Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: gastroenterokolitis

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno gastroenterokolitis

MM cijelu noć bio na hitnoj i dijagnosticirali mu akutni gastroenetrokolitis.
    Mada nisu sigurni da je u pitanju i slijepo crijevo.
    Čitala sam na internetu sada o tome ali me zanima ovako iz prve ruke ako netko ima iskustvo s tim kako je prošlo...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Jako dobro poznajem ulcerozni kolitis i crohnovu bolest (koju imam već jako dugo) ali za gastroenetrokolitis moram priznati da mi je ovo prvi glas. Ali sigurno se radi o bolesti probavnog trakta. Smijem li pitati koji su simptomi i u kojoj je bolnici primljen?

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Išao je na hitnu u Đorđićevu i tamo su ga poslali na obradu u novu bolnici u Dubravi jer su sumnjali da se radi o slijepom crijevu. Tamo su ga obradili (krv,urin i valjda eeg) i donijeli tu dijagnozu i dali mu neke tablete i rekli ako se bude pogoršavalo da se javi odmah na kirurgiju. Rekli su da se teško odredi kad se radi o slijepom crijevu. Simptomi su od jučer rasturanje u trbuhu i bole mišići u leđima i prema kičmi. MM je došao doma sa hitne u pol 11 i u pol dva je ponovno otišao sad na kirurgiju jer boli i tamo sad opet čeka iste pretrage :? Jako sam zabrinuta

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Anima, vibram da sve prođe u redu.
    Pogledaj malo nalaze krvi, jesu li radili CRP i je li povišen? Iskreno, malo mi je čudno da kod očigledno probavnih tegoba nisu radili nikakav uzv abdomena, pasažu crijeva, kolonoskopiju i sl., tj. da su samo na temelju krvi i urina dali dijagnozu, terapiju i poslali doma ili kasnije na kirurgiju, pogotovo uz tako jake bolove kao što ih ti navodiš.. Jer kao što i ti kažeš, teško je utvrditi da li se radi o upali slijepog crijeva, isto tako je teško utvrditi bilo koju bolest u probavnom traktu kad su simptomi svih prilično isti.
    Držim fige

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Operirao slijepo crijevo. Sad je dobro, danas ide doma.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Drago mi je da nije nešto ozbiljnije, i želim brz oporavak!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Švedica, imamo očito sličnih problema, ja imam ulcerozni kolitis, pa me zanima gdje se liječiš, kako ti je trenutno stanje, što si sve probala u liječenju, koga u zg. preporučaš od liječnika( ja sam iz slavonije), jesi li imala koju trudnoću od kad si bolesna... Imala bih ja još pitanja, nadam se da ćemo se ćuti. Inače sam na HUCUK-ovom forumu, ali na rodi nisam našla nikog sa ovim bolestima. Meni trenutno nije baš najbolje, a ne znam kuda da krenem i što dalje da probam... Za sad toliko, pozdrav!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Natka prvotno napisa
    Švedica, imamo očito sličnih problema, ja imam ulcerozni kolitis, pa me zanima gdje se liječiš, kako ti je trenutno stanje, što si sve probala u liječenju, koga u zg. preporučaš od liječnika( ja sam iz slavonije), jesi li imala koju trudnoću od kad si bolesna... Imala bih ja još pitanja, nadam se da ćemo se ćuti. Inače sam na HUCUK-ovom forumu, ali na rodi nisam našla nikog sa ovim bolestima. Meni trenutno nije baš najbolje, a ne znam kuda da krenem i što dalje da probam... Za sad toliko, pozdrav!
    Natka, ovo mi je 1. trudnoća, i to neplanirana, pa sva sreća da sam bila u remisiji bolesti i još uvijek jesam, uz neke manje tegobe. Inače se kod naših bolesti savjetuje planiranje trudnoće, i napraviti detaljne pretrage, i zanjeti u trenutku remisije bolesti. Jednom kad ostaneš trudna, osim krvne slike, urina i uzv-a abdomena, ne mogu ti ništa drugo raditi, tako da je teško pratiti razvoj i stanje bolesti. Kod mene je sve krenulo jako dobro, do 4. mjeseca trudnoće, kad mi se pojavila krv u stolici. Budući se i nakon terapije salofalk čepića nije povuklo, morala sam na rektoskopiju. Vidjele su se ranice na sluznici iz kojih krvarim. Jedini lijek mi je nastojati imati što mekše i redovite stolice, da se ranice zaliječe. Svaka tvrđa stolica ih ponovo otvori. Inače, osjećam se odlično.
    Do sad sam liječena kortikosteroidima, salofalkom, sulfasalazinom, imuranom, ensurama. Od alternative meni najviše pomažu jogurti sa LGG-om, podižu mi imunitet i reguliraju probavu. Probala sam i tablete kolostruma i sokove od aloje, al mi je to nažalost preskupo.
    Liječim se na KBC Rebro i svatko iz HUCUK-a pa i ja, će ti savjetovati da se obratiš njima jer su doista najstručniji i najobrazovaniji i primjenjuju novosti iz svjetske medicine. A otkako sam trudna moj gastoenterolog me šverca na kontrole i pretrage non stop da ne čekam tjednima i mjesecima, na čemu sam mu jako zahvalna i ne znam koliko bi drugih dr. to radilo i to đabe!
    Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogla, a ti pitaj sve kaj te zanima, reci sve kaj te muči, samo mi navedi jesli sad trudna ili?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Hvala puno na odgovoru! Ja se tek sad javljam jer smo imali neočekivanih posjeta u bolnicu: prije dva tjedna mi kći provela 2 dana na pedijatriji zbog upale mjehura, zatim je dobila crijevnu virozu, proljev, povraćanje, a onda sam i ja to pokupila i od silnih proljeva i povraćanja dehidrirala i završila na gastro(Osijek). Moj doktor je mislio da mi se aktivirao kolitis, pa su me odmah na medrol 40 mg, ali sve se sredilo za 2 dana, tako da su me za tjedan dana pustili doma. Sad imam 2-3 stolice dnevno, inače nikad nisam imala krvi ni sluzi, jedino što sam od medrola opet previše napuhana, moram se što prije skidat s njih. Ovo je prvi put da sam ležala u osj.bolnici i dojmovi su katastrofa, čak i moj doktor kod kojeg idem 3 godine se ponašao kao da me ne pozna, tako da sad kopam i tražim druge opcije.Krajem godine bi trebala na kolono. ali u os. ne želim jer ne daju s anestezijom, vrlo vjerojatno ću krenut za Zg. Čula sam da ima i privatnih poliklinika gdje se to može obavit.
    No, najviše me zanima kako bi izvela drugu trudnoću i da li je uopće preporučljivo planirati s obzirom na bolest. Voljela bi još jedno dijete, a opet me strah, najviše zbog lijekova i zbog prehrane, inače sam sad na strogoj dijeti, bez voća i povrća. Što ti jedeš, jel uzimaš neke dodatke prehrani? Puno pozdrava iz Valpova!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Natka,

ja cu ti samo reci da mi je jako drago vidjeti te ovdje

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ajme, Natka, za početak ti moram reći da mi je veliki :shock: što ti doktori nisu znali raspoznati virozu (kolko got ona gadna bila) od akutizacije kolitisa... ...i bezveze te šiknuli na 40 mg medrola... Nadam se da ti sad pravilno to ukidaju...
    Zašto na kolonoskopiju, i to krajem godine, šta kažu, jesu nešto našli, ili preventivno rade? Što se tiče kolono u zg bolnicama, jako ovisi na kog naletiš. Ima ih dobrih i pažljivih, a ima i mesara koji ti ne žele dati nešto protiv boli. Zato, ak ti novci nisu problem, a želiš biti pošteđena muka, savjetujem privatno jer će ti napraviti sve kako želiš (barem je kod mene tako bilo, minimalno sam se čistila, poštovali su moju granicu boli, sestra mi masirala trbuh... )
    Ne moraš se bojati što se tiče trudnoće, velim, poželjno ju je planirati, prethodno napraviti sve pretrage, da zatrudniš u fazi mirovanja bolesti dogovoriti se oko terapije koja je dozvoljena u trudnoći i redovito se kontrolirati i kod gastića i kod ginića.
    Moja trudnoća je do sad bila, na svu sreću, uredna, uz sve dodatne tegobe od Crohna, no beba je pravi borac!
    Zašto si na dijeti bez voća i povrća. Jel stvarno imaš tegobe od toga il ti je to neko bezveze rekao? Naime, nema potrebe iz jelovnika izbacivati ništa osim onog što ti stvara tegobe.
    Ja jedem stvarno sve, osim tekućeg mlijeka, a od dodatka prehrani uzimam napitak Ensure, koji dobivam na recept u ljekarni, i odličan je!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Pusa Anchie!

Evo prvo, očito nisu prepoznali virozu, a nije ih ni briga, iako sam ja odmah rekla da sigurno nije kolitis jer sam dan prije i unazad godinu dana imala 3-5 stolica, a nikad nisam imala takve stolice da iz mene ide voda. U roku 3 dana sve se sredilo, došla ne 4 stolice, sad sam skinula medrol na 24, imam 2 stolice, sve ok. Ma problem je što te tamo nitko ne pogleda a kamoli posluša, dr. u viziti uzme papire ispiše svoje ko po nekoj šabloni i ajmo dalje. Fuj! Taj moj gastrić bi ponovio kolono jer sam ju radila prije 2 god. u zg. pod anestezijom, do kraja, dijagnoza UC. a par mjeseci prije on mi je radio u os. na živo, nisam izdržala jedva 50 cm. I sad mi se kao čini uvrijeđen jer ja ni pod razno neću više kod njega, tj. u os., onda mi tvrdi da je sve to isto, da oni u zg. nisu to ništa bolje napravili, kao da je on bio na stolu a ne ja! I na zadnjoj kontroli sam se s njim oko tog zakačila. To u zg. sam radila kad sam ležala u "F. Mihanović", super jednostavna procedura, i opet bi, ali me strah da opet ne dobijem salmonelu, na crijevno sam bila preko neke veze, i doktore moram pohvalit, super su!
    Što se tiče jela, povrće i voće ne jedem jer sam svuda čitala da ne bi trebali dok stanje nije baš najbolje, zbog toga što se teško probavlja, tj. ta vlakna, kožice, koštice, kiselina se ni ne mogu probavit u bolesnim crijevima, nego izlaze van, dobiješ proljev, kod mene je to slučaj, napr. jabuka me odmah protjera i izađe van gotovo sama kao naribana( kak sam slikovita, sorry!) Idući tjedan idem i kod ginića pa ću i s njim malo više o tome. Uglavnom mislim da je sve individualno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •