Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Arapska halva iz prve ruke

  1. #1
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno Arapska halva iz prve ruke

    Vidim da se traži recept za 'halva'-u (što na arapski znači 'slatko') pa sam odlučila svoja dva recepta podijeliti sa vama. Živjela sam 8 godina u Arapskim Emiratima i moja bivša sveki je Arapkinja (da da moj bivši je Arapin :/ ). Žena kuha fenomenalno i a najviše od svega mi fali njena kuhinja , samo zbog toga bi išla malo u posjetu .
    Ovo su dva recepta koja je ona koristila za halvu. Ovaj prvi je pravi arapski način halve, a kada je radila na brzinu, koristila je ovaj drugi.

    1.
    25 dkg pšeničnog brašna
    20 dkg smeđeg šećera
    20 dkg putra
    1/2 čajne žličice šafrana
    1/2 šalice ružine vodice
    1/4 šalice grubo mljevenih badema i isto toliko pistacija

    Zagrij putar u tavi da se rastopi, ali ne i potamni, dodaj brašno, kuhaj na laganoj vatri, mješajući, dok smjesa ne postane zlatne boje i zgusne.
    Pusti da se lagano ohladi.
    Dodaj šećeru jednu čašu vode i pusti da provrije. Dodaj šafran i miješaj dok se sve dobro ukomponira. Dodaj u tu smjesu lagano ohlađenu smjesu od brašna i putra, dobro izmješaj. Ako nije dovoljno gusto, kuhati još 1-2 min, ali nikako duže od toga. Dodaj bademe i pistacije, ulij u nauljeni protvan, pusti preko noći da se dobro ohladi i reži na rombove, kockice ili prutiće.

    2.
    1 šalica smeđeg šećera
    1 šalica meda
    2 šalice vode
    1/2 šalice fino mljevenih badema
    1/4 šalice grubo nasjeckanih pistacija
    1 šalica tahini
    1/2 žličice cimeta (po želji)

    Izmješaj šećer, med, vodu, cimet i stavi kuhati do vrenja, kad provrije pusti da kuha 20 min na laganoj vatri uz stalno miješanje.
    Dok se sirup kuha, istopiti putar, dodaj u njega bademe i tahini i kuhati na laganoj vatri dok malkice ne potamni. Sve to dodati sirupu, dobro izmiješati i kuhati na laganoj vatri još 15 min. Izliti u nauljeni protvan i još po vrućoj smjeci posipati pistacije. Pustiti da se ohladi i izrezati.

    Ima puno vrsta halve, od mrkve, bundeve, čak i leće....

    Prevađala sam sa engleskog pa akos am negdje gramatički pogriješila..

    Uz to ima još jedan recept koji je koristila moja šogi. Ona je izmješala tahini, med i bademe u omjeru 3:2:1, tako da je tahini i med zagrijala zajedno, zasebno rastopila putar i u njega ubacila brašno, pržila dok ne pozlatni, i onda sve izmiješala, na kraju uniješala bademe i ostavila u 'fridge'-u preko noći. Njoj je to ispadalo savršeno pa probajte!

  2. #2
    Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    812

    Početno

    Zvuči vrlo, vrlo mljac
    Moram se pohvaliti da sam jela izvrsnu halvu u Grčkoj! Bilo ih je nekoliko vrsta.

  3. #3
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    mljac :D

  4. #4
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    Zvuči vrrrlo mljac!
    Ali gdje nabaviti ružinu vodicu i je li to skupo?

  5. #5
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    iridana, kakve je konzistencije halva kad je gotova?
    mrvi li se ili je kompaktna?
    (kažeš da se može rezati)

  6. #6
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj Dijana prvotno napisa
    Zvuči vrrrlo mljac!
    Ali gdje nabaviti ružinu vodicu i je li to skupo?
    Ima za nabaviti ružin hidrolat, a ako je u prehrambenoj kvaliteti - to je to. Najskuplje je od Primavere, a svakako usporedi sa http://www.oshadhi.hr/hidrolati.html

    Prilično informacija o uljima hidrolatima i džidžamidžama naći ćeš na
    http://www.centarcedrus.hr/hrv/?id=naslovnica

    Treba paziti i razlikovati jestive od kozmetičkih pripravaka.

  7. #7
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    iridana, kakve je konzistencije halva kad je gotova?
    mrvi li se ili je kompaktna?
    Kompaktna je

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •