Tijekom mog liječenja neplodnosti moja draga dr. pazila je na mene i mazila me koliko god je mogla. Ovim putem hvala dr. Jurić u Splitu.
Bio je dogovoren HSG i prije nego što sam počela s terapijom (Geonistin i Sumamed) na kontroli ona ga je odgodila za idući mjesec, nije bila priša, a folikul je taj mjesec bio velik i lijep (kaže ona jako lijepa ovulacija).
Idući mjesec kada sam ponovno trebala početi s terapijom ponovno mi je odgodila HSG. Ne znam kako ali ona nije sumnjala u prohodnost mojih jajovoda. Pitala me da li želim naprviti prvo insuflaciju jer da ona ne misli da bi ja trebala još uvijek na HSG. Njene riječi su bile da su to sve pretrage koje je bolje obaviti kasnije, a kako sam mlada pristala sam na insuflaciju.
Insuflacija je dijagnostička pretraga prohodnosti jajovoda. U nekim slučajevima malih začepljenja i pomaže odčepljenju jajovoda.
Postupak je takav da se poseban kateter uvodi u maternicu i ispušta plin koji prolazi (ako su prohodni) kroz jajovode. To se vidi kao kad odete na pretragu otkucaja srca pa onaj stroj bilježi otkucaje. Tako je meni insuflacija zabilježila totalnu prohodnost jajovoda.
U principu je ona malo zastarijela metoda, ali ipak u nekim slučajevima pomogne. Otklanja manja začepljenja i poboljšava prokrvljenost, posebno u maternici. Poslje insuflacije daje se rok tri mjeseca za ostvarenje trudnoće.
Što se tiče bolnosti postupka ne mogu kazati da je bolno, više neugodno, doduše kako su meni jajovodi bili prohodni taj plin je nesmetano prolazio i osjetila sam kao nekakvo škakljanje u donjem dijelu stomaka. Uvođenje tog katetera u maternicu malko je bolilo, ali malkice.
Insuflacija traje vrlo kratko, mislim da je bilo manje od 5 minuta, dok HSG traje malo više i kako sam čula bolniji je, uštrcava se nekakav kontrast u maternicu i promatra ultrazvukom, u bolnicama rengenom.
Pusa svima!!!![]()