Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 69 of 69

Thread: jela od kelja

  1. #51
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    imaš gore u postu #4 recept. drug tito napisao
    s tim da ja mljeveno meso radim kao za bolonjez (i mrkva i celer i paprika i malo pancete i pelate...)
    Da, ja to radim s mesom ako se bolonjez ne pojede do kraja, a volimo i bezmesnu kombinaciju. Od žitarica može riža, heljda ili proso. Ostalo sve isto - radim ja to i s porilukom (ne kelj i poriluk, negko kelj ILI poriluk )

    Dobar tek!

  2. #52
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    nisam u životu radila te nabujke, a baš ću probat, često ostane toća od bolonjeza i onda ga samo pretvorimo u još jedan bolonjez
    to je kompletan ručak, ako sam dobro shvatila?

  3. #53
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    toć od bolonjeza možeš ubaciti i u ćušpajz

  4. #54
    MalaRiba's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    369

    Default

    Jučer sam napravila po prvi put pire od kelja. Ajme nemojte to kuhati ženske :D spasite se.
    Volim kelj, volim povrće, ali ovo. Ne znam, nemrem. Gdje sam zeznula? Skuhala kelj, malinovo sol maslac, štapni bzz bzz i to je to. Ali nikako. Možda kelj nije za na pire, karfiol stalno tako jedem i obožavamo ga, al ovo... not good.

  5. #55
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by MalaRiba View Post
    Jučer sam napravila po prvi put pire od kelja. Ajme nemojte to kuhati ženske :D spasite se.
    Volim kelj, volim povrće, ali ovo. Ne znam, nemrem. Gdje sam zeznula? Skuhala kelj, malinovo sol maslac, štapni bzz bzz i to je to. Ali nikako. Možda kelj nije za na pire, karfiol stalno tako jedem i obožavamo ga, al ovo... not good.
    Ne znam gdje si fulala.jesi ocijedila dobro? Ja maslinovo ne stavljam jer kada ga miksas zna biti gorko.meni uvijek bude čvrsti pire i bas ga volim.i uvijek stavim malo cesnjaka

  6. #56
    MalaRiba's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    369

    Default

    Češnjak nisam stavila. A maslinovo a jesam, dodala sam i njega malo. Možda to. Probat ću opet, možda posuti i malo pržene pancete.
    Last edited by MalaRiba; 22.02.2019 at 11:03.

  7. #57

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    imaš gore u postu #4 recept. drug tito napisao
    s tim da ja mljeveno meso radim kao za bolonjez (i mrkva i celer i paprika i malo pancete i pelate...)
    da je meni Tito promakao, nevjerojatno

    nemam mesa

    mislim, imam pileća prsa za na naglo
    al nemam mljeveno

    Peterlin, pomaži
    riža, karfiol, brokula
    što, kako?

    rižu skuhati
    povrće prokuhati?

  8. #58
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,269

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Može to i kuhano ili obavezno u pećnici sarmice?
    ok uz kaj se posluže sarmice,

    planirala sam kockasti sir, kaj još?

  9. #59
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by MalaRiba View Post
    Jučer sam napravila po prvi put pire od kelja. Ajme nemojte to kuhati ženske :D spasite se.
    Volim kelj, volim povrće, ali ovo. Ne znam, nemrem. Gdje sam zeznula? Skuhala kelj, malinovo sol maslac, štapni bzz bzz i to je to. Ali nikako. Možda kelj nije za na pire, karfiol stalno tako jedem i obožavamo ga, al ovo... not good.
    Greška je sitna - odabir namirnica ili dijelova namirnica. Za ovo je dobar onaj fini mladi dalmatinski kelj, a ne zimski tvrdi. Listovi moraju biti svijetli, jer od vanjskih tamnih zelenih vanjskih listova to bude gorko i ovako kako si opisala.

    Mi pire radimo od batata - to nam je bolje. Karfiol - rijetko, jer moji sinovi ga obožavaju s prezlima (stariji) ili na salatu s bučinim uljem (mlađi), pa pire radim isključivo ako mi se karfiol greškom prekuha.

    Još jela od kelja, ali isto ne smiješ staviti debele tvrde vanjske listove: popečci od povrća (kelj, krumpir, mrkva - sve skuhati u ekspres loncu, ocijediti dooobro, dodati jaje, žlicu brašna, sol i muškatni oraščić i toliko krušnih mrvica da se dobije ne pregusta smjesa). Oblikovati popečke ili žlicom ubacivati hrpice u vruće ulje. Pržiti dok ne postane rumeno, te ocijediti na papirnatim salvetama da upije višak masnoće.

  10. #60
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Iz nekog recepta kao prilog za patku: jedna glava kelja (verzota) se izreže na trake. U veliku tavu se stavi oko 1.5 cm vode, kad uskuha, stavi se oko 7 dag maslaca. Kad se rastopi, doda se kelj na koji minut, samo da malo uvene. Onda se dodaju još suhe brusnice, oko 5 dag, malo soli, prokuha još 1-2 minute i gotovo. Ocijedi se ako je ostalo vode, popapri i to je to. Meni je bilo jako dobro.

  11. #61
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    A ovisi li probavljivost kelja o načinu spremanja?

    Meni se on jako sviđao dok jednom nisam popodne preležala u jakim grčevima od njega i od tada se ne usudim ponovo ga jesti.

    Ima li tko slično iskustvo?

  12. #62
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    A ovisi li probavljivost kelja o načinu spremanja?

    Meni se on jako sviđao dok jednom nisam popodne preležala u jakim grčevima od njega i od tada se ne usudim ponovo ga jesti.

    Ima li tko slično iskustvo?
    Od kelja redovito bacam prvu vodu, ako kuham varivo, jer inače razara crijeva. Ako cijedim (lešada i slično) to nije toliko bitno.

  13. #63
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    I mm je mučila probavljivost kod kelja.Zato ga jede na pire i nikada ništa. Sjećam se dok sam ga često kuhala kao varivo da sam istraživala i da ako se kelj smrzne prije pripreme da nema nadutosti. Pa sam ga smrzavala i nije se žalio,u listovima.kaj je zgodno jer ih samo zdrobis u vrećici i ubacis

  14. #64
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Evo jos jedne varijante musake od kelja koja je meni ukusnija od klasicne. Kelj na rezance prokuhala, stavila cijediti..onak dosta. Otisla sam vanka s malom dok se to cijedilo. Mljeveno meso prepekla,dodala kosani luk i mljeveni slaninu. Na dno stavila kelj, posipala granulama cesnjaka, gore meso (malo ohladeno) i razmuceno jaje. Preko toga rajcica i pred kraj pecenja snite sira. Kompaktno, bez vode i jako fino. Kelj je samo dolje pa to onda i nije musaka

  15. #65
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    ja na tom principu radim sebi "lazanje"

    Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk

  16. #66

    Join Date
    Sep 2009
    Location
    VG
    Posts
    250

    Default

    Kelj radim kao prilog na način da ga skroz sitno izrežem na trakice ili naribam na ribež za kupus i kratko prokuham u kipućoj vodi. Luk i mrkvu također narežem na tanke trakice te ih bacim na vrući maslac, posolim i lagano prodinstam. Nakon 10tak minuta dodam ocijeđeni kelj, sve pomiješam i to je to. Fino je toplo, fino je hladno, ide uz meso, uz ribu, uz sve! Povrće može biti jače kuhano, slabije kuhano, kako kome paše!

  17. #67
    Konfuzija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,422

    Default

    Meni kelj najbolji s domacim krpicama, znaci dosta dinstanoga luka, plus zlica paradajz pirea gustoga i sjemenke kima. Utrpam jos i bosiljka i crvene paprike, nikad nismo imali probleme s probavom, ali ga treba dosta kuhati..

  18. #68

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    A dobro ste me sjetile na popečke.
    Ali nikad nisam radila od kelja.
    Imate neku posebnu kombinaciju?

  19. #69
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by MikiMama View Post
    A dobro ste me sjetile na popečke.
    Ali nikad nisam radila od kelja.
    Imate neku posebnu kombinaciju?
    nije posebna, prije obična kombinacija

    kelj izrežem na sitnije, skuham, ocijedim i ohladim
    još zdrockam vilicom (uglavnom mi se ne da vaditi štapni mikser)
    jedno jaje, krušne mrvice ili zobene pahuljice (prije ih namočim da omekšaju). po potrebi dodam žlicu brašna ako nije dovoljno čvrsto za oblikovati.
    nekad uz kelj skuham i mrkvu, pa i nju pridružim
    sol, papar
    radim popečke rukom, pa uvaljam u mrvice ili brašno i pečem
    ako su jako mekani, stavljam žlicom u tavu, pa malo spljoštim

    dosta upijaju masnoću, pa ih obavezno stavljam na papirnati ručnik da upije ulje

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •