Na sreću da. Ali ta manjina jako zagorčava život ovoj većini. Ali to je već daleko od teme.Ivanna prvotno napisa
Sve ovo što sam napisala o ocjenama tiče se ocjena na studiju, dakle odraslih ljudi koji su izabrali struku i sad se prema njoj odnose na ovaj ili onaj način.
Druga je stvar s ocjenama u srednjoj i osnovnoj školi, pogotovo u nižim razredima. Mislim da bi tu ocjena trebala služiti kao neka kombinacija motivacije, nagrade i mjerila. Slažem se s onima koji su rekli da u ocjenu treba uračunati i trud, jer to motivira djecu, pruža im pozitivan poticaj. Ali ne slažem se da to bude na uštrb djece koja znaju. Ne znam koliko je taj pravilnik o ocjenjivanju striktan, ali ja bih bila malo fleksibilnija u ocjenjivanju. Dijete se, npr. može zabuniti i ispraviti, ne iz neznanja nego iz trenutačnog gubitka koncentracije. To se obično vidi i ja to ne bih kažnjavala nižom ocjenom (to mi se događalo i sa studentima, nikad ih nisam kažnjavala nižom ocjenom; ako bi bili između dvije ocjene, uvijek sam davala višu). Bilo bi mi važno da kod djeteta uočim razumijevanje stvari o kojoj se radi, da ono to stvarno zna, a ne je li počinilo neku greškicu putem.
Mislim da su djeci ocjene važne, jer su one opipljivo mjerilo njihove uspješnosti i pozicioniraju ih u odnosu na ostalu djecu, mislim u tom obrazovnom segmentu. Moj M. ove jeseni kreće u školu i ozbiljno se priprema za to, po svojoj vlastitoj potrebi. On vrlo često priča o ocjenama i želi "imati sve 5". Mi smo mu objasnili što su to ocjene, a i teta u vrtiću, ali nismo puno govorili o tome niti smo iskazali bilo kakva očekivanja u pogledu ocjena. Dakle, on govori o tome, jer je njemu to važno. Kad uđemo u školsku praksu, moći ću više toga reći.
Iz mog iosobnog skustva, ocjene su uvijek bile na drugom mjestu - od prvog razreda osnovne škole, pa do daljnjega, ja sam htjela učiti, a ocjene su samo to pratile.
Anita AZ, mislim da se kod tvoje kćeri radi o problemu s učiteljicom, a ne s ocjenama. Izgleda da učiteljica nema dobru komunikaciju s djecom, kao niti metode rada.