Pozdrav svima, ja sam nova. I odmah tražim savjet. Moj Vid ima pet i pol mjeseci i dohranjujem ga samo voćem, uskoro bi krenuli sa nekom od žitarica, ali nikako s rižom jer je konstantno opstipiran. Vaše preporuke?
Pozdrav svima, ja sam nova. I odmah tražim savjet. Moj Vid ima pet i pol mjeseci i dohranjujem ga samo voćem, uskoro bi krenuli sa nekom od žitarica, ali nikako s rižom jer je konstantno opstipiran. Vaše preporuke?
kukuruzna krupica (žganci, polenta)
tako mali smije samo to (ili rižu)
tako mali jos ne bi ni trebao posceti dohranu. cemu zuriti, jos nema ni 6mj.
Na pregominu je zbog sumnje na alergiju ili zbog neurodermitisa, ne znam ni sama više zašto, uglavnom od njega nema stolicu danima, pa mu jedino voćem to uspijevam regulirati. Postoji li neka posebna kukuruzna krupica za bebe ili je to ona ista kao i za odrasle? Slaže se s vodom ili mlijekom?
ja radim najobičnije žgance na vodi
za pocetak dohrane ti je bolje proso jer je jako lako probavljivo.
mi smo s palentom krenuli malo kasnije jer je kukuruz cesti alergen.
u DM-u imas alnaturine prosene pahuljice iz bio uzgoja, jako prakticno i brzo gotovo.
proso inace ima vise zeljeza od bilo koje druge zitarice.
Kak se slažu, u kojoj dobi ste ih počeli papati, sadrže gluten?
proso ne sadrži gluten i može se krenuti s njim od početka dohrane
ja ga skuham na vodi i kuham cca 20 min....možeš dodati i u vodu i malo rižinog mlijeka onda bude fino slatkasto
kak proso treba izgledati kad se skuha? prodavačica mi je rekla kao žganci, ali to se kuha već 15 minuta i još je u bobicama?
kao kus-kus![]()
zavisi koliko vode stavis - ako je puno vode ostat ce u zrncima.
Proso pahuljice kad prokuham izgledaju kao zganci.
znači glavno da je mekano?
da, glavno da je mekano. premda za bebe ti je prakticnije kuhati one prosene pahuljice iz dm-a jer su brze gotove, a ja inace proso i meljem u elektricnom mlincu za kavu da bude kao griz, to je isto zacas kuhano.
a da, ja inace nisam nikad do sad koristila one instant pahuljice ali sam nedavno otkrila *****-ove (iz bio&bio) organske prosene pahuljice (millet porridge). to je ono sto samo zamutis u toploj vodi i moram priznat da je jako prakticno kad si u frci s vremenom pa ne stignes skuhat.
tridesetri prvotno napisa
Kupila sam te alnaturine prosene pahuljice, no nisam sigurna jel to ono što si mislila. Ovo nije hrana za bebe ( tipa podravkine ili milupine rižine ili kukuruzne pahuljice) niti ne stoji u dm-u na polici s dječjom hranom. Pitanja: slaže se s vodom ili mlijekom , mora se kuhati ili se samo prelije s nečim od toga i u kojem omjeru? Gnjavim, ali ne piše na njima kak se slažu :?
mene isto zanima dal se alnaturine pahuljice (imam 5 korn) moraju kuhati ili je dovoljno da se razmoce u npr. jogurtu?
vida, ne to nije "samo za bebe" hrana, ja ih njemu radim sa jogurtom al mi smo "veliki" naspram vas
kad smo bili vase dobi ja mu to nisam davala, nego sam mu kuhala cistu rizu, palentu, proso...i mjesala sa vocem i povrcem...tak da ti nebi znala odgovoriti kako da spremis :/
vida prvotno napisa
Moj ti je savijet da prvo krećeš s cjelovitim žitaricama,a kad ustanoviš da nema nikakve alergije kreneš s prerađevinama. Tako sam ja krenula. Beba također ima neuroderm. Za probavu ti još preporučujem čaj hipov za probavu. Nama pomaže u kritičnim situacijama. Ima glukoze,ali bolje i to nego stalno tvrda kakica. Inače ja žitarice kuham u expres loncu(pod pritiskom) s većom količinom vode. Integralne uveče namočim, pa kuham drugi dan uz dodatak malog komadića alge. To sve za lakšu probavljivost.
Npr. omjer riže (integralne) i vode je 1:7, proso i voda 1:4 itd. Voda smekšava stolicu. Moja peh je što mi beba baš nevoli piti nikakvu tekućinu...al eto snalazimo se i uz minimalne količine vode.
Počeli smo sa *****-ovim prosenim pahuljicama unazad 4 dana, no ne kaka ( inače problemi sa stolicom, pomogne sok od kruške natašte ali sad ni to) i stalno prducka i to prilično neugodnog mirisaNeki dan tata ga nosi, on prducka, kaže tata da ga je već sad nadmašio
![]()
Kakva su vaša iskustva s prosom, jel zatvara?
ja koristim prosine pahuljice iz DM-a i jako smo zadovoljni. ne, ne mogu reci da zatvara, moj maleni cak cesce kaka, ali jest da je malo "kompaktnija stolica"....no to moze biti i od drugih namirnica. u svakom slucaju ne bi trebale zatvarati. mozda da uribas jednu krusku ili jabuku u pahuljice?
pahuljice ne koristimo ali zato kuhamo cjelovite žitarice. počeli smo sa smeđom rižom koja joj čak pomaže stolici kad se dobro raskuha i postane sluzava te se propasira...ona ju obožava a to joj dam kad joj treba omekšati stolicu.
proso smo isto od početka koristili, palentu još nećemo radi kukuruza. amarant koristimo. to je to.
zobene pahuljice i ostale koje nisu isključivo hrana za bebe još ne koristimo.
još nešto...primjetila sam kad joj dajem svježe voće (osobito jabuku) da joj to stvrdne stolicu tako da ja svježe voće više ne dajem. malo skuham i krušku i jabuku.
margitu ne zatvara.vida prvotno napisa
ali ona jede pravo proso, ne pahuljice
Andriju proso otvara.
Ma svaki put sam mu stavila još kuhanu jabuku, krušku ili tikvice, danas je uspio nešto malo pokakati, ali jako tvrdo.Ivana B-G prvotno napisa
Kupila sam i ja u DM-u Alnaturine prosene pahuljice, ali ne znam kako ih spraviti. Kuhaju se ili se samo preliju vodom, mlijekom?
alnaturine se kuhaju s vodom (isto kao npr. zobene), a za prelijevanje s vodom imas ***** instant pahuljice prosa u bio&bio
Ja svom dam samo (kršitelj koda)ovu kašicu od šljiva ili kruške i za 1-2 h već je puna pelena.Sad neznam možda ovisi, svaka beba je drugačija.
alnaturine pahuljice kuham 10 minuta (2 velike zlice na 2 dcl vode). moj maleni ne voli kuhano voce, pa mu uvijek svjeze uribam. cini mi se da kruske puno bolje omeksaju stolicu....a da mu probas dati vise vode za popit?
mislim da je puno bolje i cjelovitije i bogatije dati djetetu baš proso. raskuha se za cca 40 minuta i sigurno je ok za probavu. neki zobene, prosene i ostale pahuljice ne preporučaju prije 10 mj.vida prvotno napisa
na ovim pahuljicama pise da su obradene samo parom pa zatim zdrobljene, da dobiju onaj pahuljasti oblik...mislim da ne gube puno na kvaliteti, samo se brze skuhaju. ili eto, za odrsale u müsli, nisu uopce potrebne kuhati.
tako sam citala...
ja i dan danas Lei sve pahuljice prvo prokuham pa ocijedim pa zalijem jogurtom i dodam voce.
ja i sebi pahuljice prvo prokuham, pogotovo zobene, jer su inače velikim dijelom neprrobavljive. neki tvrde da ih treba barem 15 min kuhati (za odrasle tj općenito).
stalno se ponavlja pitanje da li kuhati na mlijeku, a nitko ne odgovara.
Nikako tako maloj bebi kravlje mlijeko.![]()
Evo mi smo od otvaranja teme isprobali žitarice bez glutena, sad se spremamo na one glutenske. Mislila sam za početak pšenični griz, ali ne znam kako ga pripremiti sa ad. Puno vas priča o zobenim pahuljicama, pa me zanima čije zobene pahuljice kupujete i kako ih spravljate?
Mene zanima kako radite amarant? To mi je totalna egzotika, a kupila sam ih kod Severa.
1. kad može pir, jel se može gris od pira kuhati na vodi i u kojem mjeru?
2. jel itko davao pšenične mekinje i kako ih pripremi?
pir, kao i pšenica, ima glutena. znači, najnajranije s 8 mjeseci, ali se preporuča i puno kasnije
ja sam kupila heljdu,gđa u dućanu tvrdi da može od početka dohrane
jel ju dajete i kako ju pripremate?
ne znam za pripremu, samo sam išla provjeriti sadrži li gluten (ne sadrži) i naišla na ovu jako dobru tablicu:
http://www.dekot.hr/images/tablica.pdf
Pre-pre jaka je po svima,a definitivno za mlađe od godinu-čak se preporuča tek od 5-teMIJA 32 prvotno napisa
![]()
A i sad ide prolječe a ona je zimska
nicky prvotno napisa
amaranth se kuha u vodi, nekih petnaestak minuta.
moja curica jako voli amaranth sa breskvama, a odlicno se kombinira i sa vocem i povrcem. a moze se i ispeci na tavi kao kokice.
inace, amaranth je iznimno bogat zeljezom, vitaminima A i C, te kalijem i fosforom. i ima jos nesto, ne mogu se sjetiti imena te aminokiseline koja snizava kolestrol.
e super!
ja vrtim smeđu rižu, bio palentu i proso, a sutra onda kupujemo i amaranth alnaturin.
imam par pitanja, koje žitarice posle prosa, palente, riže...
pšenica, zob, ječam, kojim redosljedom, ima li neka od ovih da je ''laganija'' za probavu, znam da imaju gluten u sebi al se raspitujem i od koliko ste ih mjeseci uključili, ko je kupujete, kako ih pravite, jel isto kao i proso kuhati 10 min
Na tvoje pitanje odgovor malo treba potražit pomoču pretražnika i googla jer nečeš nači 2 iste tablice -samo slične ,pa je na svakoj mami da odluči. Pisalo se več punoInaja prvotno napisa
![]()
Mi smo išli riža-basmati-bijela-kratko,slatka r., smeđa r.,proso,amarant,kvinoja,zob,ječam(koja mu baš i nije bila nešto taj 1x kad sam mu skuhala-valjda mu se zamjerio još iz dana kad je bio u maminom trbuhu i stalno je morao papat)![]()
Proso sa kuha oko 40 min,a prosene pah. 15-ak
Da li je bolje poceti s amarant ili smedom rizom? Ili je svejedno. Toliko teorija o svakoj pojedinoj namirnici...
Mi imamo 5 i pol mjeseci ali jos i dan danas jako povraca pa bi za koji tjedan pocela s zitaricama mijesanim s mojim mlijekom. Mozda to pomogne.
na pakiranju prosa, koji je kod mene u ormaricu (od alnature iz DM-a) pise, da se kuha 5 minuta i poslije toga da ostoji i nabubri jos 10 minuta u toj vreloj vodi. ja sam otprilike to uvijek tako i radila - i za sebe i za malenog.
e sad, ja ne znam kako sta, ali na ovome pise da je vec "obradeno s parom". rekla bih dakle, napola vec skuhano...
sta kazete? tko se kuzi?....meni se ovako uvijek dobro skuha i nije nikad bilo problema.
Ja bi rekla da ti govoriš o kus-kusu :/Ivana B-G prvotno napisa
Upravo sam pročitala da je bolje dati bijelu nego smeđu rižu na početku dohrane. Jel mogu na početku dohrane bebi skuhati bijelu rižu koju i mi jedemo?
I još jedno pitanje: Danas sa u dućanu proučavala kukuruznu krupicu i skroz sam zbunjena, jer ne znam koja je razlika između griza, palente i krupice. Na svakoj je pisalo da sadrži gluten, pa vaš molim da mi napišete od kojeg proizvođača i gdje da kupim kukuruzni griz?![]()
I kako se moze napraviti kukuruzni griz s izdojenim mlijekom? Da li prvo skuham na vodi pa onda dodam mlijeko?
Mislim da da, jer se izdojeno mlijeko ne smije kuhatiPUJA8 prvotno napisa