Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Crtanje

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Crtanje

Znam da ima već tema o crtanju, ali imam jedno specifično pitanje.
    Kako uopće potaknuti dijete da crta?
    Vidim, neka djeca u dobi od tri godine već crtaju naveliko, neki barem šaraju, a moj Andrej ništa. Tj. hoće on "crtati", ali to se svodi na to da ja sjedim za stolom i crtam, a on gleda i govori "još mama teca".
    Kad mu dadem olovku u ruku, drži je totalno krivo, i na taj način i ne može ništa suvislo nacrtati, sve i da hoće (može u najboljem slučaju samo šarati, što i čini, ali ga želja za tim prođe za 25 sekundi). Ako mu pokušam pokazati kako da primi olovku, protestira, ne želi me slušati i odustaje od crtanja.
    Jedno vrijeme je bio u fazi kad je volio "šarati", ali sad ga to uopće više ne zanima, pa nema nikakvog napretka.
    U stvari, i ne znam zapravo koliko je to crtanje važno. Da li da ga nastavim poticati, ili da ga pustim na miru ako ga ne zanima?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zalijepiti papir (veeeliki, a0 npr.) na zid - mozda ga potakne

krede za crtanje po podu (ako imate gdje - blazene nase terase betonske - dusu dale za crtanje)

fingerpaint ako imas zivaca za ciscenje i stolicu u kojoj ga mozes jos uvijek vezati

debele bojice (drvene ili pastele) koje ce lakse uloviti od ovih standardnih tankih...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ponudi mu ali ga nemoj forsat (znam da ne stojiš iznad njega s bičem, samo se slikovito izražavam ). Nije svima svaki način izražavanja blizak.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ja ko mala opce nisam htjela nekaj puno crtati, nije bilo interesa. Nika je s godinu dana pa do pred drugu godinu mene gledala kak crtam, pisem, uzimala olovku, sarala, odonda sama trazi, prvo mi veli kaj da nacrtam, onda ona isto pokusava. Obozava crtati, vise nego bojati bojanke. Mozda jednostavno Andrej jos nema interesa. Jesi probala s pastelama? Lakse ih je za primiti i ne treba ih se puno stiskati i pravilno kao olovku drzati, a ostavljaju odmah trag, Nika se s njima zabavlja kod svekrve, a kod nas samo s "dedinom ojovkom" (kemijskom)

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

kod nas su papiri po zidovima i na njegovom stoliću, flomasteri, pastele, tempere, kistovi, kolažii..pun stol svega i svačega. dugo se sve svodilo na to da smo uglavnom MM i ja crtali ono što nas je on tražio da mu crtamo, onda je počeo i on, onda je bio u fazi bojanja /bojanke/, onda ga je to pustilo, sad crta ponekad sam, a ponekad kad ja smislim neku dobru priču ili igru koja će ga potaknuti - ja pričam priču, on ju crta i sl.
    ili crta "podlogu" na kojoj ćemo se igrati s malim figuricama /npr. nacrta dvorac/. uglavnom pokušavam crtanje ubaciti kao dio u raznorazne igre, onda mu je zanimljivo, a ne samo "ajmo sad malo crtati" - onda uglavnom neće.
    moj nećak nije primio bojicu u ruku do 5. godine, a sad je pravi genijalac, prekrasno crta

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

I zaboravih reći, ja sam ispunila puste papire a Lucija je gledala, prije nego što je sama počela crtati. Pa ako te voli gledati dok crtaš pa ti crtaj!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Imamo pastele i stalno su mu nadohvat ruke. Kad kažem da je jedno vrijeme imao interes za "šaranje", onda mislim upravo na pastele. Ali kao da su mu dosadile.
    Ali ako ćemo po onoj o jabuci i stablu, ni ja nikad nisam znala crtati, ružno sam crtala i imala sam problema u školi zbog toga. Tako da možda kuži da ni meni to nije najvažnija stvar na svijetu :?
    A dobro, vidim da po godinama ima još vremena i za to...
    A kako je s držanjem olovke/bojice? Treba li to uopće ispravljati ili da ga pustim da radi po svom? Jer uz njegov način držanja olovke nema šanse da ikad počne suvislo crtati, a ne želi da mu pokažem kako bi mogao drugačije. Kad se uopće može očekivati od djeteta da pravilno drži olovku?
    (znam, znam, neki to ne znaju ni kad krenu u školu )

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Čuj ne znam ovo za držanje olovke. Ja oduvijek držim olovku na način da je to svima čudno. Meni je taj način jedini normalan. A u crtanju sam još kao klinka bila jako dobra. Tako da ti je meni to ispravljanje držanja olovke u rangu tjeranja ljevaka da pišu desnom rukom (opet s bičem )
    ako sam u krivu pliz korekt mi

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto se tice drzanja olovke, ja sa svojim statistickim uzorkom od troje djece vidim da - kako je uzme jednom (ili bar prvih nekoliko puta) - tako ce je drzati uvijek...

moja nastarija je od prve drzala savrseno, ovaj srednji onako sa srednjim prstom preko kaziprsta i prstenjaka, ovaj najmladji dosta dobro iako nisam bas zagledala jel "savrseno" (valjda mi bitno samo da nije nesto ful naopacke)...

i jos nesto, cura je crtala odavno (skoro pa oduvijek ) i trudila se i improvizirala i super se snalazila, za ovog srednjeg me pred sistematski s cetiri godine bilo "frka" da nece znati nacrtati ljudsko bice... procrtao tjedan prije sistematskog i tad je bilo najbitnije nacrtati tatu i posredini - pisulinac (btw. jos ga drzi ta faza...)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    sto se tice drzanja olovke, ja sa svojim statistickim uzorkom od troje djece vidim da - kako je uzme jednom (ili bar prvih nekoliko puta) - tako ce je drzati uvijek...
    Ajme...
    Andrej hvata olovku "odozgo", kao što bi uzeo npr. čekić. U takvom položaju olovka može biti ili horizontalno nad papirom ili odignuta pod vrlo malim kutem, pa naravno da se tako i ne može ništa nacrtati.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nama su pastele bile njam za gristi pa sad imamo samo drvene bojice, kratke, a malo deblje, trokutastog presjeka (ne okrugle) jer se puuuno lakše drže u maloj ručici pa onda može šarati/ pisati ("piš!")

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

s iskustvom koje imam s Laurom, ja na tvom mjestu ne bih forsirala. moja Laura je dosta rano (16 mj.) dobila od none komplet drvenih bojica, a ja sam joj na dohvat ruke ostavila brdo časopisa "bebe" cijelu zimu ona je provela ležeći na podu i šarajući stranicu po stranicu, pa sve ispočetka... strpljenja za gledanje kako drugi crtaju nikad nije imala, i ja sam bila pomalo tužna jer su mi u prekrasnom sjećanju ostale slike mene male u maminom krilu, pri čemu je ona crtala ono što bih ja zaželjela. htjela sam takve doživljaje priuštiti svojoj kćeri, ali... ne samo da nije imala strpljenja, nego se ljutila kad bih ja iti pokušala nešto slično, jer ona nije tada bila u stanju reproducirati moje uratke. frustriralo ju je to jako i već nakon 2-3 neuspješna pokušaja odustala sam, smatrajući kako jednostavno neće biti likovnjački nadarena i bok... sjećam se da sam s mamom komentirala kako u dobi od tri godine ona još uvijek nema interesa ni dara za crtanje... a onda? desila se eksplozija... danas svaki slobodan trenutak provodi u realizaciji ideja, koje joj od ranog jutra padaju na pamet i u tome prednjači u čitavom vrtiću. cijeli vrtić je poznaje kao "umjetnicu našu malu"... s tetama priprema izložbe, vlada svim tehnikama i uvijek je puna ideja! kad gledam čitav taj njen kreativni razvoj s vremenske distance, mislim da je najbolja odluka s moje strane bila prepustiti da interes i vještinu razvije spontano, bez uzora za kopiranje...

statistike radi, samo da dodam da je bojice ipak otpočetka pravilno držala u ruci

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja draga prijateljica, profesorica likovnog koja predaje i metodiku likovnog odgoja za predskolske odgajatelje, kaze - ne davat djeci bojanke i ne crtati umjesto njih - na taj nacin djeca usvajaju obrasce i sputava se njihova masta... (u onom stilu - koku ce uvijek crtati isto i jednako sa svim jednakim detaljima, umjesto da koka bude uvijek prilagodjena situaciji)...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne davat djeci bojanke i ne crtati umjesto njih - na taj nacin djeca usvajaju obrasce i sputava se njihova masta...
    to je bio moj point

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moja draga prijateljica, profesorica likovnog koja predaje i metodiku likovnog odgoja za predskolske odgajatelje, kaze - ne davat djeci bojanke i ne crtati umjesto njih - na taj nacin djeca usvajaju obrasce i sputava se njihova masta... (u onom stilu - koku ce uvijek crtati isto i jednako sa svim jednakim detaljima, umjesto da koka bude uvijek prilagodjena situaciji)...
    Potpisujem 100x. Pogotovo ne "ispravljati" sto dijete nacrta i ne govoriti kako da nesto nacrta.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo bili na kontroli kod logopeda prije godinu dana i logopedinja je već na toj kontroli gledala kako Lea drži olovku (i nije bila zadovoljna). Na radnoj terapiji su mi rekli da joj namjestim olovku u ruku.

Ja imam katastrofalnu grafomotoriku, praktički više ne znam pisati (a uvijek sam pisala vanserijski neuredno) pa se nadam da Lea to neće pokupiti od mene :/ Ona inače jako voli crtati, i već neko vrijeme crta likove, sad je počela crtati i detalje kad cra sebe (šaku, prste, trepavice itd.)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Inače mislim da su bojanke ipak porpilično važne - doduše, hm, ovisi sa koje se strane gleda. Ja gledam na urednost ispunjavanja lika sa bojom, a još više na koncentraciju - kod Lee se npr. jasno vidi da prvi oblik dobro ispuni, a već treći, četvrti samo pošara.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Mi smo bili na kontroli kod logopeda prije godinu dana i logopedinja je već na toj kontroli gledala kako Lea drži olovku (i nije bila zadovoljna). Na radnoj terapiji su mi rekli da joj namjestim olovku u ruku.
    Mima, ovo mi je zanimljivo, znači, logoped gleda i držanje olovke? Znam da se fina motorika povezuje s razvojem govora, ali nisam znala da povezuju držanje olovke s time.

Nije mi baš potpuno jasna ta veza, jer, na osobnom primjeru: ja sam jako rano progovorila i govorila vrlo čisto i pravilno, a fina motorika mi je ubibože nikad nisam znala dobro crtati, i sl. S druge strane, čini mi se da Andrej ima dosta dobro razvijenu finu motoriku za svoju dob (opet, to je moje subjektivno mišljenje - možda se ipak varam), govor mu se dosta poboljšao u zadnje vrijeme, ali olovku neće pa neće ni primiti u ruku (a kad je primi, drži je totalno naopako)...

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

B. je apsolutno nezainteresovan za olovku, nema pojma ni da je drži a s obzirom da je jako principijelan lik nameštanje olovke uz moju asistenciju apsolutno otpada. Vidim da u jaslama žvrlja sa ostalim klicima (viđam mu radove redovno na izložbi u hodniku) ali je daleko od brata. Govor mu je odličan, mnogo bolji nego bratov.

M. naprotiv, obožava olovke od 15 meseci starosti i sad je već u fazi kad crta oči i usta (dve tačke jedna pored druge i horizontalna crta ispod, sve jaaako sitno i precizno) i prati liniju u svesci pa se potpisuje. Voli i one magnetne table, zna tata-slovo, mama-slovo i slovoA i tu je nepogrešiv

Mali kumić je 2 meseca mlađi i već uveliko pogađa linije u bojankama i daleko je precizniji od mojih momaka. Doduše, sem bojanja i crtanja ne zna ništa drugo da radi tako da se ja ne sekiram puno jer moji i modeliraju plastelin, sklapaju puzzle od 8 delova, zidaju lego kockama smislene građevine tako da nam fina motorika i didaktika uopšte nisu loše.

Uostalom, kao majka blizanaca naučila sam još na početku da decu ne vredi upoređivati. Ja dva odgajam istovremeno pa su kao nebo i zemlja.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ne znam povezuje li se baš grafomotorika sa razvojem govora :? , ali Lei je logopedinja definitivno dala olovku, i gledala hoće li za njom ponoviti crtanje kruga. I rekla je da dosta loše drži olovku.
    I na mom primjeru se ne bi reklo da postoji veza između govora u crtanja/pisanja.

zebra avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ivor ima 74 razne varijacije držanja olovke, podsjetimo ga s vremena na vrijeme i pokažemo kako bi bilo nešto kao pravilno, tj. kako će mu biti lakše, ali ne inzistiramo nikaj. zainteresirao se čim je nas vidio da nešto pišemo ili crtamo. sam nije htio niš. najveće veselje mu je zapovijedat nama kaj da crtamo (npr. milijon autića) a onda on dorađuje taj crtež. nekad se malo zanese pa pređe na stol ili zid kako i majka njegova kad je mlađahna bila
    primjetila sam da ga i sve što rade u vrtiću također veseli, a sad za uskrs je pofarbao 2 jaja, bio je presretan. prijetim se odonda da ću kupit tempere i pustit ga da se izrazi. al onak, ko s lanca

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Samo strpljivo.Ne treba ga forsirati.

Moj sin voli da crta i drži normalno olovku
    mada je ponekad uhvati i kako ne treba

Ljepljenje papira po zidu i šaranje odlično pali kod djece.
    Također, kreda i tabla. I to ona najobičnija kreda i tabla.
    Moje dijete je jako voli.

Probajte da crtate svako na svom papiru.
    Hajde sada ću ja ovde nacrtati loptu
    a ti nacrtaj na svom papiru, pa da pokažemo tati

A da je bitno crtanje jeste
    kao i sve drugo.
    Samo sve u svoje vrijeme.

Svi smo mi individualci.
    Ne može prije zore svanuti.

Kad dođe vrijeme crtaće on.
    Pa će ti biti ko nama

Zovem ja MM da kupi još sveski i blokova kad krene kući.
    A onda naveče uz kafu mu pričam šta je sve pošarao taj dan

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo dizem topic

Imam pitanjce.
    M. vec neko vrijeme voli crtati. Danas sam primjetila da je nacrtala glavonosca (to nije cudan dio) i to potpuno naopacke (ovo mi je cudan dio).
    Nacrtala je ovim redom:
    - glava
    - noge
    - lice (oci, usta, nos)
    - ruke
    Kad je to crtala glava je bila na dnu papira, a noge su isle u nebo (kad se crtez gleda s druge strane potpuno normalno izgleda).

Zanima me je li to neka faza u kojoj naopacke crtaju?

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja se moram pohvaliti, H. ima 14 mjeseci i već dva-tri mjeseca crta.
    ima pastele, bojice i veliki blok.
    sama si uzme i crta ponekad i pola sata :shock: .
    već dugo zna nacrtati loptu (krug). drži olovku bolje nego neka djeca vrtićke dobi koju ja znam.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moju je oko 1,5 god lupilo da hoće da joj crtamo. Pa mi nacrtamo ono što traži, onda ona šara preko toga. Ne znam spada li to pod ono ne crtati umjesto djece? Ipak, rekla bih da je to motivira, a u svakom slučaju zabavlja je.
    Imamo jednu jako debelu bojicu s kojom se ne može ozlijediti kao s običnom. U zadnje vrijeme to je manija, stalno moramo crtati.

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

M. je stalno u nekim fazama tjedan dana radi nesto i onda na to zaboravi slijedecih mjesec-dva.
    Tako ju je crtanje super zabavljalo prije mjesec dana. Odonda samo razbacuje bojice po kuci. I danas poludi i pocne se derati po kuci Hocu crtati, hocu bojice! I tad je nacrtala Fifi (po njezinim rijecima - ja vidim samo normalnog glavonosca ) ali naopacke. Za to joj je trebalo cca 15 sekundi i onda je nastavila dalje razbacivati bojice (sva sreca da sam uspjela skloniti crtez na sigurno).
    Ovo crtanje naopacke joj nije prvi put (primjetio je vec MM i baka :/ ).

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Uh, ne znam kako da ti pomognem. Kod nas je upravo suprotno. G bi samo crtala. Dobro, u zadnje vrijeme se počela i s drugim stvarima igrati. Ali crtanje ili plastelin su uvijek na prvom mjestu. Cijelo ljeto je vani crtala kredama.
    Neki dan je čak u vrtiću rekla teti da nije fer jer su crtali (finger paint) dok nje nije bilo.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znam da u pocecima crtanja, klinci prvo i najvece crtaju ono sto im je najbitnije. kad to nacrtaju kako su zamislili (ili im "ispadne" zadovoljavajuce ), onda se bacaju na ostatak price.

zato cesto u pocecima crtanja ljudi imaju ogromne glave i mala tijela/udove i minimalisticke detalje... (osim onog mog sina gore kojem je tatin "adut" ocito bio nesto vazniji )

cesto ce tako i sebe nacrtati posred papira i vrlo veliko, a ostatak familije ili prijatelje vrlo malene i neproporcionalne...

ili ce, neki "adut" koji im je bitan () isto nacrtati preuvelican - recimo cure mogu crtati kosu koja je dulja "od poda" a u zbilji su osisane na kratko ili ce nacrtati auto i pored njega ljude velicine mrava

Ariens avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

znam da u pocecima crtanja, klinci prvo i najvece crtaju ono sto im je najbitnije. kad to nacrtaju kako su zamislili (ili im "ispadne" zadovoljavajuce ), onda se bacaju na ostatak price.
    Sad bih trebala pucati od ponosa jer mene crta najvecu (tata je jednako velik kao i ona, ali manji od mene).

Izgleda da je ono crtanje naopacke bilo samo u pocetku. Zadnja dva dana sve crta potpuno normalno.

Sto je njoj bitno na ljudima - glava, oci, nos, usta, noge, pupak, sise pa tek onda ruke, kosa, prsti.

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Sto je njoj bitno na ljudima Laughing - glava, oci, nos, usta, noge, pupak, sise
    to sam primjetila i kod svog 2-godišnjaka

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ehe, moja tema :D

djeca u početku uzimaju i drže boje svakako ito nije bitno... treba ih nenasilno ispravljati da bi razvijali grafomotoriku (kasnije bitno radi slova, škole)
    koncentracija im raste s uzrastom i stoga ih je bitno u početku ne forsirati...
    bojanke i ispravaljanje ili crtanje tzv. "šablona" je apsolutno neprihvatljivao jer direktno se narušava dječja kreativnost time... čak ni argument urednosti ne stoji, jer dijete urednost razvija kroz druge kanale, crtež može biti kreativan i uredan... znači , konkretno, pohvaliti kad uredno nacrta nešto ili posloži bojice u njihovu kutijicu...
    naravno, neće biti ništa ako ofarba koju bojanku,
    djeci u malenoj dobi boja nije bitna, pa ne treba tražiti da crta sa deset bojica, ili da crta smeđom kosu , plavom suknju... u malenoj dobi bitan je sam proces... ono vuče liniju, ili točka (sve je u redu i normalno) i UŽIVA u crtanju... kasnije će početi raditi prvo krug , koji simbolizira njegov vlastiti entitet, pa glavonošce i pomalo već imenovati crtež...
    s tim da ako ga pustite , odnosno ne dajete naredbu tipa nacrtaj mi seku, dijete će nacrtati nešto, pa onda to imenovati , najčešće onime na što ga asocira
    i da, normalno je da crta većim sve što mu je bitnije, mama, on sam, pas, tata, od recimo strica, tete...

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj miniminia prvotno napisa
    ehe, moja tema :D

djeca u početku uzimaju i drže boje svakako ito nije bitno... treba ih nenasilno ispravljati da bi razvijali grafomotoriku (kasnije bitno radi slova, škole)
    koncentracija im raste s uzrastom i stoga ih je bitno u početku ne forsirati...
    bojanke i ispravaljanje ili crtanje tzv. "šablona" je apsolutno neprihvatljivao jer direktno se narušava dječja kreativnost time... čak ni argument urednosti ne stoji, jer dijete urednost razvija kroz druge kanale, crtež može biti kreativan i uredan... znači , konkretno, pohvaliti kad uredno nacrta nešto ili posloži bojice u njihovu kutijicu...
    naravno, neće biti ništa ako ofarba koju bojanku,
    djeci u malenoj dobi boja nije bitna, pa ne treba tražiti da crta sa deset bojica, ili da crta smeđom kosu , plavom suknju... u malenoj dobi bitan je sam proces... ono vuče liniju, ili točka (sve je u redu i normalno) i UŽIVA u crtanju... kasnije će početi raditi prvo krug , koji simbolizira njegov vlastiti entitet, pa glavonošce i pomalo već imenovati crtež...
    s tim da ako ga pustite , odnosno ne dajete naredbu tipa nacrtaj mi seku, dijete će nacrtati nešto, pa onda to imenovati , najčešće onime na što ga asocira
    i da, normalno je da crta većim sve što mu je bitnije, mama, on sam, pas, tata, od recimo strica, tete...
    :D dok ja nadjem malo vremena nesto napisati.... dakle potpisujem u potpunosti posebno deo o bojankama.
    Smatram da je stavljanje dece u neke nama "bitne" okvire strasno narusavanje bezgranicne kreativnosti i maste koju decica imaju, mislim da je skroz pogresno traziti od dece da crtaju nesto nego ih jednostavno treba pustiti kao sto je miniminia vec rekla.

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A mene zanima kad su vasa djeca pocela crtati onako da i vi skuzite sto su nacrtali?
    A. ima 2 ipo god. i vec neko vrijeme crta da se svi redom cudimo. Poceo je s auticem (2 kola spojena vodoravno i luk koji ih spaja odozgo) i kad je skuzio da je nesto zapravo i nacrtao, crta po cijele dane. Ljude isto kako spada, zenske osobe imaju cak i haljne, naseg psa s (ljudskom glavom doduse) i fifi
    Danas je nacrtao sunce, nebo i travu (sve u odgovarajucim bojama) i govori da je nacrtao lijepo vrijeme, onda uzeo crnu i nacrtao ruzno, bez da sam ja ista rekla.
    Uglavnom, ja i svi okolo smo odusevljeni njegovim slikama, pa me bas zanima kako vama ide?

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Mum2Be prvotno napisa
    slikama
    crtezima

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Moj S. je jos uvek u apstakciji i verovatno ce tako jos i ostati posto je okruzen apstraktnim slikama a ja mu apsolutno nikad nisam nista sugerisala niti ikada pitala sta je to sto crta. Pre nekog vremena je nacrtao opasnu zmiju i opasnog pauka kako je sam rekao i to je sve od njegove figuracije za sad.
    A poceo je odnedavno i da slika, kupila sam mu finger paint sto ga je potpuno ocaralo... napravio je dve slike sa prstima a onda sam mu otkrila cari cetke (inace ne podnosi da ima prljave ruke tako da je bilo i neophodno) i moze se reci da uziva

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Mum2Be prvotno napisa
    A mene zanima kad su vasa djeca pocela crtati onako da i vi skuzite sto su nacrtali?
    A. ima 2 ipo god. i vec neko vrijeme crta da se svi redom cudimo. Poceo je s auticem (2 kola spojena vodoravno i luk koji ih spaja odozgo) i kad je skuzio da je nesto zapravo i nacrtao, crta po cijele dane. Ljude isto kako spada, zenske osobe imaju cak i haljne, naseg psa s (ljudskom glavom doduse) i fifi
    Danas je nacrtao sunce, nebo i travu (sve u odgovarajucim bojama) i govori da je nacrtao lijepo vrijeme, onda uzeo crnu i nacrtao ruzno, bez da sam ja ista rekla.
    Uglavnom, ja i svi okolo smo odusevljeni njegovim slikama, pa me bas zanima kako vama ide?
    klinac ti je više nego očigledno nadaren :D
    u toj dobi djeca uglavnom još rade apstrakcije i tek počinju crtati krugove i glavonošce (krug i crte koje predstavljaju udove) . i to su napredni
    detalji kakve tvoj klinac radi su definitivno znak likovne, prostorne inteligencije... ne mora se kasnije baviti slikarstvom, ali sve vezano uz to, arhitektura, dizajn, moda, građevina, ima predispozicije za djelatnosti koje su vezane za vizualno, prostorno ...
    inače u njegovoj dobi oni još nemaju razvijen smisao za takve detalje, niti za bojanje odgovarajućim bojama (zeleno-trava)... prati ga...
    mali je super! kreativan i nadaren!

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Miniminia Zivi bili pa vidjeli

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Mum2Be
    moja mala je isto tako stara, i ima gene za likovnost , ali crta totalno prosječno :? krumpir i par crtica...

a način na koji tvoj mali crta , djeca dosižu s pet godina, i to ne sva (govorim o djeci normalne inteligencije)
    sačuvaj par radova, ja pišem datum iza i stavljam u fasciklu... poslije im je to super gledati

Mum2Be avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Vec crtezi vise po kuci

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo samo par naših iskustava (necrtača)...

Ni Matija dugo nije htio crtati (od kad ide u vrtić ima volju zato da ne zaostaje za drugima).. ali recimo.. ja nacrtam alkoholnim markerom kućice na papiru, ili ogradu (drvenu), i njemu dam kist i vodene/tempere i on "majstor" boja.. to je išlo...

Što se tiče hvatanja olovke.. probaj naći trostrane olovke/bojice... dobar hvat takvih olovaka se prosto nameće!!!

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

[quote="Jasna"] ali recimo.. ja nacrtam alkoholnim markerom kućice na papiru, ili ogradu (drvenu), i njemu dam kist i vodene/tempere i on "majstor" boja.. to je išlo...

quote]

draga Jasna, ne bih htjela biti dosadna baba, ali je primjer tipičnog šabloniziranja, što baš nije naj za razvoj kreativnosti... kasnije se kod djece očigledno vidi koja su pod utjecajem šablona (npr ptice koje su kao trojke, sunce krug pa crtice)... ma neće mu biti ništa ako mama nacrta koji put nešto, ali on će sputavati samog sebe jer će misliti da ne crta dovoljno dobro, pa će usvajati te tvoje šablone, umjesto da razmišlja kako da nešto nacrta..

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Upravo tako, treba izbjeci sabloniziranje.
    Poticati dijete, ali ne mu davati kako da što radi vec ga pustiti da se samo likovno izrazi.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

gdje ima nekakav okviran "razvoj" dječjeg crteža,dakle ovo što ste spominjale npr. oko 2-3 godine krug,pa oko toliko i toliko godina to i to....? :? baš me to zanima,ali nisam nigdje našla. :?

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

imaš o metodičkim knjigama za likovnu kulturu... probat ću naći nešto na netu,pa stavim link

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •