Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
Citiraj Felix prvotno napisa
eh, ti strucnjaci...

jedna mi stvar bas nije jasna. kako su ljudi dosad zivjeli? vise generacija prosirene obitelji, svi u istoj kucici od jedne jedine prostorije? buduci da su radjali djecu, i to dosta djece, rekao bi covjek da je bilo i seksa... pitam se gdje se dogadjao taj seks. o presvlacenju da i ne govorim. i jesu li sve prijasnje generacije imale teskoca u emocionalnom i seksualnom razvoju, te bili traumatizirani?
1. I svoju struku tako potcjenjuješ?
ne, ali ne zivim u iluziji da su psihologija i medicina egzaktne znanosti. puno je razlicitih strucnjaka, svaki ima svoje misljenje, a fala bogu svaki od nas ce slusati onog cije misljenje mu najbolje odgovara.
da se radi o matematici, gdje je 2+2 uvijek 4, ne bi ni otvarali topice jer se ne bi imalo o cemu raspravljati.
ovaj moj komentar se odnosio na to da cesto citiramo misljenja strucnjaka kao jedinu i nepovredivu istinu, a u stvarnosti se radi samo o teoriji, popracenoj nesto dokaza, ali nikako ne o aksiomu.

Citiraj M%T prvotno napisa
Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
2. Živjeli su drugačije - prošetaj malo po eko selima pa ćeš vidjeti da nisu imali samo jednu prostoriju - postojala je mala odvojena sobica za mladi par. Drugi su to radili ispod deke dok su im djeca spavala u kuhinji na peći ili po vani, na sjenicima, livadama, šumarcima. Kad su se prali zatvarali su se u posebnu prostoriju.
U gradovima, u bogatijim kućama, imali su posebne sobe i krevete - kutije, dakle, krevete koji su se mogli zatvoriti, zbog topline i zbog intimnosti. Za pranje je vrijedilo isto kao i kod sirotinje. Uostalom, veći dio godine svi su to radili u odjeći, zbog hladnoće.
Baš je nedavno izašla jedna zgodna knjiga koja govori i o tim temama: Sarti, Raffaella, Živjeti u kući: stanovanje, prehrana i odijevanje u novovjekovnoj Europi: (1500.-1800.). Zagreb: Ibis grafika, 2006.
U svakoj situaciji može se sačuvati intima i privatnost, samo ako se to želi.

točno tako, pa nisi nikad gledala stare filmove li serije recimo Velo misto ili sl. pa nisi vidjela da su se tada ljudi i kupali skoro u robi-i muškarci i žene, a ne u badićima na tange bez gornjeg dijela

ma bar neki koji branite svoje stavove promislite s čime uspoređujete da ne ispadate smiješni i bedasti
fala na komplimentu. velo misto nisam gledala, ali znam da siromasniji sloj (barem neki) sigurno nije imao (sad govorim o duzem vremenskom razdoblju - sve do starog egipta - i oni su se seksali, zar ne?) odvojene prostorije u kuci. kako sad zive 'nerazvijeni' narodi? u kolibicama od blata i pruca, satorima... kako zive (ili su zivjeli) eskimi? otrcali pod obliznje drvo na santi leda, da ne bi djeca dozivjela sok vidjevsi roditelje u groznom i odvratnom cinu? ma da su i imali paravan, tesko da moze sakriti zvukove.

bila sam s prijateljem na jednom nasem otoku. pokraj nove kuce u kojoj smo bili je kucica stara bar 100 godina, u kojoj mu je odrastao otac. jedna prostorija, jedna vrata, nekoliko malih prozorcica. otac (godiste '39), kaze da su unutra zivjeli njih petnaestak, clanovi prosirene obitelji od nekoliko generacije. kad sam pitala kako su spavali (ne kuzim ni kako su stali svi unutra, a kamoli da su imali odvojene spavaonice) rekao je u sali: grupni seks!

kako smo mm i ja nudisti, rado posjecujemo nudisticke kampove. takvi kampovi su obicno obiteljski (muskim samcima je ulaz najcesce zabranjen) i redovno smo vidjali oko sebe satore sa parovima i njihovom djecom. svi goli.

imam prijateljicu koja je s roditeljima svake godine ljetovala u nudistickom kampu, i gle cuda, potpuno je normalna osoba, nit pretjerano sramezljiva, nit je imalo egzibionisticki orijentirana. naprosto, golotinja joj ne predstavlja bauk, niti njenih roditelja, niti inace. tako zelim odgojiti i svoju djecu, i radujem se tome.