ginger ~~~~~~~~~~~~~~~~~~![]()
ginger ~~~~~~~~~~~~~~~~~~![]()
evo mene ponovo na ovoj temi... ne znam kakva je punkcija u prirodnom ciklusu jer nam je onaj nestaško pobjegao, al sada znam kako je u stimuliranom.
nekako imam potrebu reći par riječi kako sam ja doživjela i preživjela tu punkciju - probat ću skratiti![]()
dakle nakon 16 gonala sam imala 13 folikula, štopericu sam primila 9 dc (brzo su se razvijali) i punkcija je bila 11 dc.
došla sam u kliniku u 8.30, punkcija zakazana u 9.
odveli su me u sobu da se pripremim, dali mi spavaćicu i šlapice i rekli da se presvučem (smije se imati potkošuljica ili grudnjak ispodšto ja nisam znala...)
preporučam ponijeti sa sobom čarapice - dobro dođu.
čekala sam sa još jednom curom i umirala od straha... njoj je bio drugi put i rekla je da boli ali da je podnošljivo.
uglavnom, sestra je došla po mene i odvela me do stola, smiksala neki koktel i dala u venu
odmah mi se zavrtilo, straha je nestalo i počela sam se bezveze ceriti![]()
doktor me tješio da se ne bojim, da nije ništa strašno...
tri puta me stvarno jako zabolilo, a ostalo je bolilo, ali stvarno podnošljivo.
jauknula sam jednom, al sam cijelo vrijeme ispuštala neki prigušeni zvuk pa me doktor zezao da lijepo pjevam i da im otpjevam jednu zagorsku![]()
sve je bilo brzo gotovo, prebacili su me na krevet i odvezli u sobu.
još jedno pola sata je bolilo, a onda se bol smanjila. pustili su me nakon cca 1,5 h.
krvarila sam taj dan i slijedeći nešto malo, povremeno je bolilo, al se ne sjećam previše jer sam od punkcije do transfera gotovo sve prespavala od utrogestana![]()
budila sam se jesti, piti novi utrogestan i onda opet ispočetka.
moram priznati da sam brzo zaboravila bol i kad su nam rekli da se od 7 dobivenih stanica 4 oplodilo, više mi ništa nije bilo važno...
i moram još pohvaliti osoblje svoje klinike, stvarno su svi bili divni.
eto,raspisala se ja, možda nekome i pomogne![]()
ginger kaj ti Utrogestan piješ? Pa većina ginića preporučuje vaginalno! Zato ti toliko pričaš o spavanju. Meni je čisto ok i ne spava mi se pretjerano. Mrvicu više nego inače. Danas čak ni po danu nisam![]()
da, pijem ih, al sad sam se već lagano naviknula pa mi se ne spava toliko...
vaginalno koristim gel pa mi se neda prtljati još s njima tamo dolje...
a bilo bi mi i nezgodno slijedeći tjedan na poslu.
kad ih stavljaš vaginalno koliko ih stavljaš 3x2 ili?
ginger, hvala na detaljnom opisu punkcije. mozda me uskoro ceka jedna bas na IVF polik. Ipak, cini mi se da su iskustva zena sa IVF polik. dosta razlicita, neko nakon tog koktela zaspi, neko je potpuno buda i boli ga...Tebe je vidim isto boljelo...Miksaju li oni to uvijek isto :? ja bih da zaspim ako moze![]()
draga hani, mislim da ti je to individualno - kako tko podnosi taj koktel
gle, bolilo jest, ali nije bilo prestrašno, brzo prođe i brzo zaboraviš...
da ne velim da ti strah nestane čim dobiješ taj koktel - ono, meni se zavrtilo i mislim da sam se glupavo cerila
glupo bi se bilo zavaravati da je bezbolno - jer nije, ali stvarno si u dobrim rukama, samo slušaj njihove upute i bit će brzo gotovo
![]()
Je, ginger ja vaginalno 3 x 2. Popila sam samo na dan transfera ujutro jer mi glupo da prije transfera to imam unutra kad ionak peru. I pitala sam dr. A jel bolje piti ili vaginalno i veli vaginalno! Tak da se toga držim
Da i meni je glupo stavit utriće vaginalno prije punkcije mada je dr rekao da stavim.
Što se tiće same punkcije prvi put me stvarno malo zabolilo ali drugi put je bilo bolno.Poželila sam zgrčit noge ali nekako sam izdržala,oba puta sam dobila lokalnu koju moram priznat nisam osjetila.Kasnije nakon punkcije nisam puno krvarila.Sad mi se desi da tu i tamo osjetim slabu bol u jajnicima sličnu boli punkcije
da neotvaram novu temu i neljutim moderatoriceGinger prvotno napisa
i mene ovo interesira.u prirodnim ciklusima folikule budu do 22-23 mm.
jel ima neko pravilo kad se stoperica daje?![]()
kako sam cijelu noć na poslu nasla sam i ovolaky prvotno napisa
stoperica se daje kada estradiol (E2) naraste oko 150-180pg/mL,
folikul je zreo kada ima promjer od najmanje 15-16mm, ili estradiol u serumu oko 200-250pg/mL
- razina estradiola kod vise folikula (dakle, kod stimulacije) obicno se izracunava na temelju formule: broj folikula x 250; obrnuto, bilo koja vrijednost estradiola podijeljenja s 250, dat ce ugrubo broj zrelih jajnih stanica
- u spontanome ciklusu, cini se tehnicki najsigurnije pratiti samo estradiol; u trenutku kada dosegne vrijednost od 150-180 pg/mL, i pogotovo ako je LH negativan, davanje 250ug Ovittrella obicno dovede do zrele stanice koja se dade "uhvatiti" nakon 34-36h. Ukoliko je LH pozitivan, onda je aspiraciju bolje uciniti nakon 24h
- odlicna "strategija" za dobivanje stanica je i koristenje antagonista GnRH ("Cetrotide" ), koji moze JAKO dobro sluziti upravo u stanjima kada je LH poceo rasti.
Sad sam se uhvatila u razmišljanju da onaj dan kad folikule budu 18mm odem u prvi labratorij i vidim E2 jer znam da moje folikule budu i do 23mm !? pa me strah da nebudu JS ok ako prerano uzmem stopericu...
mislim da će bi glava pući do postupka razmišljajući kako se najbolje pripremitia da negovorim o tome da ću okolinu izludizi![]()
bok pepita![]()
malo kasim s odgovorom o punkciji.željela bi ti reći da je meni rađena bez ikakve anestezije,samo popila ketanol i normabel.boljelo je,ali više zato što sam se ja toliko prepala iz priče drugih ljudi da je strašno(jedna mi je frendica rekla da je gore od HSG)i ja sam onda bila van sebe od panike.boli ali stvarno ništa strašno i što je najvažnije da se opustiš jer stvarno kratko traje.![]()
Curke
Ima li neko iskustva sa CITO klinike pošto se ubrzo spremam na svoj prvi stimulirani IVF. Čula sam da daju neke injekcije protiv boli, ali volila bih znati ako je neko od Vas radio IVF na CITU da mi malo kaže o svom iskustvu prilikom punkcije(boli li).
Hvala unaprijed
Pozdrav
![]()
![]()
laky pa zar vama na zadnjem uzv kada doktor misli da su folikuli ok ne daju da izvadite razinu estradiola jer mi u Rijeci vadimo prije svake punkcije baš iz razloga da dr odredi koliko je js.
nemam pojima nisam do sada primala štopericu.kakav treba biti nalaz za stopericu (mislim na Rijeku)Ameli prvotno napisa
Daju svaki put anestetik tako da ovisi koliko imaš folikula,prvi put kad sam bila nije me bolilo jer je bila samo 1JS ali drugi put je jer su bile dvi a jedna se nije nikako dala van pa me bolilo ali ništa strašno jer jako kratko traje i da se izržati.rozalija prvotno napisa
A ja u Rijeku uredno donesem uputnicu za E2, ali ga još niti jedanput nisam vadila (kod docentice). U prirodnjacima sam, i prošli put je bio prazan folikul, zato sam mislila da će me ovaj put poslati na vađenje E2, ali jok...laky pa zar vama na zadnjem uzv kada doktor misli da su folikuli ok ne daju da izvadite razinu estradiola jer mi u Rijeci vadimo prije svake punkcije baš iz razloga da dr odredi koliko je js.
Laky, ovo su izvrsne informacije!!! Ali, meni ih je nekako uvijek neugodno predložiti liječniku, u zadnje vrijeme imam osjećaj da bi im moglo biti krivo ili da će pomisliti da im se petljam u posao... :/stoperica se daje kada estradiol (E2) naraste oko 150-180pg/mL,
folikul je zreo kada ima promjer od najmanje 15-16mm, ili estradiol u serumu oko 200-250pg/mL
- razina estradiola kod vise folikula (dakle, kod stimulacije) obicno se izracunava na temelju formule: broj folikula x 250; obrnuto, bilo koja vrijednost estradiola podijeljenja s 250, dat ce ugrubo broj zrelih jajnih stanica
- u spontanome ciklusu, cini se tehnicki najsigurnije pratiti samo estradiol; u trenutku kada dosegne vrijednost od 150-180 pg/mL, i pogotovo ako je LH negativan, davanje 250ug Ovittrella obicno dovede do zrele stanice koja se dade "uhvatiti" nakon 34-36h. Ukoliko je LH pozitivan, onda je aspiraciju bolje uciniti nakon 24h
- odlicna "strategija" za dobivanje stanica je i koristenje antagonista GnRH ("Cetrotide" ), koji moze JAKO dobro sluziti upravo u stanjima kada je LH poceo rasti.
Moj LH testić je bio blago pozitivan (blago vidljiva crtica) na dan štoperice (ali obavljen prije injekcije)... dobila sam 5000 (nečega) Choragona i valjda neće biti kasno za aspiraciju...(nakon 36 sati). :/
Ovo vam je ipak individualno - ima na forumu žena čiji su folikuli bili zreli i sa 14 mm, ima žena (ja, na primjer) kojima pucaju tj. zreli su na 25 mm.laky prvotno napisa
U oba postupka sam vadila E2, u zadnjem cak 2 puta, ali isto tako kako se priblizavamo punkciji pitam kao onako usput hocemo li vadit E2 i uvijek se slozi. Tako bez ustrucavanja samo ti lijepo podsjeti. Puno uspjeha u ovom postupku!fritulica1 prvotno napisa
Evo još malo o vađenju e2: Na Vuk Vrhovcu se u doba moje zadnje ovulacije uredno vadio svakih nekoliko dana, na Citou se, zadnje kad sam se raspitivala, vadio, u Mariboru doktor nije htio niti gledat nalaz koji sam ja ipak privatno napravila da šta će mu to i šalio se da možemo s tim igrati loto... Govorim o stimulacijama... Stručnjakinja za vađenje E2 je rikikiki koja je na Sv. Duhu i koja na taj način dodatno provjerava ima li u folikulu jajne stanice, tako da je ona za to, mislim, tata-mata pa je za tu temu možete pitati tips & tricks. Fritulice1, ako misliš da će ti pomoći, svakako podsjeti i pitaj doktoricu.
Hvala zisu, ina33![]()
Pitala sam ja docenticu (isto tako usput, potiho) hoćemo li vaditi E2, a ona je rekla da je endometrij odličan i da je folikul velik i lijep ( blago meni
) i da će zasigurno biti nesto unutra...ali da neka ja odlučim... S obz. da mi je to sve tako lijepo objasnila, bilo mi je glupo inzistirati...
Inače, sjećam se da mi je u Mariboru doktor Reljić rekao da, ako je dobar endometrij, obično je i estradiol dobar, tj prisutna je j. stanica, tj. to troje obično korelira.
E sad, meni je i u prošlom ciklusu bio dobar endo, a kad ono prazan folikul. Možda je j. stanica pobjegla pri aspiraciji...tko će ga znati...
Laku noć drage moje!![]()
Zaboravila sam pitati, koji se dan obično vadi E2? Na dan štoperice ili..?
ja ću na svoju ruku privatno izvaditi E2 tek da vidim i orjentiram se.Nemogu si pomoći moram sve znati![]()
A sto se dr.tiče ja ću se Lučiju pojaviti s nalazom pa neka dobijem i po prstima.Kad sam mu već uspjela druge stvari"progurati" valjda budem i to.
Istina ja se prvo s mojim nalazima pojavim s mužem kod dr.Čolaka i čovjek evidentira sve nove nalaze i ja onda samo kazem dr.Lučiju sto sam izvadila i on pročita.
mislim da jeste na 18mm.fritulica1 prvotno napisa
fritulice ja sam u Rijeci kod dr.V i svaki put vadim razinu E2 i to kad mi je zadnji uzv a tu večer obično ide i štoperica. taj nalaz nisam nikad vidjela jer to iz lab. podižu oni tako da neznam koja je normalna vrijednost E2. evo nešto čudno prilkom zadnjeg postupka folikuli su sporo rasli pa mi je dr. rekao da idem vaditi E2 i idući dan dođem ponovo na uzv i tada mi je rekao da prema tom nalazu izgleda imamo samo 1 js i poslao me opet vaditi E2. na dan punkcije mi je rekao da prema zadnjem nalazu imamo 2 js i mi obavili punkciju. e sada mi je ovo čudno ispunktirali mi 6 js od kojih 1 nije valjala i na kraju se 3 oplodilo ali opet nažalost nije uspjelo. to mi nije jasno kako je on vidio da ima 2 js a na kraju su bile 5 kom.
Hvala Ameli. Jesi kod doktora Vlastelića ili Vlašića? (Danas mi je Vlašić radio punkciju, fenomenalan je). Ma nije ni meni jasno to s E2, znači rezultat i ne mora biti pouzdan... :/ Mozda je ipak u nekim situacijama bolje ne mozgati puno i stvar prepustiti doktorima...Ameli prvotno napisa
Sretno cure!!!![]()
Ako se dobro sjećam, E2 je pokazatelj zrelih j. stanica, tj. može se dogodit da ih ima više unutra, ali da su neke skroz zrele, neke manje. Opet, nije to onako baš jednoznačna matematika, kako sam ja to shvatila, to je više smjernica.
takvo objasnjenje sam ja dobila od dr.Radončićaina33 prvotno napisa
fritulice ja sam kod dr. Vlastelića i on mi je stvarno dobar.
Da li netko zna s obzirom da mi se nakon punkcije JS nisu oplodile, a bila sam u dugom protokolu, nakon koliko mogu ocekivati menstruaciju.
Ja danas 6. dan nakon uzasno traumaticne punkcije imam poprilicno jake bolove u predjelu maternice i jajnika, te u donjem dijelu ledja. Obicno taj bol u ledjima govori da se u maternici nesto dogadja. Bi li to mogao vec biti PMS? Ne mogu nazvati doktora jer je na GO, pa je li mozda neka od vas imala slicno iskustvo?