Summer, potpisujem od riječi do riječi.
Također sam bila dugodojilica, (30 mjeseci) ali protiv ovog bi vrištala svaka moja pora.
Njima je OK, pa dobro.
Summer, potpisujem od riječi do riječi.
Također sam bila dugodojilica, (30 mjeseci) ali protiv ovog bi vrištala svaka moja pora.
Njima je OK, pa dobro.
Dakle, kad je krenuo video bila sam :shock: a onda i prilicno neodusevljena, s nekim cudnim osjecajem u trbuhu, mjereci ih kolike su (netko rece duza od kauca) i bas mi je bilo onak... ne lijepo...
ali u jednom trenutku zoomirali su facu od klinke dok cica. I ima isti onaj slatki blazeni izraz i osmjeh kao i moj majusni jednogodisnjak, i sve moje cudjenje i neprihvacanje pada u vodu.
Ne mastam o tako dugom dojenju ali ako ovaj moj bude htio, i ako ga nikako necu moc odgovorit od cicanja prije skole, onda cete se i nad nama zgrazat... :/
..ovo je i moje mišljenje!brane prvotno napisa
Summer, ja znam prilicno slucajeva sedmogodisnjaka i osmogodisnjaka koji dudaju palac. Jedna odrasla osoba iz moje blizine je i na faksu cuclala palac. Samo je to radila poskrivecki.
Moj najstariji sin koji ima izmedju 7 i 8 godina jos uvijek ima svog plisanog pasu i svugdje ga vuce sa sobom.
Meni to nije ni najmanje cudno ni neobicno, i nemam nikakvu namjeru otimat mu ga. Kaze da ga cuva za svoju djecu.
meni vise nista nije cudno
ja imam osjecaj da nikad necu prestat dojit![]()
pokazala sam filmic svekrvi. nejna reakcija: osmijeh od uha do uha i komentar 'cudesno'![]()
ja nemam stav......
pogledala sam film i rekla ,ok, to je njihova stvar ( što forum čini )![]()
no moram primjetiti da su curice malo prebuckaste za tu dob,imaju višak kilograma
i to bih zamjerila toj mami
a mislim da njihova kilaža nema veze s dojenjem
bez ljutnje ali meni ovo nije najnormalnije...
PotpisujemRomina prvotno napisa
Da sam ovo vidjela kad sam dojila jednogodisnjakinju sigurno bi izbecila oci. :shock:
Sad kad dojim cetverogodisnjakinju, mislim si: pa dobro, ako je njima OK...Jer prije tri godine nisam ni ja mislila (niti mogla pojmiti) da cu dojiti cetverogodisnjakinju (koja je takodjer extra visoka i jaka za svoju dob kao i cure na filmicu).
A za cetiri godine, tko zna![]()
Deedee, tocno to sam i ja mislila....zivot i iskustvo nam prosiruju vidike.ova mama vjerovatno ne dozivljava svoje dijete kao tako veliko, a dijete doji vec godinama i niti vidi ista lose u tome niti je iskvareno da se opterecuje razmisljanjima i predrasudama okoline.
Meni je ovo grozno i voljela bih da netko od onih kojima je ovo lijepo i OK da barem jedan razlog zašto je dobro dojiti dijete od 8 godina.
zato što to njima odgovara i djeluju s tim sretni i zadovoljni (mislim na tu obitelj)
djevojčica djeluje zadovoljno,prema tome što ja imam komentirati kako se ona osjeća
a da ima višak kilograma ,ima ,i to je s 8 godina problem...
neovisno jel tamani krmenadle ili majčino mlijeko
Istina je da djevojčica djeluje zadovoljno, ali to je zato što ima veliko povjerenje u svoju mamu.![]()
Mama je, pak, previše sigurna da njena djeca koji nam sada svima dođu kao pokusni kunići, ipak jednog dana neće patiti zbog njene odluke da doje, .... i doje.
Svaka joj čast na hrabrosti.
Ma daaj molim te,bili bi sretni i zadovoljni bez tog dojenja,pa dijete ima 8 godina!Lutonjica prvotno napisa
A zamisli komentare okoline koji su u ovom slučaju jako važni,budući da se rafi o djetetu koje ide u školu?Kako to utječe na nju i koliko je sretna kad se makne od mame i kad postane predmetom sprdnje?
pa bili bi, nisam rekla da ne biTrina prvotno napisa
![]()
ali ako ovo njima svima odgovara, meni je to ok i lijepo.
a djevojčica je dovoljno velika da prestane dojiti, ako je predmet sprdnje i ako joj to smeta
U toj dobi ja sam bezrezervno vjerovala samo svojoj mami. Mogli su me u školi staviti na stup srama, mama je vidala moje velike i male rane.Lutonjica prvotno napisa
Ali shvatila sam da je jedno imati maminu podršku i ljubav, a drugo nositi se sa teškim bremenom sprdnje ako do nje dođe.
Od treće godine života, najkasnije, život je širi pojam od simbioze mame i djeteta.
ja vaše postove čitam kao da nju mama na neki način tjera na dojenje, te da malena doji zbog mame i misli da je to način doći do mamine ljubavi i pažnje. pa je u tom slučaju mamina ljubav važnija od sprdnje.
a ja to uopće tako ne vidim, odnosno mislim da mala doji jer joj se doji, a ne zato što joj mama time uvjetuje svoju ljubav. tako da još uvijek stojim kod onog što sam rekla : ako joj smeta, ako je predmet sprdnje, prestat će.
ne vidim kakve to veze ima s mamom.
Neeee, ni govora ne mislim da joj mama na taj način uvjetuje ljubav! To bi bio monstrum, a ne mama.
Mislim da u tim godinama nije na djetetu, nego na mami (jer je iskusnija, razboritija i po mom mišljenju ona treba preuzeti odgovornost - ne djevojčica) da prekine neke, u toj dobi - po meni, neprirodne veze.
Ali ja samo komentiram onako kako ja mislim. Niti želim, niti mogu utjecati na njih, niti bih pokušala da se s njima nađem na kavi, npr.![]()
Samo slijedom svojih razmišljanja, smatram mamu jako hrabrom što je osmogodišnjem djetetu prepustila odgovornost za koju nisu dorasla njegova pleća.
That is all.
Znaci, majka je neodgovorna?
Zašto misliš da dijete nije kompetentno samo odlučiti kad mu je dosta?AdioMare prvotno napisa
Ne, u tim neuobičajenim okolnostima - hrabra. Nemam druge riječi.Zorana prvotno napisa
To može značiti da je 'odlučila' djetetu nanijeti veliku emocionalnu štetu, ali i nešto izuzetno i neprocjenjivo dobro. Vrijeme će pokazati.
Neke su odgovornosti roditeljske. Smatram da je ovo jedna od njih.mendula prvotno napisa
Kad bi joj majka uskratila dojenje, ova mala ne bi imala čime protestirati. Mogla bi se samo uvući u sebe i žalovati u duši. Izgubila bi nešto što joj je lijepo i dobro i ugodno, a uopće ne bi shvaćala zašto. Dajte jedan dobar razlog za prekid koji bi cura shvatila i doživjela kao prednost prekida za sebe.AdioMare prvotno napisa
Tko kaže da je ekipa koja bi joj se rugala u pravu? Zašto bi majka morala prekinuti dojenje da ju od toga zaštiti? Majka vjerojatno misli da klinci pogrešno razmišljaju i pomaže maloj da i sama to razumije. Ako ih uopće doživljava kao problem..
Meni baš nije dobro sjeo prizor. Sigurna sam da je to zato što sam pokupila ideju o dojci kao prevladavajuće seksualnom objektu. Ta ideja jest pogrešna. Radim na tome....
Mendula slazem se. Adio Mare, slazem se i da ce vrijeme pokazati.Ali, nekako mi se ipak cini vjerovatnije da ce i vrijeme biti na strani djeteta ako majka slijedi njezinu potrebu nego ako joj ukine dojenje, a djevojcici je npr. emocionalno jos uvijek potrebna takva vrsta majcine blizine. Najlake se prepustiti utjecaju okoline....
Oprosti mendula, ne bih željela biti ironična, dati jedan dobar razlog da dijete ne doživi traumu, mene pitaš? Sada?
Pa ja sigurno ne bih čekala do te dobi kako bih počela preusmjeravati djevojčičino emocionalno uporište na neko, po meni primjerenije.
Osim toga, tko će i kada preuzeti odgovornost za bilo čije traume, mogu biti i mamine?
U svakom slučaju, meni je kroz glavu prostrujao primjer napredovanja neurodermitisa u djece.
Liječnik kaže kako postoje prijelomne godine kada se djeci osjetno poboljša stanje kože: npr. 1,5, 3, 7, 14...
Djevojčica je vjerojatno imala svoje prijelomne faze skoka zrelosti. Mislim da je majka niti jednom nije dovoljno ohrabrila na to.
Zorana, ja ne mogu iz ove kože kada tvrdim da je za emocionalno zdravlje djeteta potrebno početi snažiti njegovu ličnost bez cice i to najkasnije s djetetove četiri godine.
Evo, to je moja granica koju JA mogu tolerirati. Dalje ne ide.
Koju točno traumu?AdioMare prvotno napisa
Traumu zbog suđivanja društva? Da ja danas svojoj maloj kažem da neka skine naočale, koje je počela nositi, kad joj se djeca u vrtiću počnu rugati? Niti mislim da su djeca u pravu, niti mislim da je to dobro za malu, niti mislim da je to način...
Koju još traumu?
AdioMare, pa nije dojenje kontraidikacija za jacanje necije licnosti.
Moja kcer ima preko cetiri i po godine. I trazi tu i tamo da doji. Njezini podoji su kratkotrajni i u biti se ni ne mogu vise nazvati podojima. Traju doslovno po trideset sekundi. Nekad danima uopce ne trazi. Ne znaci nikako da ona svoje emocionalno sazrijevanje ne ostvaruje primjereno svojoj dobi. Isto tako mi se uopce ne cini da bi se njezino sazrijevanje kretalo u imalo drugacijem pravcu da se to njezino dojenje skroz ukine. Ali, ako ima trenutaka kad je njoj to jos uvijek tako vazno, zasto preusmjeravati i ukidati? Ja zaista imam dojam ko da se govori o nekakvom zlostavljanju, a ne o dojenju.
Zašto dojenje nije primjereno emocionalno uporište osmogodišnje djevojčice?AdioMare prvotno napisa
Mislila sam na traumatično ponašanje djevojčice koje će neminovno proizaći iz kidanja ove veze. Prije ili kasnije.mendula prvotno napisa
Dakle, na ovom topicu smo došlo na pragove prvih činjenica ... doći će do traume. S kakvim poslijedicama?
Hoće li u predpubertetskom razdoblju svog života djevojčica biti preemotivna i nespremna za 'odbijanje' i opet?
Majka bi, tada, (oprostite na ironiji) trebala čekati da djevojčica izađe iz puberteta pa da pokušaju ponovno.![]()
Mendula, djeca i ljudi imaju slab vid. To je činjenica kojom joj ti niti itko drugi nije svjesno otežao život, na žalost! (ljubi veliko dijete![]()
)
Ova majka je napravila nešto drugo.
A zasto vi nemate nimalo povjerenja u djecu i u cinjenicu da su djeca sama u stanju prerasti odredjenu potrebu? Pa ce to kod nekoga biti sa dvije, kod nekoga sa pet, kod nekoga sa osam, devet godina?
Valjda bi kriterij trebala biti osoba o kojoj se radi, a ne nametnuti standardi, predrasude i ocekivanja okoline.
Potpisujem nogama i rukamaZorana prvotno napisa
Ne mogu odoljeti dojmu da su iste ovakve rasprave bile na ovom forumu prije neke recimo 4 godine. Ali tada o klincima starosti 3-4 godine. I isti ovakvi argumenti protiv. U medjuvremenu je doslo do pomaka, i dojenje 3-4 godine je recimo postalo normalnim na ovom forumu. Ali ocigledno su se granice zadrzale. Zasto je tako tesko odmaknuti se od te neke nevidljive granice?
Koja je razlika ako doji dijete od 8 godina i dijete od 4 godine? Zasto vam je nekima prihvatljivo da dijete od 4 godine doji, a ovo od 8 ne doji? Gdje je ta razlika - niti jednom od njih nije potrebno majcino mlijeko kao prehrana. Dakle, u cemu je onda trik?
Evo bas nedavno cula za jedan slucaj (vrlo meni blizak) da klinac od 9 godina svako jutro pije cokolino na bocicu. I prvo sto mi je palo na pamet je bilo "vidis kak se u nasoj kulturi zanemaruje djetetova potreba za sisanjem nakon 1 god"Romina prvotno napisa
![]()
Zorana, ja se s tobom slažem. Koristim se s malo pjesničke slobode kako bih dočarala bit.Zorana prvotno napisa
Možda tvoja djevojčica uopće više niti ne bi dojila da nema mlađu sestru koja doji. Ona bi se, uz tvoju pomoć, već osamostalila u tom smislu. Napominjem da je tu ključna tvoja uloga u svemu.
Zlostavljanje je gruba riječ. Prije bih rekla da je dijete puno ranije potrebno ohrabriti da se fizički (u tom smislu) odvoji. Zločin je utoliko ako se djetetu trajno nanese neka emocionalna šteta. Ne pitajte me kakva, nisam dojila osmogodišnje dijete.
Zašto misliš da će djevojčica zauvijek htjeti dojiti? Ja sam potpuno sigurna da će ona sama od sebe poželjeti prestati.
Isto kao što će sama od sebe prevladati razvojnu fazu zaljubljenost u vlastitog oca.
Djecu ne treba učiti kako da završe jedan razvojni korak i prijeđu na drugi.
Vjerujem da će ova djevojčica tu točku dostići prije puberteta, najkasnije u trenutku kad se svi klinci naprave rez (13-14 godina mislim). Ako ona ne bude htjela napraviti taj cut, onda vjerojatno ima problem. Ali taj problem postojao bi i bez dojenja. Bio bi tu, ali skriven. Dojenje nije apriori uzrok tom problemu.
kak bi reagirali da nije riječ o dojenju?npr da curica još pije iz bočice ili da ima dudu?nije provokacija nego me baš zanima
Zato jer joj je majka emocionalno najbliža osoba, u nju ima najviše povjerenja, pred majkom se može ponašati kao malo dijete i majka ju neće osuditi, može se opustiti i odmoriti od igranja uloge velike djevojčice kad joj taj odmor zatreba.AdioMare prvotno napisa
Zato što, slobodno me popljujte, roditelj u ovom slučaju zakazuje u svojoj odgovornosti.Zorana prvotno napisa
A kako vas dvije (konkretno u ovoj situaciji) tako sigurno možete tvrditi da dijete nije sputano?Djecu ne treba učiti kako da završe jedan razvojni korak i prijeđu na drugi.
O ovom konkretnom slucaju svi mozemo samo nagadjati. Trebalo bi vidjeti kako dijete zivi i kakvo je to dijete u svim aspektima svog zivljenja da bi se donosilo zakljucke o sputanosti. Dojenje je tu totalno sporedna stvar.
Ako govorimo o zakazivanju odgovornosti, onda podrazumijevamo ili zanemarivanje potreba ili zlostavljanje. Kao sto mendula kaze, kad bi se radilo o tome, onda su problemi ovog odnosa puno dublji i nemaju veze sa dojenjem. Dojenje samo po sebi problem nije.
Svako dijete je kompetentno da izrazi svoje potrebe, zasto sumnjate u to? Kakvu krivu poruku je dijete moglo dobiti od majke? Ispada da majka djevojcicu tjera na dojenje. :?
Super, mendula, ja to i kažem. Majka je djetetu emocionalno uporište. Zašto misliš da je nemoguće da je dijete ipak dobilo krivu poruku?mendula prvotno napisa
Majke mogu zakazati u pojedinim segmentima svojih odgovornosti, ali emocionalna šteta je djetetova.
Nisi mi odgovorila zašto dojenje nije primjereno emocionalno uporište osmogodišnje djevojčice?![]()
Jednostavno ne mislim da je dijete sputano. Kao što ne mislim da npr. muca. Nemam razloga to misliti. Dojenje mi nije indikator sputanosti.A kako vas dvije (konkretno u ovoj situaciji) tako sigurno možete tvrditi da dijete nije sputano?
Možda mala i je sputana, ne znam. Možda majka koristi baš dojenje da ju veže uz sebe. Neka druga majka koristi npr. hranjenje kao sredstvo emocionalne ucjene. Ne mislim da je jelo samo po sebi uzrok prevelike ovisnosti. Ono je možda simptom. Ne treba djetetu radi toga uskratiti jelo, niti majku unaprijed sprečavati da pravi društvo djetetu dok jede...
Isto tako, ne treba apriori otklanjati dijete od dojenja jer bi eventualno, mooožda, kad bih ja majka bila neka druga i drugačija osoba, mogla dojenjem nezdravo vezati dijete na sebe.
A što ako dijete samo ne osjeti da bi trebala prestati s dojenjem,što po mom mišljenju ni neće do puberteta jer ako dosad nije osjetila da je vrijeme dojenja prošlo zašto bi i u sljedećih nekoliko godina, da li onda podržavate i dojenje npr 13-godišnjakinje?Po vašoj teoriji onda nema razlike 8 ili 13 ili 15.....
Meni je ovo zaista suludo,i ja mislim da je u ovom slučaju mama zakazala i da koči normalan djetetov emocionalni razvoj.
Zašto bi onda itko ikad prestajao s dojenjem?
meni je ovo smiješno,da se uopće raspravlja o "normalnosti" dojenja cure od 8 godina
Pojeo mi Forum post o tome.
Mislim da će ova djevojčica prestati dojiti prije puberteta. Najkasnije u u onom trenutku kad klinci i inače naprave rez (13-14 godina, mislim). Ako ona ne napravi taj cut, onda možda ima problem. Kao što bi bismo pomislili da ima problem ako želi majku držati za ruku s tih istih 13-14 godina. Treba li majka uskratiti ruku s njenih 10 godina radi toga da mala ne postane ovisna o njoj? Je li to uzrok, način rješenja problema? Je li problem time riješen? Dojenje je pokazatelj problema, nije uzrok.
Mene samo zanima kako dojenje u toj dobi može utjecati na razvoj djetetove seksualnosti? Utječe li uopće?
Nadam se da ne interpretiraš moje riječi namjerno krivo?mendula prvotno napisa
Ja nisam rekla da je dojenje indikator sputanosti, već da je djevojčica u trenutku kada je trebala prijeći s jednog razvojnog koraka na drugi - moguće bila sputana u tome od strane majke. Što vama tako decidirano daje tvrditi da je to ISKLJUČIVO njena odluka?
U stvari, ja se ne mogu ispričavati radi svojeg mišljenja.
Kao što ti kažeš 'jednostavno ne mislim da je dijete sputano' ja kažem da jednostavno osjećam da to nije isključivi produkt djetetove želje i potrebe, dok za majku smatram da se prepustila ... pitaj Boga čemu. Vjerujem da bi i ona voljela znati.
Smatram da je dojenje 8 godišnje djevojčice neprikladno iz razloga što je dijete jedan mali korak ispred slijedeće razvojne stepenice koja dolazi pretpubertetom, koju uključuje i spolno sazrijevanje i ostale turbulencije pupajućeg tijela. Dijete u jednom trenutku može, a ne mora dobiti potpuno krivu predodžbu u kreiranju svoje slike seksualnosti. Tko može tvrditi da neće? Ti? Ja? Njena mama?
Na žalost - nitko. Dijete je pokusni kunić.
Gle, ja nisam psiholog niti psihijatar. Ovo je moje laičko mišljenje i meni je žao ako se bilo tko nakon mojih riječi osjeti neugodno.