poznanica se nakon niza godina zlostavljanja i nje i djece odlucila na razvod
gospon otac je bogat i sa znjorama
sud je mladje dijete dodjelio tati a starije dijete njoj
vjerovatno pod uticajem tatinih veza sud ne reagira na apele njenog odvjetnika, svi njeni dokazi i argumenti su zanemareni
uspjela je svoju pricu snimiti za tv ali je objavljivanje stopirano (jer tatek ima veze i vezice)
kome se stvarno obratiti za pomoc, sto se uopce moze napraviti
Sud priznaje sve etički izokrenute vrijednosti: npr. na sudu je prošla teza da ne bi magistrirala, da nije zahvaljujući njemu (tateku)lagodno živjela. to pridonosi zaključku da valjda nije dobra majka ili što???
Razdvojena djeca? Mlađe dijete s ocem? Jaaako bih voljela saznati pravno objašnjenje te odluke (doduše, možda se ne radi o baš maloj djeci i možda su i ona izrazila svoje želje, ali svejedno...)
Malo je premalo informacija za bilo kakav smisleni savjet.
Prvo, i mene jako zanima obrazloženje odluke da se djeca razdvoje i još k tome mlađe ostane s ocem.
Vezano za drugo, kad kažeš da je sud dodijelio dijete ocu, da li to znači da je postupak pravomoćno okončan ili je u tijeku žalbeni postupak?
Koliko su stara djeca?
Da li postoje prijave na policiju za zlostavljanje (znam da je ovo jako nezahvalno pitanje, ali vrlo je važno da li postoje podaci o zlostavljanju prije pokretanja brakorazvodne parnice)?
Ako nema prijave zlostavljanja, kako je isto dokazivano na sudu (svjedocima, slikama, ...)?
I još jednom, ako postoji presuda bilo bi jako dobro ukratko navesti obrazloženje (temeljem čega je sud utvrdio da majka nije sposobna brinuti se za oba djeteta?) da se može nešto pametnije savjetovati.
Na žalost, mislim da se ništa značajno ne može napraviti - ako je postupak u tijeku, ostaje samo "vjerovati" sudu i svom odvjetniku. Ako se sudac/sutkinja stvarno ponaša pristrano, može se tražiti njeno izuzeće (ali ako nema nekog "opipljivog" razloga, onda i nema neke svrhe jer izuzeće na žalost jako teško "prolazi").
I još jedna bitna stvar - kažeš da su njeni dokazi i argumenti zanemareni. To ne može. Sud je u presudi dužan navesti koje je dokaze prihvatio i zašto te obrazložiti za svaki izneseni dokaz stranaka koji nije prihvatio zašto ga nije prihvatio. Ako postoji neki takav nedostatak, onda se presuda povodom žalbe vraća prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje.
Mislim, to je sve kad je po zakonu, na žalost ako su u pitanju veze, onda pomaže samo jača veza :/ .