Bakterije -moja omiljena tema![]()
Mislim da smo ina33 i ja prvaci svijeta što se živina tiče. Kako su me jako mučile tako sam se i ja jako raspitivala o njima pa vam kačim adresu jednog zaniljivog članka - www.kbsplit.hr/hpps-2004/30.pdf
Tu ćete naći sve što niste ni sanjala da bi moglo negativno utjecati na bebače (kad jednom konačno uspijemo!).
E sad, osim gadosti koje bakterije uzrokuju u trudnoći, imaju one i gadosti prije toga: klamidija i ureaplazma definitivno mogu uzrokovati začepljenje jajovoda a za ureaplazmu sam našla hrpe podataka da uzrokuju pobačaj, preuranjeni porod (ako i nije bilo pobačaja) i oštećenje ploda ako se ovo dvoje nije prije dogodilo. Gadura također pravi dar-mar i kod naših M.
Neke od gadura su tako rijetke i pogađaju valjda malu populaciju, da o njima nisam uspjela naći ništa na hrvatskom jeziku (ili su novi sojevi, vrag bi ih znao).
Što se tiče strptococcus haemolyticus grupe b, čini mi se da je opasan kod poroda, tj. ukoliko dijete prolazi kroz inficirana kanal.. nešto tako, ne sjećam s enajbolje. Za ostale živine preporučujem: ukucajte točan latinski naziv na google i tražite.

Odgovori s citatom