Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: crvenilo i kvržica - pomoć

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno crvenilo i kvržica - pomoć

Sve sam pretražila ali nisam nigdje našla ono što me muči.
    Imam na dojci crvenu toplu fleku. Ispod nje se osjeti kvržica koja je dosta široka ali mi se ne čini jako velika i jako tvrda.
    Ono što me muči je da me ništa ne boli pa ne znam da li je to zastoj ili nije...
    Noćas je malo duže odspavao i od tada je to crvenilo. ja sam pokušala izdojiti i nisam uspijela izdojiti tu krvgu ali je on u idućem hranjenju to pocicao (bar mi se tako činilo), no u roku pola sata evo je opet :?

Da li da se izdajam, masiram...ili da ne diram ???

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

masiraj tu kvrgu, i ako mozes stavi bebu na cicu da dok cica bradicom masira tu kvrgu. ako ne, masiraj rukama dok ne osjetis da se razgradila. nemoj puno izdajati da jos vise ne povecas proizvodnju mlijeka. to je mali zastoj jer se prepunilo jer je duze spavao.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne znaš što bih ti rekla....ja sam i masitis dobila a da nije bilo klasičnih simptoma....definitivno se potrudi da to razbiješ...može i topla voda parije podoja (širi kanaliće, pa mlijeko boljeide van)....masiranje tokom podoja...ama sve napravi sam da ti to ne napravi veću štetu...ali, neoj zanemarit ni drugu dojku...sad, neki dr za masitis navode sliejdeće: crvenilo, kvrga, bol, temperatura....preveliko izdajanje potiće stvaranje više mlijeka, pa na kraju može biti još gora stvar....

si čitala ovo:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1121

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Masiraj čim više da ju razbiješ i da se ne pretvori u nešto drugo. Dobar znak je da ne boli, mogla bi je se vrlo brzo riješiti.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

da da masiranje...al ne zaboravite da to zaštopano mlijeko mora van!! najbolje putem bebača!!!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nice, kako izgleda crvenilo?
    imas li temperaturu?
    kako izgleda bradavica?

procitaj http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=1121 i linkove u tom tekstu.

masiraj i doji/izdajaj sto cesce

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

crvenilo je nepravilnog oblika na gornjem dijelu dojke iznad areole i bredavice

nemam temperaturu

bradavica izgleda kao i inače

ta kvrga se nalazi dosta duboko pa je jedva osjetim kada dojka nije puna (pretpostavljm zato jer je dosta velika)

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Dobro da nema temperature Moguće je da je produženo bebino spavanje pospješilo razvoj zastoja u nekom od mliječnih kanalića. Najvažnije je da reagiraš odmah.
    U ovom tekstu koji ti je linkala Leonisa ti stoje postupci koje trebaš primjenjivati. Kopipejstam ovdje:

Najvažnije je nastaviti što više dojiti na onoj dojci koja ima zastoj mlijeka. Na bilo koji način mlijeko treba van iz dojke, tj. ako majka nije u mogućnosti dojiti, npr. odvojena je od bebe, mora se izdajati.
    Treba izbjegavati sve što je gore navedeno kao uzrok zastoju mlijeka. Pri rješavanju zastoja mlijeka može pomoći:

1) pravilan položaj bebe na dojci je vrlo važan – ako je dojenje tek na početku te majka nije sigurna, neka s nekim provjeri je li dobar položaj bebinih usta na bradavici i areoli,
    2 ) dojenje prvo na strani gdje je zastoj, jer beba na početku podoja najjače sisa,
    3) izdajanje nakon podoja, ali samo ako majka ima zaista preveliku zalihu mlijeka (obično u prvim danima nakon poroda), a ne može se riješiti zastoja dulje vrijeme (>24h), ili osjeća da se bol pojačava,
    4 ) korištenje pogodnih položaja pri dojenju: jedan način je da je bebina brada okrenuta prema mjestu zastoja, tako da sisanjem ujedno i masira to područje; drugi način je da se bebu polegne na dekicu na pod, majka stane četveronoške iznad bebe i tako je doji – pritom je dojka sa svih strana opuštena, a i gravitacija pomaže mlijeku da se kreće na pravu stranu,
    5 ) masaža dojke po bolnom području prije i za vrijeme dojenja (masaža se obavlja na sljedeći način: dlanom se pritisne vrh bolnog područja, jačinom da se bol može izdržati, zadrži se taj pritisak dok se bol ne smanji, zatim se pritisne jače, ponovno pričeka da se bol smanji, i tako se postepeno pojačava pritisak koliko god se jako može. Tada se dlan tim pritiskom sklizne prema bradavici. Zatim se ponovi postupak, počevši malo bliže bradavici i tako sve do početka pritiska iznad same bradavice),
    6 ) primjena topline prije podoja, na bolno područje tokom nekoliko minuta (toplim kompresama, bocom s toplom vodom, toplim tušem, naginjanjem iznad ili umakanjem dojki u posudu s toplom vodom) ali ne dulje vrijeme, jer to može pojačati oticanje i upalu, nego samo prije podoja, da se rašire kanalići i omekšaju dojke,
    7 ) između podoja hladni oblozi ili listovi kupusa za olakšanje boli i smanjenje upale (listove mijenjati svaka dva sata) – mnoge žene imaju pozitivna iskustva s kupusom, no ne smije ga se primjenjivati ukupno više od 8 sati,
    8 ) odmor – po mogućnosti spremiti sebe i bebu u krevet, dojiti kad god beba hoće, opustiti se i bar na dan, dva smanjiti kućne i ostale poslove i uzroke brige i stresa,
    9 ) uzimanje dovoljno tekućine
    10 ) korištenje prostrane odjeće, labavog grudnjaka, ili uopće ne korištenje grudnjaka
    Sretno i javljaj nam kako napreduješ

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

I mi imamo stalno isti problem!Čim nam se dogodi neki skokić kad Nola nakuplja sebi mlijeka a to prati i dulje spavanje po noći meni se dogodi zastoj na lijevoj (većoj) ciki i onda muke ježeve s njom. Isto tako pojavi se flekica a kvržicu uopće ne osjećam ali meni bradavica otekne i boli ka sam vrag pa je ona jadna teško može i cickati a ja s takvom bradavicom teško izvlačim mlijeko izdajalicom pa se baš namučimo. Ja to rješavam masažom i jako vrućim oblozima (prokuhalu vodu u ono što koriste starci za leđa i sl., ja ga zovem termofor pa na bolnu ciku) i vrućim kupkama (plastičnu zdjelicu nalijem što vrućije vode i namakam ciku prije podoja) i konstantno cickanje a navečer ono što ostane probam do kraja izdojiti ili pumpicom ili ručno. Sad zadnji put nam se nakalemila i temperatura pa smo jedno 10 dana se borili sa svim tim. Posljedica je to što je to sve predugo trajalo pa se i količina mlijeka u začepljenoj ciki znatno smanjila a u drugoj povećala pa sad se natežemo i izjednačavamo mlijeko u cikama. Sad u jednoj fali mlijeka pa za par dana isti slučaj s drugom, i tako mi u krug već danima Nadam se da ste vi to već sredili, izvukli, riješili i sad cickate na veliko

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

E da, zaboravi kupusić i zvijeri na slobodi (čitaj cike bez grudnjaka ). ZAKON!

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Riješili mi problem. malo je više cicao tu večer i sve ok.

Nego zna li netko zašto može dječja kakica smrditi (ali strašno) na smrdljivu ribu ?????

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nice, bas mi je drago!!!

nego, reci, jeli svaka kakica smrdi ili neka odredjena (npr. taj dan je kakio 3 puta i 4. je smrdila)?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dižem. može li mastitična kvržica biti apsolutno bezbolna?

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

načelno ne. ali daj malo detaljnije i reci kakve simptome (lokalne i opće) imaš i kako ti to izgleda ta kvržica

tina18

Početno

molim pomoć...imam bebu od 2 mj, unazad dva tjedna isključivo dojimo na zahtjev, do tada kombinirala izdajanje i dojenje... od kad smo počeli samo sa dojenjem javile su mi se kvrge u dojkama, koje u pravilu ne bole,bole kad se napune mlijekom..kvrge nakon podoja ostanu i dalje, ali ne bole....dal je to normalno..ja ih masiram i izdajam, ali ih neuspijem razbiti...također, muči me što mi se po noći dojke jako napune mlijekom, kao da nemogu uspostaviti ponudu i potražnju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •