[quote="TeinaMama"].
A ja sam joj jučer dala abc sir na kruhu i nikakva reakcija, isto tako i gaudu. Znači smije i bio aktiv?
[quote]
Malo ću skrenuti s teme ali ti sve ovo daješ bebi?Jeli dojiš?
[quote="TeinaMama"].
A ja sam joj jučer dala abc sir na kruhu i nikakva reakcija, isto tako i gaudu. Znači smije i bio aktiv?
[quote]
Malo ću skrenuti s teme ali ti sve ovo daješ bebi?Jeli dojiš?
Da dajem joj. Prošla je 20 mjeseci, dojila je do 17 mj.
Ne kužim u čemu je problem? Dali u abc siru i raženom kruhu ili goudi?
Dajem joj to, zašto ne?
Joj oprosti teinamama,ja sam mislila da ti je dijete rođeno 2006.godine![]()
Onda je sve ok.
To si vjerojatno mislila zato kad ja glupača nisam više od godinu i pol skužila na što mi je dijete alergično. Pola godine bi bilo prihvatljivo vrijeme.
Ma ne znam uopće kako nisam skužila godinu a sve tako lijepo piše u tvom potpisu.Pa se čudim abc siru i kruhu sa 8 mjeseciSorry još jednom
ima dosta topica o kravljem mlijeku ali evo stavit cu svoje pitanje ovdje. ako ne kravlje mlijeko, kad se moze zapoceti sa sojinim/rizinim? maleni je dojio samo 3,3 ipo mj i odtad smo na adaptiranom. ne zuri mi se prijeci na nijedno drugo, cisto informativno pitam
rizino moze od pocetka dohrane- ipak je riza jedna od prvih namirnica![]()
A soja je alergen pa bolje izbjegavati. Rizino, kako je rekla leonisa, od pocetka dohrane.
Originally Posted by india
jel mi moze netko objaniti razliku izmedju kravljeg i rizinog mlijeka u tetrapaku?? (jel ukoliko je u tetrapaku,zar nije automatski neka preradjevina u pitanju)
razlika je u tome što su kravlje mlijeko sadrži par teških elemenata (kravlje proteine, kazein - taj spoj je najače ljepilo u drvnoj industriji) , a osim toga je povezano i s anemijom (preteško za dječji želudac pa može kod nekih izazvati sitna želudčana krvarenja) , astmom (nećak je dobio preporuku za hipoalergenu formulu jer je razvio alergijsku astmu) .....
tako da po tom pogledu rižino i zobeno-(snižava loši kolesterol) su bolji izbor
MGrubi, daješ naglasak na "loši kolesterol" kao nešto nepoželjno u prehrani male djece. O značaju masnoća u prehrani djece se tek doznaju bitni detalji, a zna se samo da su važne za izgradnju mozga i mišića.
Veliki je problem ekipe koja se fura na 'vake ili 'nake sastojke što im pred nosom promiče holistička slika dojenja kao jedine potrebne hrane u kojoj se svi "sastojci" nalaze iz jako dobrog razloga. Da, mlijeko sadrži "loš" kolesterol. I treba.
(zadnja perverzija u proizvodnji formule je dodavanje ribljeg ulja)
e nisam imala vrimena napisati, to ti je za zobeno mlijeko, bilo je u Jutarnjem , kao zašto bi bilo dobro da ga odrasli ljudi piju (znaš da nam nacija ima problema s kolesterolom, pogotovo neke regije)
bilo je tu još dobrih strana zobenog ali ih nisam upamtila![]()
OT: svaki put pročitam ti avatar: I EAT anorexia![]()
E ovako, imam neka pitanja u vezi kravljeg mleka.
Mojoj sam dala kravlje mleko (cisto za probu, inace pije adaptirano) i to ono za decu od 1. do 3. godine, kod nas ih zovu junior mleka. Medjutim, ona je dobila opasan zatvor od njega, bar ja mislim.
- Moze li zatvor biti posledica konzumiranja kravljeg mleka?
- Sta mislite o tom mleku za uzrast od 1. do 3. godine?
- I vidim, da je Davor pricao o dodavanju robljeg ulja u mleko, pa ako moze da mi objasni, da li je to dobro ili ne i zbog cega? Jer sam i ja ovde videla da postoji takvo kravlje mleko, sa dodatkom ribljeg ulja.
robljeg = ribljeg![]()
zatvor može biti od kravljeg mlijeka, ali može biti i od nečeg drugog u prehrani
riblje ulje
http://hr.wikipedia.org/wiki/Riblje_ulje
http://www.geocities.com/ozdravljenje/ribljeulje.htm
Moze pitanje? Ako u kravljem mlijeku ima hormona, a jogurt i sirevi se rade od mlijeka zar nema i u preradjevinama od mlijeka isto hormona :?
Ima. Isto tako i antibiotika, bakterija... svega. Zato mlijeko kuhamo.
i ja sam se danas iživcirala jer prijateljevoj ženi nisam uspila dokazati da ne daje kravlje mlijeko 7.mj bebi.
imala je argumente tipa:meni je mama počela davati sa par mj i vidi me; pedijatrica mi je dala raspored po kojemu su jogurti sa 7 mj i rekla mi je da mogu onda i kravlje mlijeko jer je to isto.
trudila sam se nasred grada reći par pametnih riječi, ali joj se javila neka doktorica koja je rekla da dijete prova pa ako prihvati nek joj daje :? :? :?
onda sam odustala. ipak je ona jedna mama, a mama zna najbolje![]()
takvi pedijatri su neodgovorni
no kadkad se pitam, da li je pedijatar to uistinu rekao ....
navodno je dobila neki raspored uvođenja namirnica od dr. E. koji joj je puno bolji od onog iz MPG jer joj ide na ruku![]()
A dr. S joj je rekao da bez problema koristi kravlje mlijeko. Al on je mojoj prijateljici rekao da doji tad 9mj bebu samo radi sebe šta god to značilo, pa mi je njegov stav nebitan.
aha, je to onaj koji je promjenio prezime uiu -ović u - ini il tako nekako, vljda da više vuče na talijanski ili šta![]()
ajme
Pa... zapravo ni to nije dovoljno za učiniti kontaminirano mlijeko dobrim. Nedavno su Meggle-ovci imali pressicu radi prestanka otkupa mlijeka od kooperanata na kojoj su rekli (otprilike) da: "...ne moraju i neće otkupljivati mlijeko s nedopuštenim razinama bakterija, antibiotika itd."Originally Posted by Trina
Vjerojatno do toga ne bi došlo da pučanstvo nije postalo koliko-toliko senzibilizirano na kvalitetu hrane. Svijest se ponešto razlikuje od nesvjesti.
aha! pa više ne otkupljuju od kooperanata nego po dekretu uvoze i dobavljaju "podobno" mlijekoOriginally Posted by Davor
mora se uvesti kontrola držanja krava na malim farmama
ima ih neodgovornih
istina
ali bi trebalo uvesti pojačani nadzor i na velike farme i u samo industriju, te postrožiti zakonski propisane kriterije
i pronaći nezavisnu kontrolnu stanicu koju neće opremiti velika prehrambena tvrtka...
Originally Posted by magriz
pa da, ali slobodno primijeti "nuspojavu" ovakvog istupanja: kooperanti smatraju da je OK davati u otkup makarsvačime kontaminirano mlijeko.
No dobro kako da onda izbjegnem te hormone u jogurtu, oni me najvise muce? Bakterije organizam ubije ak je zdrav, a hormoni djeluju i puno su stetniji za djecu nego odrasle, kod odraslih horm. rasta moze recimo uzrokovati rak.
uredno izbjegavamo mlijeko, ali kako jesti krumpirpire, jedno od omiljenih poslastica mame i tate (sto automatski znaci- daj meni!)
19mj. i jos ga nije okusila. vjerojatno je u nekom kolacu ili pecivu...ako joj dam pire krumpir (koji se naravno radi s kravljim mlijekom) koliko me treba peci griznja savjest?![]()
samo kuhane i malo maslaca ili ulja gore, pečene...Originally Posted by leonisa
![]()
ma lako za alternativu, ali ja bas volim klasican pire.
a htjela bi ga jesti tako da se ne skrivam od nje![]()
hm...njega sam nekoc znala zamijeniti u nedostatku mlijeka...mogla bi opettnx
![]()
pa vrhnje za kuhanje se isto radi od mlijeka, sta ne :? Ili je bas samo mlijeko tako lose i bljak, a preradjevine su ok :?
prerađevine su prerađene 8)Originally Posted by mina30
![]()
i lakše za probavu
Da se javim sa svojom situacijom. Isključivo sam dojila do 6.mjeseca kada smo započeli sa dohranom. I sve je super krenulo. Međtuim, ima nekih jela (npr. gris, žganci, ili špinat) gdje sam prisiljena dodati adaptirano, jer svog nemam dovoljno za izdojit, ali ona ga ne prihvaća!! nema šanse. sto kombinacija pokušala, i ni jedna ne pali! I tak mi onda ništa ni ne jede! Ja kuham po dvije vrste jela svaki dan, ali
ona ne prihvaća nikakvu kombinaciju I danas sam već bila očajna i skuhala sam gris sa kravljim mlijekom (razrijeđenim) i pojela je!!
S jedne strane osjećam olakšanje što će mi sad jesti povrće u kombinaciji sa mlijekom, a pak s druge strane se bojim kako će reagirati na to. Sad pratim da vidim reakcjiu. Ako je bude, prestajemo
a zašto mora jesti povrće u kombinaciji s mlijekom? :?
pa čini mi se ukusnije ako joj dodam mlijeko u špinat sa krumpriom, ili blitvu. A i nije to bogznakakva količina mljeka, a nije ni u svakom obroku. Namjeravam stavit u nešto što inače ne želi jesti.Originally Posted by cvijeta73
Uglavnom, reakcije nije bilo!!! :D
ja svojoj nisam radila kašice sa mljekom
čemu? pa ionako sisa
moje kombinacije:
povrče/voće - palenta/riža (kuhano na vodi)
iz toga se da izvući dovoljno kombinacija
najdraža joj je bila špinat-žganci
mediteranska kuhinja
ma moja je prefrigana, ne jede bilo kaj, zbilja sam svašta probala. No i dalje ću joj nuditi tu i tamo..
ovo je malo OT - ali kako to da kad otvoren tetrapak stoji u frižideru ne pokvari se čak 2 tjedna? (a na poslu kad nismo imali frižider znalo je i van frižidera opstati po tjedan dana, pa i ljeti)Originally Posted by Davor
Nakon što se otvori tetrapak, slobodno se naseljavaju bakterije, ako nema nekih antibiotika, ili ne :?
:shock:Originally Posted by pomikaki
ja ga znam zaboraviti van frižidera ujutro - kad dođem s posla, mlijeko već pokvareno :/
samo ono iz tetrapaka, trajno, ostane nepokvareno. Ono "sviježe" se pokvari dosta brzo.Originally Posted by cvijeta73
Jednostavno, ono svježe dolazi zapakirano sa svim bakterijama pomoću kojih će se pokvariti.
Od koliko mjeseci djeca mogu piti rižino, a od koliko sojino mlijeko?
Zbog visokog sadržaja glutamata sojino "mlijeko" bi bilo najbolje zabraniti u potpunosti. Žalosno je da se jedenje soje uopće povezuje sa zdravom prehranom. Soja je štetna i od soje atrofira mozak.