Results 1 to 9 of 9

Thread: Douglasov prostor???

Gogica 24's Avatar

Default Douglasov prostor???

Drage moje!
    evo danas sam bila na UZV i doktor koji puno ne prica kaže da mi je douglasov prostor bez slobodne tekućine i da mi lijevi ovarij nije prohodan. Naravno da mi nije objasnio kaj to znaci (nema on vremena ). Ja pokušavam ostati trudna ali ne ide. Je li to možda uzrok :? ? MOLIM VAS ako tko više zna da mi pojasni.
    Pozdrav!

pirica's Avatar

douglasav prostor ti je nekakva šupljina i dobro je što je prazna tj što nema slobodne tekućine, nisam ti baš stručna možda se javi netko ko zna više

Ja nešto malo kopirala što sam našla:
    Douglasov prostor (šupljina) predstavlja dno trbušne šupljine; presvučena je potrbušnicom i smještena iza maternice a ispred završetka debelog crijeva - rektuma. Taj prostor dostupan je pregledu kroz stražnji vaginalni svod te se punkcijom može postaviti dijagnoza vanmaternične trudnoće. U jajovodu, gdje se ugnijezdilo oplođeno jajašce i počeo razvijati plod - dakle van maternice - plod se razvija 1-2 mjeseca i potom jajovod prsne, te se krvarenje koje uslijedi smjesti u najnižem dijelu trbušne šupljine. Punkcijom će ginekolog utvrditi da je Douglasova šupljina ispunjena tamnom zgrušanom krvlju i to će biti indikacija za operativni zahvat.
    Upalni procesi ženskih spolnih organa poznati kao "upala jajnika", tj. adnexitis, mogu rezultirati prenošenjem upale u Douglasov prostor, a to opet ima za posljedicu stvaranje priraslica između maternice i završetka debelog crijeva (rektuma) tako da Douglasov prostor, u stvari, iščezne, a maternica se "zavrati" i fiksira na rektum - što za posljedicu često ima sterilitet.
    Mislim da je uredan nalaz da nema slobodne tekućine..

Isabel's Avatar

I ja znam da je DOBRO da u Douglasu nema sl. tekućine! Meni svaki puta to piše na nalazu uzv. A kako ti je uspio vidjeti da ti "ovarij" nije prohodan, ne znam. Prohodni ili neprohodni mogu biti jaovodi, ali ne može se to vidjeti na običnom uzv pregledu nego na pregledima prohodnosti jajovoda (HSG, laparoskopija). Ja ne bi uzimala za ozbiljno tu njegovu dijagnozu, i dobro bi si razmislila o promjeni doktora. Ovako olako dijagnosticiranje neutemeljenim tvrdnjama je meni sumnjivo i u najmanju ruku bezobrazno..

Betty's Avatar

Quote Originally Posted by Isabel
    I ja znam da je DOBRO da u Douglasu nema sl. tekućine! Meni svaki puta to piše na nalazu uzv. A kako ti je uspio vidjeti da ti "ovarij" nije prohodan, ne znam. Prohodni ili neprohodni mogu biti jaovodi, ali ne može se to vidjeti na običnom uzv pregledu nego na pregledima prohodnosti jajovoda (HSG, laparoskopija). Ja ne bi uzimala za ozbiljno tu njegovu dijagnozu, i dobro bi si razmislila o promjeni doktora. Ovako olako dijagnosticiranje neutemeljenim tvrdnjama je meni sumnjivo i u najmanju ruku bezobrazno..

Potpisujem !! Ocigledno pojma nema o ginekologiji , cim tako olako daje dijagnoze koje ni ne moze dati samo na osnovu UZV , pa makar bio i najveci strucnjak za ginekologiju . On je trebao samo da ti prokomentarise velicinu jajnika , debljinu endometrija , izgled jajnika ( koliko folikula na kojem ) , oblik materice , ima li cista ili ne ... Mjenjaj doktora draga

Gogica 24's Avatar

Hvala cure!!! Sad mi je lakše. Kažu da je on stručnjak za UZV samo ništa ne govori ( čak i kad pitaš). Već sam mislila da ništa od još jedne bebe.
    pozdrav!

Gogica 24's Avatar

Puno hvala cure! Sad mi je lakše.

E sad,meni vrlo često doktor napiše da ima oko 1 cm ili 1.5 cm slobodne tekućine i Douglasu,ali po tom pitanju me nijedan nigdje nije uputio.Navodno je i to normalno nakon ovulacije ili kod RVF položaju maternice što je slučaj kod mene.

puhovi obožavaju smokve's Avatar

koji glupan! ne kužim čemu onda služi njegov pregled, ako pacijentica ništa ne sazna! pa valjda se zato i ide na neku pretragu da bi se nekog vrapca saznalo! veeeliki struuučnjak - a ništa ti ne veli! prepotentni glupan na n-tu potenciju! sori, morala sam ovo reći!