Citiraj fritulica1 prvotno napisa
paci, Stea, cure puno hvala na odgovoru.
Ma mene u zadnje vrijeme strašno muči ta varijabilna kamata pogotovo zato što nam je prva rata iznosila oko 490 E, a zadnja (nakon cca. godinu dana) 530 E. Meni se to čini jako veliki skok u kratko vrijeme. Banka nama šalje nekakvo šturo izvješće o promjeni kamate u bodovima, uglavnom, teško razumljivo običnim smrtnicima koji nisu bankari ili ekonomisti.
Još me nešto zanima; može li se negdje na internetu pratiti promjena varijabilne kamate i u najgorem slučaju, kakav je postupak u slučaju zatvaranja kredita i otvaranja istog u drugoj banci pod različitim uvjetima :?
Razlika u visini anuiteta nije uvjetovana vrstom kamate (varijabilna, fiksna), već načinom obračuna iste (konformni ili dekurzivni kamatnjak), što ti mora biti objašnjeno prilikom dizanja kredita jer ipak ti ne kupuješ mačka u vreći već dižeš kredit od kojeg, između ostalog, banka živi, to je njihov proizvod isto kao što je mesaru proizvod kobasica i on će ti objasniti kako da ju pripremiš. Ako ti to bankar/kreditni referent ne želi-ne zna objasniti, pravac nadređenom koji također ima nadređenog, a na kraju krajeva ima i druga banka. A ima i nadzorna institucija nad svima njima.
O kakvim bodovima govoriš? Postotnim bodovima (npr od 5% do 7% su 2 p.b.)? Također traži objašnjenje tamo gdje želiš dići kredit ili si ga digla. Istina je da i razlika u 1 ili 2 postotna boda u kamati može značiti veliku razliku u anutietu, to se vidi u otplatnoj tablici.
Što se tiče promjene kamate, vjerojatno te zanima po pojedinoj banci, a svaku banku i njezine proizvode možeš pratiti na njihovim web stranicama, tu su prilično dobri. Ako prelaziš iz banke u banku i želiš prebiti kredit, svakako moraš od banke do banke s konkretnim problemom, pa ćeš vidjeti što ti se najbolje isplati.