bez razmišljanja, iako silno želim prirodni porod.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne misle to samo neupuceni, nego i vecina lijecnika....

I cijelo vrijeme imputiraju ono svoje omiljeno, "sto ako"...

Najveca greska hrvatskih rodilja (a pretpostavljam da ni drugdje nije puno bolje) je sto idu u rodiliste PRERANO.

Jer sto si krace tamo, manja je sansa da ti uvale ovo i ono.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj k2007 prvotno napisa
    naravno, moraju se sve kockice posložiti. da rodilja bude zdrava, da dijete bude zdravo. da niti jedna okolnost ne nalaže drugačije. neke žene tupe o prirodnom porodu i pokušavaju tako poroditi dijete koje je, primjerice, okrenuto na krivu stranu, ili zbog neke bolesti koju ima a inzistira na prirodnom, riskira svoj i djetetov život. to je neodgovorno. čak i sebično.
    khm. molim pojašnjenje.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moram priznati da nisam bas primijetila takve slucajeve gdje rodilja forsira prirodan porod pod cijenu zdravlja svog djeteta. molim prosvijetlite me!

problem je u tocki koja razgranicava normalan fizioloski porod i porod koji zahtijeva intervencije. ta tocka nije ista za lijecnike sklone intervencijama s jedne strane, i s druge strane za nas koji se borimo za mogucnost prirodnog poroda (a takodjer za i who, znanstveno utemeljena istrazivanja, suvremenu medicinu itd.). neki lijecnici (kod nas, bojim se, vecina) smatraju da rodilja mora roditi u roku 12 sati nakon pucanja vodenjaka. u europi se u prosjeku ceka 48 sati za indukciju poroda, a ima i istrazivanja o 72 sata.

sto se kod nas dogadja? zeni pukne vodenjak, isti cas sjeda se u auto, skripecim gumama juri u rodiliste, gdje odmah dobiva drip jer se nesto jaaako lose moze desiti ako ne rodi ekspresno u roku iducih nekoliko sati! naravno, ako odbijes drip, ti si rodilja koja forsira prirodan porod naustrb svom djetetu...

takvo ucjenjivanje je jednostrano, bezobrazno, bez navodjenja prednosti i mana, da ne govorim o podcjenjivanju i omalovazavanju rodilje, te krsenju njenih ljudskih prava i prava pacijenata!

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da, zastraši pa vladaj

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Najveca greska hrvatskih rodilja (a pretpostavljam da ni drugdje nije puno bolje) je sto idu u rodiliste PRERANO.

Slažem se, netko je negdje tu na forumu savjetovao trudnicama ako se boje da neče stići do bolnice ako su dugo doma, neka rađe sjede na klupici pred bolnicom(naravno ovisi o god.dobu), jer i stres izazvan samim dolaskom u bolnicu usporava trudove.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj @@novamama@@ prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa

Slažem se, netko je negdje tu na forumu savjetovao trudnicama ako se boje da neče stići do bolnice ako su dugo doma, neka rađe sjede na klupici pred bolnicom(naravno ovisi o god.dobu), jer i stres izazvan samim dolaskom u bolnicu usporava trudove.
    U potpunosti potpisujem jer ću ja ovako morat napravit.
    Naime, prvi put sam rodila ekspresno (i time izbjegla drip i probijanje vodenjaka) i iznenadila samu doktoricu jer sam došla otvorena 3 prsta, obrijali me, klistirali, stavili u boks i ja zvala sestru za 5 minuta da ću rodit i bila čitava strka, pa mi je doktorica rekla , molim vas da drugi put dođete ranije, mogli ste mužu u autu rodit.

A pošto mi do bolnice u najidealnijem slučaju (bez ikakvih gužvi u prometu) imamo minimalno 20 minuta a optimalno pola sata, a MM je totalni paničar, i zafrkava se da će me mjesec dana prije strpat kod svoje tete koja živi blizu bolnice, rekla sam mu da ću pristat ić čim krenu malo žešći trudovi, ali da bude svjestan da ćemo se šetat okolo bolnice skroz dok ću moć izdržat.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

što se tiče preranih odlazaka u bolnicu, ja sam jedna od tih koja se uspaničila s malčice jačim trudovima...ali opet, legla sam na bolnički krevet i pravila se da mi nije ništa samo da ne ordiniraju ...nikako nisam htjela da me 'odu poroditi', sve do trenutka dok sama nisam bila SIGURNA da je to to! (...a tad su me uvjeravali da nije )

ms ivy, pojasnit ću riječima novemame...
    čitala sam o slučajevima gdje je porod već predugo trajao i plodna voda je počela izlaziti zelena(znak da beba pati i da treba što prije van da se ne desi zlo)dr. savjetuje drip da se porod ubrza, rodilja neda jer hoće prirodni porod i traži da se sačeka još par sati. Meni je već dovoljno to što znam da mi bebica pati, tu je majka priroda malo kiksala i ja bih pristala na drip bez razmišljanja, iako silno želim prirodni porod.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

baš me zanima koja bi mama inzistirala na neuzimanju dripa ilištojojvećnude kad bi vidjela zelenu plodnu vodu ili znala za neki drugi opravdani razlog za ubrzanje poroda (na žalost, liječnici često zastrašuju žene bez opravdanog razloga)

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa
    baš me zanima koja bi mama inzistirala na neuzimanju dripa ilištojojvećnude kad bi vidjela zelenu plodnu vodu ili znala za neki drugi opravdani razlog za ubrzanje poroda (na žalost, liječnici često zastrašuju žene bez opravdanog razloga)
    pa upravo o tome govorim, ako nema opravdanog razloga za ubrzanje poroda, nema ni razloga zašto žena ne bi imala potpuno prirodan porod. ili kakav već želi. zato bi se sve trebale dobro educirati prije poroda, znati što želi i imati hrabrosti to postići. i naravno - imati sreće naići na pravog doktora. to što je ova zadnja okolnost najzaslužnija za konačni produkt, a istovremeno ju najteže doživjeti, to je ono što žalosti

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Prvi porod: Strava! Vjerovala doktorima i dozvolila da mi uvale sve sto im je palo na pamet. U bolnicu sam dosla 7 prstiju otvorena i uz njihovu svestranu pomoc jos 7 sati visila na dripu, onesvijestila se i jos cula sestru kako vice na mene , a ja padam u crnilo. Dijete jadno izaslo modro ljubicasto od silnog naprezanja.
    Drugi porod: Super! Dosla u bolnicu 8 prstiju otvorena , posvadila se sa sestrom jer nisam htjela potpisati prazan papir i odbila sve moguce ljekove. Rodila bez problema . najbolje od svega je sto sam pri prvom porodu bila savrseno zdrava, a kod drugog hipertireoza.
    Ljudi moji priroda se sama pobrine za sve i ne trebamo joj "pomagati".

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ljudi moji priroda se sama pobrine za sve i ne trebamo joj "pomagati".
    to je to. doživjela i presretna zbog tog iskustva, dapače, želim ga svima.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

I opet se vracamo na to da primalja treba biti osoba od povjerenja. Ja mislim da se ne mogu u trudovima boriti za nesto, a sigurna sam 100% da se ne zelim boriti.
    Smatram da svaka zena koja zeli prirodan porod ima pravo na primalju koja ce se pobrinuti da joj to i omoguci i pomogne koliko moze u trenucima kad zeni treba savjet i ohrabrenje da dovrsi svoj porod prirodno. Usto, ako takva primalja predlozi zeni intervenciju zbog neke komplikacije koja se u meduvremenu pojavila, onda ce valjda svaka zena na to i pristati jer zna da ima primalju kojoj moze vjerovati.
    Onda bi i okolina pocela gledati drukcije na prirodan porod. Jer zna se, ako doktor kaze da je prirodan porod ok, onda mora da je dobro.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa
    zapravo je takva mekonijska voda znak da je beba u stresu i neki (kao npr M.Odent) tada nikako ne preporučaju drip, jer smatraju da se time može još više ugroziti dijete, već u takvim situacijama predlažu carski rez.
    no ta "mekonijska voda" je vrlo rastezljiv pojam, može biti jedva primjetno zamućenje ili pak skroz obojana.
    a čula sam da u svrhu postizanja cilja (uvjeriti rodilju) neki znaju i malo "uljepšati"(bolje reći poružniti) sliku, tj. proglasati vodu mekonijskom kada baš i nije.
    eto, navodno ima i toga..

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja na svojem neiskustvu i slusanju svih ostalih a ne sebe svima preporucam cekanje trudova kod kuce i tek tad na stol. mene su narucili bezveze tocno na dan kad mi je termin ono da se ne mucim svaki dan hodat dal ce kaj biti pa da me rijese muka, mos mislit. i tak sam ja bez trudova bez da mi je pukel vodenjak skroz zatvorena isla radat. od 9 ujutro do 15 do 8 navece muke. dripa pun kufer epiduralna u meduvremenu a neposredno po primanju epiduralne malom sve sporije srce kuca svi doktori skacu oko mene pikaju me na sve strane ko zna scim i srecom ustabili se srce a ja ko na teskim drogama. vele oni grc maternice a nije bio vec su pomjesali neke flase koje su mi brizgali u zile jer sam vidla poglede osoblja kad su skuzili da su zeznuli. uglavnom skolu sam dobru prosla ako ikad vise budem trudna doma cu sjedit i tek kad pocnu oni jaci trudovi krenut cu u bolnicu. a to toplo preporucam i svakoj rodilji. jer na silu samo mozes zeznut stvar ko u svemu tak i u porodu. mog malog su samo andeli spasili i hvala im na tome!
    dokrore vam je bas briga za vase prirodne zelje zato se borite za njih i nedajte se na stol dok vas majka priroda ne pozove

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

A i bilo bi ljepše da i tad kad idemo, ne trebamo na nešto što se zove - stol

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo zgodnog odlomka iz knjige dr. Marsdena Wagnera: Pripremite se za porođaj:

Kada se radi o porođaju, teško je biti mudriji od prirode. Znanstvena istraživanja, jedno za drugim, pokazuju da je za zdravu ženu najsigurnije roditi prirodnim putem, uz što manje uplitanja sa strane. Rutinske intervencije ometaju prirodni tijek porođaja. Tehnologija, lijekovi i kirurgija korisni su jer spašavaju život kada se pojave ozbiljne komplikacije, međutim tijekom normalnog porođaja ženi više koristi neprekidna prisutnost iskusnog pomagača ili suradnika koji može pomoći u usmjeravanju tijekom teških stadija porođaja. Pazi i čekaj. To su dva ključna postupka. Sve dok priroda slijedi svoj put nema razloga za uplitanje. Prava podrška rodilji je strpljenje i znanje u prepoznavanju znakova dobrog i lošeg slijeda događaja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je na prvom porodu doktorica rekla da je u drugoj prostoriji zena dosla poslije mene a rodila prije (doduse ja sam bila u vodi, gdje se sve jako usporilo, a oni me nisu smjeli ostaviti samu nego su morali biti sa mnom tamo do vjecnosti ako treba), iako nije rekla ni koliko je bila otvorena ni koji joj je to porod ni nista (a cak i da su pocetni parametri bili jednaki, na temelju cega bi mogla ocekivati da ce porod ici istom brzinom?) Ja sam pitala kako to, a ona je rekla da je dobila lijekove. Ja sam joj rekla da ja lijekove ne bih, i da se meni ne zuri

Na drugom porodu sam bila u obicnom boksu jer sam kao imala preveliki trbuh za porod u vodi, pa me doktor (koji je inace poznat kao jako dobar :? ) ispitivao da li bih htjela malo stimulacije (taj dan je navodno bilo toliko pouno rodilja da nisu mogli nikako pokriti sve boksove, ali njihov problem). Ja sam ga pitala: mislite drip? On veli: da. Ja : Necuuuuuu driiiiiiip (upravo je nisao gadan trud). Pustio me na miru. I ne znam kud mu se tako zurilo kad sam rodila za valjda pola sata od tada.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj dijanam prvotno napisa

stalno sam u situaciji da se moram braniti da nisam zlocesta vjestica koja pod svaku cijenu zeli prirodan porod.

stalno se provlaci teza da su zene koje zele prirodan porod luđakinje koje ga zele i onda "kada stvari krenu po zlu", da one riskiraju zivot djeteta i sl.
    I ja sam često imala takav osjećaj kada sam bila trudna. Uvijek sam se morala braniti i objašnjavti svoje stavove.

Dijanam, pitala si kako osvjestiti žene da je prirodan porod siguran porod?
    Mislim da možeš osvjestit one žene koje su otvorene za to i one koje žele slušati.
    Što se tiče drugih.....meni je jako naporno opravdavati svoje stavove i nekog uvjeravati u njih. Iskreno, baš me briga što će si netko misliti o meni i na koji način će te žene roditi. Jednostavno nemam snage neke ljude uvjeravati u nešto što oni jednostavno ne žele prihvatit.
    Kada ću sljedeći put biti trudna nikome neću govoriti ništa o svojim željama osim MM-u.
    Htjela bih još dodati da kada krenem smireno objašnjavti svoje stavove, ne dobijem isto tako smirenog slušaća, već osobu koja napada moje stavove. To me najviše frustrira što ne mogu civilizirano raspravljati nego to postane napeta situacija koja završava rečenicom: "Bolje da ne pričamo o tome jer ćemo se posvađati".....

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

potrebno je mijenjati mentalni sklop ljudi, educirati
    idealno bi bilo kad bi svaki gin trudnicu tijekom trudnoće upoznao sa svim mogućnostima za porod, ali to je utopija jer oni sami ne žele izgubiti kontrolu koju imaju nad ženama
    oni koji su spremni staviti ženu u središte njenog poroda su zaista rijetki i nije im lako protiv struje kolega

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

E to ti je vjerovanje nasi ljudi da je likar jos uvik Bog i nesmis mu se suprostavit jer on zna najbolje sta tebi treba. Njihova najveca greska je sto su premoreni , rade u nemogucim uvjetima, fali opreme i prostora. U takvim okolnostima nazalost covjek se jako brzo prepusti struji koja ga nosi.
    Ali mi smo same krive! Zasto im dopustamo da nam to rade? Sve je u nama! Da je samo prije 10 godina postojala Roda.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne bih rekla da su krivi uvjeti, oni se vade na to, al im ne drži vodu
    prirodan porod traži što manje uplitanja, dakle bilo bi im i lakše, a i daleko jeftinije
    dr marsden wagner je neki dan na promociji svoje knjige ispričao da je ostao zaprepašten kad je to jutro u posjetu jednom rodilištu u zg saznao da se kod nas rutinski brije i klistira
    kad je rekao svom kolegi u toj bolnici da ni jedna studija u zadnjih 20 godina nije pokazala opravdanost i korist toga zahvata, naprotiv samo štetu, ovaj mu je odgovorio kako oni tako rade već 25 godina i nastavit će tako

e pa kad je to odgovor kolegi i jednom od najcjenjenijih ginekologa danas, možeš misliti kako tek razgovaraju sa rodiljama koje smatraju valjda za ovce

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pri mom prvom porodu nisu imali di sa zenama. Bila je puna i radaona i predradaona . Jedva su cekali osloboditi krevet za drugu zenu i onda dodem ja 7-8 prstiju otvorena i radam jos 8 sati. A tili su da u po ure bude gotovo, tako su bar rekli mojima pred vratima. Kad sam rodila kratko sam bila na hodniku dok ne oslobode krevet. Vjeruj to se zove losi uvjeti. Sad je bilo puuuno bolje , ali mozda je to zato sto sam bila sama u radaoni pa i nisu imali nekog drugog posla. Prostor i broj bokseva je ostao isti. Doduse i ja sam pametnija ovog puta.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Tek sam sad skuzila tvoj potpis, bas je 8)

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa eto ti primjera, žene u predrađaoni leže po krevetima umjesto da hodaju, čuče, stoje ili kako im je već lakše
    ok, možda će nekoj pasati i da leži, al takvih ih je malo
    tu bi već dobili slobodnih kreveta
    ili da ti jednostavno kažu da si došla prerano i da odeš doma ili barem krug oko bolnice, a ne da te još poslije maltretiraju ako sama eventualno zatražiš da odeš i vratiš se kad trudovi učestaju

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Evo sam ja nemajka. Poslije zelene plodne vode sam izla na prirodni porod - istina pristala sam to napraviti u bolnici umjesto kod kuce!

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znači ipak nisi nemajka nego mama koja je to itekako imala u vidu. 8)
    Gdje si rodila?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Rodila u NL (Delft). I isla sam u bolnicu ISKLJUCIVO zbog bebe. Za sve nas ostale (ukljucujuci babicu) je to bilo groooooozno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •