Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Izbijen zub se može vratiti na mjesto!

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Izbijen zub se može vratiti na mjesto!

Ja nisam znala, tako da je sad najljepsi osmjeh Zupanije krezub ,
    ali ovo mozda nekom pomogne:

sa: http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/478/

Nakon ozljeđivanja što prije stomatologu

Prijelomi krune i korijena te potpuno izbijanje gornjih prednjih zuba ubrajaju se u najčešće ozljede. Često ih prati jače ili slabije krvarenje uz razderotinu kože lica, što pruža impresivnu kliničku sliku, s kojom su često u skladu ponašanje djeteta i reakcije roditelja. Stoga valja što prije isključiti prijelom čeljusti ili alveolnog nastavka, a ako postoji jače krvarenje ili opsežnija razderotina, najprije treba njih sanirati.
    Vrijeme od nastanka ozljede do početka liječenja najvažniji je čimbenik uspješnosti terapije većine zubnih trauma. Stoga se ozljede zuba opravdano smatraju hitnim stanjima u stomatologiji, pa liječenje treba početi što prije. To posebno vrijedi kada je posrijedi izbijanje zuba ili prijelom krune s otvorenom pulpom (živcem), pri čemu treba što prije zaustaviti krvarenje, replantirati zub (vratiti ga u njegovo ležište) ili prekriti otvorenu pulpu.
    Kad je posrijedi izbijanje zuba, roditelji trebaju što je moguće prije doći do stomatologa, a izbijeni zub, ako ga već sami nisu vratili u njegovo ležište (alveolu), do ambulante donijeti u fiziološkoj otopini ili mlijeku. Poslije dolaska u ambulantu, odmah nakon izbijanja ili kratko nakon njega, kliničkim pregledom utvrđuje se je li izbijeni zub onečišćen česticama tla (ako se smatra potrebnim, roditelje s djetetom uputiti pedijatru zbog prevencije tetanusa), je li oštećen korijen zuba i koliki je stupanj resorpcije (stupanj nestajanja korijena mliječnog zuba). Ako je riječ o jačem krvarenju, treba ga zaustaviti, a prije odluke o replantaciji valja procijeniti koliko je postupak opravdan. Važna su mjerila za takvu procjenu tzv. ekstraoralno vrijeme, tj. vrijeme od trenutka izbijanja do dolaska u ambulantu, dob pacijenta i stupanj resorpcije izbijenoga mliječnog zuba. Replantacija nije opravdana ako je zub jače resorbiran, a do njegove fiziološke mijene nije ostalo više od godinu dana. Što se tiče ekstraoralnog vremena, ne smije biti dulje od 30 minuta jer je u protivnom vjerojatnost uspjeha vrlo mala. Ako su roditelji vratili zub u ležište i odmah došli u ambulantu, nastavlja se postupak replantacije, nakon čega se zub imobilizira kompozitnim splintom sljedećih sedam do deset dana. U slučajevima kada izbijeni zub nije moguće replantirati, terapijski postupak sastoji se u izradi parcijalne proteze ili držača mjesta.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jednom dječaku iz franove grupe upravo zarasta izbijeni zubić.

meni je zubarica rekla, kad je fran počeo hodati, da u slučaju izbijenog zuba ili nabijenog unutra, odmah dođem kod nje, jer se sve da popraviti/izvući/vratiti na svoje mjesto.

Kad sam to čula isto sam bila u nevjerici.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nama su to rekli na tečaju za trudnice kad je stomatolog držao svoje predavanje... Žao mi je da nisi znala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •