Ima li netko recept za kolač od sira Marica kakav rade u slastičarni Ivica i Marica?
Ima li netko recept za kolač od sira Marica kakav rade u slastičarni Ivica i Marica?
podižem jer i mene zanima![]()
dakle, molimo nekog znalca da se smiluje...
Evo, nakon 3-tjedne potrage suforumašice s Foruma.hr su se potrudile.
Dakle, recept glasi:
Biskvit: 5 jaja
15 dag šećera
15 dag brašna
1 vanilin šećer
1 dcl ulja
Krema: 80 dag svježeg sira
0,75 l slatkog vrhnja
2 vanilin šećera
15 dag šećera
sok od
ja imam sličan recept:
KOLAČ OD SIRA I ŠLAGA
Tijesto:
5 jaja
5 žlica brašna
5 žlica ulja
5 žlica šećera
1 prašak za pecivo
korica od limuna
Krema:
1/2 kg svježeg sira
1/2 l šlaga ili sl. vrhnja
korica i sok od 1 limuna
5-6 žlica šećera
1 vanilija
biskvit ispeći, kad se ohladi prerezati napola, nafilati kremom, poklopiti drugom polovicom biskvita i posuti šećerom u prahu.
Za kremu sve zajedno mikserom izmiješati.
Za ovu količinu koristim tepsiju 40x22 cm
Nisu li to Bečke kocke? Barem ih ja tako radim. Ja stavim koliko jaja, toliko žlica šećera i ista količina brašna, jedan prašak za pecivo i naribana korica limuna, pečem, raspolovim i filam sa pola kg svježeg punomasnog sira u koji umiješam jedno slatko vrhnje, vanilin šećer, šećera po želji i dodam malo korice limuna.
to je valjda to![]()
Tita zanima jedino dimenzija kalupa za ovu količinu
da li se slatko vrhnje izradi pa se doda kolaču ili se doda onako tekuće?
Ja ga dodam tekuće pa miksam sve zajedno.![]()
E ovako...uzela sam tepsiju 25 X 35 i radila sve prema receptu osim kod slatkog vrhnja jer mi se krema, dok sam miksala, činila sve mekšom, pa sam na kraju stavila 3 čašice Megle slatkog vrhnja (5,4 dcl). Vrhnje nisam prethodno radila, već sam direktno dodavala u sir.
Kolač je ispao jako dobro. Malo mi je rezanje biskvita ispalo neravno, ali to su valjda početničke nespretnosti. Nisam koristila smeđi šećer niti integralno brašno, ali idući ću to uvesti.
Inače to je originalni recept iz Ivice i Marice.
Kako prerezati biskvit? Vodoravno, kao za tortu ( to mi nikad ne uspijeva), ili peći tanko u velikom plehu iz štednjaka, pa onda prerezati na pola? Ne znam koliko je pitanje jasno, ali ne znam napisati jasnije
Biskvit se prereže na način da se prvo malo zareže nožem okolo, a potom se proreže koncem (konac se polako vuče kroz biskvit lijevo desno)