Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 146

Thread: kravlje mlijeko???

Trina's Avatar

[quote="TeinaMama"].
    A ja sam joj jučer dala abc sir na kruhu i nikakva reakcija, isto tako i gaudu. Znači smije i bio aktiv?
    [quote]

Malo ću skrenuti s teme ali ti sve ovo daješ bebi?Jeli dojiš?

Da dajem joj. Prošla je 20 mjeseci, dojila je do 17 mj.
    Ne kužim u čemu je problem? Dali u abc siru i raženom kruhu ili goudi?
    Dajem joj to, zašto ne?

Trina's Avatar

Joj oprosti teinamama,ja sam mislila da ti je dijete rođeno 2006.godine

Onda je sve ok.
    To si vjerojatno mislila zato kad ja glupača nisam više od godinu i pol skužila na što mi je dijete alergično. Pola godine bi bilo prihvatljivo vrijeme.

Trina's Avatar

Ma ne znam uopće kako nisam skužila godinu a sve tako lijepo piše u tvom potpisu.Pa se čudim abc siru i kruhu sa 8 mjeseci Sorry još jednom

malena beba's Avatar

ima dosta topica o kravljem mlijeku ali evo stavit cu svoje pitanje ovdje. ako ne kravlje mlijeko, kad se moze zapoceti sa sojinim/rizinim? maleni je dojio samo 3,3 ipo mj i odtad smo na adaptiranom. ne zuri mi se prijeci na nijedno drugo, cisto informativno pitam

Osoblje foruma leonisa's Avatar

rizino moze od pocetka dohrane- ipak je riza jedna od prvih namirnica

A soja je alergen pa bolje izbjegavati. Rizino, kako je rekla leonisa, od pocetka dohrane.

malena beba's Avatar

ok, hvla, mozda probamo uskoro

Quote Originally Posted by india
    Quote Originally Posted by Luna Rocco
    Kaleb pije mlijeko namijenjeno djeci - majčino mlijeko, a griz, palentu, zobene/prosene pahuljice i slične večere radimo na rižnom ili zobenom mlijeku.
    Kravlje mlijeko mu ne mislim uvoditi, uopće. Jesti će prerađevine (jogurt, svježi sir...).
    identično.

jel mi moze netko objaniti razliku izmedju kravljeg i rizinog mlijeka u tetrapaku?? (jel ukoliko je u tetrapaku,zar nije automatski neka preradjevina u pitanju)

MGrubi's Avatar

razlika je u tome što su kravlje mlijeko sadrži par teških elemenata (kravlje proteine, kazein - taj spoj je najače ljepilo u drvnoj industriji) , a osim toga je povezano i s anemijom (preteško za dječji želudac pa može kod nekih izazvati sitna želudčana krvarenja) , astmom (nećak je dobio preporuku za hipoalergenu formulu jer je razvio alergijsku astmu) .....

tako da po tom pogledu rižino i zobeno-(snižava loši kolesterol) su bolji izbor

Davor's Avatar

MGrubi, daješ naglasak na "loši kolesterol" kao nešto nepoželjno u prehrani male djece. O značaju masnoća u prehrani djece se tek doznaju bitni detalji, a zna se samo da su važne za izgradnju mozga i mišića.
    Veliki je problem ekipe koja se fura na 'vake ili 'nake sastojke što im pred nosom promiče holistička slika dojenja kao jedine potrebne hrane u kojoj se svi "sastojci" nalaze iz jako dobrog razloga. Da, mlijeko sadrži "loš" kolesterol. I treba.

(zadnja perverzija u proizvodnji formule je dodavanje ribljeg ulja)

MGrubi's Avatar

e nisam imala vrimena napisati, to ti je za zobeno mlijeko, bilo je u Jutarnjem , kao zašto bi bilo dobro da ga odrasli ljudi piju (znaš da nam nacija ima problema s kolesterolom, pogotovo neke regije)
    bilo je tu još dobrih strana zobenog ali ih nisam upamtila

OT: svaki put pročitam ti avatar: I EAT anorexia

E ovako, imam neka pitanja u vezi kravljeg mleka.

Mojoj sam dala kravlje mleko (cisto za probu, inace pije adaptirano) i to ono za decu od 1. do 3. godine, kod nas ih zovu junior mleka. Medjutim, ona je dobila opasan zatvor od njega, bar ja mislim.

- Moze li zatvor biti posledica konzumiranja kravljeg mleka?
    - Sta mislite o tom mleku za uzrast od 1. do 3. godine?
    - I vidim, da je Davor pricao o dodavanju robljeg ulja u mleko, pa ako moze da mi objasni, da li je to dobro ili ne i zbog cega? Jer sam i ja ovde videla da postoji takvo kravlje mleko, sa dodatkom ribljeg ulja.

robljeg = ribljeg

MGrubi's Avatar

zatvor može biti od kravljeg mlijeka, ali može biti i od nečeg drugog u prehrani
    riblje ulje
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Riblje_ulje
    http://www.geocities.com/ozdravljenje/ribljeulje.htm

mina30's Avatar

Moze pitanje? Ako u kravljem mlijeku ima hormona, a jogurt i sirevi se rade od mlijeka zar nema i u preradjevinama od mlijeka isto hormona :?

Davor's Avatar

Ima. Isto tako i antibiotika, bakterija... svega. Zato mlijeko kuhamo.

Trina's Avatar

Quote Originally Posted by Davor
    Zato mlijeko kuhamo.
    Da?

M.a.r.t.a's Avatar

i ja sam se danas iživcirala jer prijateljevoj ženi nisam uspila dokazati da ne daje kravlje mlijeko 7.mj bebi.

imala je argumente tipa:meni je mama počela davati sa par mj i vidi me; pedijatrica mi je dala raspored po kojemu su jogurti sa 7 mj i rekla mi je da mogu onda i kravlje mlijeko jer je to isto.

trudila sam se nasred grada reći par pametnih riječi, ali joj se javila neka doktorica koja je rekla da dijete prova pa ako prihvati nek joj daje :? :? :?

onda sam odustala. ipak je ona jedna mama, a mama zna najbolje

MGrubi's Avatar

takvi pedijatri su neodgovorni
    no kadkad se pitam, da li je pedijatar to uistinu rekao ....

M.a.r.t.a's Avatar

navodno je dobila neki raspored uvođenja namirnica od dr. E. koji joj je puno bolji od onog iz MPG jer joj ide na ruku

A dr. S joj je rekao da bez problema koristi kravlje mlijeko. Al on je mojoj prijateljici rekao da doji tad 9mj bebu samo radi sebe šta god to značilo, pa mi je njegov stav nebitan.

MGrubi's Avatar

aha, je to onaj koji je promjenio prezime uiu -ović u - ini il tako nekako, vljda da više vuče na talijanski ili šta
    ajme

M.a.r.t.a's Avatar

na pp

Davor's Avatar

Quote Originally Posted by Trina
    Da?
    Pa... zapravo ni to nije dovoljno za učiniti kontaminirano mlijeko dobrim. Nedavno su Meggle-ovci imali pressicu radi prestanka otkupa mlijeka od kooperanata na kojoj su rekli (otprilike) da: "...ne moraju i neće otkupljivati mlijeko s nedopuštenim razinama bakterija, antibiotika itd."

Vjerojatno do toga ne bi došlo da pučanstvo nije postalo koliko-toliko senzibilizirano na kvalitetu hrane. Svijest se ponešto razlikuje od nesvjesti.

magriz's Avatar

Nedavno su Meggle-ovci imali pressicu radi prestanka otkupa mlijeka od kooperanata na kojoj su rekli (otprilike) da: "...ne moraju i neće otkupljivati mlijeko s nedopuštenim razinama bakterija, antibiotika itd."
    aha! pa više ne otkupljuju od kooperanata nego po dekretu uvoze i dobavljaju "podobno" mlijeko

MGrubi's Avatar

mora se uvesti kontrola držanja krava na malim farmama
    ima ih neodgovornih

magriz's Avatar

istina
    ali bi trebalo uvesti pojačani nadzor i na velike farme i u samo industriju, te postrožiti zakonski propisane kriterije
    i pronaći nezavisnu kontrolnu stanicu koju neće opremiti velika prehrambena tvrtka...

Davor's Avatar

Quote Originally Posted by magriz
    aha! pa više ne otkupljuju od kooperanata nego po dekretu uvoze i dobavljaju "podobno" mlijeko
    pa da, ali slobodno primijeti "nuspojavu" ovakvog istupanja: kooperanti smatraju da je OK davati u otkup makarsvačime kontaminirano mlijeko.

mina30's Avatar

No dobro kako da onda izbjegnem te hormone u jogurtu, oni me najvise muce? Bakterije organizam ubije ak je zdrav, a hormoni djeluju i puno su stetniji za djecu nego odrasle, kod odraslih horm. rasta moze recimo uzrokovati rak.

uredno izbjegavamo mlijeko, ali kako jesti krumpirpire, jedno od omiljenih poslastica mame i tate (sto automatski znaci- daj meni!)
    19mj. i jos ga nije okusila. vjerojatno je u nekom kolacu ili pecivu...ako joj dam pire krumpir (koji se naravno radi s kravljim mlijekom) koliko me treba peci griznja savjest?

dorotea24's Avatar

Quote Originally Posted by leonisa
    ali kako jesti krumpirpire, jedno od omiljenih poslastica mame i tate
    samo kuhane i malo maslaca ili ulja gore, pečene...

ma lako za alternativu, ali ja bas volim klasican pire.
    a htjela bi ga jesti tako da se ne skrivam od nje

momtobe's Avatar

Leonisa, Stavi umjesto mlijeka vrhnje za kuhanje. Još je bolje.

hm...njega sam nekoc znala zamijeniti u nedostatku mlijeka...mogla bi opet tnx

mina30's Avatar

pa vrhnje za kuhanje se isto radi od mlijeka, sta ne :? Ili je bas samo mlijeko tako lose i bljak, a preradjevine su ok :?

MGrubi's Avatar

Quote Originally Posted by mina30
    pa vrhnje za kuhanje se isto radi od mlijeka, sta ne :? Ili je bas samo mlijeko tako lose i bljak, a preradjevine su ok :?
    prerađevine su prerađene 8)
    i lakše za probavu

kristina_zg's Avatar

Da se javim sa svojom situacijom. Isključivo sam dojila do 6.mjeseca kada smo započeli sa dohranom. I sve je super krenulo. Međtuim, ima nekih jela (npr. gris, žganci, ili špinat) gdje sam prisiljena dodati adaptirano, jer svog nemam dovoljno za izdojit, ali ona ga ne prihvaća!! nema šanse. sto kombinacija pokušala, i ni jedna ne pali! I tak mi onda ništa ni ne jede! Ja kuham po dvije vrste jela svaki dan, ali
    ona ne prihvaća nikakvu kombinaciju I danas sam već bila očajna i skuhala sam gris sa kravljim mlijekom (razrijeđenim) i pojela je!!
    S jedne strane osjećam olakšanje što će mi sad jesti povrće u kombinaciji sa mlijekom, a pak s druge strane se bojim kako će reagirati na to. Sad pratim da vidim reakcjiu. Ako je bude, prestajemo

cvijeta73's Avatar

a zašto mora jesti povrće u kombinaciji s mlijekom? :?

kristina_zg's Avatar

Quote Originally Posted by cvijeta73
    a zašto mora jesti povrće u kombinaciji s mlijekom? :?
    pa čini mi se ukusnije ako joj dodam mlijeko u špinat sa krumpriom, ili blitvu. A i nije to bogznakakva količina mljeka, a nije ni u svakom obroku. Namjeravam stavit u nešto što inače ne želi jesti.
    Uglavnom, reakcije nije bilo!!! :D

MGrubi's Avatar

ja svojoj nisam radila kašice sa mljekom

čemu? pa ionako sisa

moje kombinacije:
    povrče/voće - palenta/riža (kuhano na vodi)

iz toga se da izvući dovoljno kombinacija
    najdraža joj je bila špinat-žganci

mediteranska kuhinja

kristina_zg's Avatar

ma moja je prefrigana, ne jede bilo kaj, zbilja sam svašta probala. No i dalje ću joj nuditi tu i tamo..

pomikaki's Avatar

Mislim da se nepotrebno plašiš tetrapaka. Trajnost mlijeka se postiže UHT postupkom, a to znači grijanje na 120-140°C u trajanju od pola do 2 sekunde i potom brzo hlađenje. Time pocrkaju sve bakterije, antitijela i slično - apsolutno neizvedivo u vlastitoj režiji. Zakon im onemogućuje dodavanje bilo kakvih aditiva ili konzervansa, osim mlijeka u prahu
    ovo je malo OT - ali kako to da kad otvoren tetrapak stoji u frižideru ne pokvari se čak 2 tjedna? (a na poslu kad nismo imali frižider znalo je i van frižidera opstati po tjedan dana, pa i ljeti)

Nakon što se otvori tetrapak, slobodno se naseljavaju bakterije, ako nema nekih antibiotika, ili ne :?

cvijeta73's Avatar

Quote Originally Posted by pomikaki
    a na poslu kad nismo imali frižider znalo je i van frižidera opstati po tjedan dana, pa i ljeti)
    :shock:
    ja ga znam zaboraviti van frižidera ujutro - kad dođem s posla, mlijeko već pokvareno :/

pomikaki's Avatar

Quote Originally Posted by cvijeta73
    Quote Originally Posted by pomikaki
    a na poslu kad nismo imali frižider znalo je i van frižidera opstati po tjedan dana, pa i ljeti)
    :shock:
    ja ga znam zaboraviti van frižidera ujutro - kad dođem s posla, mlijeko već pokvareno :/
    samo ono iz tetrapaka, trajno, ostane nepokvareno. Ono "sviježe" se pokvari dosta brzo.

Davor's Avatar

Jednostavno, ono svježe dolazi zapakirano sa svim bakterijama pomoću kojih će se pokvariti.

MGrubi's Avatar

Jednostavno, ono svježe dolazi zapakirano sa svim bakterijama pomoću kojih će se pokvariti.

logično

štrumpf's Avatar

Od koliko mjeseci djeca mogu piti rižino, a od koliko sojino mlijeko?

Davor's Avatar

Zbog visokog sadržaja glutamata sojino "mlijeko" bi bilo najbolje zabraniti u potpunosti. Žalosno je da se jedenje soje uopće povezuje sa zdravom prehranom. Soja je štetna i od soje atrofira mozak.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast