Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Schwarzwald torta

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Schwarzwald torta

Schwarzwald torta (isprobani recept)

Sastojci za biskvit: 10 dag maslaca, 10 dag šećera, 1 vanilin-šećer, 4 jaja, 7 dag mljevenih badema, 10 dag čokolade u prahu, 5 dag brašna, 5 dag škrobnog brašna, 1 prašak za pecivo

Sastojci za kremu i ukrašavanje torte:
    1/2 l slatkoga vrhnja (i po potrebi još 2 dl slatkog vrhnja za ukrašavanje), malo višnjevače (ili ruma), 75 dag višanja iz kompota ili svježih, 10 dag naribane čokolade (može bilo koja, a radi efekta i okusa naribam čokoladu za kuhanje)

Priprava:

Pjenasto izmiješati maslac, šećer, vanilin-šećer, pa toj smjesi dodati jaja, mljevene bademe, čokoladu u prahu. Prosijati brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo i polagano umiješati u prethodnu smjesu. Smjesu uliti u namašteni i pobrašnjeni oblik za tortu i pristaviti peći u pećnicu (koju smo prethodno zagrijali!) na 180'C u trajanju od 30 do 40 minuta.
    Kad se biskvit ispeče, potrebno je da se biskvit ohladi i da torta odstoji 12 sati prije rezanja, punjenja i premazivanja kremom.
    Nakon što je prošlo 12 sati, biskvit dva puta vodoravno prerezati. Svaki list natopiti s nekoliko kapi višnjevače (ili ruma+sok od višanja iz kompota). Izmiješati slatko vrhnje+kremfiks s malo šećera u čvrstu smjesu. Na listove biskvita poslagati višnje, preliti s čvrsto izmiješanim slatkim vrhnjem pa preklopiti sa sljedećim listom biskvita i ponoviti postupak punjenja (višnje-vrhnje-biskvit) i potom staviti gornji list biskvita i ukrasiti tortu s čvrsto izmiješanim slatkim vrhnjem na koje slažemo višnje i posipamo krupno naribanom čokoladom.

Nekoliko puta sam radila ovu tortu po ovim sastojcima i uvijek je bila uspješna (jednom je bila i u obliku srca za Valentinovo!). Imala je okus švarcvaldice koju smo MM i ja probali u slastičarnici Vincek u Zagrebu.
    skviki, nadam se da ćeš biti zadovoljna s receptom i da ćeš mi se javiti s rezultatima priprave.

I drugim forumašicama sretno u pripravi!

skviki avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

:D :D

Hvala draga

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Podižem i pitam:

da li umjesto badema mogu ići orasi?

Hm...nisam još nikad radila ovu tortu, da li je netko još isprobao ovaj recept, pa da čujem iskustva?

Hvala!

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

u moj recept ne idu ni bademi ni orasi

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo, ja sam tortu ispekla i ukrasila...

Umjesto badema sam stavila orahe i jedino sam kiksala prvu, gornju koru pri rezanju, pa se prepolovila, ali sve je spašeno i na mjestu.

Javim kako je bila fina i linkam slikicu mmmm

Jedva čekam, moja prva Schwarzwald-ica...

grace avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Moj recept glasi ovako: 10 jaja, 100g mrvica od piškota, 100g mljevenih badema, 100g šećera, 50g gorkog kakaa, 0,5 dcl trešnjevaće (rakije od trešanja ili obične).
    Za nadjev: 1 kompot od višanja, trešnjevača, 40g gustina, 0,6l slatkog vrhnja.

Od gornjih sastojaka načiniti biskvit (žumanjke tući sa šečerom, dodati stučen bjelanjak a zatim lagano i ostale sastojke). Peći na 180 stupnjeva.
    Višnje ocijediti i sok skuhati sa gustinom i rakijom u gust "puding".Količina rakije se odredi po vlastitom ukusu, može se dodati i žlica dvije šečera.
    Ohlađeni biskvit (najbolje spečen prethodni dan) prerezati dva puta, obilno natopiti rakijom ili mlijekom ili sokom od višanja (ovisno da li djeca jedu ili ne, orginalno ide rakija).Zatim na prvu koru ide "puding", na njega višnje, a zatim tučeno slatko vrhnje (zašečereno po ukusu, a u toplije dane je potreban i kremfiks). Na to ide druga kora , natopljena, zatim opet šlag, na to poklopac. Torta se omaže šlagom i ukrasi višnjama i ribanom čokoladom. Sada ju je najbolje ohladiti do sutra u frižideru i dobar tek.
    Po ovom receptu spremamo tortu već više od 20 godina i ja još nisam naišla na bolji.S obzirom da sam ovdje našla već više odličnih recepata sa guštom dijelim i svoj.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Marna, torta je bila ooodličnaa!!!

jako fina i sočna, jer sam ju dosta namočila sokom i rumom, ma mrak!

Slikica...bude...

Hvala !!!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moji su klinci radili Schwartzwald tortu u subotu - gotove kore, staklenka višanja iz kompota, 0,5 litre biljnog vrhnja za šlag i cimet. Trajalo je sve skup pola sata, a malo je falilo da je i pojedemo istom brzinom...

Kad radim sama, radim po receptu iz knjige dr. Oetkera (tamo ima 2 vrste tijesta - prhko za dolje i biskvit za slijedeća dva sloja) ali ne znam ga napamet. Otkako su se klinci primili "izrade" kolača, ova brzinska nam je sasvi po mjeri, pa se jedva mogu sjetiti kada sam ju radila sama (po ljetu, kad sam na godišnjem i imam puuuno vremena).

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ma torta je i meni bila odlična!!!!
    A gosti su bili oduševljeni!!!
    Jedino sam bademe malo pregrubo izmljela, pa su se osjećali komadići. Eh, sada, netko to voli, netko ne...

Ali....bila je slasnaaaaaa! (ima je još malo za danas! :D )

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Natalija, hoću slikicuuuuu!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo, evo, tek sam jučer prebacila fotke u comp

Torta 1 (za dragog)

Torta 2 (za mene)

Ne moram ni reći da su bile fineee )

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Slikice govore više od riječi!

Bravo Natalija, torte su prava umjetnička djela! 8)
    Mogu se jesti očima.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

S čime sam ih ukrašavala, lijepo su i ispale te frčkice po torti

Vidi se da sam na mamu (slastičarku inače).

A kako su mi to bile 1. Schwarzald torte, očekivala sam njene loše ocjene, ali nije ih bilo

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nadam se da nisam OT sa sljedećom tvrdnjom.

Često sam ukrašavala torte uz pomoć plastične vrećice kojoj bih odrezala vrh, tj. u kutu bih načinila rupicu, pa bih stavila šlag u vrećicu, stisnula i kroz rupicu bih istiskivala šlag i na torti izrađivala razne ukrase.
    Tako sam i crtala po torti, pisala ...
    Mašta može svašta.

Prošli vikend sam napravila Sacher tortu (moj recept) i bila je mljac.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Upravo tako sam obje ukrašavala jer nemam onaj tuljac s kojim se to inače i radi

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Kad radim sama, radim po receptu iz knjige dr. Oetkera (tamo ima 2 vrste tijesta - prhko za dolje i biskvit za slijedeća dva sloja) ali ne znam ga napamet. Otkako su se klinci primili "izrade" kolača, ova brzinska nam je sasvi po mjeri, pa se jedva mogu sjetiti kada sam ju radila sama (po ljetu, kad sam na godišnjem i imam puuuno vremena).
    I ja radim po ovom receptu i savršen mi je.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo i ja ću po ovome receptu...
    javim i ja komentare...
    jel koja probala po ovome, sa Rodinog portala, u njega ide puding od vanilije !???

evo ''Rodinog'':

Schwarzwald torta

Potrebne namirnice:
    8 jaja
    8 žlica šećera
    3 žlice brašna
    1 žlica kakaa

2 kompota od višanja, bez koštica
    2 pudinga od vanilije
    3 žlice šećera ( ja stavim 2 )
    500 ml vrhnja za šlag
    Postupak:
    Razdvojiti bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg.
    Mikserom izmiješati žutanjke sa šećerom, postepeno dodavati brašno i na kraju kakao.
    U dobivenu smjesu umiješati ( kuhačom ), žlicu po žlicu, snijega od bjelanjaka.

Staviti u zagrijanu pećnicu, na 180°C - 200°C, i peći 20 do 25 minuta.
    Dok se tijesto peče, pripremite višnje.
    Ocijedite višnje iz kompota. Soka bi trebalo preostati 7 dl, a ako nema toliko, (ovisno o proizvođaču), dodati vode do potrebne količine. Odvojiti oko 1,5 dl soka, a ostalo staviti kuhati. U odvojeni dio dobro umiješati 2 pudinga i 3 žlice šećera. Kada sok zakuha dodati smjesu i kuhati 2 do 3 minute. Dodati višnje i sve dobro izmiješati.
    Odmah preliti po biskvitu, vruće na vruće. Staviti hladiti.
    Kada se torta ohladi premazati je šlagom.

Vrijeme pripremanja: 20 do 25 minuta
    Praktičan savjet:
    Ako vam torta treba za drugi dan, nemojte je odmah premazivati jer je šlag «osjetljiv» i svježije izgleda ako je stavljen netom prije konzumacije. Umjesto torte možete ispeći kolač i u običnoj tepsiji, pa rezati na kocke, a šlag ili kuglicu sladoleda od vanilije dodati neposredno prije posluživanja

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam pred par dana radila Švarcvaldicu po receptu iz dr. Oetker - podravka knjižice (Kolači vaš ponos) i super je ispala, čak su je moji gosti i malo previše hvalili pa ću ga napisati iako je dosta dugačak.
    Radi se dve vrste tijesta, prhko i biskvitno.

Prhko:

125 gr brašna, 10 gr kakaa i na vrhu noža praška za pecivo, 50 gr šećera, 1 omot vanilin šećera, prstohvat soli, 75 gr omekšalog maslaca

- sve se to zajedno izmiješa sa mikserom i onda se rukama zamijesi u glatko tijesto. Ako se lijepi staviti na hladno neko vrijeme. Razvalja se na dno modla (28 cm), izbode se vilicom i ispeče (oko 15 minuta na 200 C).

Biskvitno:

4 jaja i 2 žlice vruće vode miješati najvećom brzinom, polako umiješati 100 grama šećera i 1 omot vanilin šećera i dodati 75 grama brašna, 30 grama Gustina, 10 grama kakaa, na vrh noža cimeta i 1/2 žličice praška za pecivo. To se peče na 200 C oko 25-30 minuta. Kad je gotovo malo se ohladi i prereže na pola.

Nadjev:

720 gr višanja (dve konzerve), ocijedi se sok i odmjeri 1/4 l soka, od toga se oduzme 4 žlice i pomiješa sa 30 gr Gustina. Ostatak se zavre pa se u to umuti Gustin, provre kratko, umiješa se višnje i pusti da se ohladi.
    U nadjev umiješati 25 grama šećera i oko 3 žlice trešnjevače (ja ovo ne stavljam jer nemam pojma što je totrešnjevača, a jednom sam dodala rum pa mi je nadjev od toga postao previše rijedak)

- istuče se 750 ml vrhnja za šlag sa 3 Kremfixa i 50 gr šećera u prahu te jednim vanilin šećerom.

Torta se slaže:

dolje kora od prhkog tijesta, pola nadjeva od višanja, trećina šlaga, kora od biskvitnog, pola nadjeva od višanja, trećina šlaga, druga biskvitna kora te se gore i okolo namaže preostalim šlagom i posipa ribanom čokoladom.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

joj ja mrzim prhka tijesta kao podlogu za kolač...
    ja napravila prema prvom receptu na topiku, pa ćemo vidjeti...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Drago mi je da si podijelila s nama što mrziš, a što se tiče prvog recepta ipak bih ti savjetovala da napraviš ovo sa višnjama i sokom od kompota jer ovako gole višnje poslagane na šlag mi zvuče baš bezveze.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Rado ću probati i ovaj Rodin recept.

Često sam ljeti pravila kolač sa sličnom kremom.
    Naime, skuhala bih narezane (ili naribane) jabuke u vodi s malo cimeta i šećera i nakon kuhanja se doda puding od vanilije (iz vrećice) i miješa se na laganoj temp. dok se sve ne poveže u želatinastu kremu.

Slaže se biskvitno tijesto pa krema s jabukama i pudingom i na kraju šlag.
    Kolač se rashladi u hladnjaku i bude mljac.
    Vjerujem da sam ovaj recept (s jabukama) već vidjela na forumu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Drago mi je da si podijelila s nama što mrziš,
    čemu ovo?

usput, moj biskvit je završio u smeću..
    uopće mi se ne da razmišljati što je tome uzrok, iako sam hrpu biskvita do sada napravila ali dobro...

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

molim lijepo neki isprobani recept za ovu tortu, s jednom vrstom biskivita ali da je bez orasida, ako je moguce... U medjuvremenu odo guglat, ali se vise uzdam u vase iskusane recepte

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Lucija Ellen prvotno napisa
    molim lijepo neki isprobani recept za ovu tortu, s jednom vrstom biskivita ali da je bez orasida, ako je moguce... U medjuvremenu odo guglat, ali se vise uzdam u vase iskusane recepte
    Ja sam jucer bila lijena i bilo mi je vruce, pa je moja torta bila kao da je skinuta s Coolinarikine web-stranice (ali nije):

SCHWARTZWALD TORTA ZA LIJENČINE I ŠKRTICE

- paket gotovih crnih biskvita za tortu (3 lista, cca 14 kn ili manje)
    - 1/3 - 1/2 staklenke gotovog nadjeva od višanja od 700 ml (može i višnje iz kompota, ali nadjev je bolji jer u torti izgleda kao da smo se jako trudili kuhati žele... Ja imam svoj domaći nadjev, ali dobar je i Podravkin.)
    - 1/2 litre vrhnja za šlag na bazi biljnih masnoća, bilo koji (može se dodati i 1 mala kućica mascarpone sira, ali to poskupljuje izvedbu)
    - 1 vrećica instant želatine (Dolcela - dovoljno za 500 ml vrhnja)
    - 2 vanilin šećera ili 1-2 žlice šećera u prahu po želji, može i bez toga
    po želji malo cimeta u prahu
    - ukrasi po želji

Zamutiti vrhnje i želatinu (na vrećici piše da se dodaje nakon 1 minute) i miksati još 2 minute da se dobije čvrsti šlag. Po želji dodati šećer i mascarpone sir - krema ispada gušća i jako je dobra, ali sir je skup i nema ga uvijek, pa može i bez njega.

Kore razdvojiti. Na pladanj postaviti najdeblju na dno. Ako su baš jako suhe, malo poškropiti mlijekom, ali ne previše da se ne raspada. Gore rasporediti 4-5 velikih žlica nadjeva od višanja (to je polutekuće, pa se lijepo može razmazati da višnje budu jednoliko raspoređene). Posipati malo cimetom, da "zvuči" kao prava švarcvaldica.

Zamazati šlagom. (oko 1/4 količine).
    Pokriti drugom korom, pritisnuti da se lijepo učvrsti pa ponoviti postupak. Po potrebi poškropiti.
    Pokriti trećom korom, pa sve omazati drugom polovicom šlaga. Ja se ne trudim da to bude uredno, dapače, ostavim "čupavo". Ponekad ni ne premazujem bočne stijenke, nego ostavim da sve viri, baš dobro izgleda.

Po želji se može posipati čokoladnim ili šarenim mrvicama ili nožem naribati duge tanke rudlaste trake koh-čokolade. Eventualno ukrasiti s nekoliko višanja... Mora odstajati 2-3 sata u frižideru prije posluživanja, da se stegne.

Izgleda "kao prava" a meni je i bolja za ljeto, jer mi štedi vrijeme i struju, kuća se ne grije itd. Mogu je samostalno napraviti i djeca.

-----------------------------

Kad mi se baš peče, koristim recept iz knjige Dr. Oetkera u kojem također nema oraha, ali idu 2 vrste tijesta, prhko za donju koru i biskvitno za dvije gornje... Komplicirano, ali vrijedi truda. Ako imam svog domaćeg džema/nadjeva od višanja, ne kuham želatinu. Isprobano je i odlično. Evo izvornika:
    http://www.oetker.hr/oetker_hr/html/...l?TTKey=gesamt

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marna za 2. rođendan probat ćemo tvoju tortu (zvuči prefino), par pitanja jaja idu cijela ne ide posebno žuto, pa snijeg? Kolika je visina biskvita kad se speče cca, možda napravim duplu dozu, jer mi smo svi slatkoljupci, treba nas šest pojesti dobar komad kolača dali će biti dosta 1/2 šlaga?
    Inače radila sam švarcvaldicu običnu sa brašnom i.t.d., ali ovaj tvoj recept baš je poseban.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

pipo, da ti odg. na pitanja:

- jaja uglav. razdvojim, tj. posebno izradim čvrsti snijeg od bjelanjaka, pa dodam kasnije u tu smjesu žutanjke i ostale sastojke koje polagano umiješam

- možeš dodati još 2 jaja na ovu količinu i još dvije žlice brašna i vjerujem da će biti ok

- za svaku sigurnost, za tvoje kolačoljupce, stavi 1 l slatkoga vrhnja!

Priznajem da si mi dala ideju da bih također mogla napraviti švarcvaldicu za 3. rođendan moga malog princa, koji nam se bliži.
    Razmišljam i o laganoj torti s jabukama (naribane, prokuhane pa se doda vanilin puding = bude fina želatinasta krema!).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala za recept

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •