Kako se obavlja punkcija jajnih stanica i boli li? Hvala cure!!! :shock:
Kako se obavlja punkcija jajnih stanica i boli li? Hvala cure!!! :shock:
Pepita, postupak kratko traje, desetak minuta sveukupno, mene jako boli uz blažu anesteziju, ali kratko traje pa nije problem, kasnije je sve ok, nemam nikakve bolove.... Inače to je dosta individualno...
Pepita sve zavisi gdje ćeš raditi punkciju. negdje ju rade pod općom, negdje pod lokalnom anestezijom, a negdje bez anestezije.
ja sam preživjela punkciju bez anestezije. sva sreća kratko traje.
Evo ja sam jučer imala svoju prvu punkciju i bolilo je,istina kratko traje,ali ja jučer nisam mogla ni do wc-a od bolova,samo ja sam bila hiperstimulirana i imala sam 20 JS pa je vjerojatni i to razlog,ali sve je to individualno ,većina ih kaže da ne boli,kasnije idu na kavu.Tako da samo se opusti i bolilo ne bolilo sve će proći,evo i meni je danas već lakše.
Sretno!
nadda, ja mislim da je to zbog hiperstimulacije. tako su mi rekle druge cure. baš mi je žao![]()
.
Nadda, pij 2 l vode dnevno, pomaže prevenirat simptome hiperstimulacije, možeš jest i malo slaniju hranu, pomaže stabilizaciji minerala.
ja sam bila na IVF polikl.-bezbolna punkcija uz lokalnu anesteziju-7 folikula,jedino sam malo osjetila lijevi jajnik,pošto je teže doć do njega!
Ja sam svaku punkciju dosada prošla bez ičega. Kad sam išla prvi puta umirala sam od straha, ali sada mi je to najmanji problem. Boli, nije da ne boli, ali traje vrlo kratko, svega par minuta. Mene zapravo puno više boli iza punkcije, ne mogu učiniti ni koraka pa taj dan uglavnom preležim,ali sutra mi je već sasvim o.k. Držim fige da ti sve prođe u najboljem redu!![]()
Nas je taj dan na VV-u bilo 5-6 na punkciji. Sve su cure bili tihe osim mene.One su to doživjele kao neku manju neugodnost, tako da ja nisam mjerilo. Jako me je boljelo i bila sam kompletno oznojna nakon punkcije. Bila sam na granici hiperstimulacije i imala sam 15 stanica. Mislila sam da se neću moći pomaknut 5 dana, a za 15 minuta sam se već sasvim dobro osjećala. Mislim da je to stvarno induvidualno. Nisam očekivala da to može toliko boljeti, pa nisam bila ni spremna na to.Ja sam se bojala da imam nizak prag boli kad sam vidjela kako druge cure to lako prođu. Tako sam bila uvjerena da će mi i porod bit jako bolan, kad me je punkcija toliko boljela. Rodila sam prirodno, relativno brzo i nije bilo previše bolno.
Od srca vam hvala, jako ste mi pomogle, znači individualno je i ovisi o bolnici (ja sam u VV - kako tamo rade) i bolje da se pripremim na užas bolove pa kako bude. E pa kad spominjete hiperstimulaciju ja sam završila u bolnicu, ali u prirodnom ciklusu. Dakle, u prirodnjaku mi ginić ide napraviti uslugu i da mi Klomifen, valjda znate da je to najblaži lijek za stimulaciju. Hiperstimulacija je trajala dva mjeseca, pila sam 5 litara vode i ništa nije pomagalo, ležala sam i nisam smjela ništa osim na WC, čak sam bila i u bolnici 6 dana na promatranju jer su mi jajnici mjerili 10x10. I sam mi je problem s IVF i idem u VV najviše da vidim na koji način i da li me uopće stimulirati. Užas!!! Sve gore od goreg. Uglavnom koliko sam upućena osim punkcije jajnih stanica više ništa ne boli. Jesam li u pravu? Mogu li ja tražiti anesteziju?![]()
![]()
![]()
Još jednom hvala cure moje, velika ste mi utjeha i drago mi je što su na ovdje svi iskreni!![]()
Pepita, pa u principu osim punkcije ništa drugo ne bi trebalo boljeti. meni je bila koma kod transfera, užasno me je boljelo tako da me je sestra držala za ruku, znoj se mi je slijevao niz lice, ali to je valjda bila iznimka. iskreno rečeno nisam to očekivala jer su mi prije transfera rekli da je to kao kad ideš na inseminaciju.
želim ti da ti punkcija prođe što bezbolnije![]()
Hvala Alec!!!
Sigurno ću vam javiti kako je prošlo, ja sam se pripremila na najgore pa sada što bude.
KAKO SE UOPĆE RADI TA PUNKCIJA? Zna li tko postupak???
Ja sam bila na VV i imala sam 33 jajne stanice , prije punkcije smo dobile injekciju koktela u guzu i to je to .
Uđeš u salu legneš na ginekološki stol i punkcija počinje bitno je da se opustiš da ne zgrčiš maternicu jer onda je teže doktoru a tebi bolnije to je sve što trebaš upamtiti opustiti se i ništa više .
Meni je pomoglo to što vježbam jogu i cijelo vrijeme punkcije (a trajala je ) držala sam ruke na prsima sklopljene i kada bi sljedio ubod stisnula bih ruke umjesto maternice i to je to .
Mogu ti reći da sam poslije punkcije išla u šoping .[/b]
Ovo je jako dobar savjet. Hvala od srca, znači opustiti se i misliti na nešto drugo i ne očekivati ubod. Vjerujte mi ja nisam imala pojma da to boli, ja sam mislila da je to ništa lakše. Dobro sad bar znam što me čeka i spremit ću se na to što više mogu. Ja znam da je to sve za malog bebača :D ali strah je strah i ne može čovjek sebi pomoći dok ga netko ne utješi![]()
Hvala cure na svemu, jako ste mi pomogle. Sad bar znam odakle krenuti.![]()
Neee ,moraš se opustiti ali moraš se skoncentrirati na ubod dakle moraš ga očekivati a ne neočekivati ,zašto zato da grčenje prebaciš sa maternice na stisak ruku , meni je pomoglo![]()
Kužiš sad![]()
Kužim, kužim, sad sam shvatila, znači truditi se očekivati ga da ne zgrčim maternicu. Reći ću ja dr. da viče "evo ga". Ma mislim da su dr. toliko dobri i stručni da neće biti problema oko toga.
Jeli ti to bila prva IVF? :?
Prvi ICSI
:D :D :D :D
Što da ti kažem hvala ti od![]()
![]()
![]()
![]()
Ne samo meni nego svim curama koje budu čitale. Sada znam što je ICSI, a nisam znala točno, znala sam da je potpomognuta.
Još jednom hvala od![]()
Pepita mislim da si malo krivo shvatila,ja sam na IVF+ICSI,dakle ICSI je kad te punktirane jajne stanice biolog oplođuje sa mikrobiološkom injekcijom sa samo jednim spermijem na jajnu stanicu,ICSI se radi kada i muž ima problema sa spermiogramom.
A što e tiče ET alec kad si rekla da te je boljelo ,a ja se pripremila da to ne boli,a još me sve boli od punkcije,ne mogu ni duboko udahnit ,osjetim sve u tijelu,znam da je od hiperstimulacije samo se nadam da se neće ništa zakomplicirati.
:shock:
nadda ja sam pjevajući došla na ET i onda sam se jaako iznenadila jer stvarno nisam očekivala bol. nadam se da je to jako individualno od postupka do postupka i od "izvođaća" radova. kad sam bila na aih-u nije ništa boljelo.
sad mi na kraju ispada da sam bolje podnijela punkciju nego ET :shock: .
Alec meni su isto rekli da punkcija ne boli pa evo ležim od prekjučer,nisam mogla hodati,imala sam temoperaturu,još me boli ,ali ova bol je med i mlijeko prema onome prvi dan.Svaki pokret mi je bio bolan,nisam se mogla ni normalno pomokrit od bolova,pa me zato sada strah da bi ja opet mogla biti ta individua.Ali,ali i opet ali sve mi znamo zašto to radimo i podnijet ćemo puno toga za našeg bebača i onda je najbolje misliti pozitivno pa kako bude .
![]()
nadda jadnice moja, preživjeti ćeš svašta za svog bembača![]()
. držim fige da ET bude kao pjesma
i da se uhvati.
Cure moje naučit ću ja puno toga od vas. Naravno da ćemo sve istrpjeti zbog naših bebača. Ja ću vam svakako javiti kako je meni prošla punkcija, ali sveisto mislim da će biti jako .... hm-hm meni ili doktoru neugodno bude li boooooolllliiiilllllooooo!!!
Samo hrabro,opusti se,lokalna će te isto opustiti i nastoj bit opuštena bez obzira na bol jer će i njemu biti lakše.
Bit će to sve superjedva čekam da jednog dana sve mi javimo svoje bete...
Vidjet ćete doživjet ćemo mi to sve samo strpljenje.
![]()
![]()
![]()
![]()
ja sam uzimala klomifen i sad su mi folikuli baš bili krupni prekjuče, a bio je 14 DC (najveći 26x26, pa jedan 25x20 i još dva malo manja). na UZ 11. dana, kad je najveći bio 23x21 dr je rekao da ovulaciju očekujem sutradan. medjutim, odem 14. DC i još nije bila. sad je rekao da se vidimo tek kad dobijem ili ne dobijem sledeću menstruaciju. sad se ja plašim, čitajući teme o tome po netu, da možda taj folikul neće ni pući, tj da neće doći do ovulacije, ili da ne sadrži uopšte u sebi jajnu ćeliju (čini mi se da sam pročitala da je i to moguće). može li mi neko pojasniti, molim vas?
Moguce je da folikul na sadrži JS,ali to se može utvrditi samo punkcijom.Meni kad sam išla na prve dvije inseminacije folikuli nisu pucali pa sam u sljedečim inseminacijama dobila štopericu.
Ja sam isto morala dobiti štopericu jer mi nisu pucali folikuli , a i LH test je bio negativan kad su oni već bili ogromni 13C 30mm 28 mm 22mm.
Isto je bio u pitanju klomifen 2x1
Štopericu sam dobila oko 12,00h , a tek je LH test bio pozitivan oko 16,00h , oko 18,00 h druga crtica je bila jače tamnija nego kontrolna
Sljedeći dan je bila AIH i bolilo me za poludit![]()
Poslije sam još i krvarila dva dana , bilo mi je muka , jajnici su me ubijali 4 dana bez prestanka ...
A ciklus s klomifenom bez štoperice , uopće LH nije potamnila iako je lječnica rekla da će oni već pući sami od sebe i da mi ne treba štoperica ...
LH u tom ciklusu nikad nije potamnio , što više crtica se na testu nije niti nazirala premda sam imala dva prekrasna folikula :?
Drage cure lijepi pozdrav. Nova sam na forumu, a inače priča je ovakva: ja 31, mm28, 3 godine pokušavamo imati bebu, trenutno smo na VV kod dr Lučija, u stimuliranom postupku ( Suprefact, hiramicin, vaginalete, od 3 dc gonalx3ampule). U četvrtak na kontrolu kod Lučija, u subotu ( tako mi je rekao ) najvjerojatnije štoperica a u pon punkcija...... Užasno me frka punkcije....
Draga Uma znam da te strah nepoznatog. Ja sam punkciju prošla puno puta i vjeruj, jest malo bolno, ali toliko kratko traje da je bol zanemariva.
Pokušaj samo misliti o razlogu zbog kojeg sve ovo prolaziš i bit će ti puno lakše.
Od srca ti želim da uspiješ iz prve, sretno![]()
Ja ne znam ništa o tome, ali vibram da prođe što bezbolnije...![]()
![]()
hvala petrili......![]()
Draga moja, evo da ti poželim dobrodošlicu.Uma prvotno napisa
Od srca ti želim da ti ova punkcija bude prva i posljednja s sretnim ishodom.
Ja sam na VV bila prošle godine u 4 mj.Mi smo dobili dvije inekcije, protiv bolova i mislim apaurin. Mene to nije ništa ošamutilo dok neke cure je.
Da opet idem tamo na punkciju popila bi doma nešto protiv bolova.
Sad koliko boli jako puno ovisi o tome kakvi su folikuli ( zrelost ), a i koliko ih je. Naravno što ih je manje, manje i boli!
Razlog zbog kojeg ovo prolazimo itekako je vrijedan toga.
Sretno![]()
Uma ništa ne brini. Ja iza sebe imam 4. punkcije i nijedna nije bila strašna. Čim si gotova zaboraviš na bol. Sretno sa cijelim postupkom.
Joj, ja sam se tako optimistično spremala na jedan femara ivf, i mislila sam da to ništa ne boli. Kad ono :shock: , ja više ne mogu nikakvu bol podnjeti, i sama pomisao već me boli, sad me tek strah...![]()
Ja sam prošla 4 punkcije i svaka je bila različita. Prva je bila jaaaako bolna i u folikulu nije bilo stanice (tj. biolog je rekao da je bila i prezrela je - kao raspala se ?). Druga punkcija je bila potpuno bezbolna (u folikulu je bila potpuno zrela i dobra stanica). Treća punkcija je opet bila jako bolna (u folikulu je bila loša stanica), a četvrta je opet bila bezbolna (u folikulu nije bilo stanece).
Znači...za sad su mi bolne punkcije bile one u kojima je bila loša stanica, a bezolne one u kojima je bila dobra ili nikakva stanica.
Evo..probala ja napravit neki rezime ali baš mi ne djeluje smisleno...mislim da neke poveznice nema o bolnosti punkcije...Sve je individualno i naravno puno ovisi o tome gdje je smješten folikul, tj. da li je lako dostupan! Meni je uvijek bio punktiran po jedan folikul i ona najbolnija punkcija je trajala svega 2 sekunde..tako da se zbilja da izdržat!![]()
![]()
Pročitala sam ovo o bolnosti, i s obzirom na to da mi je nakon histeroskopije najavljen IVF, :/ ...
Cure, je li se ijednoj od vas ikada u nekom postupku morala raditi dilatacija (širenje cerviksa kao prije kiretaže) ili sam u tome baš jedna jedina... Naime, meni se bez dilatacije nije mogao staviti ni najtanji kateter za HSG ili AIH... uvijek vade instrumente za kiretažu i taj dio doista, doista boli...![]()
Uma, meni nijedna punkcija nije bila strasna. Najboljnije od svega u MPO-u mi je bio HSG. Sve je drugo puno lakse.
Punkcije bole, ali nije to ništa strašno. Moraš se psihički pripremiti. Meni je prva bila dobar test, dalje je bilo lako... Navikneš se.
![]()
Meni su na VV isto dali tu nekakvu inekciju kad sam imala 14 folikula, ali meni se od toga malo zavrtilo u glavi još u čekaonici, i to je to. Poslije niš.
Anyways....poanta je da se sve da izdržati... Sretno !!!
Prije svega želim ti dobrodošlicu.Kažeš da te je frka...ja ti sutra počinjem sa prvom stimulacijom i do punkcije imam još vremena,no već sam sva prestravljena od moguće boli.No kako smo mi hrabre žene izdržati ćemo sve to,a i sve ove drage cure biti će uz nas što je veliko bogatstvo.Nadam se da ćeš sed slijedeći put javiti sa visokom betom i u to ime bigUma prvotno napisa
![]()
![]()
Hajde hajde sve se to zaboravi i to vrlo brzo.
Boli ne boli zar ćemo odustati?
Nećemo, možda ćemo izabrati negdje gdje imaju i narkozu (hvala MB), ali se vratimo i tamo gdje je na "živo" (živio VV). Stisnemo zube (ja se štipnem za ruku) i bitno je ne mrdaj na stolu.
Zamislite jednu ili dvije bebice i voila gotovo je.![]()
Ja sam svašta prošla, pa mi je te boli preko glave. A onda pomislim kako ste rekle nije to neka duga bol, jeli tako, pogotovo kad ja budem sa nekom blagom stimulacijom :? Koliko može trajati ta bol par sekundi, ako sam dobro skužila :? A mene zanima kako izgleda sam transfer, jeli slično AIH kad uguraju kateter i one neke sprave. Netko je napisao da to zna boliti, šta tu boli :? Ispada da sam neka kukakavica, iza mene su hsg, laparo, kiretaža... ali isto volim znati šta me čeka, mislim da gore od ovaga ne može biti što sam prošla do sada![]()
rebeca, bol ne traje dugo, dvije-tri sekunde svaki folikul. Meni je HSG bio puno gori od punkcije.
Transfer je slican kao AIH, uguraju kateter, ubace sadrzaj, izvuku kateter i gotovo. Mene transfer nista ne boli.
Dobro si rekla, najgore si vec prosla. Ovo sto slijedi nece biti tako bolno.
hrabre žene, može jedno pitanjce?
koji dc se radi punkcija js? znam da je individualno i ovisi o ciklusima, ali...
kod mene je situacija slijedeća:
ciklusi zadnje vrijeme 27-28 dana, ovulacija uglavnom 14. dc (rijetko kad 15. dc), ići ću u prirodnom postupku, dakle bez ikakve stimulacije.
zanima me koji dc će mi raditi punkciju, jer mm mora na neki put pa ne znam hoćemo li stići na vrijeme...
help....
Punkcija obicno bude oko dana prirodne O, ali prije toga ce ti vjerojatno dati da napravis LH test. Pogledat ce i na UZV, pa eventualno naruciti za sljedeci dan. Znaci, racunaj negdje oko 12.-13. dc. Ali, pretpostavljam da ides na folikulometrije, pa ce ti sigurno reci par dana prije. Gdje si u postupku?
Sretno!![]()
Ja sam imala 4 punkcije, od čega su tri bile 12. i jedna 13. dan, ali to ti ovisi o veličini samih folikula. Kad dr. procijeni da su dovoljnjno veliki i zreli daje se štoperica, pa onda punkcija.
hvala drage moje![]()
tako sam si nekeko i mislila
ako M ne zakasni ovaj mjesec, onda ćemo stići
još ću biti malo dosadna... štoperica se daje kad je folikul koliko velik?
meni je zadnji put na 11 dc bio 21
ili to ovisi o još nekim faktorima?