Ja nešto malo kopirala što sam našla:
Douglasov prostor (šupljina) predstavlja dno trbušne šupljine; presvučena je potrbušnicom i smještena iza maternice a ispred završetka debelog crijeva - rektuma. Taj prostor dostupan je pregledu kroz stražnji vaginalni svod te se punkcijom može postaviti dijagnoza vanmaternične trudnoće. U jajovodu, gdje se ugnijezdilo oplođeno jajašce i počeo razvijati plod - dakle van maternice - plod se razvija 1-2 mjeseca i potom jajovod prsne, te se krvarenje koje uslijedi smjesti u najnižem dijelu trbušne šupljine. Punkcijom će ginekolog utvrditi da je Douglasova šupljina ispunjena tamnom zgrušanom krvlju i to će biti indikacija za operativni zahvat.
Upalni procesi ženskih spolnih organa poznati kao "upala jajnika", tj. adnexitis, mogu rezultirati prenošenjem upale u Douglasov prostor, a to opet ima za posljedicu stvaranje priraslica između maternice i završetka debelog crijeva (rektuma) tako da Douglasov prostor, u stvari, iščezne, a maternica se "zavrati" i fiksira na rektum - što za posljedicu često ima sterilitet.
Mislim da je uredan nalaz da nema slobodne tekućine..