Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: prelazak granice s psom

Datum pristupanja
    May 2006

Početno prelazak granice s psom

- koje zdravstvene uvjete mora zadovoljavati pas da bi mogao preći granicu? (EU- Slovenija)
    - smije li pas i preko malograničnog prijelaza?
    - postoje li propisi na kojem mjestu u automobilu mora biti pas i koji siguronosni uvjeti moraju biti zadovoljeni za nesmetan prelazak granice?
    - ukoliko nešto treba platiti, koliko se plaća (potvrde i sl?)

hvala!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

-pas mora imati svoj "pasos"-onu plavo-bijelu knjizicu s potvrdama o cijepljenju i da je cipiran (bez cipa ne moze u EU).
    -s tim smije preko svih prijelaza.
    -ja sam svog uvijek vozila na zadnjem sicu. mislim da ne smije biti na suvozackom sjedistu.
    -ne placa se prelazak granice, trebas kod veterinara platiti cijepljenje i cipiranje, a tamo reci da ides preko granice pa ce ti oni reci jel treba jos neka potvrda da nije bilo bjesnoce u krugu od 30 km (to je nesto sto je prije trebalo, u onoj staroj knjizici, neki zig od ministarstva koji je vrijedio godinu dana. u svakom slucaju kod veterinara bi trebali znati sve o tome).

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osim knjižice, pas mora imati i veterinarsku potvrdu za prelazak granice. Potvrda ti je nekih 70-80 kn i vrijedi 4 mjeseca. Pas mora obavezno biti cijepljen i čipiran, kao što je Mikka već rekla, bez toga ne možeš dobiti tu potvrdu.

Čula sam da bi po propisima u EU trebalo iza (između gepeka i zadnjeg sjedala) imati onu rešetku zbog sigurnosti - e sad, nemam pojma što se dešava ako je pas negdje drugdje u autu. :? Naše su uvijek u gepeku i nemamo rešetku, ali nismo još išli dalje od Slovenije, tako da ne znam bi li negdje drugdje bilo problema.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

puno hvala!

mi imamo auto s 4 vrata, tak da je gepek onaj mafijaški. inače je pas meni pod nogama, a ja sam suvozač.
    jedino mi preostaje da bude iza na sicu. a to mi uopće nije sigurno, vjerojatno postoje pojasevi i za psa?
    nadam se da nećemo imati problema zbog toga s gepekom.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Postoje pojasevi za pse, imaš ih za kupiti u Pet Centru u Heinzelovoj. A tamo u onoj ambulanti koja je malo dalje od Pet Centra možeš dobiti tu potvrdu.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni se pas nije nikad vozio u gepeku. uvijek na zadnjem sjedalu. a isla sam s njim do nizozemske. sad si me sjetila da sam cula da ova potvrda po novom vrijedi samo 4 mjeseca. kako pe***ski. a granice nakon slovenije ni nema, samo ona simbolicna s austrijom

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ali te mogu bilo gdje u EU zaustaviti na cesti i tražiti papire za psa, ne mora to biti samo na granici. :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ma da, bez papira bolje ne ici nigdje. iako od recimo 10 prelazaka granice, mozda su me jednom pitali imam li njegove papire.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Knjizica koju treba imati uz potvrdu je ona obicna plavo-bijela u koju se i inace upisuju sva cijepljenja?
    Malo samo OT, bili smo ovaj vikend u Grazu i odusevilo me kako psi ulaze svugdje u trgovine u kojima nema hrane i nitko se ne buni. A neke su mame gurale kolica i vodile psa uz kolica kroz trgovinu i opet nitko nikome ne smeta i nitko se ne buni. Svi pristojni, i ljudi i psi. Bas je bilo super.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znam i ja ljude koji riskiraju, ali zamisli da te vrate sa granice (ili još i dalje), a vjerojatno bi ti još i globu naplatili. :/

Sjetila sam se da imam sliku naših cura sa pojasevima, iako se ne vidi baš dobro:

Pojasevi 1

Pojasevi 2

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj inga prvotno napisa
    Knjizica koju treba imati uz potvrdu je ona obicna plavo-bijela u koju se i inace upisuju sva cijepljenja?
    Da, to je ta.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mi imamo samo kao ceradu koja se kaci na naslone za glavu tak da pas nemre proletiti ispred i ako nesto bude i to smo kupili u baumaxu za nekih cca 30-tak kn. drzi vec vishe od god. dana :D
    Moj pas sigurno nebi izdrzo da bude vezan ona mora od prozora do prozora gledat sta se desava

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gejsha, ovi pojasevi se mogu pomicati po "normalnom" pojasu, ne mora pas stajati na jednom mjestu.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ako moze preci s jede strane na drugu onda ok nisam znala

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vjerojatno ne baš skroz sa jedne na drugu stranu, ali mogao bi malo šetati.

Inače baš ne uspijevam naći neke odredbe o prijevozu životinja u autima u EU, tj. koji su uvjeti. :? Našla sam jedino ovo:

“No animal shall be transported unless it is fit for the intended journey, and all animals shall be transported in conditions guaranteed not to cause them injury or unnecessary suffering
    http://www.defra.gov.uk/animalh/welf...ansportreg.htm

Ali da li to znači da psi trebaju biti vezani pojasom, zatvoreni u boksu ili u gepeku odvojeni rešetkom, nemam pojma. :?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

evo sad i mene pametne

Pravila o prijevozu pasa i mačaka
    Automobil

Zakon o prometu u Pravilima ponašanja sudionika u prometu predviđa da će se sudionici u prometu ponašati tako da ne predstavljaju opasnost ili smetnju za odvijanje prometa.

Ovaj jednostavni propis ne određuje kako smjestiti psa ili mačku u auto već to ovisi o skrbniku - hoće li će postaviti mrežu, pregradu. Mačka pak, uvijek nemirna i uzrujana tijekom putovanja treba se smjestiti u zatvorenu košaru.

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=700

al ovo je za HR pretpostavljam

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, ništa o EU. :?

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Re: prelazak granice s psom

Citiraj mamuška prvotno napisa
    - koje zdravstvene uvjete mora zadovoljavati pas da bi mogao preći granicu? (EU- Slovenija)
    - smije li pas i preko malograničnog prijelaza?
    - postoje li propisi na kojem mjestu u automobilu mora biti pas i koji siguronosni uvjeti moraju biti zadovoljeni za nesmetan prelazak granice?
    - ukoliko nešto treba platiti, koliko se plaća (potvrde i sl?)

hvala!
    Od papira jedino potrebno sto ti treba je VETERINARSKA SVJEDODŽBA ( za domaće pse, mačke, i životinje iz porodice kuna koji ulaze u Europsku zajednicu za nekomercijalni prijevoz (Uredba EZ-a br:998/2003) i tu se navode podaci o vlasniku, podaci o zivotinji, Identifikacija zivotinje iliti broj cipa ( svaka zivotinja mora biti obavezno cipirana), Podaci o cijepljenju ( obavezno cijepljenje protiv bjesnoce te podaci o veterinaru.

vazno je naglasiti da se ova svjedodba vadi najkasnije 15 dana prije puta jer ju treba ovjeriti nadlezni Vet. inspektor i to je jedino sto se od vas trazi da pokazete na granici.

Plava knjizica ili tzv. zdravstvena nije obavezna i nitku je nece trazit ali ju je dobro ponjet ako se u njoj nalaze neke napomene vezanje za posebna oboljenja itd. .....

Psi bi se trabali voziti u transporteru na zadnjem sicu ( nikako na prednjem) ili ako nisu u transporteru onda moraju biti zavezani radi bolje sigurnosti kako zivotinje tako i vozaca i ostalih putnika u vozilu

...... eto nadam se da sam pomogla.

Ako treba jos kakva pomoc pitajte.

Datum pristupanja
    May 2006

Citiraj Wedding prvotno napisa
    vazno je naglasiti da se ova svjedodba vadi najkasnije 15 dana prije puta jer ju treba ovjeriti nadlezni Vet. inspektor i to je jedino sto se od vas trazi da pokazete na granici.
    hvala!!!! a di idem po svjedodžbu? kod svog veterinara ili...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Citiraj mamuška prvotno napisa
    hvala!!!! a di idem po svjedodžbu? kod svog veterinara ili...
    da kod svog veterinara i onda ce te on pozvat da dodjes kada ce ti svedodzba biti ovjerena od strane inspektora tako da ti nemoras skakutat oko toga.

E da i ta svjedodzba ti kosta oko 50 kuna ( osim ako nisu povisili cijenu) i vrijedi 4 mjeseca.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Najbolje ti je u Heinzelovoj u onoj ambulanti, jer je tamo dobiješ još isti dan, inače moraš čekati barem par dana (tako je bar kod nas bilo).

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa
    Najbolje ti je u Heinzelovoj u onoj ambulanti, jer je tamo dobiješ još isti dan, inače moraš čekati barem par dana (tako je bar kod nas bilo).
    ne uvijek...sve ovisi kako se gospodinu inspektoru V..... ( da ne pisem puna prezimena)i ostalima radi ( na zalost) ali najbolje je otic svom veterinaru jer oni sve vase podatke i podatke o zivotinji ( cipiranju, cijepljenju jer se upisuje i broj cijepiva i datum cjepljenja i ama bas sve pa tako i vezano za cipiranje)

Da dodam, ocito sam se i ja malo krivo izjasnila u prvom postu...... od cijepljnja i cipiranja do vadjenja svjedodzbe mora proci 15 dana obavezno jer vas nece pustit na granici ( sto zbog reakcije na cjepivo, sto zbog upisa u medjunarodni registar )........ nas su na granici provjeravali slovenci u kompjuter jer nisu imali pojma kakva je to zivotinja tvor

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nas su na granici provjeravali slovenci u kompjuter jer nisu imali pojma kakva je to zivotinja tvor
    :shock:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •