Hvala puno
Hvala puno
evo cure, ja rodila u nedjelju na SD, i imam samo rijeci pohvale (za razliku od prvog puta, sto se moze iscitati iz mojih prijasnjih postova). rodila bez ikakvih intervencija (osim masiranja medjice, ako se to smatra intervencijom), svi u radjaoni bili toliko ljubazni da sam se vec pobojala za svoje psihicko zdravlje (reko, mozda haluciniram, a to ne bi bilo dobro)![]()
na odjelu babinjaca malo slabija situacija, neke sestre ljubazne, neke bas i ne, ali tako je to s nama ljudima, ne mozemo svi biti savrseni![]()
uglavnom, vrlo pozitivno iskustvo, vidim da su u zadnje vrijeme samo pozitivna iskustva sa SD, pa se zbilja nadam da im je to preslo u praksu, i da cete se sve koje se spremate tamo roditi pridruziti nama s pozitivnim iskustvima - sretno![]()
Cestitam!!! :D
Eto vidis da je sve dobro proslo! Bas mi je drago!
Jos da se sestre na babinjacama usklade i onda je sve za cistu peticu! 8)
L&L, čestitam! :D
Btw, jesi ih ti morala tražit da ti ne daju drip i da ne rade epi ili su sami po sebi tako odlučili? I kakvo ti je bilo iskustvo rooming ina?
ja sam isto rodila nekidan, moram reći da je kod mene sve bilo savršeno, od babice, dvaju lječnica u rađaoni, mrak, tišina, mir, 2 h sami s mm-om...
sve savršeno.
![]()
aaaawwwww...
buba klara - nisam morala trazit da mi ne daju drip, oni su se sami bojali da cu prebrzto rodit tako da im drip nije ni pao na pamet - imala sam ceste i jake svoje trudove. za epi isto nisam rekla da necu, ali sam bila dovoljno prisebna i tijekom izgona, tako da, da sam slucajno nesto nacula o uzimanju skara i rezanju, odmah bi im rekla da je ne zelim. uglavnom, sve su napravili da me ne trebaju rezati, primalja je masirala medjicu, beba je bila mala, tako da nije bilo potrebe za rezanjem.
sretno, i nadam se da ce i tebi biti tako (samo da ce ti beba biti malo veca od moje, jer je moja rodjena zbilja mala).
L&L, sve čestitke i drago mi je na pozitivnim iskustvima. :D
Inače, od kolegice prijateljica je rodila na SD prije cca 2 -3 tjedna i bila je neviđena gužva. Pošto je par dana prije poroda završila u bolnici, nisu imali krevete na PT nego su je stavili prvu noć u predrađaonu :shock: , pa je onda selili okolo. A na dan kad je rađala bila je tolika gužva da su tražili da muževi dođu po ženu i djecu navečer, dan prije nego što bi inače bili pušteni, jer su bili u tolikom manjku s prostorom. Također, priča muž od te žene kako je on dok je čekao u čekaonici da mu žena rodi, vidio da je došlo pet žena u trudovima, koje nisu mogli primiti. Nemam info o samom tretmanu u rodilištu i poslije. Mene je osobno strah baš te gužve, jer ne želim baš i drugi puta roditi u predrađaoni!
hrčkić - i meni je bila guzva na 1. porodu (rodila u predradjaoni) i iste sam strahove kao i ti imala. ali, ako si drugorotka, totalno je drugaciji tretman (bar je mani bio) - ja sam se iznenadila. kreveti u predradjaoni su bili svi puni, mene su drzali na prijemu dok se 1 nije oslobodio, ali se nisam stigla ni leci na njega, vec su me poslali u boks. bila im je guzva, doktorica nikako da dodje do mene da me pregleda, a primalja svako malo samo ponavlja sebi u bradu: Samo nemoj jos roditi, samo nemoj jos roditi!tako da nemas brige, drzim fige da ce ti biti sve isto kao i meni!
![]()
Hvala L&L, meni je prvi porod ostao u stvari u prekrasnom sjećanju, pa se baš veselim i drugom, i brijem si da ću ovaj drugi još malo usavršiti (bez dripa ili uz minimalno dripa, duži boravak beba uz mene, prisustvo MM) :D, pa se u tu priču baš ne uklapa predrađaona.
hrkcic - samo ti mogu pozeljeti srecu! i neka sve bude kako zelis! mi nismo planirali da MM bude sa mnom, a primalja, cim sam usla u boks kaze: Idem ja sad po VM. i krene!!!! ja, u trudovima, za njom, ma ne, nemojte ici po njega, nece on biti sa mnom. totalno sam se iznenadila, valjda im je to vec praksa, pa automatski idu po nase bolje polovice![]()
zanima me da li M treba proći tečaj za SD, i gdje?L&L0809 prvotno napisa
mi smo u 1. trudnoci isli na taj trudnicki tecaj na SD (u 10mj 2007), ali nismo dobili nikakvu potvrdu. tako da, da je MM htio biti sa mnom, ne znam kako bi oni znali da je prosao tecaj. ne znam da li se ista od onda promijenilo (da li daju potvrde). na ovom porodu, kad je primalja rekla da ide po MM, nije trazila nikakvu potvrdu (nismo je ni imali), tako da pretpostavljam da ni ne treba.
a za odrzavanje trudnickih tecajeva sam pitala kad sam bila na ultrazvuku u bolnici, pa su mi tamo rekli. mozes ih i nazvati (trudnicku ambulantu) i pitati kad se odrzavaju te se predbiljeziti.
Ja sam ih zvala - postoji tečaj na SD ali je za lipanj već popunjen i počeo je. Preko ljeta ne održavaju ali primaju predbilježbe za rujan.freya7 prvotno napisa
Meni je to kasno al mi je objašnjeno da primaju i potvrde sa tečajeva po domovima zdravlja.
hvala na info!!!buba klara prvotno napisa
Definitivno primaju i potvrde s tečajeva u domovima zdravlja, al uglavnom ni ne pregledavaju. Kad sam ja bila u ožujku jednog su tatu bez tečaja maltene nagovarali da dođe biti uz ženu koja se dosta dugo mučila u trudovima sama.
Inače, ja ne mogu reći da sam oduševljena sa SD, ali kad usporedim pedijatrijske sestre- čast izuzecima, one na babinjačama i ekipu iz rađaone, rađaona je još najhumanije mjesto. (Iako ne i humano po standardima za koje se bore naše Rodice)
Ja sam htjela na tečaj, ali nismo dobili mjesto... prekasno smo se sjetili. Ipak, mm je bio sa mnom na SD bez ikakvog tečaja i pripreme. Samo smo pitali dan-dva prije termina i rekli su nam da može. (Kad se mlađi sin trebao roditi, nismo ni stigli puno pitati, jedva se mm stigao presvući, he he he...) Doduše, to je bilo 2000 i 2001, ali stvarno nisu radili nikakvih problema. Zvali su ga kad su me premjestili u box.
S druge strane, bila sam svjedok da jednog mladog budućeg tatu pod gasom nisu pustili unutra.
Takvu pratnju vjerovatno ne bi pustili ni da ima 3 potvrde o odslusanom tecaju. I bolje je tako.Peterlin prvotno napisa
Rodila sam na SD prije dvije godine, odslusali smo tecaj u Domu zdravlja, ali MM nitko nije pitao za potvrdu.
U prošlu nedjelju, uveče, rodila sam moju Anju na Svetom Duhu. Nakon toga provela tri prekrasna dana sa mojom maleckom na odjelu i u srijedu popodne smo već bile doma.
I prvi porod mi je ostao u lijepom sjećanju (isto Sveti Duh), ali ovo je zaista prekrasno iskustvo, unatoč vašim pričama, nisam imala pojma da može biti tako dobro.
Valjda zato što sam drugorotka, i što je vodenjak sam pukao još dok sam bila doma, porod je bio brz, rodila sam bez ikakvih intervencija u roku 45 minuta po primitku u rađaonu. Bez rezanja i pucanja, sjedila sam normalno drugi dan po porodu.
Beba mi je bila na prsima dva sata po rođenju, budno i predano je siskala i gledala me svojim plavim okicama, a na odjel sam je dobila sat vremena pošto su me spustili dolje i od tada smo bile stalno zajedno.
Nekako je prethodni tjedan bio miran na Svetom Duhu, nije bilo gužve ni u rađaoni, sobe su bile poluprazne na odjelu ......
Mogu se samo zahvaliti dragom i ljubaznom osoblju bolnice.
sne baš lijepa ohrabrujuća priča... imam osjećaj da svi u zadnje vrijeme nekaj pljuju, pa me ovakve priče utješe... a naravno da je super što nisi rezana, to sigurno puuuno olakšava. ja sam prvorotka pa očekujem rezickanje, al se nadam da bu ipak OK. čestitam na prinovi!![]()
Ja sam nedavno rodila na SD-u i za osoblje u radaonici (lijecnike, sestre) imam samo rijeci pohvale! Ucinili su sve da moj dug i relativno tezak porod bude sto laksi i pomogli mi donijeti na svijet zdravu bebu.![]()
Sestre na tzv. odjelu babinjaca takoder su u redu, sestra Barbara mi je puno pomogla kad mi je doslo mlijeko i kad su me boljele dojke, izmasirala i od tada uspjesno dojim.
Imam primjedbe jedino na neke pedijatrijske sestre i jednu pedijatricu koja je bila izuzetno gruba i neljubazna kad sam prigovorila da su bebu dohranili bez mog znanja i pristanka, a tada sam vec imala dovoljno mlijeka.
No, nastojat cu zapamtiti samo lijepe stvari.
sne i enya 22, čestitke na bebicama i baš mi je drago za vaša pozitivna iskustva!
ja ću za 10ak dana roditi na svetom duhu.
makar mi je petrova 5 minuta od stana... ne mogu si pomoći... od te petrove mi se jednostavno... plače... čim kročim ondje počnem plakat. očito da nešto nije u redu.vjerovat ću svom instinktu pa idem na sveti duh. imam čudan filing da bi na svetom duhu moglo sve biti super, ne znam zašto, ali više sam optimistična nego po pitanju petrove.
javit ću vam iskustva da vidimo jeli me predosjećaj prevario ili nije.
ja se nadam da će sve biti super. nije me toliko strah koliko me je strah petrove. a sigurno je vrlo bitno jeli se rodilja osjeća sigurno ili nesigurno na porodu.
Kakav je rooming in nakon carskog reza? Beba je odmah s vama, bez obzira što se još ne možete micati ili kako? Da li ih uopće odvoze ili su cijelo vrijeme s "caricama"?
znam da su se neke žene žalile što i ženama nakon carskog inzistiraju rooming in. ne oporavljaju se sve baš jednako, nekima je ipak bilo malo teže, a sestre su im gurale djecu dok su ih ove jedva držale...Romy prvotno napisa
sad...jel to ovisi od sestre do sestre.
uglavnom-rooming in je i nakon carskog...ali nadam se da možeš zamoliti da ti malo uzmu dijete ako se baš loše budeš osjećala.
ne znam koliko nakon carskog dobivas djecu, al su sa mnom u sobi bile 2 carice (obje su rodile prije mene tak da ne znam kako je bilo odmah nakon poroda). obje su imale djecu cijelo vrijeme, ali su se i dobro osjecale i htjele su ih. ali pouzdano znam da mozes traziti da uzmu dijete (ja sam prve dvije noci trazila da Lorenu uzmu jer me bilo strah zaspati dok je ona u njihovom kinderbetu (onom s resetkama kroz koji joj je mogla glava proci). tako da, ako su je meni uzeli (rodila vaginalno i bez ikakvih problema), mislim da bi uzeli i ako si rodila na carski.
ja sam jučer bila na pregledu na svetom duhu (oni zadnji pregledi što se obavljaju u bolnici di ćeš roditi).
baš mi je nekako optimistično tamo...i opuštena je atmosfera.![]()
ona medicinska sestra u trudničkoj ambulanti je totalno luda i fakat mi je bila smiješna![]()
uglavnom , osjećala sam se ko u dječjem vrtićubaš mi je bilo dobro i znala sam da me intuicija neće prevariti :D :D :D
Joj, kako je ovo lijepo čitati...
Davno je to bilo kad sam se ja smucala onuda (v. potpis) ali isto su mi ostali u lijepom sjećanju, pa rado pogledam kako je sada.
Sretno svima!
usputno pitanje obzirom na histeriju oko primanja/neprimanja u izabrano rodiliste, ovisno o mjestu stanovanja: da li po adresi spadas na Sv. duh, odnosno ako ne spadas, da li su ti radili probleme oko toga?Death-of-Art prvotno napisa
spadam po adresi još tamo. a vidjela sam da rade probleme onima koji ne spadaju odnosno-zbilja ih odbijaju. jednostavno te pitaju di živiš i kažu ti di moraš ići i onda vele: "dobili smo pismeni nalog da primamo samo po adresi prebivališta."buba klara prvotno napisa
al nitko ne gleda osobnu... jedini dokaz koji imaju o tome di živiš je tvoja riječ![]()
Ja po mjestu stanovanja spadam na Merkur, ali sam išla na SD. Doduše, rekao mi je ginekolog koji je pratio trudnoću da nazovem to rodilište (na zadnjem pregledu), najavim se i u miru odem tamo. Izdržala do drugog jutra. Nisam imala nikakve papire baš za rodilište, otišla s trudničkim papirima.
Nisu mi pravili probleme... pogotovo ne u drugoj trudnoći kad sam na pola trudnoće došla usred noći s grčevima, bez ikakvih papira (njih je mm donio drugi dan). Ostala na čuvanju trudnoće.
Ne znam kako je sada, ali u principu to nije problem.
ma sad su postali strogi.Peterlin prvotno napisa
Eto i ja jučer navratila u SD da vidim kak to tam zgleda.
Mislila sam da će mi tlak skočiti i da će me ostaviti odmah tamo, ali eto- nije!Dapaće- bio najniži dosad
![]()
Gužva je, ali gužva je u svim bolnicama u ZG pa se ne čudim. A da upučuju one koje ne spadaju tamo po mjestu stanovanja- nažalost istina! Navodno im žene leže na hitnoj nakon poroda jer nema mjesta.
Načula tamo da ih ovaj vikend sele na donji kat i da će trudničke ambulante biti "dole". Idem ponovno na kontrolu za 7 dana pa javim gdje su, ak me netko ne preduhitri.
meni je tlak malo skočio (inače je 110/60, a sad je bio 130/80 ) jer sam žurila od tramvajske stanice uz onu odvraaaatnu strmu ulicu do svetog duhasandra-zvrk prvotno napisa
nisam znala da ima bus na črnomercu
a rekla bih mužu da me poveze autom da sam znala da ima tooooliko do gore, ja sam mislila da je to odmah blizu stanice. je vraga.
ja se fino pješke zaputila po onoj vrućini, a trbuh mi već spušten do koljena
(39i tjedan), al nema veze jurim ja da ne bih slučajno zakasnila
zujalo mi je ušima kad sam stigla na sveti duh
![]()
i na kraju nikog nije bilo briga što kasnim![]()
sandra-zvrk - ja sam u utorak na kontroli gore ( na SD-u) pa javim ako je došlo do velike seobe. ajde konačno da je došlo i do seobe jer gore je bilo neizdrživo.
Je, to je slavna sestra Mira, žena ima toliko veliku dušu, pažljiva je, spretna, nasmiješena, humoristična... Baš podiže atmosferu. Svi je vole i rešpektiraju, počevši od doktora, sestara, nas trudnica...Death-of-Art prvotno napisa
Potpisujem. Nju primjetis cim prvi put dodjesJe, to je slavna sestra Mira, žena ima toliko veliku dušu, pažljiva je, spretna, nasmiješena, humoristična... Baš podiže atmosferu. Svi je vole i rešpektiraju, počevši od doktora, sestara, nas trudnica...![]()
Drago mi je citati ovu temu jer mi je zelja opet roditi na Sv. Duhu. Prije dvije godine imam predivno iskustvo sa poroda i brigom za bebe....ali vidim da se puno toga jos promjenilo na bolje.
[quote="sweetmint"]još jedan potpis za sestru Miru. Uljepšala mi je zadnje tjedne trudnoće i učvrstila u namjeri da rodim na Sv. DuhuJe, to je slavna sestra Mira, žena ima toliko veliku dušu, pažljiva je, spretna, nasmiješena, humoristična... Baš podiže atmosferu. Svi je vole i rešpektiraju, počevši od doktora, sestara, nas trudnica...
I inače imam samo lijepe riječi za osoblje i u trudničkoj ambulanti i na porodu, a posebne hvale idu dr. Zudenigu.
Sad i ja znam što znači imati porod koji će ti ostati u lijepom sjećanju
evo malo podižem za sv. duh.
trebala bih se naručiti na prvi pregled za neka 4 tjedna (tada ću biti oko 28 tt) pa me zanima kako to ide,na koji se broj naručujem, da li treba već unaprijed pitati za doktora kod kojeg bi se vodila, uglavnom neke općenite stvari...
Ako ima tko volje i vremena da mi malo objasni kako sve to ide..
samo se naručiš telefonskiandream prvotno napisa
mislim da sa ultrazvuk trebaš mjesec dana unaprijed pa zovi odmah.
za obične preglede nisam sigurna...mislim da je dovoljno tjedan dana unaprijed, jedino kad si tamo pred kraj trudnoće naručit će te za 2-5 dana.
i mislim da se ne vodiš kod doktora... osim baš ako poznaješ nekoga ondje pa ti on kaže kad je u smjeni?..
ovako ti ide na koga naletiš, ovisi o danu u tjednu.
meni piše na uputnici samo pregled. Da li se misli na pregled s UZV-om ili samo baš pregled? (iako ne znam kakav bi onda bio da nije i UZV)... :/
imaš poseban broj za naručivanje za UZV, a poseban za pregled.andream prvotno napisa
Ja sam bila jedini put kad sam se naručila na taj broj za pregled i tada sam obavila vaganje, tlak, trakice za urin (kod sestre), a dr. me pregledao vaginalno i UZV-om koji je ( i sam se šalio) iz 80 i neke i njegov domet je samo prikazati otkucaje srca.
andream - mozes se naruciti kod doktora kojeg zelis, bez obzira znas li ga ili ne. samo, kada nazoves, kazes da bi htjela doci na pregled kod tog i tog dr. i onda te sestra naruci u dan kad on radi - mozda ce ti reci kako je on jako zauzet, ali ako pristojno zamolis da bi ti bas htjela ici kod njega, primit ce te (to je za pregled). da trebas UZV na uputnici bi ti tako i pisalo, tako da mislim da ces ici na klasicni vaginalni pregled.
evo zvala sam danas i naručila se za za ponedjeljak, 17.8. za pregled, kod Blagajića. Koliko vidim, uglavnom ste zadovoljne s navedenim doktorom. I da, sestra me odmah pitala i prije početka razgovora gdje stanujem (valjda sad strogo primaju po mjestu stanovanja) i zašto tako rano dolazim, ali s obzirom da se radi o IVF trudnoći rekla je samo "onda dobro".
Andream, evo i mene s poz. iskustvom - dr. mi je radio CR, predivan rez, nula problema s njim (rezom).
thnks ina, i ovo mi puno značiAndream, evo i mene s poz. iskustvom - dr. mi je radio CR, predivan rez, nula problema s njim (rezom).![]()
ja sam prvi put i rađala i čuvala trudnoću zadnji mjesec na sd a iz Velike Gorice sam i nisu mi radili probleme. zar će mi ih ovaj put raditi? nema teorije da idem u petrovu, otamo vučem i fizičke i psihičke ožiljke. zar da muljam odakle sam :/
Imam pitanje. Obzirom da je sada 24-satni rooming in, što treba uzeti za bebu već pri samom polasku u rodilište (npr. pelene, kremu, maramice, odjeću itd...). Zna li netko je li trenutno gužvanac gore?
I što uzeti sa sobom u rodilište ako se zna da će biti carski?