Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 138

Tema: dugo dojenje ostavlja psihičke posljedice

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno dugo dojenje ostavlja psihičke posljedice

ovaj post nije ništa novo kaj se već na ovom forumu nije moglo preko nekoliko puta čitat...već jedno jadanje i traženje podrške i potvrde da nisam sama..

bila sam s frendicom na kavi i priča kako je njenoj kolegici doktor rekao da pod hitno prestane dojit jer je opet trudna. naima, dijete je staro dvije godine i 7 mjeseci. šutim i mislim si svoje... i priča ide dalje... i sada je tom djete depresivno i ima ozbiljne psihičke posljedice jer je tako dugo dojeno!!!!!! :shock:
    nisma mogla vjerovat svojim ušima.... ja sam svoje dijete dojila godinu i pol i nema nikakvih psihičkih problema (sama je počela odbijat!! ), i moram priznat da sam ju sebično danima prisiljavala na dojenje jer se nisam htjela odreći tog divnog osjećaja sjedinjenja sa svojom djevojčicom..tog divnog osjećaja ljubav i nježnosti...
    i naravno, ja pokušavam obasniti kako to nema veze s vezom, kako to nema veze sa zdravim razumom i ostavljam mogućnost da je to dijete sada u šoku.. zašto mu se oduzela mamina cica, zašto nema više maženja, mamine topline, nježnosti, tog divnom maminog mirisa???? i naravno, povono ne nailazim na razumjevanje i prihvačanje... i ponovo me se osuđuje kao ludu rodu kojoj je tamo neka sekta isprala mozak.. ne prihvača se nešto drugačije, nešto novo, nešto toplije i ljepše od onog kaj su naše mame učili....

i tolko sam jadna i žalosna da jednostavno nemrem spavat i morala sam ići ovo napisata i podjeliti s nekim za koga znam da će me razumjeti i shvatiti...

i ponavljam... da li stvarno dugo dojenje ostavlja na dijeci psihičke posljedice????? možda sam ja svoje prekratko dojila da bi imala posljedica...

i btw. mog tatu je moja pokojna baka tako dugo dojila da se toga moj tata sjeća..kaže da dok je kuhala on bi si donio mali stolček i zavukao joj se pod majicu..pa ne vidim nikakave psihičke posljedice na njemu..bar ne neke veće

i priznajem...ja stvarno živim u nekom svojem idealnom svijetu.. i Bogu zahvaljujem na tome

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nije neka utjeha, ali nedavno je i moje dijete etiketirano time što je dugo dojio (bili neki problemi u vrtiću i ispalo je - prema tetinom mišljenju - da je zbog toga što je dugo dojen jako vezan za mene pa su zbog toga i ti problemi ). Inače, samo da pripomenem da ga mogu ostaviti s kim god hoću, jedino što nije htio ići u vrtić (poslije sam donekle otkrila možebitni razlog, ali ga teta nije željela prihvatiti već je i dalje drvila po svom).

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pričala mi jedna mama koja je prije sedam godina prisustvovala jednom predavanju na temu štetnosti dugog dojenja. Dječja psihologinja rekla je da muška djeca dugo dojena u odrasloj dobi traže životne partnerice s velikim sisama
    Moj komentar: čak i da jest tako, što je u tome zapravo loše?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Svaka čast vama koje se odlučujete na tako dugo dojenje,poštujem to i smatram da dajete stvarno maksimum od sebe.Zaista.
    Ali mene zanima nešto drugo.Ja ne znam koji je stav psihologa o dugom dojenju ali po vašim komentarima na više tema zaključujem da psiholozi ne podržavaju dugo dojenje.Znam da pedijatri smatraju da zdrvastveno nema koristi od dojenja 3,4 godišnjeg djeteta.Kako vi to komentirate?Znači li to da ne priznajete psihologiju ili medicinu?Ili da činjenice koje su naučili na fakultetu,ovise o osobi kako će je interpretirati i doživjeti?

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ha ha...a onda je većina muškog svita psh bolesna!!!!!! svi hlepe za sisama ala "pamela"

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vidiš, vidiš....nemam pojma kako to struka prikazuje....meni nije "ogavno" vidit djete prek 3god di doji...taman negdje do škole !!! meni je čudno kako masa gura čašu mlijeka za "dobro jutro"...pa što onda ne bi umisto kravljeg bilo mamino (dojenjem il izdajanjem)??! malo mi je grubo što se poprijeko gleda na "dugo" dojenje, a na formule od samog početka niš (čak i rodilišta daju adapt, mog su nadohranjivali, govorili da nema dost, a ja pukla oda mastitisa i navale...i masu žena tak...)... obzirom da europljani masovno konzumiraju mlijeko ja sam za "dugo" dojenje, jer smatram da je ono zdravije!!

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam svog dojila 2 godine i sasvim je normalno dijete, ponekad se mazi s cicom, ali neće ju više u usta, a sada sam u nekoj takvoj fazi kad bi htjela da bar proba malo mog kolostruma koji curka u zadnje vrijeme, i da malo ciki. Jedva čekam da dođe mala bebe pa da ona krene u nacicavanje

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Znači li to da ne priznajete psihologiju ili medicinu?Ili da činjenice koje su naučili na fakultetu,ovise o osobi kako će je interpretirati i doživjeti?
    Ja vjerujem da današnja znanost nije dostigla krajnju točku u potrazi za znanjem. Drugim riječima, veliko je područje još (nedovoljno) neistraženo.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa
    Dječja psihologinja rekla je da muška djeca dugo dojena u odrasloj dobi traže životne partnerice s velikim sisama
    Nisam ja sigurna da to ima ikakve veze sa dužinom dojenja. MM je očit primjer

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da ali ima jako puno "materijala" za istraživanje,tj oduvijek postoje djeca koja su se jako dugo dojila i ona koja to nisu.Već odavno se mogu vidjeti nekakvi rezultati.Ipak se ne radi o nečemu nebitnome nego o nečemu čijem istraživanju se uvijek pridavala velika važnost.Zašto onda nijedna znanost ne smatra dugo dojenje pametnim izborom.Pod ovim dugo mislim na 3 ili 4 nadalje.

Da li bi to značilo da nijedna dugodojilica ne doživljava psihologiju i medicinu ozbiljno?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znači li to da ne priznajete psihologiju ili medicinu?Ili da činjenice koje su naučili na fakultetu,ovise o osobi kako će je interpretirati i doživjeti?
    Trina, imamo mi tu na forumu 3 psihologice koje su savrseno ok s produzenim dojenjem.. Jedna cak i prakticira tandem

Zašto onda nijedna znanost ne smatra dugo dojenje pametnim izborom.Pod ovim dugo mislim na 3 ili 4 nadalje.
    Ja bih stvarno voljela vidjeti to istrazivanje koje dokazuje da je dugo dojenje stetno. Ako mi mozes to naci, ja bi stvarno to voljela procitati

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ma nebi rekla da zanemaruju medicinu, nego prvenstveno slušaju želje svog djeteta i svog tijela i vjeruju svom instinktu, da rade ispravnu stvar.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ajme pa kak bu mi snaha bila cicata

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zašto onda nijedna znanost ne smatra dugo dojenje pametnim izborom.Pod ovim dugo mislim na 3 ili 4 nadalje.
    imaš neki link?

imam ja.

preporuke WHO (http://www.who.int/child-adolescent-...l_strategy.htm):

All mothers should have access to skilled support to initiate and sustain exclusive breastfeeding for 6 months and ensure the timely introduction of adequate and safe complementary foods with continued breastfeeding up to two years or beyond.

preporuke American Academy of Pediatrics (http://www.aap.org/advocacy/releases...astfeeding.htm):

The policy recommendations include:
    Exclusive breastfeeding for approximately the first six months and support for breastfeeding for the first year and beyond as long as mutually desired by mother and child.

nigdje se ne spominje gornja granica. a možda who svoje preporuke ne temelji na ozbiljnoj znanosti, tko će ga znati...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da li bi to značilo da nijedna dugodojilica ne doživljava psihologiju i medicinu ozbiljno?
    ja doživljavam psihologiju jako ozbiljno.
    i dojim tandemski svoju skoro 4godišnjakinju i svoju bebicu od mjesec dana
    ali postoji već topik o eventualnoj stetnosti priduzenog dojenja na kojem su se izjasnili i psiholozi i psihijatri... a meni se ne da opet ulaziti u diskusiju, baš sam lijena,

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja nisam psihologinja, ali sam teta knjiznicarka, i znam prckati po bazama podataka i imam pristup relevantnoj literaturi.
    I u jednom trenutku, kad me je nasa bivsa obiteljska lijecnica, nakon sto sam dosla k njoj s bakterijskim mastitisom (a tonka je vec bila blizu dvije godine), izgrdila na pasja kola, je da 'znam li ja sto radim djetetu i kakve to moze posljedice ostaviti na njenu psihu?', dala sam si truda i jako sam detaljno procesljala psiholosku (i antropolosku) znanstvenu literaturu, i nisam nasla nikakva istrazivanja koja bi dokazivala stetnost dugog dojenja po psihu djeteta! Zapravo, uopce nisam nasla istrazivanja koja bi ista govorila o jako dugom dojenju (preko 4-5 godina), niti da je stetno, niti da nije.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma gle,jesam ja rekla da imam nekakvo istraživanje koje je kontra dugog dojenja?Nisam.Nisam htjela provocirati a pogotovo raspravljati(nemam ni vremena a ni volje),samo sam htjela znati što mislite o psiholozima i pedijatrima koji se ne zalažu za dugo dojenje.I to je sve.
    I po mogućnosti pročitati bar jedan tekst o dobrobiti dojenja djeteta od 5 godina.Čisto informativno

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa ako ovo napišeš, pretpostavlja se da imaš čime i potkrijepiti.

na drugom topicu sam tražila studiju o štetnosti dugog dojenja, ispalo je da tako nešto ne postoji.

a što se pedijatara tiče, postoje i oni koji preporučaju čaj jednomjesečnim i kašice tromjesečnim bebama, pa to ne znači da su u pravu.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

samo sam htjela znati što mislite o psiholozima i pedijatrima koji se ne zalažu za dugo dojenje.I to je sve.
    da iznose svoje subjektivno misljenje koje je eventualno zasnovano na nekakvom iskustvenom uvidu i rezoniranju, ali definitivno ne na znanstvenim dokazima.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislim da i ped i dr imaju različita mišljenja i da su ona često subjektivno obojena... (neka mama je pisala da zna neku dr kojoj je dojenje ogavno i da daje adpt... :? )...ja bih pročitala, al konačno odlučila sukladno željama djeteta, mojim željama i mogućnostima, instinkt....
    ustvari, ja se toplo nadam da će mali htjeti...ja sam uvijek za, jer smatram da je to velika dobrobit!!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

ja se nekako nadam da dugo dojenje doista ostavlja psihičke posljedice - pozitivne psihičke posljedice

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ili da činjenice koje su naučili na fakultetu,ovise o osobi kako će je interpretirati i doživjeti?
    ne, pitanje je KADA su ih naucile jer se "cinjenicno stanje" mijenja iz dana u dan.
    i pitanje je da li je ta osoba otvorena novim informacijama i spoznajama i spremna sebe educirati i "biti u toku". malo ko je. i drze se onog sto su naucili prije 10-20-30-40 godina ko pijan plota. a tako ne moze.
    evo na primjeru pravnog fakulteta- u jednoj godini se zakon izmjeni. u dvije dva puta, a nakon 5 ni sam vise ne brojis. i ne mogu se ja pozivati na nesto nauceno kada ono vise ne vrijedi

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zakoni se ne mogu mjeriti s ničim,to se mijenja iz dana u dan

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i istrazivanja se obavljaju svakodnevno. poanta je, ne gledati slijepo samo ispred sebe. .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

da li djetetu treba mlijeko za rast i razvoj?
    svi (dr. sc. mr...) će reći: DA
    radi kalcija, ..i čega sve ne
    i šta je onda upitno u tome da djete pije mlijeko do škole ?
    pa ništa, do te dobi dosta brzo i raste

e, da je majčino mlijeko fino zapakirano u tetrapak s bar kodom ne bi bilo diskusije
    ali ovako u orginalnom pakiranju , našoj licemjernoj civilizaciji, predstavlja problem (ka jelte može imati psihološke probleme :? )

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sa velikom sigurnošću mogu reći da psiholozi dugo godina o dojenju na faksu ne uče ništa, a kamo li o produženom dojenju...Niti se ozbiljna literatura puno time bavi. Zašto - dalo bi se raspravljati o tome. A sve ostale zaključke koje onda izvodimo o dojenju izvedeni su iz nekih drugih odnosa, relacija pa onda i gospodina Freuda koji je bio jako maštovit ali znanstveno nije nikada potkrijepljen.
    Na ovom se području, kao i općenito razvojnoj psihologiji, ima još jako puno istraživati i učiti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja cu si isprintati ovaj Bubicin post. U veeelikom fontu.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za mene dojenje nije medicinsko pitanje ni psihološko pitanje, za mene je dojenje "malo roditeljstvo", jedan od načina koji mi je priroda dala da svoju djecu nahranim, utješim, zagrijem, pomazim, komuniciram. Instinktima, saznanjima iz izvora koje smatram relevantnim, promatranjem sebe i svoje djece služim se u tome da procijenim kako ću kombinirati dojenje s ostalim načina hranjenja, tješenja, i koliko dugo.
    Medicini ne vjerujem kada je riječ o dugom dojenju jer sam se uvjerila koliko malo znaju o dojenju "na kratke staze", koliko dojenje ne smatraju važnim i kako su tek na početku spoznaje o tome što je dojenje, i zašto je toliko važno. Dakle, smatram da će im još dugo trebati da spoznaju dugo dojenje, osobito na onoj instiktivnoj razini na kojoj ga spoznaješ kad si dugodojeća majka.
    Psihologiji se ne utječem nešto niti u ostalim aspektima roditeljstva i opet, često sam znala pročitati "psihološke teorije" za koje mi se činilo da su posve neutemeljene i nespojive s mojim poimanjem dječjih potreba. Pa ako to znači da ne vjerujem u psihologiju, onda valjda ne, štogod to značilo. Ali i to, već dugo znam da nema nekih istraživanja koja bi potkrijepila loš stav psihologa o dugom dojenju.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Majo, ovo si jako dobro napisala.
    Potpisujem sve i imam vrlo slican stav i prema medicini i prema psihologiji.

A veceras mi je u mom dumanju Cvita dala jako dobru lekciju.

Iz cista mira, dok se namjestala za dojenje, kao da je znala o cemu razmisljam, kaze:

"Ja bi cicala. Meni ne triba, ali ako želim, onda mi triba."

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

dijanam rastop!!!!

Majo, odlican post. mislim da svi podcjenjuju i zanemaruju majcinski instinkt, pa cak i majke
    za mene je dojenje "malo roditeljstvo"
    sve je receno!

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dijanam prvotno napisa
    A veceras mi je u mom dumanju Cvita dala jako dobru lekciju.

Iz cista mira, dok se namjestala za dojenje, kao da je znala o cemu razmisljam, kaze:

"Ja bi cicala. Meni ne triba, ali ako želim, onda mi triba."
    Vrlo, vrlo slično se i Nolica razgovara.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I, još samo, jako sam pod utjecajem nekih stvari koje čitam ovih dana - pa bih samo odgovorila direktno i na naslovno pitanje topica - da, mislim da dugo dojenje definitivno ostavlja psihičke posljedice - da koktel povezujućih hormona, hormona ljubavi i povezanosti koji se luče kod svakog podoja mijenjaju i mozak majke i mozak bebe nepovratno i sasvim sigurno ostavljaju trajne psihičke posljedice.

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

da, mislim da dugo dojenje definitivno ostavlja psihičke posljedice - da koktel povezujućih hormona, hormona ljubavi i povezanosti koji se luče kod svakog podoja mijenjaju i mozak majke i mozak bebe nepovratno i sasvim sigurno ostavljaju trajne psihičke posljedice.

ovakvom sam se odgovoru nadala dok sam pisala post...maja hvala ti!!

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

od silnog uzbuđenja sam nekaj pošemerila....
    samo je prvi citat maje..

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Moze li mi neko objasniti sta se desava sa kolostrumom, ima li ga za tek rodjenu bebu, ako je dojenje tandemsko? Verovatno je pisano o tome, ali ne znam gde da trazim?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    da li djetetu treba mlijeko za rast i razvoj?
    svi (dr. sc. mr...) će reći: DA
    radi kalcija, ..i čega sve ne
    i šta je onda upitno u tome da djete pije mlijeko do škole ?
    pa ništa, do te dobi dosta brzo i raste

e, da je majčino mlijeko fino zapakirano u tetrapak s bar kodom ne bi bilo diskusije
    ali ovako u orginalnom pakiranju , našoj licemjernoj civilizaciji, predstavlja problem (ka jelte može imati psihološke probleme :? )
    Što te onda spriječava da ujutro u kavu izdojiš svoje mlijeko i napraviš macchiato?I dok praviš pire krumpir sisu van i umiješaš ono što je judsko i prirodnije?Jer po toj logici ni 8 godina nije nikakva granica za prestanak dojenja,ljudi su ljudi čitav život i prirodno je prirodno.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Po meni produzeno dojenje (mislim na to preko 3-4 god) mozda ne ostavlja psiholoske probleme, stvarno ne znam (tu su psiholozi da to ispitaju),
    ali je sigurno da dete te starosti dobija sve vitamine i minerale i iz druge hrane, i da po tome, produzeno dojenje je nepotrebno.
    Ako ce da se gleda mazenje sa detetom, onda je to vec stvar licnog izbora.

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mene spriječava to što sam lijena za izdajanje i nisam nikad ovladala tehnikom.. 8)

a i topic je o djeci, ne o meni kavi i pireu..

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Po meni produzeno dojenje (mislim na to preko 3-4 god) mozda ne ostavlja psiholoske probleme, stvarno ne znam (tu su psiholozi da to ispitaju),
    ali je sigurno da dete te starosti dobija sve vitamine i minerale i iz druge hrane, i da po tome, produzeno dojenje je nepotrebno.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Po meni produzeno dojenje mozda ne ostavlja psiholoske probleme, stvarno ne znam (tu su psiholozi da to ispitaju),

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa

Ok,znači ti ćeš svom djetetu do punoljetnosti davati svoje mlijeko?Ako ne budeš prelijena za izdajanje?

Mislim,stalno se govori kako je majčino mlijeko ONO PRAVO,NAJPRIRODNIJE,NAJBOLJE,itd...sve je to istina ali ako pod normalnim smatrate dojenje 8godišnje cure,ne vidim razloga zašto uopće prestajati.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sarina_mama prvotno napisa
    Moze li mi neko objasniti sta se desava sa kolostrumom, ima li ga za tek rodjenu bebu, ako je dojenje tandemsko? Verovatno je pisano o tome, ali ne znam gde da trazim?
    Beba u stomaku ima prioritet nad ovim "velikim" djetetom. Tako da u odredjenom periodu tjekom trudnoce, tijelo prestaje s proizvodnjom zrelog mlijeka, pocinje se proizvoditi kolostrum i po rodjenju djeteta se proizvodi mlijeko prilagodjeno potrebama bas tog malog djeteta.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hvala Anchie!

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa

Ok,znači ti ćeš svom djetetu do punoljetnosti davati svoje mlijeko?Ako ne budeš prelijena za izdajanje?

Mislim,stalno se govori kako je majčino mlijeko ONO PRAVO,NAJPRIRODNIJE,NAJBOLJE,itd...sve je to istina ali ako pod normalnim smatrate dojenje 8godišnje cure,ne vidim razloga zašto uopće prestajati.
    ja ne smatram to nit normalnim nit nenormalnim, to je stvar izbora svake majke i njenog djeteta. ja osobno nemam namjeru dojiti do punoljetnosti niti izdajati, iako smatram da bi moje mlijeko u tom slučaju za moje dijete bilo bilo puno zdravije nego mlijeko od krave.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mislim da produzeno dojenje moze a i ne mora imati poslijedice.po meni je to slicno do kada dijetetu dopustit da spava u krevetu s roditeljimatreba imati granice jer nije dobro da se djeca previse vezu za nas a s dugim dojenjem i zajednickim krevetom ta veza postaje dubljacitzala sam negdje da je .dokazano j da su ta dijeca uglavno nesamostalnija i nesigurnija

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Svaka čast vama koje se odlučujete na tako dugo dojenje,poštujem to i smatram da dajete stvarno maksimum od sebe.Zaista.
    Ali mene zanima nešto drugo.Ja ne znam koji je stav psihologa o dugom dojenju ali po vašim komentarima na više tema zaključujem da psiholozi ne podržavaju dugo dojenje.Znam da pedijatri smatraju da zdrvastveno nema koristi od dojenja 3,4 godišnjeg djeteta.Kako vi to komentirate?Znači li to da ne priznajete psihologiju ili medicinu?Ili da činjenice koje su naučili na fakultetu,ovise o osobi kako će je interpretirati i doživjeti?
    Kako mislis da nema koristi od dojenja 3 ili 4 godisnjeg djeteta? Pa majcino mlijeko je ono mlijeko koje bi jedino i trebali piti. Zar je krava bolja od vlastite mame?? ili koza?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj papalina020 prvotno napisa
    mislim da produzeno dojenje moze a i ne mora imati poslijedice.po meni je to slicno do kada dijetetu dopustit da spava u krevetu s roditeljimatreba imati granice jer nije dobro da se djeca previse vezu za nas a s dugim dojenjem i zajednickim krevetom ta veza postaje dubljacitzala sam negdje da je .dokazano j da su ta dijeca uglavno nesamostalnija i nesigurnija
    Nije ovo nigdje dokazano. Ne postoji niti jedna znanstvena studija koja bi povezala dugo dojenje i nesamostalnost/nesigurnost djece.
    Inače, mene od kada sam majka redovito fasciniraju te teorije o dječjoj (ne)samostalnosti. Nikad mi nije bilo jasno koliko se misli da bi djeca trebala biti samostalna, koliko vezana za roditelje da bi to bilo prihvatljivo?? Meni je posve normalno da je moje troipolgodišnje dijete (navodim njen primjer jer još doji, stariji ne) vezano za mene (i oca joj), da nije samostalna u smislu da nekad plače i treba nas, da voli zaspati tako da se stisne uz mene, da me po noći traži, da se navikla da idemo na posao, ali ipak više voli dane kad smo zajedno. Pogotovo mi je to normalno za mlađe dijete. Meni to s dojenjem nema nikakve veze.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marilu prvotno napisa
    Kako mislis da nema koristi od dojenja 3 ili 4 godisnjeg djeteta? Pa majcino mlijeko je ono mlijeko koje bi jedino i trebali piti. Zar je krava bolja od vlastite mame?? ili koza?
    A koja je onda razlika u dojenju 2 ili 3godišnjeg djeteta i djeteta od 8, 14 ili 16 godina? :? Ako je majčivo mlijeko jedino mlijeko koje bi djeca trebala piti,zašto uopće postavljati granicu dojenja?Zašto ti ne dojiš dok ti dijete ne krene u srednju školu?

Sve pišete kako nigdje ne piše da je štetno dojiti veću djecu?A gdje piše da je dobro,poželjno i od velike koristi dojiti dijete od recimo 4 godine?
    Ili da dijete koje se doji npr godinu dana nešto gubi u odnosu na one koji se doje puno duže?

Meni to dojenje s 4,5 godina liči na dudanje dude varalice sa isto toliko god.ovisnost i jedno i drugo.

Slobodno me napadnite ,to je moj stav

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kako imamo sve više tandema i dugodojilica bar u ovom forumaškom krugu imamo i dobar uzorak dugodojene djece koja su u međuvremenu prestala dojiti.

Da se svi problemi svaljuju na dojenje to je tradicija, međutim kad se zagrebe ispod površine ima i hrpetina drugih mogućih razloga.

Moderni psiholozi će zauzeti neki stav (u pisanom obliku) o dugom dojenju kad se broj dugodojenih poveča, a do tada je to egzotika. Bave se "važnijim" stvarima. Možda da im forum ponudi uzorak djece?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tko svaljuje probleme na dojenje??
    Mene samo zanima,kad se već na forumu osuđuju mame koje su postavile određenu granicu u dojenju(vidjela sam puno mama a i ja spadam u te,koje su postavile granicu od cca godinu dana),koji je gubitak naše djece koja neće sisati dulje od godinu dana(s tim da se poradi na prestanku da ne bude nagal i traumatičan) naspram vaše koja se doje 5 godina.Ili u tvom slučaju 7 ili 8.Ili obrnuto,što vaša djeca dobivaju dugim dojenjem i u kojoj su prednosti nad našom?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •