Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 69 of 69

Thread: jela od kelja

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by čokolada View Post
    imaš gore u postu #4 recept. drug tito napisao
    s tim da ja mljeveno meso radim kao za bolonjez (i mrkva i celer i paprika i malo pancete i pelate...)
    Da, ja to radim s mesom ako se bolonjez ne pojede do kraja, a volimo i bezmesnu kombinaciju. Od žitarica može riža, heljda ili proso. Ostalo sve isto - radim ja to i s porilukom (ne kelj i poriluk, negko kelj ILI poriluk )

Dobar tek!

tangerina's Avatar

nisam u životu radila te nabujke, a baš ću probat, često ostane toća od bolonjeza i onda ga samo pretvorimo u još jedan bolonjez
    to je kompletan ručak, ako sam dobro shvatila?

Mima's Avatar

toć od bolonjeza možeš ubaciti i u ćušpajz

MalaRiba's Avatar

Jučer sam napravila po prvi put pire od kelja. Ajme nemojte to kuhati ženske :D spasite se.
    Volim kelj, volim povrće, ali ovo. Ne znam, nemrem. Gdje sam zeznula? Skuhala kelj, malinovo sol maslac, štapni bzz bzz i to je to. Ali nikako. Možda kelj nije za na pire, karfiol stalno tako jedem i obožavamo ga, al ovo... not good.

KrisZg's Avatar

Quote Originally Posted by MalaRiba View Post
    Jučer sam napravila po prvi put pire od kelja. Ajme nemojte to kuhati ženske :D spasite se.
    Volim kelj, volim povrće, ali ovo. Ne znam, nemrem. Gdje sam zeznula? Skuhala kelj, malinovo sol maslac, štapni bzz bzz i to je to. Ali nikako. Možda kelj nije za na pire, karfiol stalno tako jedem i obožavamo ga, al ovo... not good.
    Ne znam gdje si fulala.jesi ocijedila dobro? Ja maslinovo ne stavljam jer kada ga miksas zna biti gorko.meni uvijek bude čvrsti pire i bas ga volim.i uvijek stavim malo cesnjaka

MalaRiba's Avatar

Češnjak nisam stavila. A maslinovo a jesam, dodala sam i njega malo. Možda to. Probat ću opet, možda posuti i malo pržene pancete.
    Last edited by MalaRiba; 22.02.2019 at 11:03.

Quote Originally Posted by čokolada View Post
    imaš gore u postu #4 recept. drug tito napisao
    s tim da ja mljeveno meso radim kao za bolonjez (i mrkva i celer i paprika i malo pancete i pelate...)
    da je meni Tito promakao, nevjerojatno

nemam mesa

mislim, imam pileća prsa za na naglo
    al nemam mljeveno

Peterlin, pomaži
    riža, karfiol, brokula
    što, kako?

rižu skuhati
    povrće prokuhati?

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Može to i kuhano ili obavezno u pećnici sarmice?
    ok uz kaj se posluže sarmice,

planirala sam kockasti sir, kaj još?

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by MalaRiba View Post
    Greška je sitna - odabir namirnica ili dijelova namirnica. Za ovo je dobar onaj fini mladi dalmatinski kelj, a ne zimski tvrdi. Listovi moraju biti svijetli, jer od vanjskih tamnih zelenih vanjskih listova to bude gorko i ovako kako si opisala.

Mi pire radimo od batata - to nam je bolje. Karfiol - rijetko, jer moji sinovi ga obožavaju s prezlima (stariji) ili na salatu s bučinim uljem (mlađi), pa pire radim isključivo ako mi se karfiol greškom prekuha.

Još jela od kelja, ali isto ne smiješ staviti debele tvrde vanjske listove: popečci od povrća (kelj, krumpir, mrkva - sve skuhati u ekspres loncu, ocijediti dooobro, dodati jaje, žlicu brašna, sol i muškatni oraščić i toliko krušnih mrvica da se dobije ne pregusta smjesa). Oblikovati popečke ili žlicom ubacivati hrpice u vruće ulje. Pržiti dok ne postane rumeno, te ocijediti na papirnatim salvetama da upije višak masnoće.

vertex's Avatar

Iz nekog recepta kao prilog za patku: jedna glava kelja (verzota) se izreže na trake. U veliku tavu se stavi oko 1.5 cm vode, kad uskuha, stavi se oko 7 dag maslaca. Kad se rastopi, doda se kelj na koji minut, samo da malo uvene. Onda se dodaju još suhe brusnice, oko 5 dag, malo soli, prokuha još 1-2 minute i gotovo. Ocijedi se ako je ostalo vode, popapri i to je to. Meni je bilo jako dobro.

Jurana's Avatar

A ovisi li probavljivost kelja o načinu spremanja?

Meni se on jako sviđao dok jednom nisam popodne preležala u jakim grčevima od njega i od tada se ne usudim ponovo ga jesti.

Ima li tko slično iskustvo?

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by Jurana View Post
    A ovisi li probavljivost kelja o načinu spremanja?

Meni se on jako sviđao dok jednom nisam popodne preležala u jakim grčevima od njega i od tada se ne usudim ponovo ga jesti.

Ima li tko slično iskustvo?
    Od kelja redovito bacam prvu vodu, ako kuham varivo, jer inače razara crijeva. Ako cijedim (lešada i slično) to nije toliko bitno.

KrisZg's Avatar

I mm je mučila probavljivost kod kelja.Zato ga jede na pire i nikada ništa. Sjećam se dok sam ga često kuhala kao varivo da sam istraživala i da ako se kelj smrzne prije pripreme da nema nadutosti. Pa sam ga smrzavala i nije se žalio,u listovima.kaj je zgodno jer ih samo zdrobis u vrećici i ubacis

KrisZg's Avatar

Evo jos jedne varijante musake od kelja koja je meni ukusnija od klasicne. Kelj na rezance prokuhala, stavila cijediti..onak dosta. Otisla sam vanka s malom dok se to cijedilo. Mljeveno meso prepekla,dodala kosani luk i mljeveni slaninu. Na dno stavila kelj, posipala granulama cesnjaka, gore meso (malo ohladeno) i razmuceno jaje. Preko toga rajcica i pred kraj pecenja snite sira. Kompaktno, bez vode i jako fino. Kelj je samo dolje pa to onda i nije musaka

magriz's Avatar

ja na tom principu radim sebi "lazanje"

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk

Kelj radim kao prilog na način da ga skroz sitno izrežem na trakice ili naribam na ribež za kupus i kratko prokuham u kipućoj vodi. Luk i mrkvu također narežem na tanke trakice te ih bacim na vrući maslac, posolim i lagano prodinstam. Nakon 10tak minuta dodam ocijeđeni kelj, sve pomiješam i to je to. Fino je toplo, fino je hladno, ide uz meso, uz ribu, uz sve! Povrće može biti jače kuhano, slabije kuhano, kako kome paše!

Konfuzija's Avatar

Meni kelj najbolji s domacim krpicama, znaci dosta dinstanoga luka, plus zlica paradajz pirea gustoga i sjemenke kima. Utrpam jos i bosiljka i crvene paprike, nikad nismo imali probleme s probavom, ali ga treba dosta kuhati..

A dobro ste me sjetile na popečke.
    Ali nikad nisam radila od kelja.
    Imate neku posebnu kombinaciju?

Osoblje foruma emily's Avatar

Quote Originally Posted by MikiMama View Post
    A dobro ste me sjetile na popečke.
    Ali nikad nisam radila od kelja.
    Imate neku posebnu kombinaciju?
    nije posebna, prije obična kombinacija

kelj izrežem na sitnije, skuham, ocijedim i ohladim
    još zdrockam vilicom (uglavnom mi se ne da vaditi štapni mikser)
    jedno jaje, krušne mrvice ili zobene pahuljice (prije ih namočim da omekšaju). po potrebi dodam žlicu brašna ako nije dovoljno čvrsto za oblikovati.
    nekad uz kelj skuham i mrkvu, pa i nju pridružim
    sol, papar
    radim popečke rukom, pa uvaljam u mrvice ili brašno i pečem
    ako su jako mekani, stavljam žlicom u tavu, pa malo spljoštim

dosta upijaju masnoću, pa ih obavezno stavljam na papirnati ručnik da upije ulje

Page 2 of 2 FirstFirst 12