Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Upaljeno oko

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Upaljeno oko

Paula ima 24 dana, i od jucer joj je jedno oko skroz slijepljeno i zatvoreno, teško ga otvori.
    Brisem ga vaticom namocenom u kamilicu. Neznam dali je to o.k.
    Dali bi zbog toga trebala ici pedijatrici ili ce to proci?
    Kako da znam da to nije konjuktivitis? :?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

hm....zamišljam sebe sa svojim malcem...i tim problemom...ja bi pedijatru...za kamilicu znam da je općenito dobra...jedino zna isušivat kožu....ja sam jednom naotekla ko bumbar na jedno oko...prošlo nakon dan...ne mogu ti puno pomoć...sam znam da bi ja osobno ipak ped....

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Upravo mi je slucajno naletila patronazna.

I kaze ona da se popodne javim telefonom pedijatrici
    i da ju tražim da mi napise antibiotske kapi i da ih kapam 7 dana.
    I to u obadva oka, dakle i ono koje je zdravo,
    jer ce u protivnom to preci i na njega :? :?

Dali je to bas nuzno???

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kamilicom nije loše ispirati a ako dojiš najbolje ti je malo mlijeka
    štrcnuti u oku. Mojoj djeci je to pomoglo pa će možda i tvojoj bebi.

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

I mi se borimo s upalom jednog oka već duže vrijeme,
    koristili sulfasol kapi,ali ništa nije bolje,
    masiram mu i pokušavam tako izbacit sav taj sekret.
    kamilicom nemoj ispirat,samo iritira i isušuje kožu,
    radije kapni par kapi svog mlijeka(ako dojiš).

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Moze li moje mljeko iskljuciti potrebu za antibiotikom? :?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Neka bebu pregleda pedijatar pa će ocijeniti o čemu se radi. Ako se radi o samo začepljenim suznim kanalićima, onda ih samo lagano masiraj uz rub nosne kosti od nozdrva prema oku. A ako se radi o bakteriji, trebati će vjerovatno neka mast ili kapljice.

Za određene stvari preporučuje se kapanje majčinog mlijeka (ali to ti je u Hr alternativa :/ ).

Za brisanje oka, upotrijebi običnu vodicu i čisti oko od ruba nosa prema van. Za svako oko zasebna blazinica.

Ne znam gdje, sam pročitala zašto kamilica nije dobra za takve stvari.... :/ .

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ako je upala bakterijska,što je bila kod mojeg starijeg djeteta,
    onda je antibiotik neophodan.isto smo dugo masirali i kapali,ali ništa.dva dana antibotika i sve se riješilo.za sada bebi isto samo masiram,ali se bojim da se sve ponavlja,tj.da ćemo opet pribjeć antibiotiku.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Re: Upaljeno oko

Citiraj sanja30 prvotno napisa
    Paula ima 24 dana, i od jucer joj je jedno oko skroz slijepljeno i zatvoreno, teško ga otvori.
    Brisem ga vaticom namocenom u kamilicu. Neznam dali je to o.k.
    Dali bi zbog toga trebala ici pedijatrici ili ce to proci?
    Kako da znam da to nije konjuktivitis? :?
    Vjerojatno je začepljen suzni kanalić, to je često kod novorođenčadi.
    Ako je tako slijepljeno oko, trebate otići pedijatru da pogleda trebaju li antibiotske kapi ili ne. Možeš kapati svoje mlijeko, ali možda neće biti dovoljno (nama je pomogao tek Tobrex, a dok sam stavljala mlijeko, nije bilo nikakvog učinka).
    Nemoj brisati kamilicom. Dovoljno je prokuhanom vodom. I pazi da ne preneseš upalu s jednog oka na drugo.

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

A kako znati dali se radi o bakterijskoj upali ili zacepljenju kanalica?
    Ja nekako mislim da nije u pitanju zacepljenje, ali se isto tako nadam da je ta upala od propuha ili sl.
    Dali bi u tome slucaju upala prosla sama od sebe??

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sanja, pogledaj moj topic od malo prije. Tamo ti piše.

I odi kod pedijatra.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Sanja, pogledaj moj topic od malo prije. Tamo ti piše.

I odi kod pedijatra.
    topic od malo prije = post od malo prije, misleć onaj malo više

neeeštooo me maaaantaaa

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da još malo pojasnim: kod začepljenih suznih kanalića, češće su bakterijske infekcije oka i u tom slučaju se takve akutne upale moraju liječiti antibiotikom. Za to morate ići pedijatru.
    U periodima između upala, potrebno je masirati kanalić onako kako je mamma san opisala.
    Mi smo do četvrtog mjeseca imali 3 takve jače upale kad je trebalo dati antibiotske kapi (Tobrex, jednom i Garason). Svaki put u tim situacijama oko je bilo slijepljeno, crveno i iz aviona se vidjelo da to ne može biti od propuha (imamo i fotke iz tog perioda, oko je kao fenjer).
    Na sreću, nakon četiri mjeseca starosti upale su iščezle.

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mamma san, tanja, hvala na odgovorima.

Stvar je u tome da nam je patronazna rekla da samo nazovemo pedijatricu i kazemo da nam prepiše neke kapi, i da ne moramo voditi Paulu sa sobom, vec da samo doktorici kazemo da je ona tako rekla tj. postavila dijagnozu. :/

E sad ja sam jos u nedoumici, jer evo vec sad primjetim da curenje nije tako jako i da je vec bolje ... pa stvarno nebi koristila antibiotik ako nije neophodno.

Dali zapravo postoji mogucnost da joj je oko takvo od neke upale koja nije bakterijska (a da nije ni zacepljeni kanalic), kao npr. od propuha. Ili i u slucaju propuha dođe do bakterijske upale :? . To je ono što me zanima.

Znam da sam malo zakomplicirala.

Jer buduci da imam osjecaj da joj je bolje, nebi trčala po antibiotik, vec bi radije probala sa svojim mlijekom i sl.

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

tvoje mlijeko neće izliječit upalu,kakva god da je,ono se kapa samo da se oko otvori jer kamilica iritira,a obična voda je puna svega i svačega

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i da,pusti savjete patronažne,ja se radije odlučujem za pedijatricu

rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Da još malo pojasnim: kod začepljenih suznih kanalića, češće su bakterijske infekcije oka i u tom slučaju se takve akutne upale moraju liječiti antibiotikom. Za to morate ići pedijatru.
    U periodima između upala, potrebno je masirati kanalić onako kako je mamma san opisala.
    Mi smo do četvrtog mjeseca imali 3 takve jače upale kad je trebalo dati antibiotske kapi (Tobrex, jednom i Garason). Svaki put u tim situacijama oko je bilo slijepljeno, crveno i iz aviona se vidjelo da to ne može biti od propuha (imamo i fotke iz tog perioda, oko je kao fenjer).
    Na sreću, nakon četiri mjeseca starosti upale su iščezle.
    Tanja,kažeš da je vama prošlo od tobrex ili garason kapi,jel se one kupuju ili idu na recept?nama je ped.uvijek samo sulfasol davala,ali ništa ne pomažu.sad za 2 tjedna imamo termin u klaičevoj kod okulistice.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Obavezno na recept! Nikad nemojte nikakve antibiotike uzimati na svoju ruku!
    Što se tiče sulfasola, Andreju su to kapali u rodilištu. Kad smo s time došli našem pedijatru, on je na sulfasol samo odmahnuo rukom, mislim da je to preslabo za pravu upalu. Ali ako vam je vaša pedijatrica prepisala sulfasol, vjerojatno je znala i zašto to čini.
    I upaljeno oko svakako treba pogledati pedijatar, ne mogu se kapi prepisati na neviđeno, telefonski (ja sam pokušala, pa nije prošlo - morali smo doći).

E da, što se tiče famoznog "propuha". Propuh ne može uzrokovati bakterijsku upalu. Može izazvati možda iritaciju, ali tada oko ne bi bilo slijepljeno. Čim postoji gnojni sekret, upala je ozbiljnija.

(na žalost, ima nas doma i malih i velikih s čestim upalama oka, pa imamo iskustva)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ovakve stvari inače rješava Chloramfenicol mast.
    Ne ide na recept.
    Važno ju je staviti već kad oko počne sa prvim "gnojnim"suzama.
    Ali pomaže i poslije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I moj maleni je danas dobio T. kapi i mast jer ima upalu oka (stvara se sekret, ima ga po trepavicama, oko natiče, poluzatvoreno je, nakon spavanja slijepljeno žutom gustom, osušenom, sluzi ...). Kaže ped da ima dosta toga ovih dana ...
    Upale od propuha nisu takve (ne znam postoje li uopće?!), nego kao što tanja kaže oko može biti iziritrano (crveno), ali neće se izlučivati žutilo ...

Ne koristiti kamilicu, nego toplu vodu; prati svoje ruke; bebine isto tako ...

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mi smo do četvrtog mjeseca imali 3 takve jače upale kad je trebalo dati antibiotske kapi (Tobrex, jednom i Garason).
    je l ti misliš na mast ili baš kapi?? mi smo koristili Tobrex mast. A od kapi smo redoviti i jedino dobivali Sulfasol

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znam da si pitala Tanju ali Tobrex postoje i kapi i mast - mi smo danas dobili obadvoje

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    Mi smo do četvrtog mjeseca imali 3 takve jače upale kad je trebalo dati antibiotske kapi (Tobrex, jednom i Garason).
    je l ti misliš na mast ili baš kapi?? mi smo koristili Tobrex mast. A od kapi smo redoviti i jedino dobivali Sulfasol
    Evo, Vrijeska je odgovorila. Mi smo dobivali samo kapi, ali očito postoji i mast. E sad, kad se preporučuju kapi, a kad mast, ne znam. Od svih masti za oči mi smo koristili jedino kloramfenikol, i to u samom početku (to je dobivao u rodilištu), kasnije više ne.

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mi smo ipak izbjegli i pedijatricu i kapi.
    Oko nam je skroz dobro.
    Nije crveno, a sekreta vise nema, zapravo se sve vratilo u normalu samo od sebe .
    Jedio sam ga kapala sa svojim mlijekom.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Odlično :D

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ava još od rodilišta ima iscjedak iz oka i oteklinu između oka i korijena nosa iz koje se to valjda cijedi
    u rodilištu su joj nešto kapali, al mi nisu ništa rekli na otpustu za daljnju njegu :/
    ima dana kad jače curi i kad uopće ne curi, al ta crvena oteklina (izgleda ko potkožni prišt) je tvrda i stalno prisutna

evo, tu se malo vidi http://i1.tinypic.com/54cykh0.jpg

ne da mi se s njom po ordinacijama, još mi je nekako rano, al ako uskoro ne splasne...
    jel tko od vas imao iskustva s takvom oteklinom?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Bebama u rodilištu kapaju u oko srebrov- nitrat kao zaštitu od eventualne gonoreje koju bi mogli pokupiti prolaskom kroz porođajni kanal.
    Mislim da je to jedan od rutinskih zahvata ...
    Srebro-nitrat inaće,uzrokuje privremeno loš vid,a može i iziritirati oko.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Aries,u rodilištu bebama u oći kapaju srebrov -nitrat kao preventivu od eventualne gonoreje koju su mogle pokupiti prolaskom kroz porođajni kanal.
    Šaljem ti PP.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

To mi se dogodilo kad je moja Rea imala 12 dana. Nazvala sam pedijatricu i rekla mi je da joj kapam mlijeko u oči, na što sam ja ostala paf.
    Ali sam to i napravila i oči su bile bolje već drugi dan. Zbog antitijela u majčinom mlijeku.
    I još je rekla da to nije ništa strašno, djeca obično pokupe takve infekcije prilikom poroda, prolaskom kroz porođajni kanal.

Međutim pogoršalo se ipak pa smo morale kapati Sulfasol kapi i mazati Chloramfenicol mast. Strašno mi je bilo tako malom djetetu stavljati mast u oči, ali nije bilo druge.

Danas je malo veća pa koristimo Maxitrol ili Tobrex kapi.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma njoj su sestre kod previjanja davale neke kapi nakon što sam ja rekla da joj je oko stalno krmeljavo i ljepljivo, a i ta oteklina se već vidjela
    mislim da su to bile neke antibiotske kapi, al nisam sigurna
    mislila sam da će joj na otpusnom pismu to napomenuti, al ništa

mlijeko joj kapam, no ne vidim pomaka :/

ujutro zovem ped. pa ćemo vidjeti

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kod nas je samo bjeloočnica crvena..ima već tjedan dana...onak malo da malo ne...žilice...što da radim?? što bi to značilo??

saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa
    I moj maleni je danas dobio T. kapi i mast jer ima upalu oka (stvara se sekret, ima ga po trepavicama, oko natiče, poluzatvoreno je, nakon spavanja slijepljeno žutom gustom, osušenom, sluzi ..
    Moji klinci su prvo oboje imali konjuktivitis, a sada se Neri vratio i to stvarno loše izgleda. Prvo smo liječili samo sa Tobrex kapima, a sada smo dobili i mast za pred spavanje. Meni je međutim problem stavljanje masti i kapi. To je tako mučenje i nas i Nere, ali najveći je problem to što usprkos našem trudu jako malo toga ukapamo. Ja fizički ne mogu razdvojiti kapke dovoljno za ukapavanje. Sinoć sam joj mast uspjela kako treba staviti tek kada je zaspala i to na prepad.Toliko se razderala da u drugo oko nisam uspjela kako treba, ali ajde ovo prvo je ionako puno gore. Strah me jer je ovo zaista jaka upala i pedica me upozorila da joj to zalječimo kako treba da joj se opet ne vrati.
    Tips and tricks? Dajte što god jer čeka nas najvjerovatnije dva tjedna ukapavanja. Kako ste vi to riješili?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •