Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: mama Rh-, a beba Rh+

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno mama Rh-, a beba Rh+

dakle situacija je sljedeća:

frendica je trenutno u 31. tjednu, prošli tjedan su je hino hospitalizirali jer su skužili da beba zaostaje tj. da ne dobiva na težini koliko bi trebala, bila je ispod kile. zaključak je bio da joj pupčana vrpca nije dovoljno prohodna i da se beba ne hrani dovoljno, pa su je počeli futrati sa infuzijama glukoze.

e sad je "iskrsnuo" još jedan problem, tj. došli su rezultati testova senzibilizacije koji pokazuju da je beba Rh+, a mama je Rh-. I sad, kolko sam skužila (možda griješim), sumnjaju da je to razlog ne napredovanja bebe...

frendica je nekih 2-3 mjeseca prije ove trudnoće imala spontani i primila je onu injekciju koja se daje Rh- mamama, tak da to sad sve skupa malo zbunjuje :?

navodno postoje dvije opcije:
    - carski - pa beba u inkubator
    - transfuzija

naravno da je ona sva zbunjena, a doktori šturi u davanju informacija, pa ako netko slučajno zna nešto ili ima kakvog iskustva bila bi zahvalna da to podijeli s nama!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nisam stručna ali ako ti je od ikakve pomoći ja sam rh- a moja djeca rh+. Sve tri trudnoće savršene,bebe isto a nakon svakog poroda sam dobila injekciju.Tako da sumnjam da se radi samo o rh faktoru

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

hvala trina

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Isto kao Trina, i ja sam RH-, MM RH + i oboje djece RH +. Nakon svakog poroda sam dobila injekciju i kažu da u praksi još nisu doživjeli da dođe do problema ako se dobije injekcija.
    Može biti puno drugih uzroka.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~ da sve prođe ok.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam isto A-, ali je Rina ista krvna grupa ko i ja, pa nije bilo potreba za injekcijom. Opet je svejedno zaostajala u rastu :?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

izgleda da je frendica unatoč injekciji razvila antitijela :/
    malo sam kopala jučer po netu i ispada da bi Rh- trudnice trebale biti pod pojačanim nadzorom, s tim da se u nekim slučajevima daje još dodatna injekcija nakon 28., a po potrebi i 34. tjedna....njoj nisu niš dali :/

sad čeka utorak da se ponove testovi, mora i na amnio, gledali bu bebin bilirubin :?

naravno da se sad sve poklopilo, Uskrs, neradni dani....

a da li netko zna nešto o transfuziji bebe u maternici :?

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Navodno daje jako dobre rezultate, ali ne znam detalje.
    Jel radila coombsov test? Radi se na početku T i u 6.mj.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

je, na početku trudnoće.
    sad se čeka utorak...pa bumo vidli kaj bu bilo...treba napraviti detaljne pretrage. i ona i NJD.

ona se osjeća ok, beba je aktivna; ali izgleda da se njena i bebina krv mixaju zbog nekih nepravilnosti u prohodnosti pupčane vrpce i to stvara probleme...i da je jedina opcija transfuzija; e sad da li u maternici ili nakon carskog to joj još nitko nije konkretno rekao.
    dobiva infuziju svaki dan i rade joj ctg koji je svaki put uredan.

inače, doktori su rekli da im to uopće nije palo na pamet, kao moguća komplikacija, jer se događa jedan na 2500 slučajeva :/

crvic avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

~~~~~~ da sve prodje cim prije i da bude sve ok

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja Rh+ moja mama Rh-, u doba kad je mene nosila ( a drugo sam dijete) nije bilo injekcija. Rođena sam sa skoliozom ( valjda se tako zove) koljena što su ispravili gipsom /šinama, na zadak, drugih komplikacija nije bilo. Za sada nema dokaza da mi nešto drugo fali Pokušavam reći da ne mora biti problem čak iako su joj proradila antitijela.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja -, prvo dijete +, trudnoća savršena, dobila injekciju nakon poroda.

Nemam baš što drugo pametno za reći, samo držim fige da sve dobro prođe.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

danas se rodio mali Pavo, 960g, 33cm; u inkubatoru je, dobiti će transfuziju, a pedijatri su optimistični! :D

mama je isto ok

vjerujem u bolje sutra avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~
    vibriram da sve bude ok...

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    za malog Pavu!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za malog borca

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~
    za Pavu, javljaj se!!!

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ za bebolino.

Ja idem sutra u Petrovu na senzibilizaciju jer sam Rh- ....sad kad sam ovo procitala, malo sam u brizi :/

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma problem je u tome kaj njoj nitko nije radio nikakve pretrage za vrijeme trudnoće. uljuljuškali su se u svoju sigurnost, u stilu dobila je injekciju nakon kiretaže i sve je ok. u vrlo malom postotku (ne znam točno, mislim da jedna na 2500 trudnica) unatoč injekciji razvijaju se antitijela. zbog toga je potrebno raditi kontrole kroz trudnoću i davati dodatne injekcije po potrebi!

i šišaj ga sad! sad se svi čude i dolaze gledati njene nalaze jer je ona za nih "medicinski fenomen"

Hannah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Joj joj joj doktori!
    I ja sam -, a Š. + i sve je ok, hvala Bogu
    vibrrrrrrrrrr za malenog

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

~~~~~~~~~~~~~~~ za malog miša da brzo naraste.

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma ova imunizacija možda nema veze s prethodnom trudnoćom nego s ovom.
    ja sam isto rh- i imala sam kasni spontani s velikim odljevom krvi zbog čega sam primila i dozu krvi i na jednoj od operacija sam isto prilično krvarila pa sam dobila krv i sve je to riziko faktor osim same trudnoće i lijepo su me u labosu pitali koliko sam trudnoća imala, koliko puta sam primila anti D, jer o tome ovisi koliko ti doza krvi uzimaju na provjeru.

tako sam u ovj trudnoći imala 2 kontrole bez obzira na to što sam znači primila anti D-odnosno Rhogam i to u 6. tjednu trudnoće i sad s 28 tjedana.

Zaista mi nije jasno kako tvojoj frendici nitko nije radio testove i zašto kad je to uobičajena praksa.

Želim njoj i bebi sve najbolje i koliko sam shvatila transfuzije se mogu davati još u maternici kako bi se umanjila šteta.

A gdje se ona to liječi? U kojoj bolnici?

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj rvukovi2 prvotno napisa
    tako sam u ovj trudnoći imala 2 kontrole bez obzira na to što sam znači primila anti D-odnosno Rhogam i to u 6. tjednu trudnoće i sad s 28 tjedana.
    Meni je ovo 4. trudnoća i bez obzira što sam nakon svake dobila Rhogram svaki puta se kontroliram na početku T i oko 28.tj. Pitala sam dr. za to i rekli su mi da šansa da se zakomplicira postoji teoretski ali da se sa tim još nisu susreli u praksi.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

u petrovoj.
    njoj su oko 20 i nekog tjedna počeli primjecivati da dijete "zaostaje" u razvoju tj. nije dobivao na težini ali su zaključili da je to zbog lošeg protoka u pupčanoj vrpci. ne znam kak nitko nije povezao te dvije stvari :?
    i onda je bilo ono: dođite za tri tjedna pa ćemo vidjeti; pa dođite opet za dva tjedna da usporedimo....i tak dok netko ipak nije skužio kaj se događa!

ne znam zašto nisu radili transfuziju u maternici :? to su joj spomenuli kao opciju na početku, ali poslije više nitko nije spominjao...

imala je i susret s jednim "predivnim" doktorom na ultrazvuku, to bu vam sama ispričala kad se vrati...uglavnom pitao ju je nešto u stilu: da li bi vi rađe mrtvo ili retardirano dijete? :shock:

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

o boze svasta!!!pa taj nije normalan! eto dokaza da i "pametni" ljudi znaju biti budale!a meni mam uvijek govorila udaj se za doktora sreca pa nisam.puno srece maloj bebi.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo i mene, ja sam spomenuta rh- mama, a moje rh+ dijete još uvijek je, a i biti će još sigurno mjesec-dva, na intenzivnoj u petrovoj.
    primljena sam u bolnicu u 31. tjednu zbog teškog zastoja u rastu(IUGR) i vasocentralizacije, tj. slabih protoka. kad su mi napravili analizu krvi doktori su opali u nesvjest kad su skužili da imam ne samo rhd, nego i rhc imunizaciju!
    uglavnom, nekoliko dana su me držali na decortinu, glukozi za bebu i dexametazonu. napravili su amniocentezu, bilirubin je bio na gornjoj granici (tj. moja antitjela su počela razarati bebine eritrocite) i onog trenutka kad je protok u pupčanoj arteriji prestao završila sam na carskom rezu.
    Pavo se rodio sa 930 grama i 33 cm. od početka diše sam, zahvaljujući decortinu i dexametazonu i u dobrom je stanju, malen ali zdrav, ali su nam naglasili da se smijemo opustiti tek onog trenutka kad ga odvedemo doma. ja se izdajam i nosim mu mlijeko - ta praksa je jedino što mi se sviđa na dječjoj intenzivnoj. nesmijem ga dirati i mogu doći samo dva puta dnevno... i to fakat boli. momentalno me najviše strah da će tamo pokupiti neku beštiju i najradije bi ga ukrala. tješim se jer su pedijatri na odjelu ok i većina ih je susretljiva i ljubazna, ali uvijek razgovaraš sa drugim doktorom i to baš nije fora.
    što se tiče moje imunizacije - ja sam prije bila kiretirana dva puta i dva puta sam dobila anti d tj. rogham u roku od 24 ili 48 sata. problem je u tome što se kod nas ne daje anti c, a vjerojatno sam ja prvo razvila anti c, onda anti d. kad su ga u 13. tjednu radili prvi put coombsov test bio je negativan. da su mi, kako je očito svugdje osim u petrovoj praksa, ponovili taj test u 26. tjednu do ovog svega možda ne bi došlo.
    sad si mislim da sam se sama trebala informirati i sjesti doktoru na vrat da mi napravi taj test. poanta priče - rh- mame, dupli oprez!!!
    raspisala sam se, mislim da sam rekla sve... ako ne, pitajte!

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa da, najvažnije sam zaboravila. bebolino je dobio dvije transfuzije i dva dana je bio pod lampama... nakon toga bilirubin je potpuno pao. kod nas je to dobro prošlo - bilirubin inače može izazvati oštećenje mozga.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Još malo strpljenja, pa ćete biti svi zajedno... prošli ste najgore, a Pavo danas ipak slavi 10 dana života u kojem se dokazao kao najveći borac - na svoju mamu... puno vam šaljem, naravno ipak najveću šaljem Pavi

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma velika pusa pavi
    bit će on prava faca, vidjet ćeš!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

khaa, i mi šaljemo veeeeeeliku pusu dječačiću prekrasnog imena da se što prije mazi sa svojim roditeljima.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Khaa, držite se ti i Pavo

Pogledaj malo podforum Nedonoščad na forumu Mame i bebe, ako imaš vremena i volje, ima puno korisnih informacija i jako pozitivnih priča

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hvala cure!!!!

maaja79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

cmoka pavi
    i da naraste veliki

Pravila pisanja postova