bez obzira što istraživanja pokazuju da dojena djeca imaju viši IQ?maaja prvotno napisa
bez obzira što istraživanja pokazuju da dojena djeca imaju viši IQ?maaja prvotno napisa
ovaj primjer s tim malcem bi značio da je duljina dojenja povezana s veličinom IQ. Pa onda što dulje dojiš, IQ je veći. A to istraživanja ne pokazuju, koliko ja razumijem.kailash prvotno napisa
I ta istraživanja, pokazuju li ona da treba dojiti dugo da bi dojenje imalo efekt na IQ ili je dovoljno, ne znam, godinu, dvije, tri? Na kužim.
vertex:
dojenje ima seksualnu komponentu i osjecaj je slican orgazmickom i za majku i za dijete i to od prvog dana! isto vrijedi i za porod - on je dio seksualnosti zene... prilicno kompleksno i zbunjujuce!Ne tvrdim da dojenje ovako velike djece mora imati seksualnu komponentu niti da mora biti štetno, niti da svaka majka iz zapadne civilizacije koja to radi ima bolesne motive.
i kod male bebe dojenje je ekstatican dozivljaj, tjelesna ugoda i osjecaj blazenstva, ali drugacije od odrasle seksualnosti. slicno, ali ipak drugacije; isto vrijedi i za majku koja doji - osjecaj ugode vrlo slican seksualnom...
ne znam koji zakljucak proizlazi iz ovog, ali sigurna sam da su moguci dijametralno suprotni zakljucci, ovisno o mentalnom sklopu onog tko ga donosi!![]()
Ja baš ne vjerujem ni u kakve statistike, jedino ako su rađene na ogromnom uzorku. Mene mama dojila niti 3 mj. a član sam Mense; gdje bi mi kraj bio da me još i dojila (i to 8 godina)kailash prvotno napisa
![]()
Znanstvena istraživanja su puno više nego puke statistike. Pa ako su dobro provedena, mogu dati vrlo pouzdane zaključke i na malim uzorcima.maaja prvotno napisa
A ova istraživanja o povezanosti IQ-a i dojenja ne poznajem, pa zato i pitam što se točno u njima zaključilo. :?
Evo, tu imaš nešto o toj povezanosti.Pups prvotno napisa
![]()
Znam da su znanstvena istraživanja točnija od nekih statističkih podataka ali kao što si rekla, jedino ako su dobro provedena. Nažalost, danas se svi vole pozivati na "znanstvena istraživanja" a koja to nekada nažalost uopće nisu.Pups prvotno napisa
Ne znam, moguće da je istina, kažem samo svoj primjer (možda sam naslijedila mamin gen, nju je moja baka dojila skoro 6 god.)
Ok, hvala.Ivanna prvotno napisa
Samo ne razumijem je li se radilo o npr. isključivo dojenoj djeci, djeci dojenoj produženo ili kratko ili jaaako dugo, itd, o tome se ovdje pričalo.
![]()
istraživanja su pokazala da dojena djeca imaju viši Q (dojena mj ili mj, tako nešto, i njih ionako ima mali %)
no, istraživanja pokazuju da majke koje doje imaju višu stručnu spremu i IQ
e sad: da li su ti podaci za djecu takvi zbog gena ili mlijeka .. teško reči
no majčino mlijeko ima neki sastojak koji djeluje povoljno na razvijanje nečeg u mozgu (a jesam "stručno" rekla) , toga u formuli nema
dojenje nije moglo utjecati na genetiku tvoje mame, pa da ti onda naslijediš njezin gen koji bi bio promijenjen pod utjecajem dojenja.maaja prvotno napisa
povlačim o genskoj povezanosti
http://www.javno.com/hr/zivot/clanak.php?id=95761
Oko 90% osoba nosi gen koji u kombinaciji s dojenjem daje viši IQ. Istraživanje je provedeno na više od 3000 djece u Velikoj Britaniji i Novom Zelandu.
nevezano:
http://www.net.hr/bebe/page/2008/03/05/0017006.html
Ma ovo je bila zafrkancija ali sam zaboravila staviti prikladan smajlić. SkužajtePups prvotno napisa
![]()
Ma to i mene zanima, al nigdje nisam našla te "detalje". Pretpostavljam da nisu obraćali pozornost na dužinu dojenja jer bi valjda iznijeli i taj podatak.Pups prvotno napisa
Onda ovo istrazivanje nema nikakve veze s temom, jer nista ne dokazuje niti pobija.Pretpostavljam da nisu obraćali pozornost na dužinu dojenja jer bi valjda iznijeli i taj podatak.
OK, priznajem, nisam čitala baš sve postove. Mislila sam da Pups uopće nije bila upoznata sa istraživanjem koje je povezalo dojenje (a ne dužinu) i viši IQ i zato sam stavila link.
Sad vidim da se govorilo o pametnom malcu kojeg je mama dojila 9 godina. Eto, ispričavam se.
pa nije to s djecakom koji doji do 9 godina navedeno da bi se polemiziralo je li dojenje utjece na IQ ili ne, nego da pokaze koliku ti ljudi vaznost i znacaj pridaju dojenju!![]()
a nasa kultura u kojemu je dojenje sporedna stavka u odrastanju djeteta je vrlo mlada, pa cak neke nase bake, a vecini prabake su dugo dojile, i bile same dugo dojene. do skole![]()
a ta je izreka o dugom dojenju kao dojenju do skole mozda pokazatelj da je vecina djeca voljna dojiti ako ne bas do te dobi onda vrlo blizu, ako ih se naravno ne odbije od sise. ovo je samo neko moje razmisljanje
meni sad izgleda da niakd necu prestati dojiti svoje dijete, uopce ne mogu zamisliti da ne doji. iz ove sadasnje perspektive me uopce ne bi smetalo da doji i do skole, u stvari kako sad stvari stoje cudilo bi me da prije prestane
meni veronica bas pozitivno zraci, uopce mi ne izgleda da se izgubila u svemu tome, nego da zna sto radi. vjerujem da se njen odnos s djecom ne svodi samo na dojenje, ma koliko to nekima tako izgledalo na prvi pogled. znam i sama kako je kad gledas nesto sa strane, a kako je kad si glavni akter neke situacije. ovo voajerisanje izvana daje puno iskrivljeniju sliku nego sto to ona stvarno jest. a pogotovo mi se cine pretjerani zakljuci kako s tom djecom i s njihovim odnosom s majkom nesto ne stima samo na osnovu toga sto doje, ili, jos gore, sto jedna od curica ima malo vise kila od onoga sto bi nekome mozda pasalo
Nisi ti krivo shvaćenaIvanna prvotno napisa
nego sam ja to uzela za primjer, tog dečkića od 9 god. i IQ i onda je svatko počeo svoju priču
![]()
Mea culpa![]()
Ne bih baš cijeli svoj dojilački staž nazvala estatičkim, ali imala sam jedno takvo iskustvo u jednom od prvih svojih podoja u životu, vjerojatno kad se dogodilo otpuštanje mlijeka prvi put. Osjetila sam val koji se iz grudi penjao prema glavi, doslovno sam ga pratila kako se penje, sasvim lokaliziran i intenzivno sam ga osjećala, pogotovo kad je stigao do vrata. Prilično blisko seksualnom uzbuđenju. Nakon toga više nije bilo takvog intenzivnog doživljaja, ničeg orgazmičkog, ali su mi podoji definitivno predstavljali fizičku ugodu, pogotovo osjećaj otpuštanja mlijeka. Zapravo sam u prvim mjesecima uvijek spontano zatvarala oči od ugode.puhovi obožavaju smokve prvotno napisa
I da, činjenice da imamo dijete, da sam ga ja rodila i da ga dojim su obogatile naš spolni život, a nisu mu bile smetnja. To je dio moje seksualnosti. Tako da se zapravo slažem s ovim što si napisala.
I još - ne bih ni ja iznosila zaključke. Barem ne sad dok ih još nisam izvela.
Veliko je pitanje da li norme, obicaji i navade ove nase civilizacije su u skladu s nasim, kak to jedan doktor kaze (kojeg sam veceras odlusala u zivo pa cu ga dosta citirati...) "ljudskim genomom". Jer ako nisu, onda slijedeci ih, ne idemo premo boljitku nego prema destrukciji civilizacije.Ja zivim u toj zapadnoj civilizaciji, a ne u Ugandi ili Gambiji. Sigurna sam da postoji tisuce navika/obicaja/normi/stajalista koja su njima savrseno normalna i svakodnevna, a nama ne, dapace. I obrnuto. Kao rastezanje malih usana djevojkama kako bi se kasnije bolje ugodilo muskarcu.
Primjer koji si navela nije u istome rangu kao dojenje opcenito i dojenje do kada postoji potreba u djeteta da doji.
Ovo drugo je bioloski imperativ koji se kao takav odrzao u drugim kulturama, zbog razlicitih razloga (recimo, kako je to netko dobro uocio, zato sto nema dovoljno hrane pa je svaka kap mlijeka dobrodosla ili zato sto postoje poligamne porodice pa je lakse duze dojiti ili zato sto postoji snazniji komunitarni zivot i podrska nego u maloj nuklearnoj porodici pa je opet lakse duze dojiti ili zato jer prevladavajuce vrijednosti drustva nisu individualizam i samodostatnost; od ranih dana, najbolje jos od rodilista); nego kolektivizam i kooperacija itd...)
Hocu reci, "prirodan" prestanak dojenja u razdoblju od 3. do 7. godine (tako kaze doc) nije nekakav obicaj koji je vezan za odredjenu kulturu, nego je kroskulturalan; dojenje starije djece jest bioloski uvjetovano i bioloski potrebno. Postoje individualne razlike pa netko prestane s 2.5 a netko sa 7.5
Inteligencija o kojoj se govori nije IQ, nije samo intelektualna inteligencija nego i one sve druge (emocionalna, socijalna, kinesteticka...)
Doc kaze da buduci da dojenje simultano stimulira sve vidove ljudskog iskustva moze se nazvati, umjesto Breast-feeding Brain-wiring. Razvija odredjenu strukturu mozga koje je onda "ljudski"inteligentno (za razliku od pukog IQ).
Doc se zove Nils Bergman i poznat je inace po tome sto je autor RCTa koji pokazuje da je njega prijevremeno rodjene djece u majcinom narucju superiorna njezi u inkubatoru (ili, kak on kaze inkubator destabilizira novorodjence, majcina njedra ga stabiliziraju) http://www.kangaroomothercare.com/drbergman.htm
U gore spomenutoj knjizi Veronika Robinson pise da su je nakon emitiranja filma Extraordinary breastfeeding (u kojemu je bilo nekoliko prica, ne samo njezina; dojenje blizanaca, uspjesno dojenje od strane jedne jako mlade mame, pokusaj dojenja usvojenog djeteta) sa svih strana svijeta, obasule pozivima i mejlovima zene koje doje stariju djecu.
To je nesto sto se radi i u ovoj nasoj civilizaciji. Ali poskrivecki jer je civilizacija toliko iseksualizirala sve i svasta da je dojenje, a osobito dojenje preko neke dobi, samo jedna od zrtava.
[quote="Trina"]Ne radi se samo o siromastvu i nedostatku hrane. (Moja Gambijaka dolazi iz imucne obitelji koja ju je bez problema skolovala u SADu.)Saradadevii prvotno napisa
Radi se o necem drugom, ali sto bi pisci rekli, to trenutno prelazi mogucnosti moje replike. Neke od razloga za koje mislim da su utjecajni, sam vec gore navela.
Inace, taj argument o trecemu svijetu je vrlo nezahvalan. Jedna zdravstvena djelatnica mi je jednom rekla da te preporuke SZOa o iskljucivom dojenju od sest mjeseci (a pretpostavljam i o nastavljenom dojenju do barem dvije godine) se odnose samo na siromasne zemlje. Jer tamo nema dovoljno hrane/voda je zmazana i slicno.
Ono sto je biolosko interpretira se kao sociolosko.
evo nesto za promisliti vezano za ovo sto si napisala, a opet prenosim doca iz Cape Towna.Meni se čini da je normalno da postoje različite kulture. U njima se na seksualsnost gleda na različite načine. Kultura iz koje si ponikao je dio tvog identiteta.
U našoj kulturi ženske grudi imaju seksualni karakter. Pojam normalno ili nenormalno nema tu previše smisla. Moje mi grudi donose seksualni užitak, mom partneru također. To smo mi.
Djeca od nekoliko godina su seksualna bića. Sjećam se sebe vrlo dobro, sjećam se prijateljica u toj dobi i igara koje su itekako imale veze s istraživanjem seksualnosti. Gledam starijeg sina koji je od četiri godine spontano razvio potrebu za privatnošću i počeo istraživati spolni život.
Kaze on da za novorodjence odsutnost majke je najveci faktor stresa koji uzrokuje dvije stvari:
Prvo, povecanu razinu vazopresina (misli dugorocno, dakle, ta beba ima u zivotu visu razinu od neodvojene) koja opet uzrokuje pojacani seksualni nagon
Drugo, smanjenu razinu oksitocina (hormona ljubavi) koja utjece na to da je smanjena sposobnost seksualnog ispunjenja (kako Mick rece, I can't get satisfaction....) i da je smanjena sposobnost predanosti jednom partneru (dakle, promiskuitet).
Ta nasa kultura je takva kakva jest mozda zbog toga sto su joj prakse takve kakve jesu (na primjer, razdvajanje od rodjenja); kaze on Separation is a life threatening for the newborn.
I jos dodaje da je to najgori oblik zlostavljanja djeteta.
Mozda ih treba mijenjati pa bi se i drustvene navade mijenjale...
MGrubi, možda si mislila na razne masne kiseline. Odent piše da je GLA (gama-linolenska kiselina) samo u majčinom mlijeku, da je direktan prekursor za prostaglandine I, koji npr. šire krvne žilice, sprečavaju trombozu, sprečavaju sintezu kolesterola, smanjuju upalne reakcije i imaju važnu ulogu u funkcioniranju T-limfocita. Još spominje druge dvije masne kiseline, arahidonsku i dokosaheksanoičnu, kao najvažnije za razvoj mozga, da ih mora biti u dovoljnoj količini da bi se postigao optimum.
Još mi je bilo zanimljivo nešto u vezi ovoga što Saradadevii piše - da se kad god se dijete osjeća bespomoćno ili beznadno (daje primjer djeteta koje je samo po noći) luči kortizol koji ubrzava starenje timusa, žlijezde koja ima presudnu važnost za razvoj imuniteta.
To na znaći da su pametniji, pokazala su istraživanja....kailash prvotno napisa
ne. reagirala sam na ovo da je nebuloza da je malac pametan jer je dojen do 9 god. Bila bi nebuloza da nije nikad nađena nikakva povezanost između dojenja i inteligencije. ne samo IQ, nego i EQ a vjerojatno i SQ. Ali kako je pronađena u istraživanjima veza, onda možda "tu ima nečeg". To htjedoh reći.Pups prvotno napisa
VedranaV čak to preciznije navodi - masne kiseline koje utječu na razvoj mozga.
kako to misliš? imaju višu inteligenciju a nisu "pametniji". Što ti podrazumijevaš pod pojmom "pametan"? I molim te link na ta istraživanja...Sonyy prvotno napisa
Opriost, ali ja stvarno nemam vremana tražiti članke i istraživanja po internatu, sama definicija inteligencije = mogučnost snalaženja u nepoznatim situacijama. Što znaći da visokointeligentna osoba uopće ne mora imati npr. dobro pamćenje, moze imati druge poteškoće s učenjem , što mu ne osigurava da će u životu nešto postići.... Vjerujem da i sama znaš mnogo visokoobrazovanih ljudi koji su blago rećeno mutavi za svakodnevni život, a i obrnuto....
S poštovanjem...
XSonyy prvotno napisa
Mislim da se ovakvim grandioznim izjavama najlakse upropasti vjerodostojnost cjelokupnog rada. Po meni, ako netko ovo izjavi, nista drugo sto kaze necu smatrati pouzdanim. (Mislim na cijenjenog autora).Ta nasa kultura je takva kakva jest mozda zbog toga sto su joj prakse takve kakve jesu (na primjer, razdvajanje od rodjenja); kaze on Separation is a life threatening for the newborn.
I jos dodaje da je to najgori oblik zlostavljanja djeteta.
Mozda ih treba mijenjati pa bi se i drustvene navade mijenjale...
joj saradadevii, kako inspirativno![]()
hvala![]()
i potice na razmisljanje
A cuj, Deaedi....mene su od malena cuvali, da ne kazem odgajali, baka i tetka. Kad kazem od malena, mislim od osmog-devetog mjeseca pa nadalje. Ja ni dan-danas nemam neki blizak odnos sa svojom mamom. Mislim ono, volimo se, volim ja nju-ona mene. Ali, moja sigurnost, moje utociste i izvor beskrajne i neogranicene ljubavi je moja baka. Zvalo se to zlostavljanje ili ne, to je nesto sto je obiljezilo citav moj zivot. I to u negativnom smislu.
odvoji druge sisavce od majke na odredjeno vrijeme (razlikuje se od vrste do vrste) i imat ces ili sisavca slabijeg imuniteta ili bolesnog ili ce umrijeti (npr majka ce ga odbaciti)Deaedi prvotno napisa
Sve su to dobro isproucavali na zivotinjama
Za ljude nisu proucavali.
Ne treba ti istrazivanje da zakljucis da novorodjence kojega odvoje od majke je u stresu. Da je to life treatening stres je samo jedan korak dalje.
Ako saznas nesto o tome kako se mozak razvija, kao sto je taj doc istrazivao i saznavao, nije tesko dati tako grandioznu izjavu.
meni je interesatno kako veliki sisavci u ZOO odbacuju mladunčad (ili čak ubijaju)
PPD?
Saradadevii, ali kod ljudi je prilično mala smrtnost u dojenačkom razdoblju, unatoč rutinskom odvajanju koje se godinama provodilo, i prilično dugo žive u prosjeku. Onda očito većina njih ipak uspije na neki način prevladati stres. Koliko je to bez posljedica, a koliko ne, to je već drugo pitanje, ali za ogromnu većinu on za posljedicu nema smrt.
to je jedna od definicija jedne od vrsta inteligencije - snalaženje u nepoznatim situacijama. inteligencija neki autori navode da ima i nekoliko desetaka vrsta. Ovo što kažeš da su neki visokoobrazovani ljudi mutavi za svakodnevni život to je upravo zato što su im druge vrste inteligencije niže, recimo, emocionalna i socijalna inteligencija.Sonyy prvotno napisa
sorry sad je to off topic, ali ubola si me u struku![]()
tocno to. a mislim da dojenje bas potice te vrste inteligencije, kao sto je saradadevii gore napisalakailash prvotno napisa
možda i jest pretjerano reći da je odvajanje ljudskog novorođenčeta opasno po život, ali za životinje to ne bi bilo pretjerano reći.
jer njihovi instinkti tada drugačije rade.
a mi ljudi imamo razum kojim kompenziramo nedostatak ili smanjen intenzitet nekih instikata.
znamo da se za bebu treba brinuti no metter what.
tako i one majke koje prođu kroz PPD, nemaju taj instinktivan osjećaj povezanosti odmah nakon poroda, ali svejedno znaju da trebaju brinuti za dijete, pa i brinu. i većinom naravno i razviju s vremenom osjećaj povezanosti i ljubavi.
ali to dakle mnoge mame ne osjete instinktivno, ne zato što s njihovim instinktima nešto ne štima, nego upravo zbog različitih okolnosti u tom primarnom periodu-trudnoće, poroda i neposredno nakon poroda.
i sigurna sam da odvajanje od djeteta igra puno veću ulogu nego se to danas može znanstveno dokazati.
ali baš to pretjerivanje možda i ima svrhu da sve to osvijesti i ukaže da smo i mi ipak sisavci i ako je za druge sisavce to "life threatening", onda je za novorođenčad u najmanju ruku štetno.
Pretjerivanje je dvosjekli mac, meni grandiozne izjave zvuce senzacionalisticki i nemaju mi znanstvenu vrijednost. Neke ce odbiti, neke mozda i osvijestiti...ali baš to pretjerivanje možda i ima svrhu da sve to osvijesti
Ja se čak i slažem s tim da je novorođenoj bebi mama potrebna gotovo poput disanja i da je razdvajanje u rodilištima barbarski čin, ali ne razumijem baš kakve to veze ima s dojenjem osmogodišnjaka?
krenulo je od priče o različitim kulturološkim normama
a nasa kultura je takva kakva jest mozda zbog toga sto su joj prakse takve kakve jesu (na primjer, razdvajanje od rodjenja);
Zapravo bih voljela čuti cijelo to predavanje, ovako sam možda drugačije doživjela izjavu jer ne znam cijeli kontekst.mamma Juanita prvotno napisa
Gledam sad nešto na netu o dr. Bergmanu - Saradadevii, je li to rekao kada je govorio o nedonoščadi (s obzirom na rezultate kangaroo care i na reakcije djeteta kada je odvojeno)?
Znam da mi je svojevremeno pričala jedna pedagoginja da je njima još na faksu neki profesor objašnjavao da beba mlađa od šest mjeseci, koju majka ostavi nekome da više od 12 sati, doživi traumu istovjetnu onoj bebi kojoj je majka umrla.![]()
ja potpuno prihvacam ovo da je odvajanje jedan oblik zlostavljanja, ne najtezi, jer nazalost ima i tezih, ali je medu najtezima.
Možda bi to trebali objasniti i osoblju u većini naših rodilišta.piplica prvotno napisa