Citiraj emily prvotno napisa
Da li su ocjene u skoli vazne, kao mjerilo znanja?
Opet ja
O ocjenama u školi ne bih ovom prilikom, jer je svima jasno da su one izgubile svoju težinu zbog utjecaja na kasnije upisivanje (osnovna/srednja, srednja/faks), i kao takve ne mogu biti jedino mjerilo znanja (sjećam se tolikih odlikaša iz osnovne koji su prvi srednje pali sa 7 i više jedinica).
Ali na faksu ocjene više ne bi trebale utjecati na kasnije događaje. Ili bi? Završila sam fakultet koji je poznat po odlikašima i, posprdno, "štreberima" (i dan-danas slušam komentare kolega s drugih smjerova). Mogu reći da tamo zaista vlada vrlo kompetitivna atmosfera i da je većini studenata jako stalo da se pokaže u što boljem svjetlu. Onda dolazi do situacije da preko 50% studenata prolazi s odličnim. Onda do situacije da studenti odbijaju četvorku na ispitu (znam da zvuči suludo, ali je vrlo česta situacija). Onda do toga da profesori sami sugeriraju studentima da ponovo izađu na ispit kako bi dobili odličnu ocjenu. Većina povlači za sobom i ostale... i tako s faksa masovno izlaze odlikaši, ali oni nemaju jednako znanje. I kasnije se njihov uspjeh mjeri nekim drugim kriterijima, a ne ocjenama.