Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Hemangiomi ili slične mrljice i flekice

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno Hemangiomi ili slične mrljice i flekice

Zanima me ima li netko kakvih iskustava s flekama na koži s kojima se bebe rode. F. se rodio s hemangiomom (crvenom mrljom) na ruci (podlaktici). To su navodno krajevi kapilarica koji ostanu pod kožom i trebali bi se povući (nestati). Kad se koža pritisne, crvenilo nestane, ali se vrati. Prvo nam je pedijatar rekao da će nestati do kraja 1. godine, a dermatologinja je rekla do kraja 2. godine. Sad sam negdje pročitala da nestane najčešće tek negdje do 6. godine. Meni to osobno ne smeta (da nema toga, F. bi bio savršen 8) ), ali ne bih voljela da ga djeca zbog toga zadirkuju kad počnu primjećivati takve stvari. Ima li koga kome se hemangiom povukao?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Evo, Andrejev hemangiom na sljepoočici ubrzano "uzmiče" i mislim da će se do 3. rođendana potpuno povući. Njegov je bio dosta jak (promjera gotovo 1 cm i intenzivno crven) i bilo mi je odmah jasno da se neće tako brzo povući. Ali postupno, s vremenom, pokazalo se da ipak nestaje.
    Samo što je na takvom mjestu da su ga u jednoj fazi svako malo ispitivali da je li se to lupio u glavu
    Inače, uopće mi nije palo na pamet da bi ga itko ikad mogao zbog toga zadirkivati :?

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ma Filipu je dosta velik - po cijeloj podlaktici. Nema tko me nije pitao jel mu to neka alergija, purpurne je boje i stvarno uočljiv. A djeca znaju biti okrutna, pogotovo kad kod nekog nešto drukčije, ne još, ali kad krene u školu...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Imaš i tu o hemangiomima
    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...c70cd06e4aba0a

Za Ivanov hemangiom koji je na sred čela su svi mislili da je pao i udario se i stalno smo morali objašnjavati da se nije udario. Ali, nitko ga nije zadirkivao radi toga.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A djeca znaju biti okrutna, pogotovo kad kod nekog nešto drukčije, ne još, ali kad krene u školu...
    Znaju, to je istina. Ali iz iskustva "stalne mete zadirkivanja za sve i svašta" mogu reći da, ako djeca nekog žele zadirkivati, pronaći će razlog, bez obzira bio on fizičke prirode ili ne.

Jesi li primijetila promjene na tom hemangiomu, smanjuje li se, ili blijedi s vremenom? Nama su savjetovali da mjerimo veličinu, pa da pratimo povećava li se, ali to smo radili samo prvih mjeseci nakon rođenja. Ubrzo smo shvatili da će se malo-pomalo smanjiti i nestati. Vjerojatno će tako biti i kod vas, samo što, s obzirom na veličinu, treba možda malo više vremena.
    Uostalom, i Gorbačov je imao fleku na čelu (ovo je moj odgovor za sve koji pitaju: a što mu je to na glavi)

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala, nisam uopće primjetila taj topic, iako sam tražila. Sve sam iščitala. Preostaje samo čekati. Ponavljam, meni to ne smeta, ali treba težiti savršenstvu....

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Uvijek na spomen Gorbačovljeve fleke se sjetim onog blesavog filma u kojem glumi steve martin (ne mogu se sjetiti imena), kad zgrabi Gorbačova i salvetom mu obriše tu fleku i poviče "znao sam da je lažna!"

jell-o

Početno

moja kcer - skoro ima 3 godine - ima hemangion velicine mandarine na ledjima, dakle poprilicno velik. prosli smo sve - navodno odlicne - dermatologe i svi su nam rekli isto. ne dirati dok ne nestane samo od sebe sto moze potrajati do 7. ili cak 9. godine...ako ce ona biti jedna od 1% slucajeva kojima se to ne povlaci, uvijek preostaje laserska operacija. mene to ne smeta ni najmanje, ali sto je starija to se vise bojim padova i zezanja druge djece (makar je fleka obicno sakrivena ispod majice...). Sada je fleka pocela blijediti (jaaako sporo), ali i dalje je nabubrena ful..

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Filipova fleka nije uopće izbočena, ali je velika, i kao da raste skupa s njim, odnosno širi se po podlaktici. Ne primjećujem da blijedi, bar ne dugoročno, nego kao da malo mijenja intenzitet ovisno o njegovoj cirkulaciji. Dermatologinja nam je čak dala i neku kremu kojom možemo pospiješiti prolazak hemangioma, ja sam je i počela pomalo mazati (on je tad imao 10 mj.), ali sam odlučila prestati jer je krema na bazi kortikosteroida, a to mu samo opterećuje jetru. Nek je njemu jetra zdrava, a za fleku ćemo već lako.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Filipova fleka nije uopće izbočena, ali je velika, i kao da raste skupa s njim, odnosno širi se po podlaktici. Ne primjećujem da blijedi, bar ne dugoročno, nego kao da malo mijenja intenzitet ovisno o njegovoj cirkulaciji. Dermatologinja nam je čak dala i neku kremu kojom možemo pospiješiti prolazak hemangioma, ja sam je i počela pomalo mazati (on je tad imao 10 mj.), ali sam odlučila prestati jer je krema na bazi kortikosteroida, a to mu samo opterećuje jetru. Nek je njemu jetra zdrava, a za fleku ćemo već lako.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Oprostite na ovim ponavljanjima, nešto mi šteka s vezom pa mi je triput poslan post (stisnula sam refresh jer mi je pukla veza)

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sara ima poveći hemangiom na leđima, otprilike 2,5x1,5 cm. Od rođenja dosad je dosta izblijedio i nije više jako hrapav, možda se čak malo i smanjio (nismo ga nikad premjerili). S obzirom da je na takvom mjestu da ga vjerojatno neće moći rukicom niti dohvatiti eliminirali smo mogućnost da ga sama ogrebe. Kako nam ne pravi nikakve neugodnosti prepustit ćemo damici da jednom sama odluči hoće li ga zadržati ili ne. Jedino me zanima bi li tu flekicu bilo dobro nečim posebnim zaštititi kad smo na moru? Možda komadićem gaze?!? Ili nema potrebe taj dio posebno tretirati?!

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nismo dobili posebne upute, ali kako smo bili kod dermatologa baš početkom prošlog ljeta, valjda bi nam rekla da je potreban neki posebni tretman.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

I Emin ima crvenilo na koži i to na nozi, na stražnjoj strani koljena. Mislim da mu je bilo manje dok je bio beba, a sada mu je negdje oko 2, 5 cmdužine i 1, 5 cm širine. Nekad dobije izrazito crvenu boju, a nekad posvijetli. Ne znam zbog čega se boja mijenja. Sada će mu skoro tri godine i to se nije povuklo. Dali treba nečim štititi, mazati? Suncu, pretpostavljam, se ne smije izlagati. :?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Moj sin ima flekicu na ramenu desnom od rođenja.
    Malo je hrapava. U prvoj godini života mu je bila crvena i nabubrena.
    S vremenom je izblijedila.
    A pedijatri su nam rekli da je od vakcine BSŽ.
    Što smo ustanovili da nije.
    A što se tiče druge djece zato ne treba brinuti. Svoje dijete treba naučiti da je njegovo tijelo divno sa svim manama i vrlinama
    I da svi mi imamo nedostatke, te da na takve ispade druge djece gleda kao na njihove vlastite karakterne nedostatke.
    Jer svi smo mi Bogom dani baš onakvi kakvi smo i te male mrljice
    nisu ništa čega bi se trebalo stiditi.
    Ali što se tiče tih stečenih osobina izrugivanja nekoga, bez obzira na razlog, to je već ozbiljan problem.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno flekice

Dominiku se flekica pojavila s 2-3 mjeseca starosti, malo je tamnija od pigmenta kože i izgleda kao mrlja od bijele kave. promjera je 2-3 cm i nalazi se na obrazu pa me dosta ljudi pitalo što je to. dermatolog je rekao da će se povući do 1 g. ali nije ni do sada 2,5 g. obzirom da nije jake boje nije odmah uočljiva, a on je toliko zgodan i sladak da smo već smislili odgovor svim znatiželjnicima da bi bez te flekice bio presavršen! čula sam da imaju kreme za izbjeljivanje ali tek poslije 12 g. nadam se da u školi neće imati problema iako smo mi kao djeca imali jednog dječak s crvenom flekom na obrazu i uvijek smo ga zvali "onaj s flekom", ružno znam, ali djeca su djeca.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

I Andrej ima mrlju boje bijele kave (osim hemangioma na glavi), ali ta mu je na natkoljenici, pa je uglavnom pokrivena hlačama. Zna li netko što su te mrlje "bijele kave", tj. otkud one?
    Pedijatar nas je na samo jednom pregledu pitao ima li A. još tih mrlja, pa je bio zadovoljan kad je čuo da nema.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pedijatar nas je na samo jednom pregledu pitao ima li A. još tih mrlja, pa je bio zadovoljan kad je čuo da nema.
    Zato što te mrlje poput bijele kave mogu biti simptom jedne ozbiljne bolesti koja se zove neurofibromatoza.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

To znam, a znam i što je uzrokuje ali zanima me otkud te mrlje u ljudi koji nemaju neurofibromatozu (btw, i ja imam jednu takvu fleku na leđima, gotovo sam zaboravila na nju).

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno flekice

sad ste me uplašile, ja nikad čula za tu bolest niti nam je pedijatrica spominjala ikakvu vezu između ove fleke i bilo kakve druge bolesti. u obitelji nitko nema ništa slično osim Dominikove sestrične koja ima malu flekicu na nozi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

božana, nemoj se plašiti nego zaboravi na tu priču, neurofibromatoza je rijetka i nasljedna bolest i nema veze s temom ovog topica

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Žao mi je što sam uopće to spominjala, nije mi bila namjera nikoga uplašiti, samo sam htjela objesniti tanji_b zašto je pedijatar bio zadovoljan što ih nema više.
    Pojedinačne takve mrlje su najčešće poremećaji u pigmentaciji tog dijela kože.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Sad sam tek saznala da hemangiome ipak treba zaštiti od sunca. Jedna zdravstvena osoba mi je rekla da se tako pojačana pigmentacija brže zagrijava pa postoji mogućnost od pregrijavanja tkiva i pucanja kapilara. Čudno mi je da mi dermatologinja ništa nije rekla... A prošlo ljeto Filipu to uopće nisam štitila... Cijelo ljeto se igrao golih ruku. Nezgodno je što je to na cijeloj podlaktici, što znači da bi cijelo ljeto trebao nositi duge rukave. Ili je dovoljno debelo namazati kremom?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Re: Hemangiomi ili slične mrljice i flekice

Citiraj Angie75 prvotno napisa
    Ima li koga kome se hemangiom povukao?
    Ima. Moj D. je s dvije godine na moru dobio maleni (poput točkice) hemangiom na usni, bili smo u Klaićevoj, rekli su da se može operativno odstraniti, ali i da postoji mogućnost ponovnog pojavljivanja nakon op. te smo odlučili pričekati, ja sam mu mazala usne čarobnom Ribljom masti (Jecol, Jecoderm) i sad, da li zbog nje ili zbog nečeg drugog ili sam od sebe, hemangoim je nestao u potpunosti (doduše bio je milimetarski, ali ipak). U svakom slučaju, treba štititi od sunca, ima odličnih krema s visokim ZF (sun block)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

mojoj sestri se povukao...
    ne zna niti ona točno kada jer je ispod guze, ali ostalo je malo nabubrenje, vidi se di je bio ali nije više crven...

moja Lara ima iznad boka (ne znam kak se taj dio tijela zove -na struku točno) isti takav i već je dosta izblijedio...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •