Da nije istinito nilo bi smijesno, ali od svih tema o problemima u dojenju najmanje sam si mogla predociti sta je to i kako izgleda soor. I bas kao kad te na ispitu zadesi pitanje iz lekcije koju najslabije spremis, tako je i na zadesio taj soor.
Uglavnom...
Ne znam koliko dugo tom mrskom sooru treba da se razmase, no na prvi znak da bebac ne place svojim punim glasom kao inace zabrinula sam se i pocela malo promatrati stvar, pa smo uskoro zavrsili kod doktora. Dijagnoza - soor. Za forum imam u zadnje vrijeme tako malo vremena i ne stignem procitati sve sto je o sooru napisano, pa sam po malo nesigurna o znakovima (ne) povlacenja nakon zapocete terapije i molila bih par savjeta i odgovora
Dobili smo Nystan (nystatin) koji se vidim i ovdje dosta spominje, odmah nakon prvog dana sam primjetila znacajan pomak.
Zanima me par stvari - i unaprijed isprike ako se ponavljam, ali malo vremena za savjet imam tek sad nakon nocnog hranjenja.
Bebac dakle prima Nystan kapi 1 x dnevno. Meni je receno da koristim Canesten da mazem grudi (na kojima inace nisam primjetila nista neobicno osim - ako sam dobro shvatila - me je trebao zabrinuti onaj blagi osjecaj probadanja koji se znao javiti povremeno).
Pitanje 1: da li sam dobro shvatila iz nekih procitanih tema da vi i mamama savjetujete koristenje Nystana? Direktna aplikacija na bradavice? Koliko cesto? Koristenje Canestena je uzasno neprakticno jer od rasporeda hranjenja ovisi kad ce sike biti raspolozive za tretman, takle nista od uredne aplikacije 2-3 puta dnevno, a potpuno sam zbunjena sta napraviti u situaciji kad stavim kremicu a bebac hoce jesti za 5 minuta, dakle moram oprati kremu prije hranjenja - i vise ne znam da li ju trebam nanijeti ponovo
Pitanje 2: Jedan od znakova soora koji se sominje, ako sam dobro shvatila, je onaj neobicni zvuk... klik / coktaj, kao ga vec nazvati, zvuci kao da je bebac povukao malo zraka, ali ne otpusta siku. Da li je to - to? Definitivno je nesto novo u nasem dojenju zadnjih dana.
Pitanje 3: Plac! Prvog dana kad su problemi postali uocljivi prvi znak bio je njegov drugaciji plac. Osjecala sam da hoce zaplakati, a onda je iz grla izlazio tek slabasan glasic i onda nista, kao da ga je nesto mucilo da zaplace punim glasom. Da li se soor moze manifestirati na taj nacin?
Sto god da je uzrok, vracamo se na staru skalu, ali lagano. Jos uvijek primjetim kao da nekad hoce plakati puno glasnije, grlenije nego sto moze.
E da, trebam spomenuti i da u usnoj supljini nisam primjetila nikakve neobicne naslage.
I jos malo, o bljuckanju. Ponekad primjetim da neko vrijeme nakon hranjenja bebac zna izbaciti malo mlijeka, ali nije sasvim "mlijecno" nego vise primjetim kao neke sitne grudvice. obicno, neobicno?
Od ostalih opcih stvari, ritam hranjenja se nije poremetio (osim tog prvog uspavanog i bezvoljnog jutra, no nakon prve doze Nystana je bilo krenulo nabolje).