Dojenje većeg djeteta je isto kao spavanje dvadesetogodišnjaka s mamom i tatom ili kao da osmogodišnjakinja nosi pelene? Jer je prešlo sve granice, zato takva neobična usporedba?Originally Posted by Trina
Dojenje većeg djeteta je isto kao spavanje dvadesetogodišnjaka s mamom i tatom ili kao da osmogodišnjakinja nosi pelene? Jer je prešlo sve granice, zato takva neobična usporedba?Originally Posted by Trina
ma otkud ovo samo iščitavate?i ne dokazivati svoj bunt protiv drustva na djecjoj kozi...
podsjeća me ovo opet na onaj topic o "muškim" igračkama, gdje se majke koje dečkima ne brane lutkice i roza etiketiralo na vrlo sličan način :/
Originally Posted by VedranaV
Granice u svakom drustvu moraju postojati, jer bi se inace samo iznutra raspalo, samim ljudskim aktivnostima u sklopu anarhije.
Evo, jeste gledale Vodeni svijet sinoc...
Neke su granice striktne, i takve moraju ostat, neke su fleksibilne i ljudi su toga svjesni, a neke je cak i pozeljno dovoditi u pitanje za razvoj kulture i civilizacije.
Ne kazem da je ovo dojenje (iako iz moje perspektive je) pre-neprirodno, mozda je pak to granica koju treba pomaknuti u drustvu, ali nikako ne na djecjoj kozi. Kako inace, pitat cete se - ne znam, no da sam ja majka sa takvim uvjerenjima ko sto je ova na filmu, ne znam koliko bih bila u stanju odluciti kontrirati svim pogledima cudjenja (i inima) koje moja djeca vec savrseno mogu razumijeti, interpretirati na svoje nacine, stvoriti podsvjesne "filmove" u glavi, postati povucene da ih drustvo ne bi etiketiralo itd. slijedom lancane reakcije...
Cak, kad sam vec potpisala Marijin post, nije tolko ni to dojenje bitno, vec sama neka atmosfera, posesivna mama pod izlikom prevelike ljubavi...
Malo sam ispolitizirala, valjda sam u takvom raspolozenju danas, nemojte me previse kvotat![]()
Ti znači smatraš da ja,pod utjecajem svoje sredine i svog odgoja,nisam u pravu glede mogućih komentara prijatelja i okoline te djevojčice?Misliš da mi primitivci nismo dovoljno upućeni u jedan tako normalan odnos majke i osmogodišnjakinje čija se bliskost i emotivna povezanost očituje u dojenju?To što ja pišem JE moja osobni pogled i moje osobno viđenje stvari ali zar zaista vjeruješ da je njezini vršnjaci neće provocirati i rugati joj se zato što se još uvijek doji?Pa nekakva granica mora postojati pobogu,ne može se čitav svijet( i ne treba) preobratiti zbog te jedne djevojčice čija mater ne može povući nekakvu crtu.Originally Posted by mamma Juanita
Zato što bi kod spavanja 20-godišnjaka sa mamom i tatom svi zaključili da nešto u njegovom rastu i razvoju ne štima,da postoji nekakva rupa koja je ostala rupa umjesto da je popunjeno nečime što fali.Isto to mislim i za ovu curicu.Da je mama negdje zakazala,nije ispunila njezinu emotivnu "potražnju" na pravi način,ne dopušta joj da odraste i razvije u svom pravcu,da izgradi sebe kao osobu,kao malu ličnost kojoj je vrijeme da u nekom dijelu svog života sazrije.Ta žena je može dojiti još 8 godina a to dijete će na kraju ispaštati jer je pronašlo sigurnost u nečemu što to više nebi trebalo biti,u maminoj cici umjesto u mami kao osobi koja bi joj na drugačiji način trebala pokazati potporu i ljubav.Originally Posted by VedranaV
Neću se uopće više javljati na ovu temu jer sam rekla sve što mislim.
Trina, sve što ja kažem je da ne možeš sa sigurnošću znati niti kakva je njena okolina, niti kakva je njihova reakcija, niti da li nju neko zbog toga zeza(vjerojatno ne više, jer već odavnoi ne doji), a upravo si to rekla-da si sigurna da im se to događa.
ja ne bih bila tako sigurna.
ovo "mi primitivci" neću ni komentirat.
crtu su povukle njih dvije, ali kasnije nego što je tebi prihvatljivo (u osmoj godini).Pa nekakva granica mora postojati pobogu,ne može se čitav svijet( i ne treba) preobratiti zbog te jedne djevojčice čija mater ne može povući nekakvu crtu.
i tko vam kaže da takvih "slučajeva" nema puno više, samo što mi ne znamo za to?
osobno znam nekoliko majki koje se ne usude reći niti da doje dijete starije od 2-3 godine, a kamoli dalje...
ja je uopće tako nisam doživjela.Originally Posted by Mony
štoviše, činilo mi se da je mami već lagano dosta, ali da uvažava kćerku kojoj je trebalo još malo...pa je na koncu i toj kćeri u osmoj godini bilo dosta.
bdw, (što se co-spavanja tiče). što je s nekadašnjim obiteljima koje su bile prisiljene da svi skupa spavaju, do udaje/ženidbe?
jesu li oni svi skupa zbog toga imali psihoemotivnih problema?
ili su pak djeca kojoj se branilo da spavaju s roditeljima imali nekih problema?
tko će ga znat...
ma, čini mi se da je sve bitno već rečeno, teško se tu daljnjim razglabanjem može nešto više reći, mislim da je stvar u nekim općenito životnim pogledima koji nam se razlikuju.
osobno znam nekoliko majki koje se ne usude reći ni svojoj užoj, ni široj okolini niti da doje dijete starije od 2-3 godine, a kamoli dalje...
Pa normalno, vidiš na koje se sve bolesne načine to interpretira.
hm, Vedrana, ne svida mi se bas tvoj zadnji komentar :/
u svakom slucaju mislim da se slazemo da je takav prizor u danasnje doba u najmanju ruku neuobicajen. ne bi isla dublje u neke analize. ali, vremena se mijenjaju, mozda ponovo postane uobicajeno radjati doma ili u polju i dojiti do skole, ko bi ga znao. ja nemam s tim nikakvih problema![]()
Ja cu samo spomenuti da smo do prije par godina ISTE OVAKVE rasprave vodili na temu dojenja trogodisnjakaISTE OVAKVE TEME.... A pogledajte sada broj trogodisnjaka na forumu koji jos uvijek doje. Stvari se krecu na bolje.....
![]()
Pročitaj topic otpočetka i reci da nisam u pravu, što su ljudi sve u stanju nakalemiti nekom tko ovako iskače od prosjeka i zašto.
Pa ljudi imaju svoje mišljenje o tome,nije vrag da se na forumu moramo ustručavati izreći takve stvari zato što nekome to ne odgovara.
Usput,meni je i dalje dojenje trogodišnjaka bezveze.Ali ne zgražam se nad mamama kojima nije.
ma kuzim te, nije bed, ali sto ljudi sto cudi, i sto ljudi milion misljenja i nacina izrazavanjaOriginally Posted by VedranaV
Pa naravno da se necete ustrucavati? Gdje je zabava i mogucnost ucenja u raspravi ako svi isto misle?Originally Posted by Trina
![]()
No posto na forumu svatko moze slobodno izreci svoje misljenje, isto tako mora biti svjestan, tj. ocekivati da ce joj se suprotstaviti netko tko ne misli isto tako. Najnormalnija stvar.
htjedoh reci da tko zna kako bi se ti isti ljudi ponasali da znaju tu obitelj i tako to. mozda bi im bili najveci saveznici. ovako izdaleka se moze lamentirati kolko hoces.. kad ne znas kako stvari zapravo stoje.
A ja, bas naprotiv, sto duze dojim, to sam sve vise :shock: na dojenje osmogodisnjaka/inje.
Antikonformizam rulz - sto duze dojis, vise valjda postujes djetetove potrebe, usput zavrsis na telki, u novinama i napises i kakvu knjizicu... jer jako je bitno bas dojenje predskolaca promovirati, necemo se baviti bebicama valjda. Cijela obitelj mi nije sjela, bas kako maria kaze.
damn...a jedan od ljepsih trenutaka bilo je ljeto kad se L. rodila i kad smo na moru bile sa mojom starom. 3 generacije. i zajedno su te 3 generacije spavale u velikom krevetu.
imam puno vise od 20.
bit ce da nesto ne stima sa nama.....![]()
jer jako je bitno bas dojenje predskolaca promovirati, necemo se baviti bebicama valjda.
Pa nakana joj je bas u tome, da promovira dojenje starije djece u kulturi koja to (neopravdano) neodobrava.
Zato je isla u medije, zato pise o tome. O vaznosti dojenja bebica vec i vrapci na granama pjevaju, postoje 4 udruge volonterske koje se bave edukacijom i pomoci pri dojenju, postoji nacionalni program za promidzbu dojenja, cak i nekakv slabasan napor da se ogranici promidzbena moc proizvodjaca formule itd...
Time se vec drugi bave.
O dojenju starije djece se uglavnom suti ili govori negativno. Sute zene koje doje, sute zdravstveni radnici. Kao da ne postoji.
A u valjda pola svijeta je posve normalno da dijete on 5-6 godina doji.
To nije nista fuj ili sramotno ili nezdravo, patolosko. Najnormalnije. Nacin na koji se sisavci hrane, fizicki, emocionalno, uljuljkavaju se u san, izrazavaju privrzenost itd...
Ako se odmaknete malo od ove europske zapadne civilizacije, dojenje djeteta od 7 godina nije nista neobicno.
Kaze meni moja kolegica Gambijka da je u njezinom selu bio jedan mali koji je dojio do 9. godine. I da je bio najbolji u skoli i poslije na faksu i upao na kraju u neke drzavne strukture. I svi po selu i dan danas pricaju kako je tako bio pametan i daleko dogurao jer je dojio do 9. godine.
Eto, druga civilizacija i odmah drugi pogled na istu stvar.
A nasa doktorica obiteljske medicine (tata iz Konga, mama iz Ugande, ako se dobro sjecam...), kaze da je kod njih najnoramlnije da zene doje dugo i da se doji na cesti; dijete samo podigne majicu i doji. " Breasts are nothing there, nothing to do with sex".
Valjda zato dugo doje.
Zar vam se ne cini da je to normalno, a da ovo ovdje nije normalno?
I mala je duboko zagazila u skolsku dob, dakle, radi se o promociji dojenja skolskog djeteta.
Naime, ovdje vecina krece u skolu s 4-4.5 godina.
Ne, meni osobno to nije 'normalno' a ovo nase 'nenormalno'. Zasto bi tako moralo biti? Ja zivim u toj zapadnoj civilizaciji, a ne u Ugandi ili Gambiji. Sigurna sam da postoji tisuce navika/obicaja/normi/stajalista koja su njima savrseno normalna i svakodnevna, a nama ne, dapace. I obrnuto. Kao rastezanje malih usana djevojkama kako bi se kasnije bolje ugodilo muskarcu.
Boriti se za dojenje manje djece mi je jasno - zbog zdravlja, razvoja, fizickog i emotivnog, prirodne hrane, stovecne, ali borba za dojenje skolske djece koje nije zabranjeno, ne - vec eto da se o tome ne suti ili da se na to gleda pozitivno, a u svrhu cega, novih valjda tisuca skolaraca koji ce malo posisati prije skole i crtanja majcinih grudi na satu likovnog (ili je 'prava' slika kojoj moramo teziti neodlazak u skolu vec ucenje doma s majkom hraniteljicom), meni osobno ne znaci nista.
A je ti primjer... Da, bas je na to mislila.Originally Posted by leonisa
[quote="Saradadevii"]Pa normalno kad dijete u životu nije vidilo toliko hrane koliko naša djeca pojedu tjedno.Pričaš o siromašnim zemljama koje su neusporedive s nama.Ja znam puno,puno ljudi koji su bili jako pametni,prosjek 5,0 u špkolama,na faksu najbolji studenti i danas ljudi na visokim funkcijama.A nisu se dojili uopće.I što sad?Kaze meni moja kolegica Gambijka da je u njezinom selu bio jedan mali koji je dojio do 9. godine. I da je bio najbolji u skoli i poslije na faksu i upao na kraju u neke drzavne strukture. I svi po selu i dan danas pricaju kako je tako bio pametan i daleko dogurao jer je dojio do 9. godine.
Meni se čini da je normalno da postoje različite kulture. U njima se na seksualsnost gleda na različite načine. Kultura iz koje si ponikao je dio tvog identiteta.Originally Posted by Saradadevii
U našoj kulturi ženske grudi imaju seksualni karakter. Pojam normalno ili nenormalno nema tu previše smisla. Moje mi grudi donose seksualni užitak, mom partneru također. To smo mi.
Djeca od nekoliko godina su seksualna bića. Sjećam se sebe vrlo dobro, sjećam se prijateljica u toj dobi i igara koje su itekako imale veze s istraživanjem seksualnosti. Gledam starijeg sina koji je od četiri godine spontano razvio potrebu za privatnošću i počeo istraživati spolni život.
Ne tvrdim da dojenje ovako velike djece mora imati seksualnu komponentu niti da mora biti štetno, niti da svaka majka iz zapadne civilizacije koja to radi ima bolesne motive. Možda to stvarno može biti sasvim u redu, možda je to baš kako treba biti. Možda će s vremenom postati standard na dobrobit cijele zajednice.
Ali me čudi kad je neko jako siguran da to mora biti u redu - jer je u redu u nekoj drugoj kulturi.
Mene na primjer grozno kad pomislim na djecu koja postanu budistički svećenici. Od toga kako oni žive sledi mi se srce. Ali to je dio njihove kulture i oni to sigurno vide sasvim drugačije od mene. Kultura u kojoj živiš je dio tvog identiteta. Naravno, ako čovjek smatra da je jako važno i da je to promjena nabolje, može raditi pomake od tog identiteta.
nije stvar u siromaštvu nego u drugačijem gledanju na stvari.
gledanju na nešto prirodno kao normalno. u indiji sam isto svjedočila dojenju školske djece. ali ne samo u siromašnim obiteljima.
u našoj zapadnoj kulturi gdje je normalno inducirati porod da bi muž nogometaš mogao pristustvovati istom, gdje je normalno prekinuti dojenje s 8 mjeseci radi intimnog vikenda na brodu s mužem, ne čudi me da se nenormalnim smatraju prirodne stvari. pa tako i to tzv produženo dojenje...
i da - nisu meni te stvari u redu jer su iz druge kulture, nego jer su općeljudske.
summer, pisale smo istovremeno!
I da, i ja mislim da dostupnost nutricionistički vrijedne hrane nije zanemariv dio slagalice.
samo ovo d aprokomentiram:misliš da je bolje da ti isti školarci ženske grudi doživljavaju sve ranije i ranije, skoro pa isključivo kao seksualni objekt?u svrhu cega, novih valjda tisuca skolaraca koji ce malo posisati prije skole i crtanja majcinih grudi na satu likovnog
to ti je bolje?
pa jel to summer negdje napisala?Originally Posted by mamma Juanita
pa takvo je stanje u tom našem društvu u kojem se nad produženim dojenjem zgraža, a ženske grudi izseksualizirane i prisutne na svakom koraku, ali gotovo isključivo kao seksualni objekt.
vi ne vidite neku poveznicu u tome?
kako to da u ovim kulturama gdje se dugo doji?" Breasts are nothing there, nothing to do with sex".
prilično sam uvjerena da je najveći dio problema kojeg mi imamo oko nelagode s produženim dojenjem upravo vezan uz to da su nam ženske grudi (u ovoj kulturi) prvenstveno aluzija na seksualnost, pa tek onda (eventualno) na dojenje, ali božesačuvaj starijeg djeteta.
ja najiskrenije ne vidim sto je lose u tome da su nekom zenske grudi 'sexy'.
ja osobno sam ih dozivljavala kao dio tijela koji je seksualno privlacan muskarcima, i koji u seksualnom cinu meni moze donijeti seksualno zadovoljstvo, da budem skroz eksplicitna.
naravno, u trenutku dojenja ocekujem da se na njih ne gleda kao na seksualni atribut, niti ih ja tako dozivljavam.
ali pitanje djecjeg dozivljavanja seksualnosti, ili eventualno seksualne komponente u odnosu majka-dijete mi s tim ne moraju biti povezane.
ako je tome tako, što ti je točno odbojno u dojenju djeteta "koje je na pragu puberteta"?naravno, u trenutku dojenja ocekujem da se na njih ne gleda kao na seksualni atribut, niti ih ja tako dozivljavam.
ali pitanje djecjeg dozivljavanja seksualnosti, ili eventualno seksualne komponente u odnosu majka-dijete mi s tim ne moraju biti povezane.
pa zato njih ne brine to što im žene uokolo šetaju u toplesu 24/7Originally Posted by mamma Juanita
pa ja nisam bas od onih koji su tu glasno vikali da je to odbojno, ali istina je da i kod mene to izaziva nelagodu.
s jedne strane, ova teta Victoria i njen svjetonazor mi se nimalo ne svidja (bila sam znatizeljna pa sam cituckala njen blog), i cijeli onaj filmic mi u tom kontekstu nije simpaticam.
a osobno, dojenje osmogodisnjeg djeteta bilo bi mi neugodno, zato jer sam sama djelomicno podlegla tom kolektivnom uvjerenju da je to neprimjereno i to priznajem.
nelagodno bi mi bilo, s druge strane, i da tako veliko dijete uopce ima tako snaznu potrebu 'posjedovati' neki dio mog tijela vise puta na dan. zamisli npr. da zeli cuclati moj palac umjesto svog. ili da zeli iskljucivo sjediti meni u krilu dok jede. ili da mi zeli drzati ruku dok kaka.
malo su blesavi primjeri, ali to mi je otprilike u tom rangu.
meni je super kad moja curka zeli mene drzati za ruku dok je na wc-u i pri tom se uvijek osjeti ponukanom da mi izjavi ljubav. i zagrlimo se dok joj brisem guzu.
ali za 5 godina, ako to jos budemo radile, vise nece biti ok.
djeca rastu, i normalno je da neke oblike privrzenosti i ovisnosti o majci prerastu.
uglavnom, bezveze mi je da se argumentacija svodi na prepirku: konformizam-antikonformizam.
jer i antikonformizam nekad moze biti izuzetno krut, uskogrudan i rigidan.
Skroz se slažem sa summer (s tim da dosta blagonaklonije od nje gledam na dojenje veće djece), vertex i a zakaj. Sama nisam mogla točno uobličiti (odnosno izraziti) što točno mislim, ali definitivno se poklapa s onim što su njih tri napisale u zadnjim postovima, poglavito o kulturološkim razlikama i snažnoj vezanosti djeteta za (bilo koji) dio majčina tijela.
Ja sam i dalje na "tko voli, nek' izvoli", ali vlastitu letvicu još nisam pomaknula ni na tri godine (a kamoli na više), iako mi je dijete već dvogodišnjak - iskreno, nadam se da će prekinuti do 2,5, a i to mi je već lagano previše.
I još nešto, vezano uz grudi kao seksualni objekt. Mene već jako smeta što nikako ne mogu ponovo početi gledati na svoje grudi na taj način i što mi je, otkako sam rodila, u seksu vrlo nelagodno kad se moj partner fokusira na taj dio, jer ih ja sad doživljavam ne samo primarno, već ISKLJUČIVO, kao Kalebovo "vlasništvo" i ne mogu ih doživiti kroz seksualnu prizmu. Iskreno, ne sviđa mi se to i ne mogu zamisliti da bi takvo moglo (trebalo?) biti još xy godina.
Ja nisam imala taj problem, mogla sam se lako prešaltati iz jednog u drugo.
S tim da ne gledam na svoje grudi kao na nečije tuđe vlasništvo, doživljavam ih isključivo kao svoje. Mlijeko je bilo zbog malenog i za njega, a pakiranje je moje.
Ma, da, malo sam se krivo izrazila, ne baš njegovo vlasništvo, ali definitivno dio tijela koji je više ne mogu doživjeti kao seksualni objekt. Jednostavno mi je neugodno da MD "prčka" oko njih u skroz drugom kontekstu od onog u kojem ih K. koristi. I ne znam ni sama što da mislim o tome. :/
Pa možda ih ni ne moraš ponovo početi doživljavati kao seksualni objekt, nego kao dio tijela koji je osjetljiv u takvim situacijama, slično kao npr. vrat ili usnice ili bilo koji drugi dio tijela, što već voliš.
Ja bih samo, kao i mnogo puta do sada, potpisala a zakaj![]()
meni je dugo bilo tako, no što je matej veći, dešava mi se obrnuta situacija. sve ih više doživljavam osobno i želim "ih vratiti" sebi (i MM-u). stoga, primjećujem kod sebe da ne mogu više uživati u dojenju (imat će uskoro 3 god) kao dok je bio manji...Originally Posted by Luna Rocco
vidis, opet je to problem u promatracu.Originally Posted by Luna Rocco
zakaj je napisala da ne vidi sto je lose u tome da su nekom zenske ruke sexy. ne vidim ni ja.
meni su npr., muske ruke sexy ali ne pomisljam na sex cim se rukujem niti izbjegavam rukovanje jer mislim da je neprimjereno (banaliziram).
ja razmisljam ko vedrana, grudi su moje. i u uskoj majici su mi sexy. kad ih L. lovi su mi hrana. ja odlucujem sta su i ada su. jer su moje.
jedino sto mi smetalo je razmisljanje kad je bila mala, ocu li ih stici oprati ako me u sred sexa pozove, i to me sputavalo da ih "koristim" u tu svrhu.![]()
i htjedoh reci da svako ima pravo osjecati se kako se osjeca i ne osudjovati i suditi druge po sebi![]()
Ja potpisujem a zakaj.
A što se tiče onog malca i to da je tako pametan jer je dojio do 9. god. su mi totalne nebuloze :/