Results 1 to 27 of 27

Thread: Kupovni listovi (jufke) za strudle (pite i savijace)

  1. #1
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default Kupovni listovi (jufke) za strudle (pite i savijace)

    eto
    nadam se da su svi iz nalsova shvatili o cemu se radi


    fakat volimo strudle
    al i fakat ne znam zamijesit tijesto, a i ne da mi se ni ucit ni eksperimentirat s dizanim tjestima

    danas sam 2x u zivotu kupila listove za strudlu jer su klinci rekli da hoce jest strudlu od jabuka (a baka koja pece strudle vec je 2 mjeseca u njemackoj) i radila sam ovako:

    - ogulila sam i naribala jabuke
    - stavila listove na stol
    - nafilala jabukama (nisam ih cijedila), malo posecerila i stavila malo cimeta
    - zamotala
    - stavila na nauljeni protvan
    - stavila ih da se peku
    - jos sam ih malo, onak odozgora prstom namazala uljem

    i koji ja sad ima problem?

    1. bile su mi duze od protvana pa sam ih morala savijat , al ajde to i nije neki problem

    nego

    2. speklo se je, ali mi je korica gore skroz hrskava i pucketava, a ja to ne volim.. ja bi da je onak mekana, ak kuzite kaj ocu rec


    i sad ne znam kak da meni to tijesto bude mekano, umjesto da bude onak hrskavo i da se jako mrvi

    3. jel mozda problem u tome kaj sam ih odozgora mazala uljem? :/

  2. #2
    aenea's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,467

    Default

    Ili staviš vlažnu krpu preko pečene štrudle ili prekrij alu folijom pa će ti omekšati. Meni je štrudla od jabuka puno bolja ako se jabuke zdinstaju prije. I stavi malo prezli.

  3. #3
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,495

    Default

    mozes odozgo namazati kiselim vrhnjem (posebno dobro ako radis strudlu od sira )
    ili kad je gotovo, premazati malo margarinom
    i pokriti krpom da se malo "slegne"

    ja nadjev uvijek ocijedim
    ako radim s visnjama, jos i posipam malo po kori prezle, da mi upiju ostatke soka od visanja

  4. #4
    Roza's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,721

    Default

    Čuj, ja štrudle uvijek radim od lisnatog tijesta i tu nema tih problema. Razvaljam lisnato, gore stavim naribane jabuke (ribam direktno na tijesto, ništa ne cijedim), cimet. I zarolam. I to je to... Možda to i nisu prave štrudle, ali meni su najbolje.
    Mrzim štrudle od onih kora, jer mi je odvratno kad se sve izmrvi i kad su skroz masne...

  5. #5
    aenea's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,467

    Default

    Pa ne znam baš. Lisnato se radi 1:1 brašno i margarin. Meni štrudla od kora nikad nije tako masna :/

  6. #6

    Join Date
    Nov 2006
    Location
    BiH
    Posts
    402

    Default

    Ja obavezno štrudlu pravim od dizanog tijesta i to nije nikakva mudrost. Ali, što se tiče ovih pitanja evo mog mišljenja:
    1. Možeš gotovu štrudlu zaliti sa malo prokuvane vode sa šećerom
    2. Jabuke je bolje izdinstati, a što se tiče soka koje puste, možeš posuti prezlama ili još bolje grizom. Budu mljac
    3. To što si ih odozgo premazala uljem je sasvim, sasvim OK. Da nisi - izgorjele bi.

    Mada, iskreno mislim da se ni ovakva kako si je ti napravila nije bacila

  7. #7
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    prebacujem s drugog topica koji je slučajno dupli pa ću ga brisati:

    Quote Originally Posted by josie
    namaži tijesto (ili poprskaj, kako ti drago), sa gaziranom vodom.
    neki premažu pivom, dobije se ista stvar.

    i ja isto ne volim kada je hrskavo

  8. #8
    Balarosa's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,210

    Default

    Baš sam nonu u nedjelju pitala kako to radi jer joj kupovne kore izgledaju kao domaće. Kaže da prvo stavi sve skupa između dvije vlažne krpe dok se kore ne ovlaže, a zatim premazuje svaku s maslacem. Nisam još probala pa ne znam. Ja sam radila s vrhnjem gore i bude ok, nije suha i hrskava, ali nije ni blizu dobro kao njeno.

  9. #9

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    mislim da na teninim korama i piše da se stave u mokru krpu na 10 minuta.

    inače,s gotovim korama nikad ne može biti tak fino ko s domaćima.

  10. #10
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Mukice, baci se na razvlačenje kora, nije tak teško!

    Ja ne volim prekrivati štrudlu vlažnom krpom, onda mi ima miris po Arielu.

  11. #11
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,788

    Default

    slazem se da sa domacim je strudla nesto posebno, ali ja sam odrsla na maminim kupovnim , pa ce i moji. ono sto ja napravim je da na kraju kad je sve peceno izvadim strudl van i premazem kiselim vrhnjem onim od 20% mm, u koje sam prethodno smijesala vanilin secer i zlicu obiicnog, naravno ovov je prema ukusu. ja ne secerim precise voce, pa mi ne bude sve skupa preslatko. strudl upije vodu iz vrhnja i kad se sve ohladi bude posebo. ljudi se uvijek iznenade jer misle da sma gore stavila neku posebnu kremu. probaj mozda ti bude bolje.
    inace vidim da svi stavljate krusne mrvice u voce, ja u strudl sa visnjama stavljam griz.

  12. #12

    Join Date
    May 2004
    Location
    varaždin
    Posts
    1,226

    Default

    Kako od kupovne hrskave kore dobiti mekanu? Odgovor je kiselo vrhnje i kiselo vrhnje i kiselo vrhnje. Kad radim štrudlu kupim puno kiselog vrhnja i to ono 12%m.m.

    Raširiš kore i tanko koru premažeš s malo ulja. 2/3 kore pokriješ s naribanim jabukama (ja ih ne cijedim), a 1/3 premažeš sa kiselim vrhnjem u tankom sloju. Zašećeriš i pocimetiš jabuke i zarolaš od jabuka prema vrhnju. Složiš u nauljenu tepsiju i malo premažeš uljem odozgora. Zatim premažeš vrnjem i staviš peći. Kad je pečeno, izvadiš, opet premažeš vrhnjem i vratiš u pećnicu na koju minutu da se vrhnje posuši. Garant je mekano.

  13. #13

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Ja kao aenea, pokrijem kore vlažnom krpom i ne budu hrskave i krute. Kiselo vrhnje stavljam na štrudlu od sira, a s jabukama mi nekako ne ide, ne znam... :/
    Sljedeći put ću probati s lisnatim tijestom.

  14. #14

    Default

    Meni miriše na prašak za veš kad pokrijem krpom.
    Mada stavljam na dodatno ispiranje i stavljam manje praška od preporučenog, i ne stavljam omekšivač, kad stavm krpu na vruću štrudlu odmah mi otpusti miris praška.

  15. #15

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja
    Meni miriše na prašak za veš kad pokrijem krpom.
    Meni ne, možda jer stavim oveću količinu cimeta koji mi tako lijepo ljubi jabuke pa niti jedan drugi miris ne dolazi do izražaja.
    A kad vrući kruh (iz pekača) omotam krpom, ponekad mi miriši na prašak za robu i eterično ulje naranče. :/
    Mislim da ću odvojiti par krpi i čuvati ih samo za kruh (i štrudlu, za svaki slučaj) i otkuhavati ih u OBIČNOJ vodi, bez ikakve vrste sapuna.

  16. #16

    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    105

    Default

    možda nema veze sa temom ali moram nadodat da osim jabuka u štrudel od jabuka dodam sitno sjeckane orahe ,onda mi je štrudel upotpunjen za papanje ,bude super

  17. #17
    Ines's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,593

    Default

    ja radim samo burek i njemu slicne stvari (nisam se jos upustila u ove vocne varijante jerbo mi se ne da ribat, gulit...), al usred pecenja pospricam malo sa vodom (obzirom da nemam onu spricalicu i nikad ju se ne sjetim kupit- stavim vodu u neku staru bocicu i onda stisnem dudu i sprica voda van ) i onda jos gore metnem vrhnje (ono od kumice).

    ak slucajno nemam vrhnja (ili se zaigram pa ne izvadim na vrijeme)- kad izvadim pokrijem mokrom kuhinjskom krpom i tak pustim malo da se paca.

    btw- kore kupim na placu, u jednom od onih kioska kaj prodaju samo kore, mlince i tijesto za juhu i puno su mi bolje od ovih iz duckasa (ustvari sam te iz duckasa kupila samo jednom i bas se kuzila razlika, placerske su nam bolje)

  18. #18
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Mukice probaj prije pečenja štrudlu premazati mlijekom da gornja površina bude mekana, nakon toga mažem sa uljem.
    Suha gornja kora može biti i ako se predugo peče na nižoj temp. pa se praktički tijesto isušuje.

  19. #19

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    Nasa obiteljska 'tajna' je da rastopimo 1/2 maslaca na 1/2 ulja i da s time mazemo svaki list tjesta. Nakon sto se strudle zafrcu, gornji dio se dobro namaze i pokrijem s 2 lista tjesta prije nego sto stavim u pecnicu, 10 min prije nego sto strudle budu pecene se listovi maknu kako bi se dobila zlatna boja.

  20. #20
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Cure, dajte mi ideju...imam gotovo tijesto za pite/savijace, listove, imam sir i htjela bih napraviti nesto slatko od toga a da nije strudla. Negdje sam citala da ti listovi mogu na dno okruglog kalupa pa gore neka smjesa pa opet kore. S cime da nafilam? Sir isto da napravim kao za strudlu?

  21. #21

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    ZG
    Posts
    883

    Default

    Ja bi istu smjesu napravila: sir, jaje-dva, šećer, pola kiselog vrhnja, na vrh noža sode (da ne bude zbijeno) i dobiješ "baklavu" od sira. I svaku bi koru isto malo premazala s nekom masnoćom (ulje, maslac) i po njoj bacila po maaalo šećera, pa još jednu koru isto premazati i onda fil i tako do kraja.

  22. #22
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    I gore opet kore! Hvala kloolk tako i inače radim ali ne kao baklavu.. Ako ima jos ideja javite...

  23. #23
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Ja bi u sir dodala vrhnje, secer, vanilin secer, malo grozdica i limunove korice, umjesto sode mozes umijesati stucene bjelanjke (ako volis da ti je smjesa rahlija), zumanjak i, ovisno o masnoci sira, malo otopljenog maslaca. Osobno bih motala u strudlu, ali zasto ne i slatki burek (pita)!?
    Inace, imam super recept za brzinske lazne strukle u koje ne ide sir, a kao da su sa sirom i mogu biti slani ili slatki, pa ako te zanima...

  24. #24
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Moze moze jos se premisljam

  25. #25
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    ZGUŽVANAC/LAŽNE ŠTRUKLE


    6-7 listova za štrudle
    4 jaja
    1 dcl maslaca (otopiti)
    1 dcl mineralne vode
    1/2 čajne žličice šećera
    1 čajna žličica soli (ravna)
    1 kiselo vrhnje 30%
    2 jogurta

    - namazati protvanj (dublji, manji, u obliku pravokutnika) s maslacom i izgužvati listove za štrudlu jedan do drugoga
    - ostale sastojke pomiješati (pjenjačom) i preliti preko listova (ako listovi malo vire van obavezno ih pogurati u smjesu jer će se inače posušiti i hrskati, ali ne na njam način )
    - ostaviti 1 min da listovi upiju smjesu, malo još gnječiti kore da budemo sigurni da je smjesa probila do dna i staviti peći na 180˚ dok ne dobije lijepu boju
    - kada se jede toplo ima okus kao štrudla, a hladno kao zlevanka

    Funkcionira i slatka verzija. Samo smanjiti sol na pola, povećati šećer i dodati vanilin šećer/grožđice/limunovu koricu, već prema ukusu.
    Gotovo je učas posla, a zaozbiljno fino!

  26. #26
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,350

    Default

    Kako treba izgledati zguzvana kora? Kao harmoniku sloziti ili u lopticu?

  27. #27
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Kako treba izgledati zguzvana kora? Kao harmoniku sloziti ili u lopticu?
    Harmonika

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •