Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Kupovni listovi (jufke) za strudle (pite i savijace)

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Kupovni listovi (jufke) za strudle (pite i savijace)

eto
    nadam se da su svi iz nalsova shvatili o cemu se radi

fakat volimo strudle
    al i fakat ne znam zamijesit tijesto, a i ne da mi se ni ucit ni eksperimentirat s dizanim tjestima

danas sam 2x u zivotu kupila listove za strudlu jer su klinci rekli da hoce jest strudlu od jabuka (a baka koja pece strudle vec je 2 mjeseca u njemackoj) i radila sam ovako:

- ogulila sam i naribala jabuke
    - stavila listove na stol
    - nafilala jabukama (nisam ih cijedila), malo posecerila i stavila malo cimeta
    - zamotala
    - stavila na nauljeni protvan
    - stavila ih da se peku
    - jos sam ih malo, onak odozgora prstom namazala uljem

i koji ja sad ima problem?

1. bile su mi duze od protvana pa sam ih morala savijat , al ajde to i nije neki problem

nego

2. speklo se je, ali mi je korica gore skroz hrskava i pucketava, a ja to ne volim.. ja bi da je onak mekana, ak kuzite kaj ocu rec

i sad ne znam kak da meni to tijesto bude mekano, umjesto da bude onak hrskavo i da se jako mrvi

3. jel mozda problem u tome kaj sam ih odozgora mazala uljem? :/

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ili staviš vlažnu krpu preko pečene štrudle ili prekrij alu folijom pa će ti omekšati. Meni je štrudla od jabuka puno bolja ako se jabuke zdinstaju prije. I stavi malo prezli.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mozes odozgo namazati kiselim vrhnjem (posebno dobro ako radis strudlu od sira )
    ili kad je gotovo, premazati malo margarinom
    i pokriti krpom da se malo "slegne"

ja nadjev uvijek ocijedim
    ako radim s visnjama, jos i posipam malo po kori prezle, da mi upiju ostatke soka od visanja

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čuj, ja štrudle uvijek radim od lisnatog tijesta i tu nema tih problema. Razvaljam lisnato, gore stavim naribane jabuke (ribam direktno na tijesto, ništa ne cijedim), cimet. I zarolam. I to je to... Možda to i nisu prave štrudle, ali meni su najbolje.
    Mrzim štrudle od onih kora, jer mi je odvratno kad se sve izmrvi i kad su skroz masne...

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa ne znam baš. Lisnato se radi 1:1 brašno i margarin. Meni štrudla od kora nikad nije tako masna :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja obavezno štrudlu pravim od dizanog tijesta i to nije nikakva mudrost. Ali, što se tiče ovih pitanja evo mog mišljenja:
    1. Možeš gotovu štrudlu zaliti sa malo prokuvane vode sa šećerom
    2. Jabuke je bolje izdinstati, a što se tiče soka koje puste, možeš posuti prezlama ili još bolje grizom. Budu mljac
    3. To što si ih odozgo premazala uljem je sasvim, sasvim OK. Da nisi - izgorjele bi.

Mada, iskreno mislim da se ni ovakva kako si je ti napravila nije bacila

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prebacujem s drugog topica koji je slučajno dupli pa ću ga brisati:

Citiraj josie prvotno napisa
    namaži tijesto (ili poprskaj, kako ti drago), sa gaziranom vodom.
    neki premažu pivom, dobije se ista stvar.

i ja isto ne volim kada je hrskavo

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Baš sam nonu u nedjelju pitala kako to radi jer joj kupovne kore izgledaju kao domaće. Kaže da prvo stavi sve skupa između dvije vlažne krpe dok se kore ne ovlaže, a zatim premazuje svaku s maslacem. Nisam još probala pa ne znam. Ja sam radila s vrhnjem gore i bude ok, nije suha i hrskava, ali nije ni blizu dobro kao njeno.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

mislim da na teninim korama i piše da se stave u mokru krpu na 10 minuta.

inače,s gotovim korama nikad ne može biti tak fino ko s domaćima.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mukice, baci se na razvlačenje kora, nije tak teško!

Ja ne volim prekrivati štrudlu vlažnom krpom, onda mi ima miris po Arielu.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

slazem se da sa domacim je strudla nesto posebno, ali ja sam odrsla na maminim kupovnim , pa ce i moji. ono sto ja napravim je da na kraju kad je sve peceno izvadim strudl van i premazem kiselim vrhnjem onim od 20% mm, u koje sam prethodno smijesala vanilin secer i zlicu obiicnog, naravno ovov je prema ukusu. ja ne secerim precise voce, pa mi ne bude sve skupa preslatko. strudl upije vodu iz vrhnja i kad se sve ohladi bude posebo. ljudi se uvijek iznenade jer misle da sma gore stavila neku posebnu kremu. probaj mozda ti bude bolje.
    inace vidim da svi stavljate krusne mrvice u voce, ja u strudl sa visnjama stavljam griz.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Kako od kupovne hrskave kore dobiti mekanu? Odgovor je kiselo vrhnje i kiselo vrhnje i kiselo vrhnje. Kad radim štrudlu kupim puno kiselog vrhnja i to ono 12%m.m.

Raširiš kore i tanko koru premažeš s malo ulja. 2/3 kore pokriješ s naribanim jabukama (ja ih ne cijedim), a 1/3 premažeš sa kiselim vrhnjem u tankom sloju. Zašećeriš i pocimetiš jabuke i zarolaš od jabuka prema vrhnju. Složiš u nauljenu tepsiju i malo premažeš uljem odozgora. Zatim premažeš vrnjem i staviš peći. Kad je pečeno, izvadiš, opet premažeš vrhnjem i vratiš u pećnicu na koju minutu da se vrhnje posuši. Garant je mekano.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja kao aenea, pokrijem kore vlažnom krpom i ne budu hrskave i krute. Kiselo vrhnje stavljam na štrudlu od sira, a s jabukama mi nekako ne ide, ne znam... :/
    Sljedeći put ću probati s lisnatim tijestom.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni miriše na prašak za veš kad pokrijem krpom.
    Mada stavljam na dodatno ispiranje i stavljam manje praška od preporučenog, i ne stavljam omekšivač, kad stavm krpu na vruću štrudlu odmah mi otpusti miris praška.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    Meni miriše na prašak za veš kad pokrijem krpom.
    Meni ne, možda jer stavim oveću količinu cimeta koji mi tako lijepo ljubi jabuke pa niti jedan drugi miris ne dolazi do izražaja.
    A kad vrući kruh (iz pekača) omotam krpom, ponekad mi miriši na prašak za robu i eterično ulje naranče. :/
    Mislim da ću odvojiti par krpi i čuvati ih samo za kruh (i štrudlu, za svaki slučaj) i otkuhavati ih u OBIČNOJ vodi, bez ikakve vrste sapuna.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

možda nema veze sa temom ali moram nadodat da osim jabuka u štrudel od jabuka dodam sitno sjeckane orahe ,onda mi je štrudel upotpunjen za papanje ,bude super

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja radim samo burek i njemu slicne stvari (nisam se jos upustila u ove vocne varijante jerbo mi se ne da ribat, gulit...), al usred pecenja pospricam malo sa vodom (obzirom da nemam onu spricalicu i nikad ju se ne sjetim kupit- stavim vodu u neku staru bocicu i onda stisnem dudu i sprica voda van ) i onda jos gore metnem vrhnje (ono od kumice).

ak slucajno nemam vrhnja (ili se zaigram pa ne izvadim na vrijeme)- kad izvadim pokrijem mokrom kuhinjskom krpom i tak pustim malo da se paca.

btw- kore kupim na placu, u jednom od onih kioska kaj prodaju samo kore, mlince i tijesto za juhu i puno su mi bolje od ovih iz duckasa (ustvari sam te iz duckasa kupila samo jednom i bas se kuzila razlika, placerske su nam bolje)

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mukice probaj prije pečenja štrudlu premazati mlijekom da gornja površina bude mekana, nakon toga mažem sa uljem.
    Suha gornja kora može biti i ako se predugo peče na nižoj temp. pa se praktički tijesto isušuje.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Nasa obiteljska 'tajna' je da rastopimo 1/2 maslaca na 1/2 ulja i da s time mazemo svaki list tjesta. Nakon sto se strudle zafrcu, gornji dio se dobro namaze i pokrijem s 2 lista tjesta prije nego sto stavim u pecnicu, 10 min prije nego sto strudle budu pecene se listovi maknu kako bi se dobila zlatna boja.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Cure, dajte mi ideju...imam gotovo tijesto za pite/savijace, listove, imam sir i htjela bih napraviti nesto slatko od toga a da nije strudla. Negdje sam citala da ti listovi mogu na dno okruglog kalupa pa gore neka smjesa pa opet kore. S cime da nafilam? Sir isto da napravim kao za strudlu?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja bi istu smjesu napravila: sir, jaje-dva, šećer, pola kiselog vrhnja, na vrh noža sode (da ne bude zbijeno) i dobiješ "baklavu" od sira. I svaku bi koru isto malo premazala s nekom masnoćom (ulje, maslac) i po njoj bacila po maaalo šećera, pa još jednu koru isto premazati i onda fil i tako do kraja.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I gore opet kore! Hvala kloolk tako i inače radim ali ne kao baklavu.. Ako ima jos ideja javite...

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ja bi u sir dodala vrhnje, secer, vanilin secer, malo grozdica i limunove korice, umjesto sode mozes umijesati stucene bjelanjke (ako volis da ti je smjesa rahlija), zumanjak i, ovisno o masnoci sira, malo otopljenog maslaca. Osobno bih motala u strudlu, ali zasto ne i slatki burek (pita)!?
    Inace, imam super recept za brzinske lazne strukle u koje ne ide sir, a kao da su sa sirom i mogu biti slani ili slatki, pa ako te zanima...

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Moze moze jos se premisljam

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

ZGUŽVANAC/LAŽNE ŠTRUKLE

6-7 listova za štrudle
    4 jaja
    1 dcl maslaca (otopiti)
    1 dcl mineralne vode
    1/2 čajne žličice šećera
    1 čajna žličica soli (ravna)
    1 kiselo vrhnje 30%
    2 jogurta

- namazati protvanj (dublji, manji, u obliku pravokutnika) s maslacom i izgužvati listove za štrudlu jedan do drugoga
    - ostale sastojke pomiješati (pjenjačom) i preliti preko listova (ako listovi malo vire van obavezno ih pogurati u smjesu jer će se inače posušiti i hrskati, ali ne na njam način )
    - ostaviti 1 min da listovi upiju smjesu, malo još gnječiti kore da budemo sigurni da je smjesa probila do dna i staviti peći na 180˚ dok ne dobije lijepu boju
    - kada se jede toplo ima okus kao štrudla, a hladno kao zlevanka

Funkcionira i slatka verzija. Samo smanjiti sol na pola, povećati šećer i dodati vanilin šećer/grožđice/limunovu koricu, već prema ukusu.
    Gotovo je učas posla, a zaozbiljno fino!

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Kako treba izgledati zguzvana kora? Kao harmoniku sloziti ili u lopticu?

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj mašnica prvotno napisa Vidi poruku
    Kako treba izgledati zguzvana kora? Kao harmoniku sloziti ili u lopticu?
    Harmonika

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •