Stranica 5 od 14 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 663

Tema: Dojenje VELIKE djece (video)

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Jadno moje dijete sa mnom - bez obzira na njegovu mozebitnu potrebu da doji do osme godine, zelja mu nece biti uslisena.

Ali vidis, ja mislim da postoje i druge potrebe osim one za dojenjem - potreba da se bliskost ostvari i na druge nacine, potreba da se dijete od osam godina usmjerava prema nekakvom osamostaljivanju, da svijet ne bude cicocentrican, potreba da njegovi intimni trenuci ne budu oglaseni citavom svijetu itd...

Ne znam, taktika 'ne nudi - ne odbij', koliko god mi imala smisla sa mladjim djetetom, sa starijim mi nema. Malo ce se svadjati hoce li dobiti najnoviji mobitel, hoce li prespavati kod prijateljice, o dzeparcu, ali ako zatreba cicu, mama ne moze popricati s njom nego treba pristati...

Karikiram, ali mozda bi neka djeca s osam godina jos kakila u pelenu, dudala dudu, uspavljivala se u marami na lopti, vozila se u kolicima umjesto da setaju - bez obzira sto bi mogli i bez toga, ali roditelji su tu da postave granice i zakljuce da je nesto ipak previse za tu razvojnu dob.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj summer prvotno napisa
    Karikiram, ali mozda bi neka djeca s osam godina jos kakila u pelenu, dudala dudu, uspavljivala se u marami na lopti, vozila se u kolicima umjesto da setaju - bez obzira sto bi mogli i bez toga, ali roditelji su tu da postave granice i zakljuce da je nesto ipak previse za tu razvojnu dob.
    Ja mislim da djeca zbog sebe prestaju raditi ovo što si nabrojala, ne zato jer roditelji od njih to traže. Mislim da si roditelji debelo umišljaju da tu imaju neku kontrolu tipa "sad ću mu ja reći/ukinuti/odrezati/prisiliti ga pa će prestati". a-ha!

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

otkako je ovaj topic otvoren, pokusavam srediti svoje stavove i poglede na dojenje ovako velike djece, pa mi ne uspijeva. U prvi mah ucinilo mi se to ok, ali cudno. I dalje mi je ok - u smislu da mi nije fuj, nastrano, bolesno... ili kakve smo sve pridjeve imali ovdje priliku cuti

ono sto meni zapravo nikad u potpunosti nije sjelo, otkad sam ovdje na forumu, je koncept spontanog prekida dojenja.
    Odnosno, taj nazor prema kojem bi, ako zelimo djetetu osigurati maximalnu psihicku i zdravstvenu dobrobit, trebali dijete dojiti dok god ono zeli, prema principu 'ne nudi - ne odbij' (naravno, uz ogradu, da je ok dojiti dok to odgovara i mami i bebi, sto mi je isto vrlo dvojbena formulacija).
    Ja nikako ne vidim zasto bi se takvo, potencijalno unedogled produzivo dojenje, apriori (s pozicije djeteta) smatralo boljim, od prekida dojenja kojeg inicira majka, na blagi nacin, u trenutku za kojeg smatra da je pogodan, i kad je sigurna da to nece izazvati traumu?
    Sad ce mi netko reci da i to moze biti ok za mene, ako tako osjecam, ali ja ne govorim o svojoj situaciji, nego generalno?
    Nekakva moja intuicija (onoliko koliko je imam) mi govori da je za dijete dobro, nakon neke dobi (koja sasvim sigurno treba odrediti individualno jer nije za svako dijete ista), da ga majka usmjerava i vodi ka prestanku dojenja. I da ponekad uskrati podoj, ili prvo pokusa preusmjeriti djetetu paznju, ili poslati tatu da nocu uspava dijete umjesto da ponudi cicu...
    Ista ta moja intuicija mi kaze da za dijete od 9 godina ne moze biti dobro da jos uvijek doji. Pogotovo ne u drustvu i kulturi u kakvima danas zivimo (a mislim da je jedan od zadataka roditelja i prilagodba djeteta zivotu u drustvu).
    Svi mi se, kad pratimo razvoj svog djeteta, uz uvazavanje pojedinacnih razlika, ipak uvijek vodimo neki opcim smjernicama. Zna se do kad je ocekivano da dijete prohoda, progovori, nauci kontrolirati nuzdu... zasto je pomisao da postoji i vrijeme do kad je ocekivano da dijete prestane dojiti tako odbojna?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zapravo sam htjela reci nesto slicno kao summer, samo da ne spomenem 'postavljanje granica'

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    Citiraj summer prvotno napisa
    Ja mislim da djeca zbog sebe prestaju raditi ovo što si nabrojala, ne zato jer roditelji od njih to traže. Mislim da si roditelji debelo umišljaju da tu imaju neku kontrolu tipa "sad ću mu ja reći/ukinuti/odrezati/prisiliti ga pa će prestati". a-ha!
    ja mislim da roditelji nisu tu ni da postave granice ni da gledaju sa strane - nego da prepoznaju pravi trenutak, stvore priliku, pokazu smjer i potaknu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Citiraj branka1 prvotno napisa
    Znaš od kad smo mi na principu " ne nudi - ne odbij"? Negdje od godine dana.
    Ajme, nemoj mi ovo pisati. :shock:
    I mi smo isto na tom principu od 1 god.

Ja bih rekla da je velika vecina mama na tom principu od 1 god, jer klincima mlijeko vise onda nije glavna hrana, pa im totalno prepustaju da bude njihov izbor kad ce i koliko dojiti.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Mala ni tada nije bila spremna da sama prestane, ali ju je mama potakla i dogovorile su se da će tada prestati.
    Prema ovom gornjem, donji citat ne stoji.

jednostavno je slušala potrebe svog djeteta.
    Naravno, kad se izvadi iz konteksta.
    Slušanje potreba se odnosilo na tako dugo dojenje, toj curici, za razliku od njene seke i braće, dojenje je duže predstavljalo potrebu, ili naviku, kako hoćete.
    A da, mama ju je potakla, jer je jednostavno osjetila da dojenje treba polako privesti kraju.
    I to nije bio nagli prekid, one su se dugo prije rođendana dogovarale o prekidu i mala je sama rekla da će prestati na 5. rođendan. I više nije tražila.
    Da je to bio nagli prekid i u potpunosti protiv djetetove volje, teško da bi ona poštovala taj rođendan, tražila bi i dalje.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam davno napustila ono "ne nudij-ne odbij".

Ja poticem moju veliku na prestanak, cesto odbijem, jos cesce skrenem paznju, jako cesto skratim podoj, koristim sve moguce i nemoguce njezne metode da polako prestane.

Ali ona nije spremna. Jednostavno joj previse znaci. Ona vec zna da to okolini nije normalno pa je postala diskretna s dojenjem ili se sramezljivo smijulji ako je netko od sire obitelji kod nas.

Padaju i neki dogovori s tatom, sa bratom i sestrom, pa i sa mnom, ali ona jednostavno nije spremna. Jucer mi je rekla da vise nece.
    Jutros stane kraj brata i kaze mi: "vidi koliko sam manja od njega, ja sam jos mala, ja mogu jos cicati".

A vrlo je samostalna, samosvjesna, veliki je borac. Ne vidim da ju je dojenje zakocilo na neki nacin. Gledam je jucer u parkicu, prijedje iz prvog pokusaja visoki luk koji joj se cetiri godine stariji brat jos boji prijeci, bez imalo straha.

Nekako mislim da nece imati trauma od cice u zivotu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

dijanam, zaista si me raznježila svojim postom.

Imala bih samo jedno pitanje za tebe.
    Iz svog iskustva, po situaciji kako je ti sada vidiš, misliš li da ima šanse da tvoje dijete doji još duuuugo, dugo?
    Bilo da osjećaš da ćeš ti inicirati kraj, bilo da ćeš se uspjeti dogovoriti s djetetom o tome, bilo da će ona, prestati sama?
    Naravno, ako mi želiš odgovoriti na tako intimno pitanje.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

a70v, ništa nije izvađeno iz konteksta.
    Mi ovdje pričamo o dva načina prestanka dojenja. Jedan je prestanak dojenja kada se dijete samo osjeti spremnim - nevažno kada, ili ono u kojem će ga roditelj ohrabriti da to učini onda kada sam smatra da je pogodan trenutak za to - ali svakako neće čekati da dijete dobije menstruaciju.
    U svakom slučaju, prekid dojenja koje si ti spomenula iako je trajalo 5 godina bilo je inicirano od strane majke.
    Dakle, majka nije uvažila djetetovu potrebu da doji i dalje, sama je (ili u dogovoru s djetetom) odredila granicu.

Tako da mi baš nije jasno s kojom namjerom si iznijela taj primjer?
    Ovdje se radi o djevojčici od 8 godina za koju se (po svemu sudeći) nema ideja do kad bi dojenje moglo trajati.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa koliko sam ja shvatila da pokaze da je svu djecu dojila koliko su htjeli, ali da je ova mala imala najduze potrebe za dojenjem, a nije ju majka manipulirala da bi dojila duze.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj dijanam prvotno napisa
    Ja sam davno napustila ono "ne nudij-ne odbij".

Ja poticem moju veliku na prestanak, cesto odbijem, jos cesce skrenem paznju, jako cesto skratim podoj, koristim sve moguce i nemoguce njezne metode da polako prestane.

Ali ona nije spremna. Jednostavno joj previse znaci. Ona vec zna da to okolini nije normalno pa je postala diskretna s dojenjem ili se sramezljivo smijulji ako je netko od sire obitelji kod nas.

Padaju i neki dogovori s tatom, sa bratom i sestrom, pa i sa mnom, ali ona jednostavno nije spremna. Jucer mi je rekla da vise nece.
    Jutros stane kraj brata i kaze mi: "vidi koliko sam manja od njega, ja sam jos mala, ja mogu jos cicati".

A vrlo je samostalna, samosvjesna, veliki je borac. Ne vidim da ju je dojenje zakocilo na neki nacin. Gledam je jucer u parkicu, prijedje iz prvog pokusaja visoki luk koji joj se cetiri godine stariji brat jos boji prijeci, bez imalo straha.

Nekako mislim da nece imati trauma od cice u zivotu.
    u ovakvoj situaciji su se i ja vjerojatno naci s tonkom, i mislim da cu postupati isto kao ti. takodjer mislim da to nece izazvati traume.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma bas zato i iznosim svoj primjer da ilustriram kako to nije bas sve kako izgleda izvana.
    Mozda i mene oni koji znaju da ona jos cica gledaju kao manipulatoricu koja zbog svog angazmana u udruzi tjera djecu na dojenje.

Cak mi i MM zna tu i tamo u polusali (a znam da msli i ozbiljno) reci da eksperimentiram.

Adiomare, ja sam pocela s intimnom temom pa je u redu da ti odgovorim.

A odgovor je da ne znam .

Pa puno nas tu ima slican primjer (anchie ima dobru pricu na portalu). To se dojenje produzuje iz dana u dan, nema planova.

Ja nemam pojma kako ce to izgledati s C. Samo znam da ne bi volila da traje jos jako dugo (zapravo, volila bi da traje do jucer ).

I da, ja sam uvjerena da ona i dalje dobija moja antitijela tako da se ne bi ogranicila samo na emocionalnu dobrobit dojenja kod velike djece.

Sigurna sam da u njenom celicno zdravlju ima udjela i dojenje.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa

Ja nikako ne vidim zasto bi se takvo, potencijalno unedogled produzivo dojenje, apriori (s pozicije djeteta) smatralo boljim, od prekida dojenja kojeg inicira majka, na blagi nacin, u trenutku za kojeg smatra da je pogodan, i kad je sigurna da to nece izazvati traumu?
    Sad ce mi netko reci da i to moze biti ok za mene, ako tako osjecam, ali ja ne govorim o svojoj situaciji, nego generalno?

Svi mi se, kad pratimo razvoj svog djeteta, uz uvazavanje pojedinacnih razlika, ipak uvijek vodimo neki opcim smjernicama. Zna se do kad je ocekivano da dijete prohoda, progovori, nauci kontrolirati nuzdu... zasto je pomisao da postoji i vrijeme do kad je ocekivano da dijete prestane dojiti tako odbojna?
    citas mi misli sto se tice nedoumice. potpisujem tvoj post u potpunosti, posebice ovaj kvotirani dio.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Kada to dijanam ovako iskreno i od srca kaže, zaista se nema više ništa za pitati niti dodati.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Adiomare

Imam jos nesto za dodati. Kuham rucak i mislim "sto sam to napisala? emocionalna i imunoloska dobrobit dojenja? a nutritivna crna dijanam? zar je stvarno nema?.

Velika vecina roditelja smatra da je dobro i zdravo da im dijete svako jutro popije salicu mlijeka od krave. Ili kakaa. Pa ako bas ne voli, sretni su ako popije pola salice jer smatraju da je mlijeko nuzno u prehrani.

Ako starije dijete popije 1 dc materinog mlijeka svako jutro, e onda to ne samo da nije zdravo, nego je vecini pomalo i bolesno.

Ja razumijem da covjek mora zivjeti u skladu sa svojom drustvenom zajednicom, ali mi se cini da smo se malo previse odmakli od svojih prirodnih darova. Ne propagiram ja dojenje u odraslog dobi nego samo pitam odakle to da je mlijeko jako zdravo, ali samo ako nije materino.

Meni se bas svidjelo kako je Veronika objasnila svoj stav oko toga da li ce dojiti. Pa naravno da cu dojiti. Imam dojke. One proizvode mlijeko. Sto se tu ima odlucivati?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

nitko nije rekao da je mlijeko zdravo. niti neophodno. ja ne pijem mlijeko, niti sam ga ikad pila, pa mi niš ne fali. negdje je već bilo govora o tome da je čovjek jedino biće koje u odrasloj dobi pije mlijeko drugih sisavaca, sasvim nepotrebno.
    što se tiče majčinog mlijeka, ono utjče na imunitet i svakako je korisno, ali opet će se naći niz klinaca odraslih na adaptiranom, pa su zdravi ko dren. tak da mi se uopće neda ulaziti u te rasprave, a uostalom mislim da se generalno svi oko toga slažemo.

po meni je osnovni predmet pomutnje dobna granica do koje je nekome prihvatljivo dojiti. i svakako mislim da se tu treba skoncentrirati na to kako to utječe na emocionalni/psihički razvoj djeteta; mislim da antitjela možemo potpuno zanemariti.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Sta, da ide uvjeravati dijete da je nenormalno jer ima potrebu za dojenjem?
    Ne zvučiš li već sama sebi malo pretjerano s tom potrebom za dojenjem ,pa pričamo o 8-godišnjoj djevojčici!!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

da, i mene zanima na što se konkretno odnosi ta "potreba"? zdravlje, emocije... :?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

i još jedna stvar
    otvoren je topic gdje piše da je 14ogodišnji dječak došao doma sa ljubavnim ugrizom; dakle ako idemo nekom logikom, on svoju seksualnost već poprilično prakticira; nameće se pitanje kad je počeo razmišljati svjesno o njoj, a kad se ona zapravo počela buditi u njemu.nije se to sve odigralo u par mjeseci.
    i onda s druge strane pogledaš filmić i vidiš curicu od 8 koja još uvijek doji i ne misli tako skoro prestati...kaj to vama nije malo previše blizu? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, Trina, u pravu si. I sama sebi vec idem na zivce. Jer nikako da shvatim da neki od vas nikada nece shvatiti....Mozda je vrijeme da odustanem. A nakon Dijaninih postova sve su rijeci suvisne. Mislim da si uzimamo previse za pravo kad na ovako ruzan nacin ocjenjujemo i procjenjujemo tudje potrebe.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da, Trina, u pravu si. I sama sebi vec idem na zivce. Jer nikako da shvatim da neki od vas nikada nece shvatiti....Mozda je vrijeme da odustanem. A nakon Dijaninih postova sve su rijeci suvisne. Mislim da si uzimamo previse za pravo kad na ovako ruzan nacin ocjenjujemo i procjenjujemo tudje potrebe.
    Kao što rekoh,neke majke očekuju da im se podigne spomenik zato što doje i svoje dojenje guraju i turaju gdje stignu tako da ti izađe na nos a neke to izvode onako kako treba,kao što to Dijanam radi.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mislim da si uzimamo previse za pravo kad na ovako ruzan nacin ocjenjujemo i procjenjujemo tudje potrebe.
    ko je rekao bilo što ružno :?
    samo molimo one koji to razumiju da objasne koja je to potreba da 8godišnja djevojčica cica.
    ja sam rekla da je meni osobno to nejasno, ali to ne znači da nisam u krivu.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ću samo još jednom primjetiti da bi svi pobornici dojenja imali nešto za reći da to isto dijete navlači dudu s 8 godina.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Meni je bilo strašno nezamislivo i još mi je kad sam čula da bratićeva kćer koja je tada imala 7 godina na bočicu pije čokolino...Možda to nije isto kao i cicanje, ali mi je jednako čudno i nezamislivo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trina, pa Dijana sama je objasnila o cemu se tu radi. Ovo dojenje nije snimano da bi se toj zeni digao spomenik nego zato sto je zena (urednica novina ili stavec) ciljano "obradjivala" temu produzenog dojenja koje prestaje spontano. I kao primjer je navela svoj vlastiti.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    14ogodišnji dječak došao doma sa ljubavnim ugrizom;
    Citiraj anki prvotno napisa
    curicu od 8 koja još uvijek doji i ne misli tako skoro prestati...kaj to vama nije malo previše blizu? :?
    ne bih ovo gledala s te strane: sjećaš se onog topica o prvom seksu?
    podjednak broj je bio i onih koji su počeli sa 16 kao i onih koji su počeli sa 23...
    ima nas svakakvih.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anki, nisam mislila na tebe. Ali, stvarno je bilo nekih ruznih komentara tipa "odvratno" itd.
    Ja ti isto ne mogu objasniti tu potrebu djeteta. I tesko da moze bilo tko drugi. Ja sam samo pisala da iz svog vlastitog primjera mogu reci kako mi je lako zamisliti da su se granice te majke vremenom pomjerale. A potrebe djeteta se vremenom preoblikuju ili gube(kao npr. potreba za sisanjem i za takvom vrstom kontakta s majkom), ovisno o osobi. Pa sam rekla da ce neko dijete biti spremno "pregrmiti" taj prekid sa dvije, a neko sa pet, sest, sedam ili osam godina.
    Sto se tice dojenja starije djece, iskustvo mi je slicno ko i Dijanino. Nekad netko hoce, nekad netko nece, nekad se izmotavamo, nekad dojimo kad hocemo....nekad bi najradije da se dojenje prekine. Ali, mogu odgovorno reci i sto posto stajati iza toga: moje cetiri i po godine staro dijete jos nije spremno za potpuni prestanak. Ona je jednostavno u jednoj prijelaznoj fazi....kada emocionalne potrebe ispunjava na puno nacina. Ali, nije jos spremna odreci se i tog kontakta sa mnom...kontakta koji joj je pruzao i fizicku i psihicku i emocionalnu sigurnost od prvih minuta od kada je dosla na svijet.
    Mozda mi moja ostala djeca donesu neka nova i drugacija iskustva. Ali, na temelju ovog sto smo do sada prosli mogu samo reci da jednostavno nije fer prema djeci ogradjivati njihov svijet zidom predrasuda i pravila na koja smo sami navikli. Kao sto je nama neshvatljiva ta potreba "velike djece" za dojenjem, vjerujem da je i djeci jednako neshvatljiva ta nelagoda koju osjecamo kad je njihovo dojenje u pitanju.
    Eto, to je moja prica i na temelju nje ja mogu shvatiti i ovu majku i ovo dijete.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    ja ću samo još jednom primjetiti da bi svi pobornici dojenja imali nešto za reći da to isto dijete navlači dudu s 8 godina.
    Mogu samo reci ono sto ja mislim o tome, za druge neznam. A to je da mi je dugo dojenje generalno promijenilo pogled i prema dugom koristenju bocica, duda, i sisanju palca. Svaki put kad cujem za takav slucaj, prvo sto pomilislim je kako se u nasoj kulturi ne tolerira potreba neke djece da dugo sisaju.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

isto kao što je i svima više-manje normalno da 2- ili 3- godišnjak ima dudu, ali ne i da doji

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    Znaš od kad smo mi na principu " ne nudi - ne odbij"? Negdje od godine dana.
    Ajme, nemoj mi ovo pisati. :shock:
    A u zadnje vrijeme ponekad i odbijem

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

isto kao što je i svima više-manje normalno da 2- ili 3- godišnjak ima dudu, ali ne i da doji
    a svi bi se složili da za dijete u 2. razredu ni jedno ni drugo nije ni manje ni više nego suvišno

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a svi bi se složili da za dijete u 2. razredu ni jedno ni drugo nije ni manje ni više nego suvišno
    potpisujem.

i ja isto moram priznati, kao sto su vec neke forumasice, da vidim da sam postala tolerantnija u mnogocemu. al ponekad samu sebe uhvatim da si velim, no dobro, valja biti tolerantan, prosirivati vidike, preispitivati svoje stavove, skupljati nova saznanja - al u svemu tome, ne treba zanemarit i racio i ne treba ici u drugi ekstrem i svaku glupost prigrliti kao bogom danu il samo zato da bi se iskakalo iz o tako ucmale prosjecnosti.

Ovo dojenje nije snimano da bi se toj zeni digao spomenik nego zato sto je zena (urednica novina ili stavec) ciljano "obradjivala" temu produzenog dojenja koje prestaje spontano. I kao primjer je navela svoj vlastiti.
    onda je zena promasila temu, jer ja u filmcicu ne vidjeh nikakav prestanak dojenja. a o spontanosti da ne pricamo. spontano je od svih primjera dala svoj vlastiti, koji spontano nikako da se zavrsi.

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Evo, napokon pogledah i ja film.

Necu sada sto bi trebalo, sto ne bi, samo cu reci kakav je osjecaj u meni izazvao -
    zaljenje za tom djevojcicom

I uopce mi nije bilo slatko vidjeti taj famozni dojeci pogled u toj djevojcici, uopce mi nije bilo slatko cuti kako kaze da je "better than mango..." vec mi ih je bilo zao.

Cak mozda i u svemu tomu nije dojenje u pitanju, vec mislim da su roditelji, prvenstveno majka, zakazali u svojoj duznosti uvodjenja djeteta u svijet, u kojemu, svidjalo se to nama ili ne, zivimo, i stvoriti ga sposobnim za samostalnost. I jest, dojenje, meni barem u ovom slucaju, pokazuje kako ova malena (tj. velika) nije spremna odvojiti se od, grubo ce zvucati, "majcine suknje". I pitam se hoce li je pubertet uopce natjerati na to.

Po mojem misljenju svaki roditelj mora procijeniti karakter svoga djeteta, u cemu treba veci poticaj, u cemu manji. Ona druga djevojcica koja je dojila do 5. je po karakteru puno drukcija od svoje sestre. Ocigledno njoj ne treba poticaj ka toj nekoj "samostalnosti". A ovoj osmogodisnjakinji bi definitivno trebao. A majka je tu zakazala, i fakat se usudim reci, zbog svoje sebicnosti.

I samo da jos kazem kako sam pristupila gledanju filmica s pozitivnom notom, mrvicu tek skepticnom.
    Na kraju nisam mogla odoljeti osjecaju zaljenja tih djevojcica.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mony, svi gledamo na film iza nekih svojih naocala.
    Mislim da je pomalo nemoguce u ovako kratkom prikazu napraviti cijeli psiholoski profil djevojcica.

Mozda se ipak radi samo o subjektivnom dojmu ?

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj dijanam prvotno napisa
    Mozda se ipak radi samo o subjektivnom dojmu ?

Ja se iskreno nadam. Radi dobrobiti te djece.

No, cak i da uzmem u obzir da se radi o subjektivnom dojmu psiholoske slike, moj osjecaj zaljenja te djece se ne mijenja.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:heart: za hrabrost žene koje je dala ovo na internet.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Pa koliko sam ja shvatila da pokaze da je svu djecu dojila koliko su htjeli, ali da je ova mala imala najduze potrebe za dojenjem, a nije ju majka manipulirala da bi dojila duze.

Otprilike tako.
    još ću se morat opravdavati za svaku rečenicu koju napišem.

dijanam
    u istoj smo situaciji, jedako promišljamo o dojenju, kao da pišeš ono što ja mislim, samo što ja ne znam napisati.
    Ni ja nisam planirala 4 godine, pokušavam se dogovoriti s njom da polako pustimo, ali ona ne da. Još smo daleko od naznaka prestanka, nije nam još prošao dan da nije bar 2x dojila. S noćnim se borimo, taman ga lijepo izbacimo, V ode u vrtić i vrati se s nekim infektom, temperatura, ne jede, i onda joj dam i po noći. Ne volim puno ni govoriti o tome da i dalje dojimo, jer me oni koji znaju gledaju kao frika, ne dojimo nigdje u javnosti više, ne želim izazivati ničije komentare.
    Ne mislim da ima više neke prevelike koristi od tog dojenja, ali sam ipak uvjerena da smo u svakom infektu izbjegli upalu ušiju radi dojenja i podtlaka koji se stvara pri dojenju.
    Inače mi se čini da su tu, osim anchie76 i njenog dječaka, uglavnom curke dugodojilice.
    Sad da li curice imaju dulje potrebu za dojenjem, ili majke ipak lakše prihvaćaju da doje veće djevojčice nego dječake, možda strah da ne naprave edipovca.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Inače mi se čini da su tu, osim anchie76 i njenog dječaka, uglavnom curke dugodojilice.
    Sad da li curice imaju dulje potrebu za dojenjem, ili majke ipak lakše prihvaćaju da doje veće djevojčice nego dječake, možda strah da ne naprave edipovca.
    Nisam sigurna da su uglavnom cure ovdje dugodojilice, vjerojatno je samo trenutno uzorak takav i poklopilo se da je više curica te dobi. Jan je dugodojilac , ivar isto tako, iako oni nisu više aktualni, a Vid je jedan od najstarijih "još uvijek sisača", sa 5 i pol. Ne mislim da je točno ni jedno ni drugo, odnosno, ne mislim da se potreba za dojenjem može podijeliti po spolu, a niti da je mame koje tu ovolko dugo doje strah edipovaca.

zecov

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    za hrabrost žene koje je dala ovo na internet.
    :? zakaj, pa koliko se vidi iz njezinog zanimanja ona sama sebi radi promociju, tak da to nema veze sa hrabrosti, već sa željom za popularnošću......kao i u šou biznisu....bolje da se piše išta pa makar i negativno, nego da o tebi ne pišu ništa

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne vidim u tome što ta žena "promovira" dugo dojenje ništa negativno, a čini mi se da "promocija" dojenju" pa makar i ovako dugom je još uvijek bolje od nikakve promocije. Fazu masovnog nedojenja smo imali...

Dojenje moje Anne koje je išlo sa navršenom 7 godinom i nešto preko nije izgledalo kao kod ove žene. Bilo je skoro uvijek na stoječki i vrlo kratko i to se tako proteglo godinama.

Karlo je presato sa 4 godine. Ono što je kod oboje zajedničko to je "poštovanje i ljubav" prema dojkama, o čemu oni danas slobodno razgovaraju. Recimo nasuprot tome ne veličaju bočicu za mlijeko i dudu varalicu. Razlika je definitivna između uživanja muškaraca i žena u dojkama kao izraza svoje seksualnosti i u pravom smislu "poštovanja" dudgodojene djece prema dojkama za koje se sjećaju da su ih hranile, smirivale i uspavljivale.

Potreba za tim što su tada osjećali i povratak ponekad na "biti malen" prati ih kroz čitavo djetinjstvo i čini mi se da dugodojaši "koji se sjećaju" iskazuju to i dalje.

Djevojčica na filmu je zadržala dojenje i ležanje kao svoj oblik povratka na "biti malen" i ako se i majka sa time slaže, meni je to ok.

Zanima me samo da li ta djevojčica kod sisanja zbilja osjeća mlijeko jer su moji oboje tvrdili da ga ne osjećaju, niti okus niti količinu?

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja bih se samo nadovezala na ovo zadnje: ni meni baš nije sasvim jasno kako dojenčad/djeca osjećaju okus mlijeka? Naime koliko ja znam sva osjetila okusa su na jeziku koji je ispod bradavice, a mlijeko se "slijeva" gotovo direktno u grlo. Čini mi se da duda varalica funkcionira baš zbog toga jer se zadovoljava potreba za sisanjem, a ne za mlijekom. A opet moj sin nije prihvatio dudu - zanči zamjena mu nije bila adekvatna... Malo sam oko toga zbunjena...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa

Zanima me samo da li ta djevojčica kod sisanja zbilja osjeća mlijeko jer su moji oboje tvrdili da ga ne osjećaju, niti okus niti količinu?
    Moja V, 4 godine, kaže da ga osjeća, da joj je fino i da ga ima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja Zorka je uglavnom znala reci da joj je mlijeko toplo i slatko. Iako, sad u trudnoci ga vec i nema...pa valjda kad naleti na koju kap kolostruma izvali da mi je sisa kisela.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pogledala film...
    moram priznati da sam se malo zgrcila na pocetku misleci hoce li mi ovo biti jako neobicno ili ne...

kad sam vidjela mogu samo staviti -

a na negativne komentare ovog filmica - nemam komentara.

koalica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

hm, ne znam, to mi je stvarno previše :/

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hiiii
    kul!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ne kažem da bi meni bilo ok dojiti 8 godišnjaka, no na filmu mi to izgleda prekrasno.
    Baš prekrasno.
    meni na filmu izgleda apsolutno neprimjereno i bolesno (bez uvrede svima kojima je prekrasno), kao da mama gura kćerinu glavu sebi ispod majice...ufffff, nisam mogla pogledati do kraja jer mi se preokrenuo želudac.
    a u stvarnosti vjerujem da bi mi izgledalo još gore.

svaka čast na dojenju i produženom dojenju - apsolutno sam za....... ali na ovakvo nešto mogu dati samo komentar - kamo ide ovaj svijet

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj k2007 prvotno napisa
    . ali na ovakvo nešto mogu dati samo komentar - kamo ide ovaj svijet
    bez brige - cini se da ide prema tebi prihvatljivom ponasanju...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    Citiraj k2007 prvotno napisa
    . ali na ovakvo nešto mogu dati samo komentar - kamo ide ovaj svijet
    bez brige - cini se da ide prema tebi prihvatljivom ponasanju...
    :? :?
    baš i ne znam. bar ono što gledam, čitam i slušam oko sebe u zadnje vrijeme ne ide "prema meni prihvatljivom ponašanju" (kakvo god ono bilo i što se god pod tim mislilo )

Stranica 5 od 14 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •