S obzirom da jos uvijek cica (osim kad sam na poslu) zanima me koliko mliječnih, voćnih i povrtnih obroka mora imati tokom dana, koliko ćesto dajete meso u tjednu.
Općenito sve o prehrani ili ako znate neku dobru stranicu
Hvala
S obzirom da jos uvijek cica (osim kad sam na poslu) zanima me koliko mliječnih, voćnih i povrtnih obroka mora imati tokom dana, koliko ćesto dajete meso u tjednu.
Općenito sve o prehrani ili ako znate neku dobru stranicu
Hvala
Paula sve ti je to individualno. Do godinu dana imas fore da se bebce navikne jesti cvrstu hranu, tako da imas luksuz da biras kad i sta smatras vaznim. Ako se dobro sjecam tvoje je dijete alergicni i na mlijeko, sto automatski sa sobom nosi i poseban rezim uvodjenja dohrane. Dakle: 5 dana istu namirnicu davati i to:
1-dan: namazati na obraz ili oko usta, ako nema rakcije OK
2-dan: dati da proba kasicicu iste naminice, ako nema reakcije, OK
3-dan: 2-3 kasicice, ako nema reakcij OK.
4-dan: dati koliko hoce, ako nema reakcij OK.
5-dan: dati koliko hoce, namirnica je sigurna i moze se dalje davati.
Ako se u bilo kojem momentu pojave problemi tipa koprivnjace, promjene u stolici, grce i sl. odustati od namirnice i ne pokusavati s' istom barem mjesec dana. To nikako ne znaci da ne mozes pokusati davati nesto drugo.
Najbolje poceti s' kuhanim (vocem ili povrcem, kako mislis da treba). Pa onda svjezim, pa onda piletina, i teletina, pa onda mlijecni proizvodi. Sto se kolicine tice i to je individualno, vecina dojenih beba se tako adaptira na nedostatak majke-mljekare sto djelimicno strajkuju. Onda se maksimalno natenkuju kad je mama kuci, pa sutradan po istom. To je normalna reakcija i ne treba te zabrinjavati, ako se dogodi naravno. Ja mislim da do godinu dana nema potrebe uvoditi bilo kavo meso, a mljijecni obroci - vjerovatno mislis na adaptirano ili???
Koristimo SOM sojino adaptivno mlijeko ali ga bas i ne želi. Zavaram je sa podravkinim rižolinom ili rižolino s breskvom i to rado jede. Voli još i svježu bananu i to je uglavnom sve. Kuhanu hranu ne želi. Malo zbrlja, napravi kiselu facu i samo okreće glavu. Zadnjih tri dana samo cica i pojede malo rižolina. A ni s rižom nesmijem pretjerati jer onda ima tvrdu stolicu. Kako radim i dijete je oko 7 sati s tetom čuvalicom (sretno ispisani iz vrtića) bojim se da gladuje.
Dali dijete kad je gladno i dalje odbija hranu, odnosno trebam li se brinuti?
Malo mi je blesavo da nemamo nikakav red (glede hranjenja)
Paula,cure su nam rođene isti dan!Ja isto radim i Dora mi je još uvijek na prsima i to 4 puta dnevno!Naš ritam je ovakav:ujutro prsa,za cca 4 sata voće i prsa,za 4 i pol sata povrće sa mesom (meso svaki dan) i prsa,na kraju oko 20 h frutolino ili slično i prsa.
Inače,uzela sam službeno STANKU ZA DOJENJE.
Bok cure evo i moje malenkosti sa par mudrih. :D Ja sam se ispocetka uzrujavala i htjela ukalupiti obroke da bude neki red, a onda je moja Dora svaki puta tu koncepciju razbila u tili cas. Pa se sada ne opterecujem previse *jer je tako i tako tata s njom najvise preko dana jer ja radim)
7-8 ***
11-12 cokolino i sl.
15-16 povrtna kasica
18-19 vocna kasica
20 ***
24 ***
I to sve dobro funkcionira, ona napreduje mi sretni.
DorinaMama, koliko ti to njoj dajes mlijecnih obroka? Mislim, koliko na flasici?
Josip od nedavno ne sisa, ja mu dajem samo ujutro i navecer po 2,5 dcl mlijeka (****).
Budi se oko 8, dobije 2,5 dcl (kršitelj koda)a
u 12,00-12,30 je rucak od povrca, nekad i mesa
u 17,00 ima vocni obrok
u 20,00 opet ****
Izmedju obroka zna zvakati 8) Okrugli je ko buhtla s pekmezom :D
Da mu tri puta dajem mlijeko, vjerojatno bi bio ko lopta
kod nas je s 9 mjeseci bilo ovako:
ujutro voćna kašica, popodne povrtna... sve ostalo cica...![]()
treći obrok smo uveli s nekih godinu dana, tada je počela jesti i meso i mliječne kašice (sa rižinim mlijekom).
sir i jogurt smo uveli s nekih 14, 15 mjeseci, a kravlje mlijeko još nije probala jer se davi u rižinom, pa zašto mijenjati![]()
Helo Oriana evo i odgovora. Naime Dora ne popije u obroku vise od 150 ml Nana a kad je jaako gladna onda 180 ml. Na kutiji pise da bi u ovoj dobi mogla i 240 ml, ali takve gladi jos nije bilo. Ona je beba koja jede vise obroka ali manjih.
Dora sigurno nije bucka ko moj Joco![]()
On iskapi flasicu od 250 ml u tren okaJa mu pokusavam dati manje, ali onda se dere i ne mozes ga smiriti. Kad je cicao uvijek bi obje cike podudlao u jednom hranjenju 8)
[quote="Oriana"]Dora sigurno nije bucka ko moj Joco![]()
Nije jako buco, ali nije niti mrsavica. Ima par kobasica na bedrima i u stvari je sva nabita. A takva je bila i tek rodjena s kobasicama oko struka i podbratkom i obrazima ko hrcak. A sad se u zadnje vrijeme izduzila i pocela puzati i juriti okolo pa se spek polako topi.![]()
Do 2 god. dijete treba popit min 1/2 l mlijeka dnevno.
Kod nas je situacija slijedeca (jede malo i cesto;10mj, 7850 g ,71 cm):
6h-dojenje za dobrojutro
8- marenda(dojenje) i sanak
10-dorucak (kasica od zitarica s rizinim ili adaptiranim mlijekom i ako uspijem uvalit malo voca kojeg uopce ne voli)
12,30-dojenje za sanak
14,30-rucak:ustinjeno meso s povrcem i/ili zitaricama
16,30 - dojenje za sanak
18,30 - vecera: kao dorucak
20,30- dojenje za lakunoc
*kolicima krute hrane odgovara maloj teglici gotove dojenacke kasice , a i za to se moramo izborit ; hranu uvodimo po tablici iz Sretne bebe;nutricionistkinja nam preporucila (malima i velikima) za dorucak zitarice i voce i za veceru zitarice
Iz prilozenog vidite kako moje dijete nije preraslo novorodjenacku fazu8)
-jede svaka 2 sata , spava 3 puta dnevno (max. po 30 min), a noc jos doji 3-9 puta. Ima li jos tko takav?
Paula , dijana76 , molim vas odgovorite mi kako usladjujete posao i dojenje (na topicu
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...=134295#134295 )
nuna, kao da si pisala o mom vidu! i raspored klope i cicanja je potpuno isti, s tim da on pojede sve podosta, i jako voli i voće i sve ostalo. što se tiče dojenja dnevnog i noćnog - identično. ja sam iscrpljena i neispavana, ali zato on buja i buja....sad ima 8 mj., oko 10 kg i 74 cm.
evo idem ti odgovoriti na tvoje pitanje oko posla i dojenja!![]()
mi nemamo neki previse odreden raspored,
Corina samo pocne tulit kad je jako gladna,
uglavnom
ujutro oko 6 - 7 mlijeko,
oko 10 -11 pojede neko voce, bananu,jabuku,mrkvu
taj vocni obrok nadopuni s mlijekom i eventualno zaspi na kojih pola sata
pa oko 14 mlijeko pa ako imam srece zaspi na kojih sat i pol
ako ne zaspi, onda mi je cendrava cijelo popodne
16-17 povrtna kasica
19 h - mlijeko te malo kruha
uzica od tate dok jedemo
(luda za kruhom 100 gradi)
22-23 mlijeko za spavanac
uglavnom jede 3,5-4,5 zlice mlijeka
znaci 115 - 150 ml mlijeka po obroku
ali znaju biti i odstupanja
(vucja glad ju copi i ne zeli ni cut za kasice, samo daj dudu)
uz sve to popije kojih 2 deci vode i 2-3 deci caja kako koji dan,
nekad mozda pola deci caja
Chani možda je vrijeme da joj uvedeš treći konkretan obrok. Nekako mi se čini da je dosta dugačak period od 11 do 16 - 17h samo s mlijekom kao međuobrokom, a to bi sve bilo ok kada ne bi bilo problema sa spavanjem. Možda je bebica oko 14h još malo gladna pa ne može svaki puta zaspati :? . Ja to, naime, prema svom iskustvu. Odjednom mi je malena "poremetila" jutarnje spavanje - jednostavno nije htjela spavati, a inače nikada s tim problema. Pomislila sam da joj je za doručak potrebno više i umjesto mlijeka (dojenja) uvela sam voće. Od tada opet savršeno spava po sat i pol minimalno, a ponekad čak i 3 :D i poslijepodne opet po sat - dva 8) . Probaj.chani prvotno napisa
Joooj, ja danas slabo kopčamchani prvotno napisa
![]()
pa tek sada vidim ovaj dio. Ne znam, opet ja prema svom iskustvu, ali meni se pola litre tekućine na dan čini puno previše. Pogotovo čaja. Ja bih djetetu radije dala jesti
.
Mi ti npr. oko 7-8-9 (kako kad se probudi) dojimo, 10-11 voće, 13-14 ručak, 17-18 poslijepodnevni obrok i 20 dojenje. Kroz cijeli dan joj svako toliko ponudim vodu (isključivo, čaj nije pila nikada, a sok u izuzetnim prilikama), posebno poslije ručka i to sve zajedno bude cca 2 dcl.
ma moja od pocetka slabo spava,
tek je s 7,5 mjeseci uspjela prespavat cijelu noc u komadu
a vjeruj mi bolje da popije caja ili vode
jer je stvarno buckasta i u kobasama (noge i ruke)
a negdje sam procitala da bebama na adaptiranom mlijeku
treba nuditi tekucine
na najmanji zvuk se budi
kad ona zaspi, odsuljam se u drugu sobu i nis skoro ne radim
jer ona cuje i kad hodam
npr. onaj obrok oko 10-11 uz eventualno spavanje
ona zaspi, ja odem na komp
dojadi mi sjedenje, odem se leci
nisam jos se izvalila
evo mala se pocne javljati
a nije mi jos previse luda za krutom hranom
jedva smo napredovali na ova dva obroka
uglavnom imam borbu s njom da i to pojede
uostalom popije sigurnih 7 l mlijeka dnevno
Cure pomozite moja L. je jucer navrsila 5.mj. i danas sam joj dala (kršitelj koda)ovu kasicu od mrkve i pojela je 30 ml.Moje pitanje je koliko puta i u koje vrijeme se daje kasica,a kada sisa i voda ili caj?
Nemoj joj odjednom dati tako veliku količinu namirnice koju prvi put jede.
Najbolje je kašicu dati kasnije ujutro ili rano popodne radi eventualne reakcije, vodi računa da nije pregladna, a ni sita.
S dojenjem nastavi kao i dosad i nemoraš izbacivati podoje da bi ih zamjenila krutim obrokom, tj. nakon krutog obroka (koji se ispočetka daje u malim količinama) ponudi sisu.
Vodu i čaj možeš ponuditi nakon obroka, ili između dva podoja.
Ne moras nista nuditi,prvih 6.mj cica je sasvim dovoljna!
Da, to sam i ja prvo htjela napisati.. pa zaboravila.
Iako si joj danas dala mrkvu ne znači da ste sad na "putu bez povratka", ako dojiš stvarno nema potrebe da uvodiš dohranu prije 6. mjeseca.
mi smo 9 mj odprilike ovako:
oko 06.00- adaptirano(oko 220 ml)
0ko 10.00 keksolino ili sl
oko 13.00 mesna ili povrtna kašica
oko 17.00 voćna kašica
oko 21-22 adaptirano( oko 220 ml)
Donna, i mi smo slicni kao i vi, 5 obroka dnevno ali pocnemo malo kasnije od vas i zavrsimo malo ranije. Ja joj ne dajem nikakva lina s mlijekom, dajem joj adaptirano 3x dnevno bez dodataka od 220ml ali ne popije uvijek sve. Ipak nastojim da popije minimalno pola litre mlijeka dnevno.
počela je voljeti ta lino jela recimo za doručak grizolino a sada je počela i za večeru recimo na žličicu keksolino (napravim ga najmanje s 120 ml adaptiranog) a prije spavanja još malo popije i bočicu... jedino ne voli čokolino,općenito niti jednu gotovu kašicu koja ima čokolade! još i bolje...![]()
Donna, kod nas identično, osim keksolina. Lu oko 10 pojede voće sa grizom, a na večer u mlijeko dodam još i "7 Korn". Ne znam kako se kod nas točno prevodi-7 žitarica, vjerojatno???. To me doktorica svaki put upozorava da obavezno jednom dnevno mora dobit obrok sa žitaricama.donna prvotno napisa
Vau,pa vi imate rasporede. Ja dijete hranim kad je gladno.Cicu joj dam kad got zeli i apsolutno nemam pojma koliko puta na dan cica. Jos uvijek fatamo nekakav raspored i rutinu..,mozda jednom nes i ufatimo.
![]()
evo, Bubica trubica rodjena na isti dan kao i Cvrckica i ima isti "raspored" hranjenja![]()
Pa i griz ti je žitaricaMiau prvotno napisa
![]()
Petra će skoro 7 mjeseci, a ima 4 obroka. Oko 6 i 30 ujutro 240 ml mlijeka, oko 11 i 30 ručak (povrće i meso i žitarice), oko 16 sati mlijeko, i oko 20 i 30 mlijeko.
Zasad je zamijenila samo 1 obrok, a uskoro planiramo i ovaj u 16 sati, nekim voćno-žitarično-mliječnim.
dinosaur, pusti bebu još neko vrijeme ovako, sa što više mliječnih obroka: djeca su "programirana" tako da i cijelu godinu budu othranjena samo na mlijeku.
Ne žuri, ima vremena da sve isproba: nema smisla bespotrebno opterećivati želučić kada je mlijeko još uvijek najprobavljivije.
Njoj, vjeruj mi, ništa ne nedostaje, a svoje nestrpljenje pokušaj "prevariti" nečim drugim![]()
Pa i mislila sam pričekati, jer se njoj voće ionako ne sviđa previše. Obožava rižu, proso i palentu, a u kombinaciji s mrkvicom, tikvicom ili korabicom još više.
Imam već jednog klinca, tako da znam da ne treba žuriti, ali vidim da sam s njom malo "opuštenija" pa bi ja sve brzo isprobala.
Voće joj se jednostavno ne sviđa, ali ima vremena, zavoljet će kasnije.