Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Filozofska pitanja

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Filozofska pitanja

Postavljaju li vasa djeca pitanja na koja ustvari ni sami nemate odgovor i kakve im odgovore dajete? Drzite li se "po strani" i ostavljate im mjesta za vlastite zakljucke ili namecete vlastite?
    Mene Zorka ovih dana stalno iznenadjuje s pitanjima tipa: gdje smo mi bili prije nego sto smo se rodili, sta bude s onim tko se zeli roditi, a nema nikog da ga rodi, kad mi umremo moramo li se ponovo roditi ili mozemo birati sta cemo itd.itd.itd.

ja se uglavnom drzim po strani, tj. ne namecem vlastite zakljucke. Jer ustvari ni sama nemam odgovore. To joj i kazem pa je pitam sta ona misli o tome.....ali nisam sigurna jel bolje ostaviti joj otvorene mogucnosti ili je uputiti u odredjenom pravcu...tj. nisam sigurna ostane li ona previse zbunjena nakon tih mojih neodredjenih odgovora..Kako vi postupate?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ju obično pitam : "a što ti misliš?", pa se onda nadovezujemo i nadogradjujemo na njene odgovore.
    naravno da tu dođu na vidjelo i moja razmišljanja, ali isto tako i njena, i nemam osjećaj da joj išta namećem.
    kratko od mene

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad ja tako pitam jakova sto on misli, on kratko odreze da je on mene pitao

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

he, he, izgleda da "žena" može tebe štošta naučiti - kuži reinkarnaciju od a do ž. ja ju, recimo, ne bih obeshrabrivala u tome, a ako ti ne vjeruješ u reinkarnaciju, možeš malo proučiti materiju, pa joj onda reći nešto kao: ha, čuj, neki ljudi vjeruju da se nakon smrti ponovo rađamo, da prije rođenja znamo kakav nas život čeka, da možemo izabrati kod kojih roditelja ćemo se roditi i, da, ponekad se ne moramo ponovo roditi, nego možemo ostati u nebu... ja ti ne znam, ne sjećam se više što je bilo sa mnom prije nego sam se rodila... da li se ti sjećaš tko si bila/ gdje si bila prije?

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

he, he, izgleda da "žena" može tebe štošta naučiti - kuži reinkarnaciju od a do ž. ja ju, recimo, ne bih obeshrabrivala u tome, a ako ti ne vjeruješ u reinkarnaciju, možeš malo proučiti materiju, pa joj onda reći nešto kao: ha, čuj, neki ljudi vjeruju da se nakon smrti ponovo rađamo, da prije rođenja znamo kakav nas život čeka, da možemo izabrati kod kojih roditelja ćemo se roditi i, da, ponekad se ne moramo ponovo roditi, nego možemo ostati u nebu... ja ti ne znam, ne sjećam se više što je bilo sa mnom prije nego sam se rodila... da li se ti sjećaš tko si bila/ gdje si bila prije?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja dajem sve odgovore, ako ih imam. On je otkad je progovorio bio i ostao zaokupljen "prvim i posljednjim pitanjima", tako da smo stvarno puno razgovarali o tome. On neko vrijeme razmišlja o mojem odgovoru ili o nečem što smo pročitali, pa ide s pitanjima korak, ponekad i deset koraka dalje. Uglavnom, od čega god počeli završavamo u tim ishodišnim i vječnim pitanjima.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

zorana :shock:
    evo ja citavo jutro mislim otvoriti topic s naslovom 'filozofija za djecu', i onda nadjem tvoj, bas si me razveselila.

neki dan sam kupila tonceku knjigu, Oscara Brenifiera 'Sto je dobro i zlo', pa smo malo citali (odn. citali i razgovarali).
    Isti dan smo kupili i n-tu po redu knjigu o dinosaurima, po njegovom izboru, i mislila sam da nema sanse da i moj izbor dodje na red, ali ugodno sam se iznenadila kad je navecer prije spavanja odabrao moju, filozofsku. Odabrali smo poglavlje o poslusnosti.

Inace, toncek ne postavlja puno takvih, filozofskih, pitanja. Ponekad da, i ja takodjer u pravilu postavljam protupitanja i tako ga navodim da donese neki svoj zakljucak. Sokratovskom metodom
    Zapravo mi je zao sto cesce ne trazi takve razgovore, pa ih ponekad sama iniciram.

evo, stavit cu ovdje i dva zgodna linka na temu, jedan je na stranice Oscara Brenifiera, a drugi na tekst iz Stanford Encyclopedia of Philosophy.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A zakaj
    Pa moji odgovori se krecu u smjeru Lutonjicinih i puhicinih.
    Odgovaram cesto sa: neki ljudi vjeruju....ali nikad ne nudim gotov odgovor. Nego priznam da i sama razmisljam o tome i da jednostavno ne znam. Recimo kazem da neki ljudi vjeruju da se poslije smrti ponovo rodimo, neki ne....I onda pitam sta ona misli o tome. Zadnji put mi je odgovorila da bi ona htjela da mi kad umremo budemo svi skupa. Onda sam je ja pitala misli li da smo bili svi skupa prije nego sto smo se rodili....rekla je da ne zna...ali kad kaze da ne zna onda obicno za par dana slijedi ponovni set pitanja. (valjda kad malo promisli o svemu )

Sinoc me npr. pitala sta ako se netko hoce roditi, a nema nitko da ga rodi. Ja sam rekla da ne znam, pa je muz rekao da su to neka pitanja na koja ustvari nitko nema odgovor. Onda sam je ja pitala misli li da je moguce da ako netko nekoga ne zeli roditi da onda ta osoba potrazi nekog drugog da ga rodi.. rekla je mozda. I pitala: ali sta ako ta osoba hoce bas da je rodi taj netko tko nece.......I onda smo se tako pola sata vrtili ukrug s pricom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puhica, ja nju uvijek ohrabrujem da sama donosi zakljucke i nikad ne stajem na put sa svojim zakljucima. Ali me nekako strah da nakon mojih odgovora ne bude jos vise zbunjena. Jer su mi odgovori uglavnom takvi da odgovora nema.

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Jer su mi odgovori uglavnom takvi da odgovora nema.
    moji su odgovori i na konkretna pitanja takvi
    ja jedva čekam da mi dijete dođe u tu 'a zašto?' fazu.
    super ste mi

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od kud trava
    pa izrasla je iz sjemena
    a tko je stavio sjeme
    pa donio ga je vjetar
    pa da, al ti ne kuzis - ja te pitam od kud je doslo sjeme
    pa s drveta
    da, a ko je posadio PRVO drvo
    pa.. izrasla su iz sjemenja sva drva
    nisam te TO pitao!!!!!!!!
    o boze.. stvarno ne znam... nemam pojma kokos... teska su mi ta tvoja pitanja

gle mama patke
    a zakaj ove lete
    pa ovo su divlje, a one kod iveka domace
    a kud je dosla PRVA patka

i tak STALNO

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kreni od velikog praska

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

probala sam
    al onda on mene pita - dobro, oke, a kak se stvorio svemir
    i di sam?
    tam di sam i bila 8)
    nema sanse da mu obajsnim nekaj kaj ni ja ne kuzim, a to je KAK JE FAKAT stvoreno sve ovo, od kud smo uopce dosli i kamo idemo

probala sam s ispravanjima, mocvarama, amebama, dinosaurima, papratima i slicno
    al uvijek postoji jos jedno pitanje na svako moje objasnjenje

onda mu melita veli da je zemlju stvorio bog i ona je s tim skorz zadovoljna
    al oskar nije
    jer je veliko pitanje, a tko je stvorio boga, od kud je on dosao...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa

onda mu melita veli da je zemlju stvorio bog i ona je s tim skorz zadovoljna
    al oskar nije
    jer je veliko pitanje, a tko je stvorio boga, od kud je on dosao...
    znatiželjko mali...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    kreni od velikog praska
    Ah, veliki prasak je tek na pola puta. Jer treba objasniti pramateriju, pa tko je zapalio fitilj, onda (to je malo lakše) kako su od te guste pramaterije nastale zvijezde i planete, pa zašto se sve to još i sada širi, pa kamo se širi, pa tko stvara mjesto da se širi.. Srećom, njemu je koncept Boga logičan zaključak (kao i modernim fizičarima), tako da je postao pravi teolog.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ok, sad mene zanima gdje da nabavim štivo za odrasle koje je brzo i lako čitljivo a ima većinu ovih odgovora

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

kod nas je trenutno ovako:
    ....a kad bi išli jako visoko s avionom jer bi onda mogli vidjeti anđele? a raj? a di je zapravo raj? u svemiru ili ....?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja je trenutacno odlucila da ona najvise vjeruje u Isusa (mi smo ateisti) pa mi je super kako ona prakticira svoju vjeru i sama si puni rupe u mojim odgovorima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •