Kada poceti dijete uciti sto smije, a sto ne smije? Kada dijete pocinje razumijeti znacenje rijeci NE? Nemam nikakvih problema sa svojom malenom, ali ne bih ih ni zeljela imati.
Kada poceti dijete uciti sto smije, a sto ne smije? Kada dijete pocinje razumijeti znacenje rijeci NE? Nemam nikakvih problema sa svojom malenom, ali ne bih ih ni zeljela imati.
slušaj svoju intuiciju... nećeš pogriješiti.
Meni se čini da Mici (punih 7mj) već razumije da ne smije dirati kad kažem "ne-ne" i odmaknem joj ručice od npr. mojih naočala (to sam jedino i probala). Samo nekad "posluša" tj. ne dira više, samo gleda, a nekad mislim da baš namjerno želi da dohvati moje jadne cvikere zato što se ja bunim.![]()
Druge "zabrane" nisam ni probala, nešto što ne smije dirati držim van dohvata.
Ja maltene od spuštanja na pod govorila NE i sklanjala van vidokruga do daljnjeg - nisu stizali ni d apopamte šta je sve bilo Ne jer sam uklanjanje obavljala brzinom svetlosti![]()
Tek kasnije, sa pune 2 su počeli da razumeju pravo značenje ove rečce i prestali da kidišu na noževe (svi oštri su im i dalje van dometa uvek), utikače (zaštićene ali ipak su zabranjeni), staklo ...
Inače, NE je kod nas bilo smanjeno na minimum - ne smeš udarati u staklo i ne smeš dirati razvodnik kablova ispod TV-a (nisam ih imala gde skloniti). Nismo trošili puno snage na zabrane jer sma smatrala da bi ih samo zbunjivala svojim poklicima
Moja mishica ima 6 mj i jos ne puze, pa takvih problema jos nemamo, ali je pocela npr. hvatati case sa stola kada sjedi meni u krilu ili upravo sada pokusava pojesti tastaturu. Postala sam temu ponukana poznavanjem prilicnog broja razularene djecice koja rade sto hoce, a roditelji se na to ne osvrcu, a ja stvarno ne zelim biti takva. Znaci, furam se na intuiciju, kao i kod svega do sada. Hvala svima!
![]()
Ja ne bi vec pocela sa "ne" jer kad bude trebalo, bit ce ih i previse. Zasad radije pomakni case van njenog dohvata, a daj ono sto smije.
Bit ce vremena za "ne"![]()
Ja sam nastojala da sve sto mogu maknem, da tih "ne" i ne diraj bude sto manje. I da kad kazem "ne", da to ne bude vec stoti put tog dana. Takodjer, nastojim koristiti i druge rijeci:
npr.
"stani" - kada se priblizava cesti, umjesto "ne" na cestu
objasnim: to su tatine lece i samo ih on koristi - bez "ne" diraj tatine lece
itd.
Bez brige skužit češ kad razumije. To će doči samo od sebe.:D
Kad su M&B imali oko godinu ipo otišli smo u drugi grad kod trudne rođake. Moji mali radoznali, sve bi pipnuli i provukli kroz prstiće, ja nešto dozvolim a nešto ne, u svakom slučaju NE koliko voliš. Prošlo je prećutno sa rođakine strane da bi nam ovog proleća ponosno pokazala sina od godinu dana kako sluša mamine zapovedi i kad mama kaže NE on odmah ostavi. Ponovila je to ne znam ni ja koliko puta, valjda želeći da mi da do znanja da nisam ubola pravi metod za vaspitavanje svoje dece.
Čule smo se pre par dana. Jedva smo išta i progovorile od 'Luka, ne diraj!!!'' i ''Luka, ma šta sam ja rekla!!!'' pa mi se onako pokunjeno i stidljivo požalila da je mali, božemoj, ništa ne sluša, da ne sme ni da mu zabrani nešto jer odmah baca potiljak na parket i urla najstrašnije. Za to vreme je svaki od moje dvojice prišao, pitao me ko je na telefonu, ja rekla 'teta M', oni promumlali 'a, doblo' i otišli da se igraju. Nije se ni usudila da me pita kako ja to reših
Samo sma joj rekla da će proći i da bude dosledna. A imala sam svašta da joj kažem jer sam nekad bila gledana kao budibogsnama kakva majka a deca su mi bila mali huligani koje ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep. A ona sva u fazonu 'neće to moći tako kod mene' :/
Vidi, ima ista tema:
http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=43619