Vidim da se traži recept za 'halva'-u (što na arapski znači 'slatko') pa sam odlučila svoja dva recepta podijeliti sa vama. Živjela sam 8 godina u Arapskim Emiratima i moja bivša sveki je Arapkinja (da da moj bivši je Arapin :/ ). Žena kuha fenomenalno i a najviše od svega mi fali njena kuhinja, samo zbog toga bi išla malo u posjetu
.
Ovo su dva recepta koja je ona koristila za halvu. Ovaj prvi je pravi arapski način halve, a kada je radila na brzinu, koristila je ovaj drugi.
1.
25 dkg pšeničnog brašna
20 dkg smeđeg šećera
20 dkg putra
1/2 čajne žličice šafrana
1/2 šalice ružine vodice
1/4 šalice grubo mljevenih badema i isto toliko pistacija
Zagrij putar u tavi da se rastopi, ali ne i potamni, dodaj brašno, kuhaj na laganoj vatri, mješajući, dok smjesa ne postane zlatne boje i zgusne.
Pusti da se lagano ohladi.
Dodaj šećeru jednu čašu vode i pusti da provrije. Dodaj šafran i miješaj dok se sve dobro ukomponira. Dodaj u tu smjesu lagano ohlađenu smjesu od brašna i putra, dobro izmješaj. Ako nije dovoljno gusto, kuhati još 1-2 min, ali nikako duže od toga. Dodaj bademe i pistacije, ulij u nauljeni protvan, pusti preko noći da se dobro ohladi i reži na rombove, kockice ili prutiće.
2.
1 šalica smeđeg šećera
1 šalica meda
2 šalice vode
1/2 šalice fino mljevenih badema
1/4 šalice grubo nasjeckanih pistacija
1 šalica tahini
1/2 žličice cimeta (po želji)
Izmješaj šećer, med, vodu, cimet i stavi kuhati do vrenja, kad provrije pusti da kuha 20 min na laganoj vatri uz stalno miješanje.
Dok se sirup kuha, istopiti putar, dodaj u njega bademe i tahini i kuhati na laganoj vatri dok malkice ne potamni. Sve to dodati sirupu, dobro izmiješati i kuhati na laganoj vatri još 15 min. Izliti u nauljeni protvan i još po vrućoj smjeci posipati pistacije. Pustiti da se ohladi i izrezati.
Ima puno vrsta halve, od mrkve, bundeve, čak i leće....
Prevađala sam sa engleskog pa akos am negdje gramatički pogriješila..![]()
Uz to ima još jedan recept koji je koristila moja šogi. Ona je izmješala tahini, med i bademe u omjeru 3:2:1, tako da je tahini i med zagrijala zajedno, zasebno rastopila putar i u njega ubacila brašno, pržila dok ne pozlatni, i onda sve izmiješala, na kraju uniješala bademe i ostavila u 'fridge'-u preko noći. Njoj je to ispadalo savršeno pa probajte!